Echinacea a capatat o reputatie de remediu impotriva racelii si de aliat al sistemului imunitar. Nativii americani au folosit echinacea timp de sute de ani pentru a vindeca diferite probleme medicale, de la muscaturi de sarpe pana la dureri in gat.
Echinacea este un gen de plante erbacee cu flori din familia Asteraceae (din care fac parte si margaretele). Aceste plante sunt originare din America de Nord si se gasesc in abundenta in Statele Unite.
Genul Echinacea este format din noua specii de plante perene. In scopuri medicinale sunt in mod normal utilizate trei specii de plante cu flori echinacea (Echinacea purpurea, Echinacea pallida si Echinacea angustifolia). Cele mai multe cercetari privind echinacea se concentreaza pe specia Echinacea purpurea.
Plantele de echinacea contin mai multi compusi bioactivi, printre care:
-
alkamide (cunoscute si ca alchilamide)
-
glicoproteine
-
polizaharide
-
antioxidanti
Se crede ca acesti compusi ofera diverse beneficii pentru sanatate. De exemplu, acestia au proprietati:
-
antiinflamatoare
-
imunomodulatoare (modificarea sistemului imunitar)
-
anxiolitice (reducerea anxietatii)
-
antimicrobiene
-
antivirale
Echinacea a fost folosita medicinal de secole, dar cercetarile asupra beneficiilor sale sunt limitate.
Echinacea, planta atat de cunoscuta in lumea farmacistilor, inglobeaza de fapt o familie de noua plante inrudite din America de Nord si este cel mai cunoscut supliment care ajuta la dezvoltarea imunitatii. Dupa cum mentionam, cele mai comune specii de echinacea sunt echinacea angustifolia, echinacea pallida si echinacea purpurea, de asemenea si cele mai recunoscute pentru valoarea lor medicinala.
Beneficiile echinaceei
Echinacea este una dintre plantele care si-au dovedit eficacitatea in ceea ce priveste cresterea capacitatii de aparare a organismului in fata diversilor agenti infectiosi. Desi parerile sunt inca impartite in legatura cu beneficiile terapeutice ale acestei plante, exista studii stiintifice care ii atesta calitatile.
Poate imbunatati imunitatea nespecifica
Persoanele care folosesc preparate ce contin aceasta planta au prezentat o rata a imbolnavirilor respiratorii mai scazuta cu aproximativ 50% fata de restul populatiei. De asemenea, semnele si simptomele bolii au fost mai putin severe, iar durata, mult diminuata, de una la patru zile. Echinacea prezinta in primul rand o actiune imunostimulatoare, creste imunitatea nespecifica a organismului, stimuland productia de interferon si limfocite. Planta are calitati imunomodulatoare, antiseptice, depurative, este antifebrila, antivirala si antibacteriana. Totodata, scurteaza perioada de convalescenta.
Stimuleaza activitatea hepatobiliara
Echinacea ajuta organismul in lupta cu bacteriile, virusurile (in special cele care provoaca raceli, gripe si virusul herpetic) si fungii. Este utila in caz de infectii respiratorii si genito-urinare, fiind un bun antibiotic natural. Utilizarea ceaiului caldut de echinacea reduce inflamatia provocata de infectiile urinare si, in unele cazuri, aplicarea unei creme cu echinacea poate reduce riscul de infectii vaginale. De asemenea, aceasta planta este indicata pentru sustinerea sistemului imunitar la pacientii care au cancer, dupa chimioterapie.
In plus, datorita actiunii antitumorale, ajuta la incetinirea cresterii si diseminarii tumorilor. Acest proces se realizeaza prin cresterea activitatii celulelor T limfocitare. Dar asta nu e tot, echinacea jucand un rol important si in detoxifierea organismului prin stimularea activitatii hepatobiliare. Acest efect de stimulare a capacitatii de protectie a organismului va fi potentat si de asocierea cu vitamina C si zincul.
Alte beneficii pentru sanatate
De asemenea, echinacea are si alte beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
Poate ajuta la tratarea anumitor afectiuni ale pielii
Echinacea poate fi utila pentru anumite probleme ale pielii, cum ar fi eczema si pruritul (mancarimea).
Desi nu au fost realizate studii pe oameni privind utilizarea echinaceei pentru tratarea eczemei, cercetarile de laborator au aratat unele efecte pozitive ale acestei plante.
Intr-un astfel de studiu in vitro (realizat intr-un laborator si nu pe subiecti vii), s-a constatat ca extractul de Echinacea purpurea a redus semnele eczemei. Cercetatorii au considerat ca extractul de echinaceea a aratat efecte antiinflamatorii care justifica investigatii suplimentare.
