Conform statisticilor, foarte multe femei se confrunta, de-a lungul vietii, cu durere pelvina, care se localizeaza in partea inferioara a abdomenului, sub nivelul ombilicului. Tipul resimtit poate fi brusc sau sever (durere pelvina acuta) sau poate dura cel putin 6 luni (durere pelvina cronica). Exista foarte multe cauze care pot duce acest tip de durere, de la afectiuni subiacente existente, pana la intretinerea de raporturi sexuale, leziuni mecanice, perioada menstruala si alte posibile cauze. Femeile acuza mai frecvent durere pelvina decat barbatii, din cauza faptului ca afectiuni ale sistemului reproducator si renal, care pot duce la o astfel de durere, sunt mai frecvente.
Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.
Este foarte important ca durerea ca dureaza mai mult de 6 luni, si nu prezinta ameliorare dupa instaurarea tratamentului, poata numele de durere pelvina cronica. Aceasta poate fi atat un semn al unei afectiuni subiacente, care intereseaza organele genitale sau alte organe din interiorul si din jurul pelvisului, cat si o afectiune in sine, in lipsa unui diagnostic pus de medic. S-a observat faptul ca durerea pelvina cronica poate fi exacerbata de factorii emotionali si de stres, avand si o componenta psihologica majora. Diagnosticarea corecta a cauzei care duce la durere pelvina permite instaurarea rapida a protocolului terapeutic, in vederea ameliorarii simptomelor.
Durere pelvina – factori de risc
Desi cauzele care pot duce la durere pelvina cronica sunt multifactoriale, deosebit de variate si uneori greu de identificat, exista o serie de factori de risc ale acestui tip de durere:
-
99% dintre persoanele care se prezinta la control cu durere pelvina sunt femei;
-
Femeile cu istoric medical de traumatisme sau care au trecut prin interventii chirurgicale la nivel pelvin sunt mult mai predispuse sa dezvolte durere pelvina cronica;
-
Istoricul personal de abuz sexual sau fizic;
-
28% dintre femei dezvolta durere pelvina persistenta in urma unei nasteri prin cezariana;
-
Dintre pacientele supuse unei histerectomii elective din cauza durerii pelvine cronice, care este secundara adenomiozei, 25% continua sa aiba durere pelvina postoperatorie.
Durerea pelvina se poate manifesta sub diferite forme: poate fi acuta, cu debut brusc, de scurta sau lunga durata, tranzitorie, persistenta, putand chiar sa iradieze si spre alte zone ale corpului. De asemenea, se poate exacerba in anumite momente, in functie de circumstante, presiune, dar si de temperatura si emotiile puternice, ceea ce sustine etiologie frecvent obscura a durerilor ce s-au cronicizat (care dureaza mai mult de 6 luni si nu se amelioreaza).
Durere pelvina – cauze
In ceea ce priveste cauzele care pot duce la durere pelvina, frecvent se observa faptul ca durerea apare pe fondul existentei unei alte afectiuni subiacente. Relatia dintre durerea pelvina cronica, in special, si patologiile subiacente, reprezinta adesea principalul obiectiv al diagnosticarii, cu elaborarea ulterioara a tratamentului. Printre cele mai frecvente afectiuni care pot duce la acest tip de durere se regasesc:
Sindromul de colon iritabil
Conform datelor, aproximativ 35% dintre femeile care se prezinta cu durere pelvina cronica si exacerbata in special in anumite momente sunt diagnosticate cu sindromul de colon iritabil.
Cistita interstitiala sau sindromul de vezica dureroasa (SVD)
Aproximativ 61% dintre femeile cu durere pelvina prezinta sindromul de vezica dureroasa, ale carui cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Sindromul de vezica dureroasa se caracterizeaza prin prezenta de durere in timpul actului sexual, nevoia de a urina des si exacerbarea durerii atunci cand vezica este plina.
Endometrioza
In ceea ce priveste manifestarile endometriozei, 50% dintre femeile diagnosticate cu patologia aceasta prezinta si durere pelvina cronica. Femeile cu endometrioza sunt cel mai predispuse sa solicite ingrijiri medicale din cauza durerilor localizate cauzate de aceasta afectiune.
Collanol este un supliment alimentar pe baza de curcumina, vitamina C, colagen natural care mentine sanatatea articulatiilor. Contribuie la refacerea articulatiilor, cartilajelor si ligamentelor si ajuta la cresterea mobilitatii lor. Collanol contribuie la functionarea normala a sistemului locomotor, ajuta pentru mentinerea starii normale a oaselor, articulatiilor si cartilajelor. Combinatia de substante active, introduse in Collanol, contribuie la functionarea normala a articulatiilor, tendoanelor si cartilajelor si la imbunatatirea mobilitatii.
