Durerea de plamani este un tip de durere care apare in zona toracica si, chiar daca poate fi legata de o problema pulmonara, poate semnala, de asemenea, o problema la orice alt organ al cavitatii toracice. Daca prezentati orice fel de durere de plamani, de disconfort in zona pieptului care nu se imbunatateste cu timpul, care se inrautateste brusc sau nu se rezolva in termen de 24 de ore, este necesar sa vizitati un medic pentru evaluare, diagnosticarea cauzei si inceperea unui tratament adecvat.
Cum se prezinta durerea de plamani?
Durere de plamani nu exista in adevaratul sens al cuvantului. Durerile in zona pieptului sunt, adesea, confundate cu durerea de plamani, insa plamanii nu au aproape nici un receptor de durere, ceea ce scade capacitatea lor de a simti sau de a semnala durerea. Prin urmare, trebuie mentionat faptul ca termenul „durere de plamani” este unul eronat.
Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea sistemului respirator, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Bronhosuport. Acesta este un supliment alimentar obtinut din substante bioactive naturale si miere poliflora, care favorizeaza fluidizarea si eliminarea secretiilor bronsice in exces. De asemenea, acest produs protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala, precum si pe cea a gatului, ururand respiratia.
Durerea din zona pieptului, confundata cu o durere de plamani, poate proveni de la oricare dintre structurile toracice invecinate care percep durerea, inclusiv pielea, muschii, oasele, captuseala peretelui toracic, captuseala pulmonara, esofagul (conducta alimentara) si inima.
Exista mai multe tipuri de afectiuni care pot provoca durere de plamani. Durerea la nivel toracic, adesea considerata durere de plamani, poate semnala, uneori, afectiuni ale inimii sau ale plamanilor, infectii virale, prezenta unor cheaguri de sange, probleme esofagiene.
Pleurezie
Pleurezia, sau pleurita, poate provoca durere de plamani. Aceasta reprezinta o afectiune a pleurei, tesutul care inveleste plamanii si care se poate inflama in cazul unor infectii virale sau bacteriene de la nivelul plamanilor – de unde si senzatia de durere de plamani. Plamanii sau pleura sunt, astfel, umpluti de lichid, facand circulatia oxigenului spre sange mai dificila.
Simptome:
-
Durere foarte ascutita, indeosebi in timpul respiratiei profunde;
-
Arsura in piept la inspiratie si expiratie;
-
Tuse;
-
Dificultati de respiratie.
Mai multe afectiuni pot declansa pleurezie la plamani, inclusiv boli autoimune, cum ar fi lupusul si artrita reumatoida, afectiunile cardiace, bolile inflamatorii intestinale, infectiile bacteriene sau virale la plamani, ca de altfel, cancer al sistemului respirator.
O afectiune cauzata de o infectie virala se poate vindeca de la sine. Tratamentul depinde, de obicei, de cauza pleureziei, dar simptomele pot fi gestionate cu medicamente antiinflamatoare prescrise de medic.
Pneumotorax
Cunoscut sub denumirea populara de „plaman prabusit”, pneumotoraxul este o afectiune care poate cauza durere de plamani, caracterizata prin patrunderea aerului in cavitatea pleurala (spatiul dintre plamani si peretele toracic).
Pneumotoraxul spontan primar – cauze
-
Practicarea scufundarilor la mare adancime sau zborurile efectuate frecvent cu avionul
-
Efortul fizic, miscarile bruste, stranutul sau tusea puternica
-
Presiune sporita asupra cavitatii toracice, exercitata prin miscari bruste.
Pneumotorax spontan secundar - cauze
-
Probleme pulmonare preexistente, precum: emfizem pulmonar, tuberculoza pulmonara, astm bronsic, cancer bronhopulmonar, sindromul Marfan, fibroza chistica pulmonara, abces pulmonar
-
Traumatisme toracice ori fracturi costale (pneumotorax traumatic).
Simptomele pneumotoraxului
Variaza in functie de tipul pneumotoraxului sau starea de sanatate a pacientului, insa la baza tabloului clinic, clasic, stau:
-
Junghiuri toracice unilaterale, persistente, cu debut brusc;
-
Respiratie dificila (dispnee), agravata in timpul efortului;
-
Tuse seaca, iritativa, fara secretii, chinuitoare;
-
Crepitus in piept, o senzatie de macinare care se produce sub piele;
-
Modificari ale ritmului cardiac;
-
Piele albastruie, in special pe degete si buze (cianoza)
-
Insuficienta respiratorie, in cazurile mai grave.
Tratament pneumotorax
Pneumotoraxul poate da impresia de durere de plamani. Tratamentul pneumotoraxului urmareste reducerea presiunii asupra plamanilor, prin redarea formei si dimensiunilor normale si, implicit, ingrijirea leziunilor care stau la baza acestuia:
-
fractura unei coaste;
-
plagi intepate sau impuscate;
-
tumori sau abcese pulmonare.
Dupa administrarea de anestezic local, se efectueaza un drenaj aspirativ pleural, prin introducerea unui tub in stern, pentru drenarea excesului de aer din in cavitatea pleurala si reexpansionarea pulmonara.
