Sarcina este o perioada pe cat de minunata, pe atat de solicitanta pentru viitoarea mamica. Acest lucru se datoreaza faptului ca, pe parcursul sarcinii, apar numeroase modificari anatomice si de natura biochimica, in vederea sustinerii gestatiei. Drept urmare, foarte multe femei se confrunta de exemplu cu dureri de solduri in sarcina. Aceasta tinde sa apara in special in cel de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, din cauza modificarilor anatomice, hormonale si biomecanice care au loc in aceasta perioada. Totusi, aceste dureri de solduri in sarcina, care pot fi fie usoare, fie deosebit de neplacute, dispun de alternative eficiente de tratament si gestionare la domiciliu.
Dureri de solduri in sarcina - cauze si factori de risc
Exista mai multe posibile cauze care pot duce la dureri de solduri in sarcina. Totusi, cauza cea mai evidenta este reprezentata de acumularea kilogramelor in plus, ceea ce va creste presiunea si tensiunea asupra structurilor musculoscheletice, pe masura ce sarcina avanseaza. Evident, pe masura ce uterul se mareste si greutatea corporala creste, articulatiile si ligamentele sunt supuse unui stres suplimentar, ceea ce va duce la aparitia de dureri de solduri in sarcina, si nu numai.
Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel emulsionat, un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Modificarile hormonale
In timpul sarcinii se secreta o cantitate crescuta de relaxina, un hormon care are rolul de a relaxa ligamentele si articulatiile pelviene, pentru a pregati corpul in vederea nasterii. Concentratia de relaxina atinge valori maxime in jurul sfarsitului primului trimestru de sarcina. Studiile arata o corelatie directa intre nivelul crescut de relaxina si aparitia de dureri de solduri in sarcina. Desi relaxina este implicata in deschiderea canalului de nastere, poate duce si la relaxarea excesiva a ligamentelor pelvine, instabilitate si laxitate articulara si, astfel, dureri de solduri in sarcina.
Modificari biomecanice si cresterea greutatii
Pe masura ce sarcina progreseaza, centrul de greutate al femeii gravide se deplaseaza usor spre inainte ceea ce poate provoca modificari posturale si ale mecanicii corpului. O astfel de ajustare a centrului de greutate solicita suplimentar muschii lombari si ai pelvisului, ceea ce creste riscul de dureri de solduri in sarcina si, de asemenea, dureri de spate. Cresterea in greutate contribuie, de asemenea, la incarcarea suplimentara a articulatiei soldurilor, accentuand senzatia de dureri de solduri in sarcina. Aceste simptome sunt mai severe in cel de-al treilea trimestru de sarcina. De asemenea, femeile resimt o senzatie constanta de presiune pelvina in sarcina.
Compresia nervilor
In timpul sarcinii, uterul in crestere poate duce la comprimarea nervilor de la nivelul pelvisului si soldurilor, cum ar fi nervul sciatic. Compresia nervului sciatic poate cauza dureri de solduri in sarcina care iradiaza spre coapse si fese. Aceasta afectiune, cunoscuta drept sciatica, duce la un disconfort sever. Este cunoscut faptul ca sarcina este un factor de risc in dezvoltarea sciaticii. Sarcina este o cauza pentru durerea de picior in primul trimestru de sarcina, dar nu numai.
Diastaza simfizei pubiene
Diastaza simfizei pubiene este o afectiune in care articulatia cartilaginoasa a simfizei pubiene se separa mai mult decat ar trebui, ceea ce duce la dureri de sold in sarcina si disconfort sever. In mod obisnuit, diastaza simfizei pubiene apare dupa sau in timpul nasterii, cu o incidenta de aproximativ 1 la 300 pana la 1 la 30.000 de nasteri vaginale. Totusi, exista si riscul ca diastaza simfizei pubiene sa apara peripartum - fie ca urmare a cresterilor exagerate de relaxina, fie din cauza traumelor puternice la acest nivel -, ducand la dureri de solduri in sarcina.
Farmacistii Catena recomanda Proenzi ArtroStop crema. Crema Proenzi ArtroStop este destinata mentinerii unui sistem osos sanatos si se aplica pe zonele articulare dureroase.