Tulburari psihologice
Conform specialistilor, durerea pelvina este asociata si cu tulburari psihice, cum ar fi tulburarea depresiva majora sau tulburarea de stres posttraumatic. Durerea pelvina cronica se considera a fi o forma de distrofie reflexa, in care exista atat o componenta neurologica a simptomelor, cat si una psihologica. Starea emotionala si expunerea la stresori influenteaza durerea, in sensul in care aceasta devine mult mai intensa si suparatoare.
Infectii ale tractului urinar
In multe cazuri, infectiile tractului urinar se manifesta si prin durere pelvina. Cu toate acestea, nu este un simptom specific, infectiile urinare putand fi in general usor de diagnosticat datorita simptomelor specifice (durere in timpul urinarii, frecvent stari febrile).
Apendicita
Apendicita, adica inflamatia apendicelui, este o afectiune care se caracterizeaza, printre altele, si prin durere pelvina. Necesita interventie chirurgicala rapida, pentru a se evita complicatiile.
Sarcina ectopica
Sarcina ectopica poate fi o alta cauza care duce la durere pelvina. Reprezinta o urgenta medicala si poate pune in pericol viata unei femei. Sarcina ectopica apare atunci cand embrionul care in mod normal se implanteaza la nivelul peretelui uterului, creste in afara uterului. Simptomele si manifestarile bolii sunt specifice, sarcina ectopica putand fi relativ usor de identificat.
Boala inflamatorie pelvina
Boala inflamatorie pelvina reprezinta o infectie a organelor reproducatoare feminine. Apare cel mai des atunci cand bacteriile transmise pe cale sexuala se raspandesc din vagin in uter, ovare, trompele uterine, fiind considerata o boala cu transmitere sexuale. Manifestarile bolii pot fi atat usoare, cat si violente, iar unele femei pot sa nu prezinte niciun simptom. Drept urmare, exista situatii in care persoanele nu isi dau seama decat atunci cand observa ca au dificultati in a avea o sarcina sau dezvolta durere pelvina cronica.
Probleme gastrointestinale
Frecvent, afectiunea care duce la durere pelvina poate fi de natura gastrointestinala, ca in cazul diverticulitei, colitei, ocluziei intestinale.
Alte posibile cauze
Alte cauze care pot duce la dureri localizate la nivelul pelvisului, dar care, in mod obisnuit, pot prezenta si alte simptome mult mai relevante, sunt:
-
Infectiile renale si litiaza renala;
-
Afectiuni nervoase (radiculopatii, nevralgii care pot interesa si coloana vertebrala);
-
Hernie;
-
Tulburari functionale ale pelvisului si leziuni mecanice la acest nivel;
-
Sarcina sau avortul spontan;
-
Ovulatia dureroasa;
-
Chisturi ovariene sau alte tulburari ovariene;
-
Cancer uterin, ovarian, fibroame uterine.
Prin teste specifice, medicul specialist poate diagnostica in mod eficient cauza durerii, etapa ce precede elaborarea protocolului terapeutic.
Produs inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.
Durere pelvina – manifestari, simptome
Simptomele asociate acestui tip de durere pot fi diferite de la o persoana la alta, incluzand:
-
Durere ascutita, precum un junghi, usturatoare, care apare brusc;
-
durere care apare incet, dar care persista, cu senzatia de presiune:
-
Durere surda, violenta;
-
Durere cu caracter ciclic, intermitent sau constant;
-
Durere pulsatila, care apare si dispare;
-
Durere care se exacerbeaza in timpul anumitor activitati (intretinerea de raporturi sexuale, exercitii fizice, urinare, defecatie).
Pe fondul existentei unei patologii subiacente, simptomul de durere pelvina este asociat in mod obisnuit cu un tablou simptomatologic relevant afectiunii respective. Acest lucru eficientizeaza si sustine identificarea cauzei de baza a durerilor pelvine.
Tratament durere pelvina
Tratamentul pentru durere pelvina este raportat atat la cauza acesteia, cat si la modul in care se manifesta durerea: intensitate si frecventa. Tratamentele comune pot include:
-
Administrarea de medicamente;
-
Tratament chirurgical;
-
Kinetoterapie si fizioterapie;
-
Psihoterapie.
Deoarece durerea pelvina poate fi afectiunea in sine sau un simptom asociat unei alte patologii subiacente, este necesar ca medicul specialist sa solicite o serie de teste necesare diagnosticarii corecte, in vederea identificarii agentului etiologic specific si elaborarii planului de tratament. In cele din urma, cu tratament tintit si odata eliminata cauza, durerea se va ameliora.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554585/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK280/
https://www.nhs.uk/conditions/pelvic-pain/
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/12106-pelvic-pain