Prin „dureri sub burta la barbati” ne referim la durerea cu origine in zona abdominala inferioara, sub ombilic (buric). In general, multi barbati se confrunta periodic cu astfel de dureri, in prima instanta ca urmare a faptului ca poate avea la origine numeroase cauze – de la cele mai benigne, cum ar fi constipatia, pana la cauze mult mai severe, cum ar fi infectiile cu transmitere sexuala. Daca aceste dureri sub burta la barbati sunt tranzitorii, relativ usor de suportat, cel mai probabil este vorba despre cauze benigne. Totusi, daca durerea persista si este foarte severa, ar putea sa fie vorba despre probleme medicale mai serioase, care necesita investigatii si diagnosticare.
Dureri sub burta la barbati – posibile boli asociate
Exista mai multe cauze medicale care pot duce, printre altele, la dureri sub burta la barbati. In continuare, vor fi descrise cateva dintre cele mai comune. Foarte important de mentionat, totusi, ca in cazul in care durerea persista si este insotita de simptome severe, se recomanda consultul unui medic specialist.
Prostatita, adica inflamatia prostatei, este una dintre cele mai frecvente cauze pentru dureri sub burta la barbati. Prostata este o glanda situata chiar sub vezica urinara, si inflamatia acesteia va provoca durere abdominala inferioara, in zona perineala, dar si disconfort la urinare. Alaturi de dureri sub burta la barbati, apar si simptome precum urinarea dureroasa, senzatia de arsura, dar si nevoia de a urina frecvent. Poate fi cauzata de infectii bacteriene, dar exista si forme cronice care nu presupun un proces infectios.
O alta cauza pentru dureri sub burta la barbati o reprezinta hernia inghinala. Aceasta apare cand o parte a intestinului sau tesutului abdominal proemina si impinge printr-un punct slab al peretelui abdominal, formand o umflatura dureroasa in zona inghinala. Durerea este localizata sub burta sau in zona inghinala si se exacerbeaza in timpul efortului fizic, tusei sau ridicarii unor obiecte grele. In unele cazuri, se poate observa o umflatura vizibila, care pare sa dispara cand persoana sta in pozitie culcata.
Desi infectiile urinare sunt mai putin frecvente in randul barbatilor comparativ cu femeile, pot duce la dureri sub burta la barbati, in zona inferioara a abdomenului. Cistita reprezinta infectia vezicii urinare, care poate afecta inclusiv uretra. Durerea este de obicei insotita de nevoia de a urina frecvent, senzatia de arsura la urinare si, uneori, hematurie (sange in urina). Infectiile sunt cauzate in principal de bacterii, in special de Escherichia coli.
-
Sindromul de colon iritabil
Sindromul de colon iritabil este o afectiune gastrointestinala functionala, care se poate prezenta cu dureri sub burta la barbati, recurente, tulburari ale tranzitului intestinal (diaree, constipatie), balonare si meteorism abdominal. De obicei, apar dureri sub burta la barbati si la femei de cele mai multe ori dupa masa.
O alta cauza pentru dureri sub burta la barbati poate fi apendicita, adica inflamatia apendicelui. Aceasta reprezinta o urgenta chirurgicala, deoarece un apendice inflamat se poate rupe, ducand la peritonita. Durerea incepe de obicei in jurul buricului si se deplaseaza spre partea dreapta.
-
Infectii cu transmitere sexuala
Chiar daca astfel de infectii sunt mai frecvente in randul femeilor (boala inflamatorie pelvina), si barbatii pot dezvolta inflamatii in zona pelviana. Pot sa apara dureri sub burta la barbati cauzate de infectia cu Chlamydia (chlamidioza), Neisseria gonorrhoeae (gonoreea), care se transmit prin contact sexual si afecteaza organele genitale si tractul urinar. Printre altele, se poate ajunge si la inflamatia uretrei si ejaculare spontana, febra, secretii uretrale anormale.