Factori de risc pentru dureri de solduri in sarcina
-
Femeile insarcinate care au avut anterior astfel de probleme sunt mai predispuse sa dezvolte si dureri de solduri in sarcina;
-
Sarcina multipla (gemelara sau de ordin superior) implica o presiune mult mai mare asupra structurilor pelvine si articulatiilor, ceea ce creste riscul de dureri de solduri in sarcina;
-
Femeile insarcinate supraponderale nu doar ca au un risc mult mai mare de dureri de solduri in sarcina, ci au tendinta de a prezenta manifestari mai severe;
-
Nivelul redus de activitate fizica poate creste riscul de dureri de solduri in sarcina, intrucat duce la slabirea muschilor care sustin soldurile si pelvisul.
Dureri de solduri in sarcina - tratament si solutii
Chiar daca foarte multe femei se confrunta cu dureri de solduri in sarcina, exista si alternative eficiente de tratament si gestionare. Sunt foarte rare cazurile in care aparitia de dureri de solduri in sarcina ridica necesitatea interventiilor medicale (diastaza simfizei pubiene este un exemplu concret). In rest, durerile pot fi gestionate si ameliorat prin mai multe moduri, cum ar fi:
Zdrovit Dolorgiet gel analgezic este un gel racoritor pentru uz extern, recomandat in tratamentul de sustinere a durerilor musculare si articulare acute, in special in cazul contuziilor, intinderilor, entorselor si si suprasolicitarii musculare.
Exercitii fizice, kinetoterapie si fizioterapie
Practicarea regulata de exercitii fizice, adaptate special pentru femeile insarcinate, poate ajuta foarte mult in caz de dureri de solduri in sarcina. Exercitiile ajuta la consolidarea muschilor cu rol in sustinerea pelvisului si soldurilor, ameliorand durerile si instabilitatea articulara. Exercitii comune sunt urmatoarele:
-
Exercitiile Kegel: ajuta la intarirea muschilor podelei pelvine si muschilor abdominali, ceea ce ajuta la stabilizarea pelvisului, fiind utile in caz de dureri de solduri in sarcina;
-
Intinderi si stretching: anumite exercitii de intindere a soldurilor, spatelui si coapselor ajuta la reducerea tensiunii musculare si cresterea flexibilitatii;
-
Yoga prenatala: practicarea exercitiilor de yoga, sub supravegherea unui instructor, ajuta la mentinerea unei posturi corecte, intarirea muschilor si consolidarea articulatiilor, fiind utile in caz de dureri de solduri in sarcina;
-
Fizioterapia include, de asemenea, tehnici de masaj si utilizarea unor aparate speciale, cum ar fi cele de electroterapie, utile in a ameliora simptomul de dureri de solduri in sarcina;
-
Mersul pe jos, inotul, ciclismul stationar, sunt activitati fizice pe care o viitoare mamica le poate practica in siguranta, in vederea intaririi musculaturii.
Purtarea de orteze si dispozitive de sustinere
Uneori, utilizarea unei centuri pentru sustinerea pelvisului poate ajuta la stabilizarea articulara, reducand tensiunea asupra ligamentelor si aparitia de dureri de solduri in sarcina. Dispozitivele de acest gen sunt concepute intocmai pentru a distribui uniform greutatea corporala, precum si pentru a reduce presiunea asupra soldurilor si coloanei vertebrale.
Modificari ale pozitiei de somn
Adoptarea unei pozitii corecte de somn ajuta la ameliorarea acestor dureri de solduri in sarcina. Dormitul pe o parte, in special pe partea stang, cu o perna intre genunchi, va reduce presiunea manifestata asupra articulatiilor. Se recomanda evitarea mentinerii pozitiei sezande si verticale pentru perioade lungi de timp, precum si adoptarea unei posturi corecte in timpul mersului sau al altor activitati zilnice.
Aplicarea compreselor
Aplicarea regulata de comprese calde sau reci la nivelul zonei afectate amelioreaza, temporar, durerea de la nivelul soldurilor.
Tratament medicamentos
De obicei, se recomanda doar in cazuri severe de dureri de solduri in sarcina. Este important sa se administreze doar la recomandarile medicului, deoarece nu toate antiinflamatoarele prezinta siguranta in timpul sarcinii. Spre exemplu, se considera ca acetaminofenul (paracetamolul) este sigur in timpul sarcinii, dar alte tipuri de inflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, par sa prezinte riscuri asociate pentru fat. Antiinflamatoarele pentru dureri de solduri in sarcina ar trebui folosite doar la recomandarile medicului ginecolog.
Surse:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/pregnancy-hip-pain
https://www.obgynofhampton.com/hip-pain-during-pregnancy/
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-hip-pain
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/hip-pain-during-pregnancy/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8198205/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537043/