E. coli in sarcina. Ce riscuri exista la nasterea naturala?

E. coli in sarcina. Ce riscuri exista la nasterea naturala? E. coli in sarcina. Ce riscuri exista la nasterea naturala?

Ultima actualizare: 12 septembrie 2024

Escherichia coli (E. coli) defineste un grup de bacterii care traiesc in mod natural in intestinele umane si sunt parte componenta a microflorei vaginale. Exista mai multe tulpini bacteriene, iar majoritatea dintre ele sunt inofensive si chiar joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Cu toate acestea, anumite tulpini pot fi patogene, iar infectia cu acestea poate provoca boli. In egala masura, infectia cu E. coli in sarcina nu doar ca ridica risc de complicatii asupra fatului, ci este si una dintre cele mai frecvente tipuri de infectii din timpul sarcinii. Incidenta infectiei fatului, secundara diagnosticului de E. coli in sarcina, este de aproximativ 3 cazuri la 1000 de nasteri.

Colonizarea nou-nascutului cu E. coli se datoreaza nu doar unei eventuale infectii cu E. coli in sarcina, ci si faptului ca aceasta bacterie se intalneste in microflora vaginala a aproximativ 15% dintre femeile insarcinate. Aproximativ jumatate dintre tulpinile de E. coli care traiesc la nivelul microflorei vaginale exprima antigenul K1, a carui prezenta a fost asociat cu cresterea riscului de meningita neonatala. Totusi, nu toate cazurile de infectie cu E. coli in sarcina au o dinamica nedorita, foarte putine dintre femeile infectate transmitand in cele din urma infectia bebelusului sau nascand prematur. Acest lucru sustine ca doar cateva tulpini de E. coli pot complica sarcina.


Infectia cu E. coli in sarcina - cauze si factori de risc

Infectia cu E. coli in sarcina poate aparea dintr-o gama variata de motive. Dupa cum deja a fost mentionat, bacteria este un rezident normal al microflorei intestinale si vaginale. Femeile cu o sarcina activa sunt vulnerabile la infectii, din cauza modificarilor imunologice si fiziologice ce se asociaza acestei perioade. Riscurile pe care infectia cu E. coli in sarcina le ridica, in special asupra fatului, depind in mare masura de tulpina implicata:

  • Escherichia coli enterotoxigena (ETEC): este principala cauza a diareei calatorului, pentru ca provoaca diaree acuta si deshidratare. Infectia cu aceasta tulpina de E. coli in sarcina nu este chiar atat de frecventa;
  • Escherichia coli enterohemoragica (EHEC): aceasta tulpina produce toxine Shiga, care pot duce la colita hemoragica si sindrom hemolitic-uremic (SHU) la nou-nascutii care, nascuti pe cale naturala, au luat bacteria de la mama;
  • Escherichia coli uropatogenica (UPEC): deseori provoaca infectie urinara in timpul sarcinii (pielonefrita, numita si „raceala la rinichi”), fiind principala infectie cu E. coli in sarcina;

Exista mai multe cauze care pot duce la infectia cu E. coli in sarcina, in special tulpini patogene, cum ar fi:

  • Consumul de alimente sau apa contaminate, crude sau insuficient preparate termic, cum ar fi carnea de vita, laptele nepasteurizat, legumele. Apa contaminata, spre exemplu, este una dintre principalele surse ale infectiei cu Escherichia coli;
  • Igiena deficitara a mainilor, mai ales dupa utilizarea toaletelor publice;
  • Contactul apropiat cu o persoana infectata sau purtatoare de Escherichia coli;
  • Fluctuatiile hormonale si modificarile sistemului imunitar (in sensul scaderii), predispun o femei insarcinata la infectie cu Escherichia coli;
  • Istoricul anterior de infectii urinare poate creste riscul de infectie cu E. coli in sarcina;
  • Diabetul gestational are implicatii si asupra sistemului imunitar, ceea ce creste riscul de E. coli in sarcina.