Poate ajuta la ameliorarea durerii si inflamatiei
Datand de secole, echinacea a fost folosita pentru a trata atat durerea, cat si inflamatia.
Specialistii au descoperit ca echinacea poate reduce nivelul de citokine proinflamatorii (substante secretate de celulele imune) si poate creste nivelul de citokine antiinflamatorii.
Acest lucru poate fi util in special in cazul furtunii de citokine, o reactie in care citokinele proinflamatorii sunt eliberate rapid din cauza unei infectii.
Echinacea poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii, care apare de obicei simultan cu inflamatia.
Poate avea efecte anxiolitice
De asemenea, echinacea are proprietati anxiolitice (anti-anxietate).
Participantii la un studiu au luat 40 de miligrame (mg) fie de Echinacea angustifolia, fie de un placebo de doua ori pe zi, timp de o saptamana, urmand ca timp de trei saptamani sa nu primeasca nimic.
Conform rezultatelor, persoanele care au luat echinacea au inregistrat niveluri mai mici de anxietate comparativ cu cele din grupul placebo. Cele mai bune rezultate au fost observate in cazul participantilor cu un nivel ridicat de anxietate la inceputul studiului.
Doza zilnica recomandata de echinacea
Echinacea poate fi consumata cel mai des sub forma de tinctura, pulbere, ceai si capsule.
Recomandabil este ca fiecare adult sa consume 1-1,5g/zi, in doua sau trei prize, sau o lingurita de tinctura de trei ori pe zi. Ceaiul poate fi administrat in urma infuziei cantitatii de o lingurita la 250 ml apa fiarta, consistand in doua sau trei cani pe zi. O cura dureaza intre 21 si 30 de zile, necesara fiind o pauza de o luna, dupa care ciclul se poate relua. Exista si varianta de a urma cure de zece zile timp de trei luni la rand.
In ce priveste pulberea de echinacea, se recomanda administrarea unei lingurite rase de trei ori pe zi. Continutul trebuie tinut sub limba timp de 10-15 minute, apoi trebuie inghitit cu apa. Sucul de echinacea, folositor in prevenirea si vindecarea infectiilor microbiene sau virale sau in cazul curelor de detoxifiere a organismului, se administreaza cate o lingurita de trei ori pe zi, timp de trei zile. Dupa o pauza de trei zile, produsul se administreaza timp de alte trei zile, repetand procesul timp de 30 de zile.
De asemenea, se poate administra si sub forma de crema, unguent sau gel in tratarea diverselor rani, intepaturi de insecte, ulceratii, plagi infectate sau furuncule.
Care sunt efectele secundare ale echinaceei?
Ca orice alta substanta, si in cazul echinaceei se pot observa efecte secundare, insa numai in caz de abuz! Consumul excesiv, caracterizat de un aport mai mare de 900 mg pe zi, poate avea drept consecinte semne si simptome precum ameteala, greata, probleme respiratorii, dureri de stomac, diaree sau insomnie. De asemenea, desi consumul de echinacea este recomandat si pentru copiii de peste 10 ani, acestia pot dezvolta alergii la componentele plantei.
Contraindicatiile consumului de echinacea
Consumul de echinacea nu este recomandabil pentru:
-
Copii sub doi ani sau persoane alergice.
-
Persoane care urmeaza tratamente imunosupresoare.
-
Persoane care sufera de boli autoimune.
-
Persoane care urmeaza un tratament impotriva leucemiei.
-
In general pentru pentru femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza. Puteti consulta si medicul ginecolog in acest sens.
Efectele adverse apar in cazuri foarte rare, dar echinacea poate interactiona cu anumite medicamente. In cazul in care suferitit de o boala cronica, cel mai bine este sa consultati medicul.
Aveti mai jos lista de medicamente care pot interactiona negativ cu echinacea:
-
Lovastatina, ciclosporinii, diltiazemul, estrogenii orali, claritromicina, indinavirul si trazolamul.
-
Clozapim, olanzapina, haloperidol, pentazamicina, mexiletina, imipramina, teofilina, zolmitriptan si alte medicamente procesate de ficat.
-
Azatioprina, daclizumab, basilixima, prednison, micofenolat, corticosteroizi si alte medicamente care afecteaza sistemul imunitar.
-
Midazolamul folosit pentru anestezie.
Alergia la echinacea, desi este rara, se manifesta prin mancarimi in zona urechilor si ochilor, aparitia petelor pe gat si o stare de greata. Intrerupeti imediat consumul la aparitia acestor simptome.
Referinte:
https://health.clevelandclinic.org/echinacea
https://www.verywellhealth.com/echinacea-benefits-side-effects-and-more-7503379
https://www.verywellfit.com/echinacea-tea-benefits-and-side-effects-4163612