Coloana vertebrala are rolul biomecanic de a mentine corpul in pozitie orizontala, iar din acest motiv mare parte din greutatea corpului este sustinuta de catre aceasta. Prin dureri de mijloc se inteleg acele dureri localizate in partea posterioara si inferioara a trunchiului, care pot iradia si spre santul fesier. Acestea pot aparea fie ca urmare a factorilor circumstantiali, cum ar fi pozitia sezanda mentinuta pentru o perioada indelungata, traumatismele directe, ca urmare a diferitelor patologii medicale si, de asemenea, ca urmare a durerilor referite, care apar intr-o alta regiune, dar iradiaza spre zona lombara a coloanei, ducand si la dureri de mijloc.
ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Odata cu varsta, cantitatea de glucozamina produsa de organism scade. Prin urmare, incep sa se deterioreze cartilajele, oasele si articulatiile, deoarece scade nivelul de lubrifianti si fluide sinoviale.
Spre exemplu, persoanele cu sciatica manifesta dureri la nivelul extremitatilor inferioare, care pot fi sau nu asociate cu dureri de mijloc. De cele mai multe ori, se recomanda ca sciatica, cand vine vorba de diagnosticul diferential, sa fie distinsa de durerea lombara (lombalgia) neradianta (axiala). Exista mai multe tipuri de dureri de mijloc, clasificate in functie de durata:
-
Lombalgie acuta: durerea de spate dureaza < 6 saptamani;
-
Lombalgie subacuta: durerea de spate cu durata ≥ 6 saptamani, dar < 3 luni;
-
Lombalgie cronica: durere de spate deosebit de intensa care compromite functionalitatea si are o durata de ≥ 3 luni.
Mai exista si dureri de mijloc recurente, definite drept episoade periodice, acute si care apar la intervale neregulate de timp, deseori secundare activitatilor fizice intense, posturii incorecte.
Dureri de mijloc – generalitati
Multe dureri de mijloc pot fi intermitente si temporare, puse pe seama posturii incorecte, dar si suprasolicitarii spatelui. De exemplu, mentinerea pozitiei ortostatice timp indelungat sau a celei sezande suprasolicita zona lombara, ducand la aparitia durerilor. Sarcina, de asemenea, deseori se asociaza cu durerile lombare, care se exacerbeaza pe masura ce aceasta progreseaza. Evident, traumatismele fizice (lovituri, accidente, cazaturi) pot duce la dureri de mijloc. Mentinerea unei posturi incorecte in timpul somnului reprezinta o alta cauza frecventa a lombalgiei. Totusi, este important de stiut ca, in aceste situatii, durerea dispare dupa eliminarea factorului declansator.
In multe cazuri, aparitia unei dureri de mijloc se datoreaza strict suprasolicitarii zonei, precum si leziunilor de la acest nivel. Miscarile bruste, intinderile, entorsele ligamentare si dereglarile de natura structurala ale discurilor intervertebrale sunt cauze plauzibile pentru dureri de mijloc. Alte posibile cauze, cum ar fi artrita, asimetria articulatiei sacroiliace, hernia de disc, conform datelor epidemiologice nu se coreleaza, statistic, cu cele mai obisnuite cauze ale lombalgiei. In schimb, ele se asociaza si altor simptome, poate mult mai relevante decat durerile lombare. Din acest motiv, o astfel de durere, pe fondul unei patologii subiacente, tinde sa fie mai complexa.
Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de lamaie este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12 grame, acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare.
Dureri de mijloc – cele mai importante cauze
In randurile de mai sus au fost mentionate principalele cauze circumstantiale pentru dureri de mijloc. De altfel, lombalgia se datoreaza in primul rand acestora. Intrucat exista si posibilitatea ca o persoana sa se confrunte cu dureri de mijloc din considerente medicale, in continuare vom prezenta cateva dintre cele mai importante cauze care, printre altele, pot duce si lombalgie.
Cauze sistemice
Exista mai multe entitati clinice sistemice care, printre altele, pot duce si la dureri de mijloc. In esenta, multe dintre ele se vor prezenta si cu alte simptome, insa este important de retinut ca de asemenea pot fi si asimptomatice. Iata ce ar trebui sa implice diagnosticul diferential al cauzei:
-
Anevrism aortic abdominal;
-
Pielonefrita;
-
Litiaza renala;
-
Peritonita;
-
Endocardita bacteriana subacuta;
-
Tulburari metabolice: porfiria, siclemia;
-
Osteodistrofia renala;
-
Spondiloartropatiile seronegative: artrita reactiva, artrita enteropatica, artrita psoriazica;
-
Alte tipuri de artrite: hiperostoza scheletica idiopatica difuza (DISH), artrita reumatoida (o cauza mai putin frecventa pentru dureri de mijloc), epifizita Scheuermann;
-
Tulburarile tesutului conjunctiv: sindromul Marfan, sindromul Ehlers-Danlos;
-
Miopatiile;
-
Radiculopatiile inflamatorii.
