Exista mai multe conditii medicale, dar care pot fi sustinute si de factori circumstantiali sau de mediu, care pot duce la dureri de ochi. Patologiile care vizeaza ochii si care afecteaza intr-un mod sau altul vederea intra in domeniul de expertiza al medicului oftalmolog. Uneori, exista situatii in care anumite dureri de ochi apar ca urmare a unei patologii subiacente, insa cazurile acestea sunt relativ rare.
De cele mai multe ori, durerea apare ca urmare a faptului ca ochii sunt expusi la factori de mediu iritanti, la lumina solara puternica sau sunt epuizati in urma statului prelungit in fata ecranului dispozitivelor electronice. Exista mai multe tipuri de dureri de ochi.
Durerea oculara reprezinta o experienta senzoriala neplacuta, care include componente de ordin emotional, cognitiv si comportamental, si o interactiune complexa a sistemului nervos periferic si central. O durere normala apare in urma excitarii prin stimuli nociceptivi a axonilor senzoriali ai neuronilor nervului trigemen care inerveaza ochiul. Diferite dureri de ochi care se considera a fi normale apar in urma leziunilor directe sau indirecte asupra globilor oculari, cazuri in care se cunoaste etiologia acestora. In schimb, exista si dureri de ochi care apar intempestiv si fara a li se cunoaste cauza. In continuare, vom prezenta cateva dintre potentialele cauze.
Pentru a va ajuta sa va mentineti acuitatea vizuala si pentru a reduce riscul de boli oculare, farmaciatii Catena va recomanda sa folositi Naturalis VizualMax. Acest produs protejeaza ochii de stresul oxidativ si de lumina albastra daunatoare, contribuind la inlaturarea oboselii vizuale si facilitand adaptarea vederii la intuneric. VizualMax contine acizi grasi Omega-3, vitaminele A, B2, C si E si un complex de minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor si la imbunatatirea vederii.
Dureri de ochi – factori de risc si cauze
Exista mai multe cauze care pot duce la dureri de ochi, etiologia multifactoriala descriind faptul ca procesul nociceptiv este localizat fie unilateral, la un singur ochi, fie bilateral, la ambii. Dupa cum indica statisticile din practica clinica, foarte multe persoane care acuza dureri de ochi, si care din acest motiv apeleaza la serviciile medicale, fie se confrunta cu anumite patologii care duc, printre altele, si la dureri de ochi, fie au initiat procesul durerii ca urmare a anumitor leziuni si comportamente specifice.
In cazul in care va simtiti ochii uscati, deshidratati si obositi, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista Oftapic Intensive picaturi ochi. Aceasta solutie este sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, antioxidanta, reconfortanta, biocompatibila si izotona, avand in compozitie acid hialuronic, Hamamelis si Ginkgo biloba. Protejeaza ochiul, stabilizand filmul lacrimal in caz de stres oxidativ si acumulare de radicali liberi pe suprafata oculara.
Traumatismele fizice si chimice
Una dintre principalele cauze care duc la dureri de ochi o reprezinta traumatismul fizic sau de natura chimica a structurilor anatomice ale ochiului. Poate fi vorba de lovituri la acest nivel, de praful care irita ochii, precum si de agenti chimici care pot cauza dureri de ochi. Astfel de cauze pot duce la inflamarea structurilor ochiului si, implicit, la dureri localizate la acest nivel. Alaturi de durere, sunt prezente simptome precum si inrosirea ochilor, lacrimarea excesiva si senzatia de obiect strain in ochi.
Pentru a va ajuta sa reduceti iritatia ochilor, mancarimea si senzatia de arsura, farmacistii Catena va recomanda sa folositi picaturile de ochi Assista Oftapic Advanced. Este un produs ideal pentru persoanele cu ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Aceste picaturi de ochi contin lipozomi si acid hialuronic crosslinkat (reticulat), sunt sterile, lubrifiante si hidratante, fara sa contina conservanti. Aceasta solutie oftalmica este compatibila cu toate lentilele de contact.
Conjunctivita
Conjunctivita este o alta cauza frecventa pentru dureri de ochi. Aceasta poate fi de mai multe tipuri, incidenta crescuta avand-o conjunctivita alergica. Conjunctivita de natura infectioasa are potentialul de a fi mult mai complicata. Simptomele aferente includ inrosirea ochiului, precum si o senzatie permanenta de nisip in ochi, cu iritatie severa si lacrimare excesiva. Durerea poate fi tradusa printr-o senzatie de arsura, exacerbata in special in timpul clipitului.
Iritatii cauzate de purtarea lentilelor de contact
In cazul persoanelor care poarta lentile de contact, dureri de ochi pot aparea relativ frecvent si, de cele mai multe ori, acestea sunt urmarea faptului ca fie uita sa si le dea jos peste noapte, fie nu si le dezinfecteaza corespunzator. Ochiul este iritat, ca urmare a faptului ca exista o presiune excesiva manifestata asupra structurilor sale, aparand astfel si dureri de ochi.
Reactiile alergice
Reactiile alergice se pot manifesta, printre altele, si prin dureri oculare. Alergia la polen pare a fi principalul factor etiologic care, pe langa alte simptome, poate cauza si astfel de dureri.
Abraziuni corneene
Fiind probabil una dintre cele mai frecvente cauze de leziuni corneene, cauzata de zgarierea si lezarea corneei, abraziunea corneeana descrie procesul prin care are loc vatamarea – fizica sau chimica – a corneei. Multe persoane acuza dureri de ochi ca urmare a faptului ca exista corpuri straine inglobate la suprafata corneei (bucati de plastic, aschii, rugina, ace de pin, sticla).
