Dincolo de disconfortul fizic pe care il provoaca, durerea de umar poate afecta in mai mare sau mai mica masura mobilitatea, facand ca o serie de operatiuni cat se poate de simple si banale sa devina dificile sau chiar imposibile. Este vorba de o problema comuna, care poate avea o gama variata de cauze, de la simple traumatisme si pana la afectiuni cronice, care declanseaza durerea de umar prin diferite mecanisme.
In astfel de situatii, stabilirea cu exactitate a cauzelor este esentiala, pentru ca doar in acest mod poate fi aplicat tratamentul potrivit.
De cele mai multe ori, cauza este o afectiune, iar acest subiect constituie si tema principala a materialului de fata, din care veti afla care sunt principalele probleme care pot determina aparitia durerii de umar si care sunt solutiile terapeutice pentru fiecare dintre ele.
Durerea de umar – cauze si factori de risc
Durerea de umar poate fi de mai multe tipuri, in functie de durata, localizare si cauza aparitiei. Tinand cont de acest ultim criteriu, se poate vorbi de durere de umar primara si durere de umar secundara.
Durerile de umar primare sunt cele cauzate de probleme la nivelul articulatiei, muschilor si tendoanelor, iar cele secundare sunt cele cauzate de accidentari sau diferite infectii ori boli cronice, care nu afecteaza in mod direct zona umarului.
Asadar, durerea de umar poate fi provocata de o problema la nivelul articulatiei respective, care sa afecteze oasele, muschii tendoanele sau cartilajele, de traumatisme sau leziuni suferite in urma unor accidentari, precum si de infectii sau boli cronice ale caror efecte negative se rasfrang si asupra zonei umarului.
In privinta factorilor de risc, putem supune ca varsta este unul din cei mai importanti, dat fiind faptul ca posibilitatea aparitiei problemelor articulare sau a bolilor cronice asociate cu durerea de umar creste odata cu trecerea anilor. De asemenea, sportivii profesionisti sau amatori sunt expusi unui astfel de risc atat prin prisma accidentarilor pe care le pot suferi, cat si a miscarilor repetitive ale bratelor, specifice unor sporturi precum tenisul, canotajul, voleiul, handbalul sau baschetul.
Si persoanele care desfasoara activitati profesionale, ce presupun la astfel de miscari repetitive, sunt expuse unui risc sporit de a dezvolta durere de umar, precum si cele care isi suprasolicita umerii in mod frecvent, de obicei prin ridicarea unor greutati.
De asemenea, o postura incorecta in timpul mersului sau in timpul lucrului la birou poate afecta articulatiile, ducand astfel la aparitia durerii de umar.
Nu in ultimul rand, infectiile dentare sau urinare, precum si bolile cronice de natura cardiaca, neurologica sau pulmonara reprezinta factori de risc ce pot duce la aparitia durerii de umar secundare.
Tratamentul durerii de umar in functie de afectiunile raspunzatoare
Asa cum spuneam, durerea de umar poate fi cauzata de o gama larga de afectiuni, dintre care vi le prezentam in continuare pe cele mai frecvente, impreuna cu solutiile terapeutice recomandate.
-
Tratamentul durerii de umar cauzate in bursita
Bursita este o afectiune caracterizata prin inflamarea unor mici saculeti cu lichid care previn frictiunea intre componentele articulare, fiind amplasati intre acestea, precum un tampon. Acesti saculeti se numesc „burse” si sunt prezenti la nivelul tuturor articulatiilor din organism, inclusiv la umeri. In cazul bursitei, durerea de umar apare cand bursele de la nivelul acestei articulatii se inflameaza, sub influenta a diferiti factori.
Pentru tratarea bursitei, se impune in primul rand evitarea fortarii articulatiei, iar daca durerea de umar nu dispare dupa cateva zile de repaus, se pot aplica timp de 15-20 de minute comprese reci, pentru reducerea inflamatiei. In acelasi scop, tratamentul poate include si administrarea unor medicamente analgezice si antiinflamatoare. Daca inflamatia este de natura infectioasa, iar in interiorul bursei s-a acumulat o cantitate mare de puroi, este nevoie ca aceasta sa fie drenata prin punctie sau prin intermediul unei interventii chirurgicale.
