Durerea de picioare este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta persoanele de toate varstele, iar in spatele acestui simptom se pot ascunde multe cauze posibile.
Majoritatea durerilor de picioare apar in urma uzurii sau suprasolicitarii. De asemenea, durerea poate rezulta din leziuni sau afectiuni ale articulatiilor, oaselor, muschilor, ligamentelor, tendoanelor sau nervilor. Exista si situatii in care durerea de picioare poate fi cauzata de varice sau cheaguri de sange.
Durerea poate afecta tot membrul inferior sau doar o parte a acestuia, poate fi acuta sau cronica, constanta sau sporadica. In functie de cauza care sta la baza, simptomele pot sa apara in timpul anumitor activitati sau in repaus si poate fi insotita si de alte manifestari clinice, precum edem (umflaturi), amorteli si furnicaturi, roseata, slabiciune musculara, rigiditate.
In cazurile usoare, durerea de picioare poate fi tratata cu remedii la domiciliu, insa in formele severe poate fi debilitanta.
Va confruntati cu durerea de picioare? Care ar putea fi cauzele si afectiunile?
Din punct de vedere anatomic, piciorul are o structura complexa alcatuita din formatiuni interdependente: oase, articulatii, ligamente si tendoane, muschi, nervi, vase de sange. Tinand cont de acest aspect, nu ar trebui sa ne mire ca 8 din 10 persoane se vor confrunta la un moment dat in viata cu o problema la nivelul picioarelor, dupa cum arata estimarile specialistilor.
Exista multe cauze posibile pentru durerile de picioare, iar acestea sunt impartite in trei categorii:
-
Dureri de picioare cauzate de afectiuni musculo-scheletice;
-
Dureri de picioare cauzate de afectiuni neurologice;
-
Dureri de picioare cauzate de afectiuni vasculare.
Pentru a va ajuta sa reduceti durerea si rigiditatea musculara, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis ArtroSuport gel emulsionat. Acest produs favorizeaza destinderea musculaturii incordate si contractate, calmand eficient durerile acute de origine reumatica datorita producerii unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate. De asemenea, acest gel stimuleaza circulatia sangvina.
Artrita reumatoida
Artrita este o boala inflamatorie ce afecteaza articulatiile sinoviale (articulatiile mobile – genunchi, gambe, metatarsofalangiene). Asadar, durerea de picioare reprezinta durerea articulatiei afectate, iar aceasta poate varia de la usoara la severa si poate fi colicativa (poate aparea si disparea). De asemenea, durerea de picioare poate fi mai intensa dimineata, dupa trezire. Cand afecteaza articulatia soldului, genunchiului sau gleznei, durerea de picioare determina o mobilitate limitata si dificultati de mers, cum ar fi mersul schiopatat.
Fractura de stres
Numita si fractura de oboseala, aceasta problema apare la nivelul membrelor inferioare din cauza suprasolicitarii, care duce la mici fisuri osoase – tibie, calcaneu (calcaie), glezna (talus) etc.. Astfel de fracturi apar frecvent in randul sportivilor de performanta, care cresc brusc durata sau intensitatea antrenamentului sau care nu respecta programul complet de recuperare. De asemenea, cu fracturi de stres se pot confrunta si persoanele care nu fac spor de fel si se apuca de antrenamente solicitante. Durerea de picioare este intensa, apare dupa activitatea fizica si dispare cand va odihniti, apoi apare din nou cand reluati antrenamentul. De asemenea, locul fracturii devine umflat si sensibil la atingere.
Crampe musculare
Reprezinta contractii bruste si involuntare ce apar la nivelul unui muschi sau unei grupe de muschi, cel mai adesea fiind implicati muschii gambei si ai coapselor. Durerea de picioare apare brusc si este intensa, iar durata spasmelor poate varia de la cateva secunde la cateva minute. Crampele musculare apar frecvent in timpul unui efort fizic intens si afecteaza mai des persoanele in varsta. In marea majoritate a cazurilor, durerea de picioare dispare de obicei de la sine si nu reprezinta un simptom al unei probleme grave de sanatate.
Sciatica
Sciatica este un termen folosit pentru a descrie durerea ce radiaza de-a lungul nervului sciatic, cel mai lung nerv al corpului, care are un efect direct asupra abilitatii de a controla si simti membrele inferioare. Durerea iradiaza din zona lombara catre fese si coboara mai departe, in spatele membrelor inferioare. Durerea de picioare poate sa varieze in intensitate si poate fi insotita si de senzatia de arsura.
Complicatie a diabetului - neuropatia periferica
Neuropatia periferica este una dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului, afectand unul din doi pacienti. Durerea de picioare poate fi ascutita, se poate simti ca o arsura sau poate avea caracter lancinant (junghiuri). Pe langa durere, simptomele includ si senzatie de amorteala si furnicaturi a membrelor inferioare afectate (parestezii), slabiciune musculara, sensibilitate la atingere, sensibilitate termica, dificultati motorii si de coordonare. Fiind o afectiune provocata de diabet, simptomele pot fi ameliorate prin controlul nivelului de zahar (glicemie) din sange.
Varice
Varicele sau boala varicoasa este o problema des intalnita in randul populatiei adulte, cu o incidenta mai mare in randul femeilor. Varicele sunt acele vene mari, umflate, rasucite si proeminente, de culoare albastrui, localizate in principal pe membrele inferioare. Varicele pot fi superficiale (aproape de suprafata pielii) sau profunde. Durerea de picioare este unul dintre simptomele cele mai suparatoare ale varicelor, alaturi de umflaturi, mancarimi (prurit) si senzatie de greutate in gambe (in timpul mersului). Durerea de picioare se agraveaza atunci cand stati in sezut, dupa o zi petrecuta in picioare.
Tromboza venoasa profunda (TVP)
Boala apare din cauza producerii unui cheag de sange (tromb) la nivelul unei vene profunde, cel mai adesea afectand venele de la nivelul membrelor inferioare (gambe si coapse). Simptomele includ durere de picioare, edem, roseata si senzatie de caldura/arsura in zona afectata. Durerea se poate simti sub forma de crampe musculare sau poate fi pulsatila. De asemenea, pielea afectata capata o culoare vinetie, iar venele afectate devin umflate si vizibile. Tromboza venoasa profunda afecteaza mai des pacientii peste 55 ani, cei mai cunoscuti factori de risc fiind statul indelungat pe un scaun (cum ar fi la birou), imobilizarea prelungita (spre exemplu in urma unor accidente), obezitatea si fumatul.
Boala arteriala periferica
In aceasta afectiune durerea de picioare apare din cauza ingustarii sau blocarii arterelor care transporta sangele catre membrele inferioase ale corpului. Pacientii isi simt picioarele amortite, rece si e posibil sa aiba o culoare ciudata. Durerea de picioare apare in timpul mersului, lucru cunoscut sub numele de claudicatie intermitenta. Boala arteriala periferica se dezvolta in urma depunerii de placi de colesterol pe artere. Durerea de picioare poate fi ameliorata cu ajutorul medicamentelor.
Dezechilibru electrolitic
Electrolitii sunt minerale esentiale, precum sodiul, potasiul si calciul, care ajuta la functionarea normala a sistemului muscular. O parte din electroliti se pierd prin transpiratie in urma efortului fizic intens, situatie in care poate sa apara durerea de picioare. Membrele inferioare se pot simti slabite sau amortite. Un dezechilibru electrolitic poate fi usor corectat printr-un aport optim de lichide combinat cu o alimentatie bogata in minerale.
Surse:
www.webmd.com
www.medicalnewstoday.com