Sinuzita
Sinuzita poate duce si la dureri de ochi, dincolo de manifestarile obisnuite, ca urmare a faptului ca presiunea din interiorul sinusurilor este crescuta din cauza procesului inflamator existent. In anumite cazuri, durerea de la nivelul sinusurilor paranazale poate iradia si spre globii oculari.
Blefarita
Inflamarea pleoapelor (blefarita) apare ca urmare a faptului ca glandele sebacee situate la acest nivel se infunda, ceea ce duce la iritatie, inrosirea pleoapelor si dureri de ochi.
Glaucomul si cataracta
Glaucomul si cataracta, ambele caracterizate printr-o pierdere progresiva a vederii, frecvent se inscriu in cadrul patologiilor oculare care duc la dureri de ochi. De fapt, durerile frecvente, care au caracter recurent, pot fi considerate „simptome premergatoare” acestor patologii.
Cefaleea de tip cluster (in ciorchine)
Cefaleea de tip cluster este frecvent asociata cu dureri de ochi, din cauza ca durerea din cefaleea de tip cluster are capacitatea de a iradia. In aceste cazuri este vorba despre durerea referita care, desi vizeaza cu totul alt organ, se manifesta si in alte parti ale corpului.
Uveita
Uveita reprezinta inflamatia stratului mijlociu al ochiului, deseori provocand dureri de ochi, cu alterari are acuitatii vizuale. Aceasta poate aparea atat la un singur ochi, cat si la ambii.
Tensiunea intraoculara
O alta cauza frecventa pentru dureri de ochi o reprezinta tensiunea intraoculara crescuta, foarte frecvent pusa pe seama etiologiei glaucomului. Hipertensiunea intraoculara apare in momentul in care umoarea apoasa se acumuleaza in exces la nivelul ochiului, crescand presiunea la acest nivel. Durerea oculara se simte indeosebi sub forma unei presiuni deranjante.
Epuizarea si suprasolicitarea ochilor
O alta cauza deosebit de frecventa care duce la dureri de ochi o reprezinta suprasolicitarea lor, ca urmare a statului prelungit in fata unor surse de lumina (calculator, telefon). Mentinerea unei distante neadecvate fata de ecran, precum si utilizarea unui nivel mare de luminozitate, face ca ochiul sa fie nevoit sa isi contracte componentele musculare pentru a sustine vederea. Un astfel de proces are loc si in timpul citirii unei carti pozitionate mult prea aproape sau departe. Drept urmare, din cauza necesitatii de a se adapta acestor situatii, in timp pot aparea dureri de ochi.
Dureri de ochi – remedii si optiuni de tratament
Majoritatea durerilor pentru ochi nu necesita tratament specializat si sunt autolimitate, ceea ce inseamna ca dispar odata cu trecerea timpului. Pentru a ameliora simptomele durerii, picaturile pentru ochi si lacrimile artificiale pot fi deosebit de eficiente. In cazul durerilor severe, asociate unor patologii medicale cu potential agravant sau leziunilor majore de la nivelul ochilor, medicul specialist, dupa certificarea diagnosticului, va elabora tratamentul specific afectiunii.
Dureri de ochi – sfaturi pentru preventie si sanatatea ochilor
Intrucat este mai usor sa preveniti decat sa tratati, este foarte importanta adoptarea unor strategii si masuri practice pentru a preveni aparitia de dureri de ochi si a va mentine sanatatea oculara. In cele ce urmeaza, va vom pune la dispozitie cateva sfaturi pe care le puteti urma pentru a reduce riscul de a va confrunta cu astfel de dureri.
-
In cazul in care va confruntati cu dureri de ochi, folositi lacrimi artificiale, comprese calde sau reci pentru a ameliora simptomele durerii si a reduce inflamatia.
-
Purtati intotdeauna ochelari de soare pe timpul verii, intrucat este dovedit faptul ca radiatiile ultraviolete cresc riscul ca o persoana sa dezvolte cataracta sau degenerescenta maculara.
-
Pentru protectia suplimentara a ochilor, purtati palarii cu boruri largi sau sepci.
-
Hidratati-va corespunzator, astfel incat sa va asigurati un nivel optim de lubrifiere a ochilor.
-
Consumati alimente bogate in vitamine, minerale si acizi grasi esentiali care sustin nu doar functionarea normala a ochilor, ci si integritatea structurala a acestora.
-
Evitati purtarea lentilelor in sezonul cald, intrucat pe suprafata acestora se pot depune mai multi factori alergeni (polen, praf, substante iritante) care pot duce la dureri de ochi. Optati temporar pentru ochelari.
-
Evitati sa duceti mainile murdare la ochi, intrucat acestia ar putea reprezenta porti de intrare pentru o gama variata de microorganisme care, printre altele, pot provoca si dureri de ochi.
-
Nu incercati sa indepartati singuri un obiect strain care v-a patruns in ochi. Adresati-va de urgenta medicului specialist. Frecarea ochilor si aplicarea de presiune asupra acestora poate duce la inrautatirea situatiei.
-
Efectuati periodic consultatii de specialitate la medicul oftalmolog, pentru a putea identifica in timp util anumite patologii care in lipsa tratamentului pot duce la compromiterea vederii.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4432221/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5711963/
-
https://www.healthline.com/health/eye-pain
-
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17796-eye-pain
-
https://www.webmd.com/eye-health/eye-pain-causes-symptoms-diagnosis-treatment
-
https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-eye-health/10-causes-of-eye-pain/
-
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cluster-headache/symptoms-causes/syc-20352080
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/eye-pain
-
https://www.verywellhealth.com/eye-pain-pain-in-the-eyes-3422041