Deseori, aceste patologii duc, printre altele, si la dureri de mijloc. Este important de retinut, in schimb, ca multe boli sunt progresive, motiv pentru care diagnosticarea precoce a acestora este esentiala pentru prognosticul favorabil al tratamentului.
ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Cauze specifice durerii axiale
Aceste cazuri descriu intocmai cazurile de dureri de mijloc localizate, secundare patologiei cu origine in structuri anatomice din aceasta zona. Cateva dintre cele mai obisnuite cauze ale unei dureri de mijloc axiale sunt:
-
Hernierea unui disc lombar;
-
Stenoza spinala lombara;
-
Boala discului degenerativ;
-
Osteoartrita;
-
Spondiloliza;
-
Spondilolisteza (congenitala, istmica, degenerativa, traumatica, asociata tumorii);
-
Abcesul epidural;
-
Fracturarea si lezarea coloanei vertebrale in aceasta zona;
-
Artroza fatetelor articulare;
-
Intreruperi structurale la nivelul discului vertebral;
-
Sindromul chirurgiei spinale esuate;
-
Prezenta ciocurilor (osteofitelor) lombare;
-
Disfunctia articulatiei sacroiliace;
-
Sacroileita;
-
Osteomalacia.
Dureri de mijloc secundare durerilor referite
In acest caz, etiologia unei dureri de mijloc poate chiar sa nu aiba de-a face cu coloana lombara, dar fiziopatologia duce, printre altele, si la dureri de mijloc. Iata cateva dintre principalele cauze ale unei dureri de mijloc secundare durerii referite (cu origine intr-o alta zona):
-
Hernia de disc;
-
Stenoza coloanei vertebrale;
-
Arahnoidita si chistul arahnoidian;
-
Coxartroza;
-
Necroza aseptica de cap femural;
-
Leziuni ale nervului sciatic (presiune, intindere, sindromul piriformis);
-
Endometrioza nervului sciatic sau plexului sacral (dureri de mijloc recurente, radiante);
-
Prezenta maselor intrapelvine benigne sau maligne;
-
Neuropatia peroniera;
-
Sindromul cauda equina;
-
Infectii urinare;
-
Prostatita;
-
Boala Crohn;
-
Ocluzie intestinala.
ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.
In foarte multe cazuri, etiologia lombalgiei poate fi greu de certificat, putand fi necesare o serie de teste specifice, cum sunt investigatiile imagistice. Coroborarea rezultatelor testelor cu datele medicale si anamneza pacientului restrange spectrul de entitati clinice posibile, ghidand echipa medicala spre diagnosticul diferential si, implicit, elaborarea tratamentului cel mai eficient. In cazul in care lombalgia este cronica este mult mai probabila existenta unei patologii subiacente.
Remedii pentru dureri de mijloc
De cele mai multe ori, tratamentul pentru dureri de mijloc este conservator, considerandu-se ca sinergia intre mai multe abordari este mult mai eficienta. Optiunile de tratament includ, pe baza eventualei patologii subiacente, urmatoarele:
Terapie fizica si management conservator
Multe dureri de mijloc se amelioreaza in urma kinetoterapiei si fizioterapiei. De asemenea, este recomandata si hidroterapia, odihna periodica, exercitii de consolidare a musculaturii spatelui, yoga, stretching, masaj terapeutic, acupunctura, manipularea chiropractica. Specialistul trebuie sa identifice cauza de baza si, implicit, sa elaboreze cea mai eficienta metoda de tratament. Mai exista posibilitatea ca, in unele cazuri, sa fie vorba despre durerea manifestata somatic, in care o persoana isi induce, involuntar, lombalgie, gandindu-se la eventualele patologii de care poate suferi. In astfel de situatii, se poate recomanda psihoterapia sub indrumarea unui specialist.
Tratament medicamentos
Pentru dureri de mijloc acute, se poate avea in vedere tratamentul medicamentos. Acesta trebuie asociat terapiei fizice si managementului conservator pentru dureri de mijloc:
-
Preparate topice cu lidocaina si capsaicina;
-
Administrarea de miorelaxante (pe termen scurt);
-
Antiinflamatoare nesteroidiene;
-
In cazurile foarte severe, se recomanda analgezice opioide.
Tratament chirurgical
La persoanele cu dureri de mijloc cauzate de anumite afectiuni cum ar fi spondilolisteza, dar si stenoza spinala, hernia, sindromul de cauda equina, se recomanda tratament chirurgical. Dupa interventia chirurgicala, frecvent se recomanda kineto- si fizioterapie in vederea unei recuperari mult mai eficiente. Cu toate acestea, de cele mai multe ori managementul conservator poate fi indeajuns de eficient incat durerea sa dispara rapid. Tratamentul chirurgical se are in vedere in cazul in care managementul conservator nu se dovedeste a fi eficient dupa patru saptamani de la initierea acestuia. Totusi, in unele cazuri prognosticul depinde de momentul operatiei.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK572334/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311790/
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2012/0215/p343.html