Echinaceea si rolul ei in cresterea imunitatii

Echinaceea si rolul ei in cresterea imunitatii Echinaceea si rolul ei in cresterea imunitatii

Ultima actualizare: 20 iunie 2021

echinaceea-ceai

Inainte de anul 1950 si de introducerea antibioticelor, echinaceea reprezenta un remediu natural apreciat. Pe masura ce industria farmaceutica s-a transformat, antibioticele au devenit principala metoda de combatere a infectiilor bacteriene, iar echinaceea si-a pierdut din renume.

Substantele chimice care se gasesc in radacina de echinaceea sunt diferite de cele din partea superioara a plantei. Radacinile echinaceei au concentratii mari de uleiuri volatile, in timp ce tulpina contine mai multe polizaharide care declanseaza functia imuna. Extractul de echinaceea este, de fapt, o tinctura obtinuta din tulpina plantei.

Echinaceea – benefica pentru cresterea imunitatii

Echinaceea este ideala pentru cresterea imunitatii. Aceasta contine mai multi compusi chimici care stimuleaza sistemul imunitar si care au o valoare terapeutica semnificativa. Cateva dintre cele mai cunoscute substante care se gasesc in echinaceea sunt vitamina C, uleiurile esentiale, inulina, flavonoizii si polizaharidele.

Potrivit cercetarilor despre substantele extrem de nutritive ale plantei, se pare ca extractele din tulpina sunt cele mai eficiente. In mod interesant, in Germania, produsele din plante sunt aprobate de guvern. Tulpinile speciei de echinaceea purpurea sunt de fapt aprobate drept remedii naturiste pentru infectiile urinare, respiratorii, raceli si pentru leziunile care se vindeca mai lent.

 

Cuprins:

Ce este echinaceea?

10 beneficii ale plantei de echinaceea

Echinaceea - modalitati de consum

3 avantaje pentru cresterea imunitatii ale plantei de echinaceea

Echinaceea - contraindicatii

 

Ce este echinaceea?

Echinaceea este numele unui grup de plante cu flori. Aceasta planta din familia margaretelor este originara din America de Nord, fiind raspandita in zonele deschise si impadurite.

In total, acest grup este format din noua specii. Cu toate acestea, doar trei sunt folosite in suplimentele naturiste: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia si Echinacea pallida.

Aceasta planta se gaseste sub forma de tincturi, tablete, extracte si ceaiuri, acestea fiind obtinute atat din partile superioare, cat si din radacinile echinaceei. Planta este compusa din extrem de multi compusi activi, cum ar fi acidul rozmarinic, alcamidele, acidul cafeic, acizii fenolici, poliacetilenele si multe altele.

Potrivit studiilor, echinaceea si compusii lor vin la pachet cu o multime de beneficii pentru sanatate. De exemplu, acestia reduc inflamatia, ajuta la cresterea imunitatii si reduc nivelul de zahar din sange.

10 beneficii ale plantei de echinaceea

Combate cancerul

Institutul American al Sanatatii a publicat rezultatele unor cercetari fascinante despre beneficiile echinaceei asupra cancerului cerebral. Specialistii sustin ca “valoarea medicinala a fitochimicalelor continute de echinaceea este evidenta si indica faptul ca acesti agenti, precum si fitochimicalele care nu au fost inca descoperite in alte plante, pot fi instrumente valoroase pentru combaterea tumorilor”.

Potrivit cercetatorilor, aceasta planta poate fi folosita sub forma de tratament alternativ pentru cancer “alaturi - sau chiar in locul terapiei conventionale”.

Echinaceea – ideala pentru cresterea imunitatii

Echinaceea poate fi de ajutor in tratarea racelii si gripei prin cresterea imunitatii. Cei de la Universitatea din Connecticut au realizat un studiu in cadrul caruia au evaluat efectele echinaceei. Acestia au stabilit ca planta:

- poate reduce riscurile de a lua o raceala obisnuita cu 58%

- reduce durata racelii obisnuite cu aproape o zi si jumatate

Amelioreaza durerile

Se pare ca echinaceea purpurea a fost folosita de indienii din America de Nord drept analgezic. Planta este un calmant extrem de eficient pentru urmatoarele:

- dureri intestinale

- dureri de stomac

- durerea asociata cu gonoreea

- gat uscat

- dureri cauzate de migrene

- durerile provocate de rujeola

- dureri provocate de infectia cu virusul herpes simplex

- muscaturi de sarpe

- amigdalita

- dureri dentare

Pentru a combate durerea cu ajutorul echinaceei, poti bea un ceai sau poti face o pasta din planta uscata pe care o poti aplica direct pe zona afectata.