O torascopie va fi aplicata pacientilor neresponsivi la drenajul pleural aspirativ. Este o procedura medicala minim invaziva, efectuata sub anestezie generala, care presupune insertia unei camere video in peretele toracic, pentru examinarea interioara a pieptului.
Lichid la plamani
O alta conditie medicala ce poate da senzatia de durere de plamani. Unele afectiuni pot determina acumularea de lichid in jurul plamanilor - lichidul fiind colectat in spatiul pleural, de unde si senzatia de durere de plamani.
Tipul de lichid la plamani depinde de tipul de boala care a determinat afectiunea pacientului:
-
Efuziune pleurala – cand lichidul se acumuleaza in cavitatea pleurala – avand ca si cauze pneumonia, insuficienta cardiaca congestiva, cancerul pulmonar sau bolile autoimune.
-
Empiem – cand in spatiul pleural exista o infectie ce determina acumularea de puroi; fapt valabil, mai ales, dupa o pneumonie.
-
Hemotorax – cand se acumuleaza sange intre plaman si torace. Cauzele pot include infectii pulmonare, chirurgie cardiovasculara, interventii chirurgicale la nivelul plamanilor, cancer.
Tratamentul variaza in functie de cauza care a determinat acumularea lichidului. Medicul poate drena lichidul, administra antibiotice (in cazul unei infectii), precum si diuretice, iar in cazurile mai severe o interventie chirurgicala poate fi necesara.
Embolie pulmonara
Poate provoca durere de plamani, atunci cand un cheag de sange a migrat de la venele cu tromboza de la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda), blocand, brusc, o artera pulmonara. Acest lucru duce la scaderea fluxului sangvin in zona afectata, cauzand:
-
Senzatie de durere de plamani/Durere ascutita in piept, in timpul respiratiei;
-
Lipsa brusca a respiratiei, care tinde sa se inrautateasca pe parcursul orelor;
-
Batai rapide ale inimii;
-
Tuse (in unele cazuri, insotita de sange);
-
Umflarea picioarelor.
Embolia pulmonara este o urgenta medicala care trebuie tratata la spital. Medicamentele anticoagulante sunt, de obicei, administrate pentru a ajuta la dizolvarea cheagului si restabilirea fluxului sanguin. In plus, pacientul poate avea nevoie, de asemenea, sa ia analgezice pentru a calma durerea toracica.
Astm
Atat astmul, caracterizat prin iritarea si inflamarea cailor respiratorii, cat si BPOC - bronhopneumopatia obstructiva cronica – sunt boli respiratorii ce pot determina durere de plamani si senzatii deranjante.
Simptome asociate astmului:
-
Etanseitate toracica, indeosebi in timpul unui episod acut;
-
Tuse care se complica pe parcursul noptii;
-
Dificultati de respiratie;
-
Respiratie suieratoare (wheezing), produsa de circulatia aerului prin caile respiratorii ingustate.
Simptome asociate BPOC
-
Respiratie suieratoare (wheezing);
-
Respiratie scurta;
-
Tuse cronica;
-
Productie de sputa (mucus).
Tratamentul implica administrarea pe termen lung a corticosteroizilor inhalatori si bronhodilatatoarelor, iar ca masuri suplimentare de prevenire a atacurilor de astm se recomanda evitarea animalelor de companie la domiciliu, mentinerea curateniei in locuinta, evitarea covoarelor si perdelelor (atrag praful) si distantarea de fumatori.
Cancer pulmonar
Bolile maligne, inclusiv carcinom bronho-pulmonar si mezoteliomul – in care mucoasa plamanilor este afectata - pot cauza durere de plamani. Tumorile pulmonare benigne, precum hamartomul, pot determina durere de plamani.
In majoritatea cazurilor, tumorile pulmonare cauzeaza disconfort in aceeasi zona a corpului in care s-a boala s-a dezvoltat, si pot fi asociate cu alte simptome precum:
-
tuse insotita de sange (hemoptiza);
-
pierdere in greutate, inexplicabila.
Desi cancerul pulmonar poate aparea si la persoanele care nu au fumat niciodata, fumatorii au cel mai ridicat rist de a-l dezvolta.
De obicei, carcinomul bronho-pulmonar nu provoaca semne si simptome in stadiile incipiente, acestea fiind observate, mai degraba, atunci cand boala este avansata.
Semnele si simptomele carcinomului bronho-pulmonar pot include:
-
Tuse persistenta, care nu dispare;
-
Tuse insotita sange, chiar si in cantitati mici;
-
Dificultati de respiratie;
-
Dureri in piept;
-
Raguseala;
-
Pierdere in greutate inexplicabila;
-
Dureri osoase;
-
Durere de cap.
Tratamentul aplicat variaza in functie de tipul de cancer pulmonar si de gravitatea acestuia. Persoanele cu cancer pulmonar fara celule mici (NSCLC) pot fi tratate prin interventii chirgicale, chimioterapie, radioterapie, terapie tintita sau o combinatie a acestor tratamente. Persoanele cu cancer pulmonar cu celule mici (SCLC) sunt, de obicei, tratate prin radioterapie si chimioterapie.
Surse:
https://www.verywellhealth.com/lung-pain-symptoms-causes-and-diagnosis-2249389
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1440-1843.2004.00577.x
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejm200003233421207
https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/diagnosis_treatment.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/symptoms-causes/syc-20374620