Durerile de stomac si gestionarea corecta a lor cu ajutorul alimentatiei

Durerile de stomac si gestionarea corecta a lor cu ajutorul alimentatiei Durerile de stomac si gestionarea corecta a lor cu ajutorul alimentatiei

Ultima actualizare: 5 iulie 2021

durerile-de-stomac-si-gestionarea-corecta-a-lor-prin-alimentatie

Cand discutam despre dureri de stomac, trebuie sa stim ca acestea reprezinta un termen vast, folosit pentru a descrie durerea provocata de orice organ sau structura din interiorul cavitatii abdominale, inclusiv durerile digestive si intestinale.

Multe cazuri de dureri de stomac sunt provocate de gaze intestinale, constipatie si spasme ale colonului, care duc la balonare si dilatarea intestinelor. Daca faceti cateva schimbari simple in dieta si stilul de viata, puteti evita eventualele dureri de stomac si ingrijorarile asociate.


Durerile de stomac si cauzele lor

Exista mai multe motive pentru care puteti avea dureri de stomac. Daca va confruntati cu dureri de stomac sau disconfort dupa ce mancati, iar problemele dispar ulterior, acestea sunt provocate de alimentatie.

Daca o persoana are alte simptome sau disconfortul persista, in ciuda modificarilor din dieta, s-ar putea sa fie vorba despre o problema medicala.

Mai intai, trebuie sa identificati cauzele durerii abdominale. In cazul femeilor, de cele mai multe ori, cauza este infectia tractului urinar, dar acest diagnostic poate fi infirmat printr-un test de urina.

Daca resimtiti brusc dureri de stomac insotite de diaree, cauza ar putea fi o infectie bacteriana sau virala la nivelul stomacului sau intestinului. Durerile abdominale periodice pot fi provocate de refluxul de acid gastric (cum ar fi in cazul bolii Crohn sau colitei ulcerative) sau de sindromul colonului iritabil.

Alte cauze ale durerilor de stomac sunt stresul, care poate contracta musculatura de la nivelul stomacului, greutatea excesiva, constipatia sau medicamentele pentru controlul presiunii sangelui.

Specialistii Catena recomanda Spasmodep picaturi cu extracte din plante care combat simptomele asociate dispepsiei functionale, hiperaciditatii gastrice, refluxului gastroesofagian si sindromului de colon iritabil, fiind eficient in ameliorarea crampelor abdominale si sustinerea functionarii normale a sistemului digestiv.

Dupa ce va asigurati ca nu exista o cauza grava de tratat, un plan pentru dureri de stomac este foarte similar cu unul destinat combaterii excesului de gaze intestinale, deoarece scopul acestuia este de a reduce constipatia, spasmele dureroase ale intestinului, fermentatia si disconfortul general de la nivelul colonului.

Gestionarea durerilor de stomac cu ajutorul alimentatiei

Disconfortul abdominal, precum balonarea, este deseori produs de un dezechilibru intre bacteriile „prietenoase” si cele „neprietenoase” din sistemul digestiv si intestine. Astfel, alimentele fermenteaza in loc sa fie digerate optim.

Consumand o dieta echilibrata, formata din fructe si legume, puteti sa evitati bataile de cap provocate de dureri de stomac. De asemenea, ar fi preferabil sa nu consumati alimente picante sau cu continut de grasimi si sa evitati bauturile indulcite sau cafeina.

Cand aveti dureri de stomac sau stari de greata si voma, ultimul lucru pe care vi-l doriti este sa consumati alimente care v-ar putea agrava starea. Poate fi si mai dificil sa decideti ce puteti manca daca ati vomitat sau aveti diaree. Totusi, anumite alimente va pot aduce aportul necesar de nutrienti, fara sa va simtiti si mai rau dupa ce le consumati.

Pentru protejarea ficatului si sustinerea unei digestii optime, specialistii Catena recomanda Benesio Hepafort, care protejeaza organismul impotriva efectelor nocive ale consumului de medicamente, alcool si tigari. Anghinarea din continutul acestor capsule asigura confortul intestinal prin sustinerea sucului digestiv.

Unele produse alimentare pot sensibiliza colonul, cauzand dureri de stomac, asa ca puteti experimenta eliminand aceste alimente din dieta: graul, laptele de vaca, porumbul, cafeina, citricele, dar si carnea de porc si de vita, mezelurile, crustaceele, sursele de gluten, produsele pe baza de soia, zaharul si indulcitorii precum sorbitolul, siropurile cu fructoza, siropul de artar, fructele uscate si sucurile de fructe, bauturile alcoolice, ciocolata, precum si ingredientele mai putin vizibile, cum ar fi amidonul din grau, taratele si maltul.