Diverticulita poate provoca dureri sub burta la barbati. Pe suprafata colonului se pot forma niste formatiuni saculare mici numite diverticuli, care uneori se inflameaza. Inflamatia poate duce la dureri la nivelul abdomenului inferior, in special pe partea stanga, dar care poate iradia si spre alte zone. Pe langa dureri sub burta la barbati, pot aparea si stari febrile, greata, varsaturi, insa si modificari ale tranzitului intestinal (constipatie, diaree).
-
Calculii renali (pietre la rinichi)
Prezenta unor calculi renali poate duce la dureri sub burta la barbati sau localizate in zona laterala a abdomenului, mai ales cand pietrele se deplaseaza prin tractul urinar. Durerea poate fi foarte intensa si poate iradia in zona inferioara a abdomenului sau la nivel inghinal. De obicei, durerea apare si dispare, cu episoade de crize. Pe langa dureri sub burta la barbati apar si semne clinice precum sange in urina, urinare frecventa si dureroasa.
Dureri sub burta la barbati – tratamente si recomandari
Tratamentul pentru dureri sub burta la barbati se individualizeaza in functie de cauza de baza. In situatia in care acestea sunt foarte severe si se fac resimtite periodic, fara a se ameliora, este foarte important sa se solicite un consult din partea medicului. De obicei, o ecografie este foarte eficienta in a limita cauzele care provoaca durerile abdominale joase la barbati.
Prostatita bacteriana acuta necesita tratament cu antibiotice timp de 4-6 saptamani. In cazurile mai severe, poate fi necesara chiar spitalizarea si antibiotice intravenoase. Prostatita cronica se trateaza cu antibiotice pe termen lung, terapie antiinflamatoare si alfa-blocante pentru a relaxa musculatura prostatei si ameliora simptomele, cum ar fi dureri sub burta la barbati.
-
Tratament hernie inghinala
Hernia inghinala, o alta posibila cauza pentru dureri sub burta la barbati, necesita interventii de natura chirurgicala, pentru a se reduce riscul de complicatii (cum ar fi strangularea herniei). In cazurile asimptomatice, cu risc redus, se poate recomanda doar monitorizarea.
-
Tratament infectii urinare
Infectiile urinare, care se pot prezenta cu dureri sub burta la barbati, se vor trata cu antibiotice. In perioada tratamentului, este important sa se asigure o hidratare corespunzatoare, pentru a se elimina mult mai eficient bacteriile.
-
Tratament sindrom de colon iritabil
Nu exista tratament curativ, dar simptomele pot fi ameliorate prin modificari dietetice, probiotice pentru imbunatatirea functiei intestinale, antispastice pentru ameliorarea durerilor abdominale.
Presupune interventia chirurgicala pentru indepartarea apendicelui inflamat (apendicectomie). In cazul in care apendicele s-a rupt, pot fi necesare antibiotice si drenarea cavitatii abdominale.
Calculii renali, o alta posibila cauza pentru dureri sub burta la barbati, pot fi eliminati spontan, in cazul in care sunt mici, prin consumul abundent de lichide si administrare de analgezice. In cazuri mai severe, cand este vorba despre pietre de dimensiuni mari, se poate recurge la litotritie extracorporeala cu unde de soc sau alternative chirurgicale clasice pentru indepartarea pietrelor.
-
Tratament infectii cu transmitere sexuala
Presupune administrarea de antibiotice, la recomandarile medicului, in functie de bacteria care a cauzat infectia.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10511008/
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323792
-
https://www.mayoclinic.org/symptom-checker/pelvic-pain-in-adult-males-adult/related-factors/itt-20009075
-
https://www.vinmec.com/eng/article/what-to-note-for-lower-abdominal-pain-in-men-en
-
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24530-lower-abdominal-pain
-
https://www.mountelizabeth.com.sg/health-plus/article/lower-stomach-abdominal-pain
-
https://www.medicinenet.com/what_causes_lower_abdominal_pain_in_men/article.htm