Durere rectala sau anala – cauze, afectiuni, tratament

Durere rectala sau anala – cauze, afectiuni, tratament Durere rectala sau anala – cauze, afectiuni, tratament

Ultima actualizare: 25 iunie 2024

Cu toate ca a inspirat o veche expresie neaosa care face referire la indiferenta si nepasare, durerea rectala sau durerea anala este un simptom greu de ignorat pentru ca de obicei se manifesta intens si genereaza un disconfort major. Durerea rectala se manifesta de obicei in jurul regiunii anale, motiv pentru care i se mai spune si durere anala, insa, in termeni medicali, acest simptom este denumit „proctolagie”. In functie de cauze, durerea rectala poate fi resimtita in zona perianala, aflata in jurul orificiului anal, iar uneori se manifesta in interiorul anusului, iar in acest din urma caz termenul folosit mai frecvent este cel de durere anala.

Motivul pentru care durerea rectala este una intensa si suparatoare este ca zona respectiva are o sensibilitate crescuta, data de numeroasele terminatii nervoase.


Cauze banale pentru durere rectala

De cele mai multe ori, durerea rectala si durerea anala sunt mai severe decat cauzele care le genereaza, astfel ca nu intotdeauna constituie un motiv serios de ingrijorare. Va veti da usor seama de acest lucru dupa ce veti afla din randurile de mai jos cele mai banale si totodata cele mai frecvente cauze care pot da nastere unor astfel de dureri.

  • Timpul indelungat petrecut in pozitie sezand

Persoanele sedentare sau care lucreaza preponderent de la birou pot dezvolta la un moment dat durere rectala din cauza ca petrec mult timp in pozitie sezand. Desi pare comoda, aceasta pozitie este nefireasca pentru corpul uman adaptat pozitiei bipede, astfel ca poate crea anumite probleme. Printre ele se numara si durerea rectala, care se explica prin faptul ca greutatea partii superioare a corpului pune presiune pe muschii si nervii din zona respectiva. Riscul de durere anala este mai crescut daca sunt folosite suprafete dure pentru a sta asezat, intrucat acestea nu ofera niciun fel de amortizare.

Farmacistii Catena recomanda crema rectala pentru reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi.

  • Diareea

Este o tulburare digestiva destul de frecventa ce consta in eliminarea unor scaune moi si apoase, cu un nivel de aciditate mai mare in comparatie cu scaunele normale.

De asemenea, scaunele diareice sunt mai frecvente decat cele normale, iar contactul repetat cu materia fecala acida determina iritarea pielii din zona anusului. Daca adaugam si inflamarea mucoasei colonului care se poate extinde si in zona rectului, avem principalii factori favorizanti pentru durerea anala in astfel de situatii.

  • Constipatia

Constipatia este o alta tulburare digestiva comuna, ce consta de aceasta data in dificultatea de a elimina scaunele, care sunt dure si uscate. Defecatia presupune mult efort ce exercita presiune asupra muschilor si nervilor din zona orificiului anal, iar dupa mai multe incercari nereusite de a elimina scaunul poate aparea durere anala sau durere rectala.

Traumatismele

Multe dintre accidentele usoare prin cadere se soldeaza cu o „aterizare” in sezut, care genereaza un soc mai mult sau mai putin puternic asupra regiunii respective, cu atat mai mult cu cat suprafata pe care a avut loc accidentul este una dura. Chiar daca socul impactului a fost resimtit in alta parte a zonei dorsale durerea din regiunea coccisului sau a muschilor fesieri poate radia generand si durere rectala sau durere anala.

  • Perioada sarcinii

Durerea rectala este un simptom care apare preponderent in ultimul trimestru de sarcina, cand uterul este foarte dilatat si genereaza presiune asupra zonei rectale. De asemenea, tot din cauza presiunii crescute apar frecvent hemoroizii, care constituie o alta cauza pentru durerea anala in perioada sarcinii.