Este de preferat sa implementati cateva schimbari in ce priveste stilul de viata, astfel incat sa puteti gestiona eventualele dureri de stomac.

  • Mestecati de cel putin 20 de ori pentru a va asigura ca saliva (care contine enzime digestive utile) se combina cu alimentele inainte de a le inghiti.
  • Incercati sa mancati cand sunteti relaxat. Daca sunteti tensionat, luati inghitituri mici si mestecati bine inainte de a inghiti. Beti un pahar de apa tonica inainte de masa.
  • Mancati putin si des.
  • Evitati guma de mestecat.
  • Nu beti apa la masa, ci cu o jumatate de ora inainte si la o ora dupa ce ati mancat. Inlocuiti cafeina cu ceaiurile de plante, dar nu le consumati in cantitati prea mari deoarece va pot incetini digestia.
  • Tineti o evidenta a produselor alimentare ingerate si a efectelor pe care le-ati observat dupa ce le-ati consumat.
  • Luati in considerare hidroterapia colonului, care poate sa elimine fecalele si sa reduca excesul de gaze intestinale. Aceasta va poate fi de ajutor si daca aveti o problema cu parazitii.

Dureri de stomac: alimente permise

Scopul unui plan de gestionare a simptomelor in caz de dureri de stomac, presupune optimizarea digestiei, gestionarea excesului de gaze intestinale, vindecarea inflamatiei si echilibrarea numarului de bacterii „prietenoase”.

Enterolactis Plus de la Catena este indicat in timpul terapiei cu antibiotice care poate sa distruga flora intestinala si sa provoace dezechilibre precum diaree, constipatie si balonare. Este foarte eficient inclusiv in cazul sindromului intestinului iritabil, eliminand balonarea si flatulenta. Cu doar o capsula de Enterolactis Plus pe zi, consumati 24 de miliarde de celule vii, de origine umana, echilibrandu-va necesarul de bacterii benefice si imbunatatindu-va activitatea sistemului digestiv.

Daca va confruntati cu dureri de stomac, alimentele de mai jos va pot fi utile.

  • Lichide: – in cazul starilor accentuate de greata si voma, nu are rost sa mancati. Puteti recurge la bauturi pentru sportivi, supa strecurata si apa de cocos, care contin mineralele de care aveti nevoie, cum ar fi potasiu, calciu si sodiu (sare).
  • Banane: – sunt usor de digerat si au mult potasiu, un mineral important pe care il puteti pierde din organism daca aveti diaree sau daca ati vomitat;
  • Orez: – asigurati-va ca este orez alb, deoarece cel salbatic, integral sau negru, desi este mai nutritiv, este si mai greu de digerat, mai ales daca aveti dureri de stomac. De asemenea, orezul, cu amidon si continut redus de fibre, poate intari scaunul si combate diareea asociata crampelor stomacale.
  • Sos de mere: – usor digerabil si bogat in nutrienti, inclusiv in pectina, un fel de fibra care se dizolva in apa. Solidifica scaunul si va ajuta sa scapati de diaree.
  • Paine prajita: – cand aveti dureri de stomac, painea alba prajita este preferabila in locul cerealelor integrale. Acelea sunt benefice cand sunteti sanatos, dar in cazul durerilor abdominale, pot agrava simptomele, mai ales daca aveti diaree si stari de greata.
  • Legume care nu contin amidon.
  • Uleiuri: – cum ar fi uleiul de peste, uleiul de masline sau de cocos.
  • Nuci si seminte de in macinate.
  • Ignam, soia, naut si orice faina fara gluten.
  • Fenicul, schinduf si aloe vera: – contribuie la calmarea intestinului.
  • Salvie, papaya si ananas: – echilibreaza flora stomacala a sistemului digestiv.

Probioticele contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si refac echilibrul natural al florei intestinale, atat de importante pentru sanatatea organismului. Specialistii Catena va informeaza ca Refflor Forte este o optiune excelenta inclusiv in cazul tulburarilor de tranzit, cum ar fi constipatia si diareea.

