Dureri in spatele capului – cauze si optiuni de tratament

Dureri in spatele capului – cauze si optiuni de tratament Dureri in spatele capului – cauze si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 10 octombrie 2024

dureri-in-spatele-capului-cauze-si-tratament

Exista numeroase cauze pentru care va puteti confrunta cu dureri in spatele capului. Poate fi vorba despre dureri de cap primare, cum ar fi migrenele, care apar de la sine, fara o cauza subiacenta, sau despre dureri de cap secundare, care sunt de fapt simptomele unei afectiuni subiacente. Inclusiv leziunile nervoase pot duce la dureri in spatele capului.

Cefaleea tensionala este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care pot aparea dureri in spatelui capului, dar exista si alte posibile explicatii. Acestea variaza de la artrita si leziuni survenite la nivelul gatului si pana la postura necorespunzatoare si banala deshidratare.

In acest articol va vom oferi mai multe detalii despre cauzele care determina dureri in spatele capului, precum si despre optiunile de tratament disponibile, in functie de localizarea exacta a disconfortului. Nu uitati insa ca pentru a identifica precis factorul declansator al durerii de cap si pentru a beneficia de tratament personalizat, trebuie totusi sa va adresati medicului.


Dureri in spatele capului – cauze

  • Cauze pentru dureri in spatele capului, in preajma gatului

1. Nevralgia occipitala

Nevralgia occipitala este o afectiune care apare cand se inflameaza nervii care urca dinspre maduva spinarii spre scalp. Acest tip de dureri in spatele capului este deseori prezent in cazul persoanelor care sufera de migrene.

Nevralgia occipitala provoaca durere ascutita si pulsatila, care porneste de la baza craniului, in apropierea gatului, si iradiaza spre scalp.

Acest tip de disconfort poate fi insotit si de alte simptome, cum ar fi:

  • durere si senzatie de presiune in spatele ochilor;
  • dureri in spatele capului si la nivelul gatului, resimtite sub forma de junghiuri ascutite, precum un soc electric;
  • sensibilitate la lumina;
  • scalp sensibil;
  • durere in momentul miscarii gatului.

2. Postura necorespunzatoare

Si postura inadecvata poate provoca dureri in spatele capului si in zona gatului, deoarece anumite pozitii ale corpului pot crea tensiune la nivelul spatelui, umerilor si gatului. Aceasta tensiune determina contractarea muschilor, provocand inclusiv dureri de cap in spatele capului.

Disconfortul asociat posturii deficitare poate fi resimtit ca o durere surda si pulsatila, la baza craniului.

3. Cefaleea cervicogena

Hernia de disc aparuta la nivelul coloanei cervicale (gatului) poate provoca durere si tensiune in aceasta zona, determinand aparitia unui tip de durere de cap numita cefalee cervicogena.

Disconfortul asociat cefaleei cervicogene se manifesta sub forma de dureri in spatele capului. In general, durerea se mentine in zona respectiva, dar uneori poate fi resimtita si la nivelul tamplelor sau in spatele ochilor. Pacientii se pot confrunta si cu disconfort la nivelul umerilor sau al bratelor.

Cefaleea cervicogena se pot intensifica cand va lungiti pe pat. Unele persoane chiar se pot trezi din somn din cauza durerii care le intrerupe odihna. Cand stati intins, puteti simti si o senzatie de presiune in crestetul capului, ca o greutate.

4. Cefaleea cu presiune scazuta

Cefaleea cu presiune scazuta este cauzata de reducerea presiunii lichidului spinal din creier. Fenomenul survine cand lichidul cefalorahidian se scurge din coloana vertebrala si este adesea numit si hipotensiune intracraniana. Poate aparea spontan sau ca urmare a unei punctii lombare sau a unei alte proceduri in care lichidul se scurge din coloana.

Dureri in spatele capului pot aparea si in cazul fenomenului opus, adica al hipertensiunii intracraniene (cresterea presiunii lichidului spinal).

  • Cauze pentru dureri in spatele capului, in partea dreapta a craniului

Cefaleea tensionala

Cefaleea tensionala este cea mai frecventa cauza pentru dureri in spatele capului. Disconfortul asociat cefaleei tensionale apare in general in partea dorsala a craniului si pe partea dreapta a acestuia, dar exista si pacienti care percep durerea ca pe o banda constrictiva ce inconjoara capul, provocand durere simultan pe ambele parti ale craniului.

Cefaleea tensionala se poate manifesta printr-o senzatie de presiune la nivelul gatului sau al scalpului. Puteti resimti o durere surda, dar care nu pulseaza.

  • Cauze pentru dureri in spatele capului aparute cand stati intinsi

Cefaleea de tip cluster

Cefaleea de tip cluster este rara, dar poate fi extrem de dureroasa. Persoanele cu acest tip de cefalee se confrunta cu crize frecvente, care pot dura saptamani sau chiar luni, si care apoi pot disparea pentru o vreme.

Cefaleea de tip cluster poate provoca dureri in spatele capului sau pe partile laterale ale craniului si care se pot agrava cand persoana sta lungita. Pe langa durerea ascutita, patrunzatoare, pacientii se pot confrunta si cu alte simptome, cum ar fi:

  • stari de neliniste;
  • greata;
  • lacrimare excesiva;
  • nas infundat;
  • pleoapa cazuta;
  • sensibilitate la lumina si sunete.
  • Cauze pentru dureri in spatele capului, dar care apar si in alte parti ale craniului

1. Migrena

La cei care se confrunta cu migrene, durerile de cap pot aparea in orice zona a craniului. Durerea se poate manifesta doar pe o parte a capului sau cand pe o parte, cand pe alta, dar exista si cazuri de persoane care simt dureri doar in spatele capului si pe partea stanga a craniului.