-
Tratamentul durerii de umar cauzate de osteoartrita
Osteoartrita mai este numita si „boala articulara degenerativa”, care consta in deteriorarea progresiva a cartilajelor ce acopera capetele oaselor, pentru a preveni frecarea acestora. Pe masura ce se uzeaza, cartilajele se subtiaza, iar in final se rup, ceea ce face ca oasele articulatiei sa se frece intre ele la fiecare miscare, generand, printre alte simptome, si durerea de umar.
Tratamentul osteoartritei se bazeaza in principal pe administrarea analgezicelor pentru reducerea intensitatii durerii de umar, dar si a antiinflamatoarelor. O alta solutie terapeutica este injectarea de corticosteroizi sau acid hialuronic in articulatia afectata, pentru a reduce frictiunea dintre oase, insa efectul este unul temporar, durerea de umar revenind dupa o perioada.
Osteoartrita nu este o afectiune vindecabila, iar in formele severe, singura solutie este inlocuirea articulatiei pe cale chirurgicala.
-
Tratamentul durerii de umar cauzate de tendinita
O alta cauza frecventa a durerii de umar este si tendinita – o afectiune comuna, ce consta in inflamarea tendoanelor. Tendoanele sunt tesuturi fibroase rezistente si elastice, care fixeaza muschii pe oase si faciliteaza miscarea articulatiilor. In anumite situatii, tendoanele se pot inflama, dand nastere acestei afectiuni. Cel mai adesea, tendinita apare ca urmare a suprasolicitarii musculare, insa poate fi cauzata si de leziuni sau traumatisme, postura necorespunzatoare sau imbatranirea tesuturilor, odata cu inaintarea in varsta.
In cazurile de tendinita usoara, durerea de umar trece in cateva zile cu odihna si aplicarea de comprese cu gheata in zona inflamata, iar in situatiile mai severe poate fi nevoie de tratament medicamentos, cu analgezice si antiinflamatoare. Foarte rar se poate impune si efectuarea unei interventii chirurgicale pentru repararea tendonului afectat.
-
Tratamentul durerii de umar cauzate de capsulita adeziva
Capsulita adeziva este cunoscuta mai ales sub denumirea de „umar inghetat”, inspirata de unul din simptomele caracteristice. Cealalta denumire face referire la capsula articulara, care este un invelis de tesut conjunctiv ce inconjoara si sustine articulatia umarului. La fel ca in cazurile prezentate anterior, factorul declansator al afectiunii este inflamatia, care de aceasta data afecteaza capsula articulara. Atunci cand se inflameaza, acest tesut se contracta si devine rigid, ceea ce afecteaza in mod semnificativ mobilitatea umarului. Principalul simptom este rigiditatea articulara, insotita de durere de umar, ambele limitand in mod considerabil mobilitatea.
Si de aceasta data, baza tratamentului medicamentos o constituie analgezicele si antiinflamatoarele, iar in cazurile mai grave se pot administra si injectii cu corticosteroizi. De asemenea, se poate intampla ca tesutul inflamat sa se cicatrizeze, iar umarul sa ramana „inghetat” chiar si dupa reducerea inflamatiei. In astfel de situatii, o alta solutie terapeutica este manipularea sub anestezie a umarului afectat, in incercarea de a rupe tesutul cicatricial. Este nevoie de anestezie, intrucat durerea de umar persista, iar o astfel de procedura ar face-o foarte greu de suportat pentru pacient.
Dupa o astfel de procedura poate fi nevoie si de cateva sedinte de fizioterapie, mai ales daca rigiditatea umarului s-a manifestat pe o perioada indelungata. Fizioterapia consta intr-o serie de exercitii efectuate la recomandarea si sub supravegherea unui specialist, care au rolul de a reda mobilitatea umarului.
Complicatiile capsulitei adezive sunt rare, dar nu imposibile, iar in astfel de situatii mobilitatea umarului poate fi redata doar prin intermediul unei interventii chirurgicale, urmate inevitabil de o perioada de recuperare, in care sedintele de fizioterapie joaca un rol esential.
In final, ca sfaturi de preventie va putem recomanda sa evitati suprasolicitarea umerilor si miscarile repetitive ale bratelor, iar daca acest lucru nu este posibil, sa faceti pauze scurte in timpul acestor activitati, la fiecare 60 de minute. Inainte de a va incepe programul de exercitii fizice, nu uitati sa va faceti incalzirea circa 15 de minute, iar la final este la fel de important sa va intindeti muschii, pentru a-i ajuta sa se recupereze dupa efort.