Poate avea efect laxativ

La fel ca multe ierburi, echinaceea are puteri vindecatoare in special asupra stomacului si a intregului tract gastrointestinal. De exemplu, s-a demonstrat ca poate avea efect laxativ prin faptul ca amelioreaza constipatia si functioneaza ca agent calmant.

Cel mai eficient remediu in acest sens se pare ca este ceaiul din aceasta planta. In cazul afectiunilor cronice, poti bea o cana de ceai in fiecare zi pentru a ameliora problemele intestinale. Crizele bruste si mai puternice pot fi combatute cu ajutorul a 2-3 cani pe zi.

Cu toate acestea, consumati aceasta planta in limitele recomandate pentru a reduce riscul de reactii adverse. Pentru evita efectele secundare, limiteaza consumul de ceai la doua cani pe zi, maxim. In plus, suplimentele cu echinaceea trebuie luate conform instructiunilor de pe etichete.

Este un bun agent antiinflamator

Inflamatia sta la baza majoritatii bolilor grave, cu efect potential fatal. La acest risc contribuie o multime de factori diversi, cum ar fi toxinele din alimente, stresul si lipsa unui somn adecvat. Din fericire, potrivit Universitatii din British Columbia, consumul regulat de echinaceea poate inversa si ameliora in mod eficient diferitele tipuri de inflamatii.

Produsele care contin extracte din aceasta planta pot trata chiar si uveita. Aceste produse pot fi ideale pentru persoanele care se lupta cu afectiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoida. Se recomanda ca acestea sa consume in mod regulat ceai de plante pentru a reduce inflamatia la nivelul intregului sistem.

Amelioreaza problemele pielii

Planta este extrem de benefica si pentru piele. Mai exact, poate imbunatati nivelul de apa din piele si poate reduce aspectul ridurilor. Cercetarile au demonstrat ca produsele pentru piele care contin extracte din plante pot imbunatati sanatatea pielii. Pe langa toate acestea, echinaceea nu a produs efecte secundare, cum ar fi iritatii ale pielii.

Ajuta la imbunatatirea starii psihice

Potrivit descoperirilor, echinaceea angustifolia este specia care poate ajuta la tratarea simptomelor specifice legate de tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD). Atat adultii, cat si copiii care sufera de ADHD prezinta riscuri mai mari decat celelalte persoane de a se confrunta cu probleme emotionale, cum ar fi:

- anxietatea

- fobiile sociale

- depresia

Si in acest caz, cheia consta in doza administrata. Este recomandat ca oamenii sa ia doar 20 de miligrame o data si nu mai mult. De fapt, cei care iau mai mult de 20 de miligrame per doza pot anula, pur si simplu, beneficiile echinaceei asupra anxietatii.

Amelioreaza problemele respiratorii superioare

Aceasta planta poate combate inflamatiile din organism si poate stimula sistemul imunitar. De aceea, conform cercetarilor, echinaceea poate contribui la imbunatatirea urmatoarele afectiuni si simptome care pot aparea la nivelul cailor respiratorii superioare:

- faringita

- sinuzita acuta

- raceala

- toate gripele

- tuse convulsiva

- astm

- crup laringian

- difterie

- inflamatie

- tuberculoza

De fapt, intr-un studiu clinic la care au fost implicati mai multi bolnavi de astm, s-a demonstrat ca echinaceea a actionat exact ca medicamentele sintetice clasice in tratarea astmului. Cercetatorii au mentionat ca “studiile recente au aratat ca secretia citokinelor legate de astm in celulele epiteliale bronsice poate fi inversata cu ajutorul produselor cu echinaceea”.

Se pare ca aceasta a prezentat efecte bronhodilatatoare si antiinflamatorii extrem de importante. Autorii studiului au concluzionat ca aceste descoperiri “ofera o baza stiintifica pentru administrarea acestei plante medicinale traditionale ca tratament suplimentar al tulburarilor alergice ale cailor respiratorii, cum ar fi astmul”.