Dureri de stomac: alimente interzise

In caz de dureri de stomac, se recomanda sa evitati urmatoarele alimente:

  • Lactatele: – laptele, branza si inghetata sunt greu de digerat deoarece sunt bogate in grasimi. Iaurtul simplu, fara grasimi, s-ar putea sa fie in regula, dar mai bine consumati doar putin la inceput, pentru a vedea cum reactionati.
  • Alimentele prajite: – contin ulei si multe grasimi, asa ca sunt mai greu de digerat daca va confruntati cu dureri de stomac. Nu sunt indicate nici cand sunteti sanatos, iar in cazul durerilor abdominale, pot sa va agraveze disconfortul.
  • Bauturile acidulate: – sunt contraindicate din cauza bulelor de acid, care ajung in sistemul digestiv. In plus, din cauza continutului mare de zahar, pot accentua diareea.
  • Mancarea picanta: – sistemul digestiv va trebui sa lucreze din greu pentru a o digera.
  • Fructele si legumele proaspete: – sunt excelente cand sunteti sanatos, dar daca aveti dureri de stomac, va pot agrava starea din cauza continutului de fibre, care in mod normal, ajuta scaunul sa fie eliminat mai usor. Inlocuiti-le cu portii mici de legume gatite.

Suferiti de dureri de stomac? Iata ce puteti manca pe stomacul gol

Printre alimentele pe care le puteti consuma cu incredere pe stomacul gol, se numara urmatoarele optiuni:

  • Migdale inmuiate: – bogate in mangan, vitamina E, proteine, fibre, acizi grasi omega-3 si omega-6, migdalele trebuie inmuiate seara in apa si consumate a doua zi dupa ce indepartati coaja, deoarece aceasta contine tanini care previn absorbtia nutrientilor in organism.
  • Nuci: – pentru un intestin sanatos, consumati o mana de nuci la micul dejun. Imbunatatesc digestia si normalizeaza pH-ul stomacului.
  • Stafide: – sunt bogate in potasiu, calciu si fier. La fel ca in cazul migdalelor, daca le inmuiati in apa pe timpul noptii, favorizati absorbtia nutrientilor cand le consumati a doua zi, dimineata. Va confera energie si regleaza nivelul zaharului din sange, reducand pofta de dulciuri.
  • Papaya: – consumat pe stomacul gol, ajuta la eliminarea toxinelor din organism si optimizeaza tranzitul intestinal. Dupa ce mancati un fruct de papaya, trebuie sa asteptati 45 de minute inainte de a consuma micul dejun.
  • Seminte de chia: – contin proteine, fibre, calciu, antioxidanti si omega-3. Se recomanda sa le inmuiati in apa pe timpul noptii. Cand ajung in stomac, isi maresc volumul, conferind o senzatie de satietate de durata, motiv pentru care pot fi de ajutor si in curele de slabire. Cand sunt inmuiate, creeaza un invelis gelatinos care le ajuta sa traverseze mai rapid sistemul digestiv.
  • Apa calda cu miere: – mierea este bogata in minerale, vitamine, flavonoizi si enzime esentiale pentru mentinerea unui intestin curat si sanatos. Amestecata in apa si consumata pe stomacul gol, contribuie la eliminarea toxinelor, stimuland si metabolismul.

Ceaiuri pentru dureri de stomac

In afara de apa plata (evitati apa carbogazoasa, deoarece bulele de acid sunt ultimul lucru pe care vreti sa-l ingerati cand va confruntati cu dureri de stomac), ceaiurile de plante sunt o optiune buna pentru calmarea disconfortului si combaterea diareei. Astfel, puteti incerca:

  • Ceai verde: – excelent impotriva diareei, dar si a disconfortului abdominal provocat de Helicobacter pylori, o bacterie ca cauzeaza dureri de stomac, greata si balonare. Consumati 1 – 2 cani (240 – 475 ml) pe zi, deoarece, in mod ironic, consumul excesiv poate sa provoace dureri de stomac si greata, din cauza continutului de cafeina din acest ceai.
  • Ceai de ghimbir: – poate fi incredibil de util in caz de greata si voma, inclusiv la femeile insarcinate sau persoanele tratate cu chimioterapie. Reduce gazele, balonarea, crampele si indigestia. Pentru a-l prepara, luati o bucata de ghimbir fara pielita si infuzati-l in apa fiarta, timp de 10 – 20 de minute. Il puteti consuma simplu sau cu lamaie si miere.
  • Ceai de menta: – relaxeaza musculatura intestinala si ajuta la reducerea durerilor de stomac. Frunzele de menta se tin 7 – 12 minute in apa fiarta.
  • Ceai negru: – poate fi deosebit de eficient in tratarea diareei. Trebuie sa va limitati la 1 – 2 cani (240 – 475 ml) pe zi, pentru a evita consumul excesiv de cafeina, care poate dauna daca va confruntati cu dureri de stomac.
  • Ceai de fenicul: – este folosit pentru a trata o varietate de tulburari, inclusiv pentru dureri de stomac, constipatie, gaze intestinale si diaree. Sustine buna functionare a digestiei, precum si recuperarea colonului dupa o interventie chirurgicala. Preparati ceaiul de fenicul turnand o cana (240 ml) de apa fiarta peste o lingurita (2 grame) de seminte de fenicul uscate. Ca alternativa, puteti infuza radacina sau frunzele de fenicul in apa fiarta, timp de 5 – 10 minute, apoi sa strecurati lichidul.
  • Ceai de lemn-dulce: – retineti ca radacina de lemn-dulce este asociata cu diverse efecte adverse, putand fi periculoasa in doze mari. Prin urmare, rezumati-va la o cana (240 ml) pe zi de ceai de lemn-dulce si consultati-va medicul daca aveti diverse afectiuni.
  • Ceai de musetel: – este considerat unul dintre cele mai relaxante ceaiuri. Deseori, este folosit pentru a relaxa musculatura sistemului digestiv si pentru a trata probleme cum ar fi gazele intestinale, indigestia, raul de miscare, greata, starile de voma si diareea. Pentru a prepara ceaiul de musetel, infuzati timp de 5 minute, un pliculet de ceai sau o lingura (2 grame) de musetel uscat, intr-o cana (237 ml) de apa fierbinte.
  • Ceai de busuioc sfant: – aceasta planta mai este cunoscuta si sub denumirea de „tulsi”. Desi este mai putin comuna, reprezinta o optiune excelenta pentru calmarea disconfortului abdominal. Protejeaza impotriva ulcerului gastric, care poate provoca mai multe simptome, cum ar fi dureri de stomac, greata si arsuri la stomac.
  • Ceai de menta creata: – la fel ca menta comuna, aceasta poate ameliora simptomele tulburarilor abdominale. Datorita continutului de carvona, ajuta la reducerea contractiilor musculare de la nivelul tractului digestiv. Fierbeti o cana (240 ml) de apa, opriti focul si adaugati o mana de frunze de menta creata. Lasati amestecul la infuzat timp de 5 minute, apoi strecurati-l si consumati ceaiul.

Cand trebuie sa cereti sfatul medicului?

Exista si afectiuni grave, care provoaca dureri de stomac. In acest caz, daca durerile abdominale persista timp indelungat, iar modificarile stilului de viata si ale dietei nu contribuie la ameliorarea starii, atunci este recomandat sa mergeti la medic.

Printre aceste afectiuni, se numara:

- Gastrita: – care provoaca inflamarea mucoasei stomacului. Poate cauza dureri de stomac, greata, voma si indigestie. Cazurile de gastrita mai blande pot fi tratate acasa, folosind medicamente si modificand obiceiurile alimentare. Evitarea alimentelor acide si consumul unor portii mai mici pot fi de ajutor.

- Boala inflamatorie intestinala: – provoaca inflamarea colonului si se manifesta printr-o varietate de simptome, unul dintre acestea fiind durerile de stomac. Este o tulburare pe termen lung, care necesita medicatie si modificari ale stilului de viata.

- Ulcerul: – este o rana care se dezvolta in mucoasa stomacala, provocand o durere puternica in mijlocul stomacului. Deseori, este cauzata de o infectie, dar poate fi si rezultatul medicamentelor, cum ar fi aspirina administrata frecvent, timp indelungat. Se trateaza cu medicamente pentru suprimarea aciditatii, cu sau fara antibiotice.

- Sindromul colonului iritabil: – pe langa constipatie si diaree, poate sa provoace dureri de stomac si balonare. Simptomele pot persista mai multe zile, saptamani sau luni, dar nu apar intotdeauna dupa ce mancati.

- Pietrele biliare: – cand blocheaza canalul biliar, provoaca durere ascutita, neasteptat. In functie de gravitatea cazului, necesita medicamente sau interventie chirurgicala.

- Arsurile la stomac: – cunoscute si ca reflux gastroesofagian, se simt ca o senzatie de arsura in piept si gat, dar pot sa provoace aceeasi senzatie si la nivelul stomacului. Pentru a le combate, puteti renunta la alcool si alimente picante si sa slabiti.

- Hipertiroidismul: – pe langa slabire, cresterea pulsului si probleme cu somnul, se poate manifesta si prin dureri de stomac si diaree.

- Boala celiaca: – este provocata de alergia la glutenul din secara, orz si grau si se manifesta prin dureri de stomac, constipatie, diaree si balonare.

Surse:

https://justfortummies.co.uk/diet-plans/abdominal-pain-diet-plan/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321318#seeing-a-doctor

https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-food-stomach-upset

https://www.healthline.com/nutrition/tea-for-upset-stomach#TOC_TITLE_HDR_2