Afectiuni asociate cu durere rectala

Durerea rectala poate fi cauzata si de anumite afectiuni, insa nici in acest caz nu exista mari motive de ingrijorare, pentru ca de obicei este vorba de probleme comune de sanatate, care se pot trata.

  • Hemoroizii

Reluand ideea cu care am incheiat capitolul anterior, hemoroizii sunt o afectiune comuna caracterizata de inflamarea vaselor sanguine din zona anala. Durerea rectala provocata de hemoroizi se manifesta in special in pozitie sezand, insa disconfortul specific este persistent.

  • Fisurile anale

Fisurile anale constau in ruperea tesuturilor din zona anusului, produse cel mai adesea pe fondul constipatiei severe, cand aceste tesuturi sunt supuse unei presiuni crescute. Spre deosebire de hemoroizi, fisurile anale genereaza o durere rectala permanenta si mult mai intensa, din cauza careia pacientii nu se pot aseza si uneori chiar nu pot merge. Durerea anala se accentueaza in momentul defecatiei, iar de multe ori este insotita de sangerare.

  • Bolile inflamatorii intestinale

Este vorba de o categorie de boli specifice care afecteaza diferite parti ale tubului digestiv si provoaca o serie de tulburari de natura digestiva. Printre aceste tulburari se numara si diareea impreuna cu constipatia, despre care am aratat ca pot cauza durere rectala. Riscul de a dezvolta durere anala este cu atat mai mare cu cat boala inflamatorie este localizata mai aproape de regiunea rectala.

Cum se trateaza durerea anala

Durerea anala poate fi ameliorata cu ajutorul catorva remedii eficiente, tinand insa cont si de cauzele care au generat-o. Cea mai cunoscuta metoda de tratament o reprezinta baile de sezut cu apa calda, efectuate timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe zi. Pentru a amplifica efectul benefic al apei calde, puteti dizolva in ea sulfat de magneziu sau bicarbonat de sodiu.

De asemenea, durerea rectala se amelioreaza si prin aplicarea unei comprese reci, care are efect antiinflamator si analgezic. Tot pentru reducerea inflamatiei si a durerii se pot administra supozitoare sau comprimate orale pe baza de ibuprofen sau acetaminofen.

In farmacii exista si creme speciale pentru hemoroizi si fisuri anale, care calmeaza durerea si reduc disconfortul asociat cu astfel de probleme minore, dar foarte neplacute.

Totodata, se impune si tratarea cauzelor care au dus la aparitia durerii rectale sau evitarea factorilor de risc.

In cazul in care durerea anala este persistenta si insotita de alte simptome severe, se impune un consult medical, iar tratamentul se stabileste in functie de diagnosticul stabilit.  

Cum poate fi prevenita durerea anala

O astfel de problema nu poate fi prevenita in proportie de 100%, insa exista cateva reguli simple de care puteti tine cont pentru a reduce considerabil riscul de a va confrunta cu durere anala. Hidratarea si alimentatia sunt aspecte carora trebuie sa le acordati atentie in mod deosebit, pentru ca de ele depinde evitarea unora din cele mai frecvente cauze. Astfel, se recomanda sa beti cel putin 2 litri de lichid pe zi si sa consumati alimente bogate in fibre, pentru ca in acest mod preveniti constipatia. De asemenea, spalati-va pe maini inainte de fiecare masa, spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma si evitati alimentele cu miros sau aspect modificat, precum si pe cele pastrate ori preparate in conditii improprii. In acest mod evitati riscul unor toxiinfectii alimentare care sunt asociate cu diareea.

Daca lucrati mult de la birou, folositi un scaun ergonomic cu perna moale si luati pauze scurte la fiecare ora, pentru a va ridica si a face cativa pasi.

Evitati sa folositi hartie igienica aspra sau parfumata, pentru ca in ambele variante va pot irita pielea. In privinta lenjeriei intime va recomandam materialele naturale care permit pielii sa respire, impiedica transpiratia excesiva si previn iritarea pielii.