In cazuri exceptionale, bacteria Escherichia coli se transmite pe cale sexuala. Tratamentul unei astfel de infectii se individualizeaza in functie de tulpina implicata. De obicei, acesta va include administrarea de antibiotice pentru Escherichia coli, in functie de rezultatele antibiogramei.

Infectia cu E. coli in sarcina - posibile riscuri si complicatii

Infectia cu E. coli in sarcina poate avea consecinte majore asupra sanatatii mamei si fatului. Cu toate acestea, riscurile de complicatii asociate infectii sau nasterii naturale depind intr-o foarte mare masura de tulpina de Escherichia coli implicata. In cazul nasterii naturale, riscurile pot fi si mai mari, deoarece bacteriile pot fi transmise de la mama la nou-nascut in timpul travaliului si al nasterii vaginale.

Infectii ale tractului urinar si pielonefrita

Infectia cu E. coli in sarcina deseori duce infectii ale tractului urinar, o afectiune foarte comuna in randul femeilor insarcinate. Daca nu este tratata, infectia poate progresa spre pielonefrita, o infectie a rinichilor. In sarcina, pielonefrita este asociata cu riscuri crescute de:

  • Nastere prematura;
  • Restrictie de crestere intrauterina;
  • Hipertensiune gestationala si preeclampsie, cu complicatii asociate.

Infectii gastrointestinale severe si deshidratare

Infectia cu Escherichia coli enterotoxigena si Escherichia coli enterohemoragica poate duce la infectii gastrointestinale severe, care se prezinta cu diaree acuta si deshidratare. Infectiile cu E. coli in sarcina, enterohemoragica sau enterotoxigena, pot duce la deshidratare severa, iar acest lucru afecteaza volumul sanguin circulant. Drept urmare, transportul de oxigen si nutrienti spre fat devine deficitar.

Sindromul hemolitic-uremic este o complicatie grava asociata infectiilor cu EHEC, insa foarte rara, care de obicei apare postpartum (1 din 25000 de nasteri). In infectia cu E. coli in sarcina, o astfel de complicatie este foarte rara, dar nu exclusa. Poate duce la nastere prematura sau, in unele cazuri, avort spontan.

Infectia cu E. coli in sarcina si riscuri asociate nasterii naturale

In cazul nasterii naturale, riscul de transmitere a bacteriei de la mama la nou-nascut este foarte crescut, mai ales daca mama este infectata deja cu E. coli in timpul travaliului. Mai mult decat atat, exista si riscul ca mama sa nu aiba niciun simptom de infectie, dar sa transmita bacteria la nou-nascut, in cazul in care Escherichia coli este rezident normal al microflorei vaginului. Asa cum s-a mentionat, aproximativ 15% dintre femeile insarcinate prezinta Escherichia coli drept colonizator normal al microflorei vaginale. Transmiterea bacteriei la nou-nascut, in primul rand in contextul infectiei cu E. coli in sarcina, poate duce la:

  • Meningita neonatala: infectia cu Escherichia coli este o cauza comuna de meningita la nou-nascuti. Meningita neonatala poate duce la complicatii pe termen lung, cum ar fi intarzieri de dezvoltare, dizabilitati cognitive;
  • Pneumonie neonatala: infectia cu E. coli in sarcina creste riscul ca nou-nascutii sa dezvolte, in urma nasterii naturale, pneumonie, ca urmare a aspiratiei lichidului amniotic contaminat. Se poate ajunge la insuficienta respiratorie si necesita interventie medicala de urgenta;
  • Sepsis neonatal: infectia cu E. coli in sarcina, anterioara nasterii vaginale, predispune nou-nascutul la sepsis neonatal, o infectie sistemica severa care necesita tratament imediat. Din pacate, nou-nascutii cu sepsis au un risc crescut de sechele pe termen lung si chiar deces.

Acestea sunt principalele riscuri pe care le ridica infectia cu E. coli in sarcina, respectiv nasterea naturala in contextul unei astfel de infectii.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC154741/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537047/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582525/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1198743X15600568

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3486199/