Combate infectiile

Pe langa toate cele enumerate, planta mai are un beneficiu fantastic pentru organism. Mai exact, reprezinta un remediu excelent pentru o multime de infectii. Potrivit unui studiu, s-a constatat ca echinaceea, administrata impreuna cu o crema medicamentoasa, poate reduce riscul de reaparitie a infectiilor vaginale cu 16%, comparativ cu simpla administrare a medicamentului. In plus, mai poate fi de ajutor si in cazul:

- infectiilor fluxului sanguin

- herpesului genital

- infectiilor urinare

- febrei tifoide

- infectiilor gingivale

- malariei

- sifilisului

Este bogata in antioxidanti

Echinaceea este extrem de bogata in compusi vegetali care au efect antioxidant. Antioxidantii sunt molecule esentiale care apara celulele de stresul oxidativ. Se cunoaste ca stresul oxidativ poate cauza cateva dintre cele mai grave afectiuni cronice, precum diabetul, bolile de inima si multe altele.

Unii dintre acesti antioxidanti sunt flavonoizii si acidul rozmarinic. Acesti antioxidanti se gasesc in cantitati mai mari in extracte din fructele si florile plantelor, in comparatie cu alte parti, cum ar fi frunzele si radacina.

echinaceea

In plus, echinaceea mai contine si alti compusi, numiti alcamide. Acestia pot spori si mai mult activitatea antioxidanta. Alcamidele pot reinnoi antioxidantii uzati si ii pot ajuta sa ajunga mai repede la moleculele predispuse la stres oxidativ.

Echinaceea - modalitati de consum

Suplimentele cu echinaceea pot fi achizitionate fara prescriptie medicala din mai multe locuri, cum ar fi magazinele de produse naturiste, magazinele online si chiar din farmacii si supermarket-uri. Exista mai multe forme de produse, cum ar fi extractele lichide, plantele uscate, capsulele sau pilulele si chiar ceaiuri.

Nu exista nicio dovada privind cea mai eficienta forma de folosire a echinaceei. Specialistii sustin ca aceasta planta poate fi utilizata zilnic pentru a avea parte de beneficiile privind imunitatea si starea generala de sanatate. De aceea, echinaceea reprezinta alegerea ideala pentru tratarea racelii obisnuite si a gripei.

Anumiti oameni sustin ca echinaceea pare a fi cea mai eficienta in momentul in care este administrata imediat ce apar simptomele si daca este luata de multe ori pe zi, timp de sapte pana la zece zile. In plus, specialistii spun ca formele lichide de echinaceea sunt mai eficiente decat capsulele, datorita ratei mai bune de absorbtie.

De asemenea, se recomanda sa optezi intotdeauna pentru produsele care nu contin alcool.

3 avantaje pentru cresterea imunitatii ale plantei de echinaceea

Ajuta la prevenirea racelii prin cresterea imunitatii

Potrivit unor studii realizate in 2018, se pare ca persoanele care iau echinaceea - 2.400 miligrame de extract / zi, timp de patru luni, pot preveni raceala sau cel putin pot reduce durata si gravitatea simptomelor, in cazul in care racesc.

Reduce simptomele de raceala si durata acesteia

In urma unui studiu publicat in 2015 in Journal of the American Medical Association s-a constatat ca utilizarea echinaceei, din momentul in care au aparut primele simptome, poate reduce gravitatea si durata unei raceli obisnuite.

Poate ajuta la evitarea gripei

Rezultatele unui studiu realizat in 2009 au aratat ca extractele cu echinaceea au evitat infectarea celulelor umane cu diferite tipuri de virusuri gripale, cum ar fi gripa aviara potential letala si gripa porcina.

Echinaceea - contraindicatii

Cu toate ca riscurile de efecte secundare sunt mici, au existat, totusi, cazuri in care oamenii au prezentat reactii adverse, cum ar fi:

- iritatii ale pielii

- eruptii cutanate

- dureri de stomac

- respiratie scurta

- urticarie

- umflaturi

- greata

Aceste reactii adverse apar mai frecvent, insa, in randul persoanelor cu alergii la alte plante si flori, cum ar fi margaretele, ambrozia, galbenelele si multe altele.

Echinaceea este importanta pentru cresterea imunitatii. De aceea, persoanele cu afectiuni autoimune sau cele care iau medicamente imunosupresoare ar trebui sa nu consume aceasta planta sau sa discute mai intai cu medicul.

Cert este ca echinaceea poate fi administrata pe termen scurt. Cu toate acestea, efectele sale pe termen lung sunt inca relativ necunoscute.

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/echinacea-benefits/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/252684

https://www.healthline.com/nutrition/echinacea