In afara de durerea severa, pulsatila, migrena poate provoca:

  • aure (diverse perceptii senzoriale);
  • stare de greata;
  • varsaturi;
  • lacrimare excesiva;
  • sensibilitate la lumina sau sunete.

Migrena se poate declansa pe partea stanga a craniului si apoi sa coboare de-a lungul tamplei, inspre partea din spate a craniului, acesti pacienti ajungand astfel sa se confrunte cu dureri in spatele capului.

2. Deshidratarea

Deshidratarea poate cauza dureri de cap primare, fenomenul survenind cand nu ii asigurati organismului aportul hidric necesar. Deshidratarea este o cauza frecventa a durerilor de cap, inclusiv a migrenelor, in special in lunile calduroase. Durerile de cap pot aparea si secundar, cand deshidratarea afecteaza initial alte procese din corp, cefaleea aparand abia ulterior.

Odata cu deshidratarea, alte simptome, cum ar fi setea, pot insoti migrena sau cefaleea tensionala, manifestata prin dureri in spatele capului. Printre aceste simptome se numara:

  • urina de culoare mai inchisa si urinarea mai rara;
  • durerile musculare, oboseala si slabiciunea;
  • gura uscata, buzele crapate, pielea incretita;
  • cresterea ritmului cardiac;
  • senzatia de ameteala sau starea de lesin.

Dureri in spatele capului – optiuni de tratament

Majoritatea durerilor de cap pot fi ameliorate administrand analgezice eliberate fara prescriptie medicala (OTC), cum ar fi acetaminofenul.

Analgezicele OTC nu pot fi insa folosite pe termen lung. Prin urmare, daca aveti dureri de cap recurente sau persistente, trebuie sa va adresati totusi medicului, deoarece tratamentul este mai eficient daca se depisteaza cauza exacta a disconfortului.

- Dureri in spatele capului cauzate de postura incorecta

Durerile de cap cauzate de o postura inadecvata pot fi tratate rapid cu acetaminofen. Pe termen lung, daca va imbunatatiti postura corpului, puteti trata sau chiar preveni aceste dureri in spatele capului. Daca petreceti multe ore lucrand la birou, achizitionarea unui scaun ergonomic cu suport lombar optim va poate fi de ajutor. Ca alternativa, puteti incerca sa stati in picioare ori de cate ori este posibil.

- Dureri in spatele capului cauzate de hernia de disc

Tratamentul pentru hernia de disc poate consta in fizioterapie, intinderi usoare, manevre chiropractice, injectii epidurale antiinflamatorii si, in unele situatii, chiar interventii chirurgicale, daca este cazul. Managementul acestui tip de dureri in spatele capului depinde practic de cauza si severitatea herniei de disc.

- Dureri in spatele capului provocate de nevralgia occipitala

Nevralgia occipitala poate fi tratata combinand terapia cu gheata si pe cea pe baza de caldura, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si relaxante musculare eliberate pe baza de prescriptie medicala, fizioterapie si masaj.

In cazuri severe, medicul poate injecta un anestezic local in zona occipitala, pentru ameliorarea rapida a durerii. Efectul benefic al acesti optiuni de tratament pentru dureri in spatele capului poate dura pana la 12 saptamani.

- Dureri in spatele capului asociate cefaleei tensionale

Durerile de cap tensionale sunt de obicei tratate cu analgezice OTC. Se pot prescrie anumite medicamente pentru durerile de cap severe, cronice, dar si medicamente preventive, cum ar fi antidepresivele sau relaxantele musculare, pentru a reduce riscul reaparitiei durerii.

- Dureri in spatele capului aparute pe fondul migrenei

In caz de migrena, medicul poate prescrie medicamente preventive, cum ar fi beta-blocante, si analgezice pentru reducerea rapida a durerii.

Unele medicamente OTC sunt concepute special pentru tratarea migrenelor. Acestea pot ameliora crizele usoare, dar din pacate nu si pe cele severe. Medicul va poate ajuta, de asemenea, sa identificati factorii care declanseaza crizele de migrena, astfel incat alta data sa puteti evita acesti stimuli.

- Dureri in spatele capului asociate cefaleei de tip cluster

Tratamentul pentru cefaleea de tip cluster are in vedere scurtarea perioadei in care pacientul simtea durerea, reducerea severitatii crizelor si prevenirea reaparatiei acestor episoade.

Tratamentul pe termen scurt poate consta in:

  • triptani administrati injectabil pentru ameliorarea rapida a durerii, acestia fiind utilizati si in tratarea migrenelor;
  • medicamente antiinflamatoare, cum ar fi steroizii;
  • injectii cu anestezic local;
  • medicamente preventive, cum ar fi topiramat, verapamil, litiu si galcanezumab.

Metodele preventive pot include:

  • blocante ale canalelor de calciu;
  • melatonina;
  • beta-blocante.

- Dureri in spatele capului aparute pe fondul deshidratarii

Pentru a evita durerile de cap aparute pe fondul deshidratarii, trebuie doar sa beti multe lichide. De asemenea, puteti include in dieta fructe si alte alimente cu continut ridicat de apa.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/pain-in-back-of-head

https://www.verywellhealth.com/headache-in-back-of-head-5217408

https://www.webmd.com/migraines-headaches/why-back-of-head-hurts