Durere de cap in zona tamplelor – cauze si remedii

Durere de cap in zona tamplelor – cauze si remedii Durere de cap in zona tamplelor – cauze si remedii

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

durere-tample

Foarte multe persoane se confrunta cu durere de cap la tample, care poate avea fie caracter acut si un debut brusc, fie caracter continuu, fiind resimtita pe perioade lungi de timp si periodic. In aceasta privinta, daca este vorba despre o durere de cap care persista timp indelungat si care nu se amelioreaza, poate fi ridicata suspiciunea unei afectiuni subiacente. Chiar daca analgezicele pot fi utile pentru gestionarea simptomelor de durere de cap la tample, este important de retinut ca administrarea excesiva, ca urmare a episoadelor recurente de atac, poate duce la complicatii si diferite afectiuni medicale. Asadar, nu este tratata cauza de baza, ci doar simptomul durerii.


Cauze pentru durere de cap la tample

Identificarea cauzei pentru durere de cap la tample intra in domeniul de expertiza al medicului neurolog. Desi uneori o astfel de durere poate aparea din cauza stresului, deshidratarii sau chiar lipsei somnului si epuizarii psihice, in unele cazuri poate indica si prezenta unei patologii. Insa, este importanta anamneza pacientului, intrucat multe dintre patologiile care pot duce la durere de cap la tample se vor prezenta cu un tablou simptomatologic mult mai complex, specific, cu relevanta cardinala din punct de vedere clinic. In continuare, vor fi prezentate cateva dintre cele mai frecvente cauze medicale si circumstantiale care pot duce la astfel de dureri de cap.

Naturalis SinuStop este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sanatatii tractului respirator superior, datorita celor 8 extracte naturale pe care le contine. Extractele de flori de Lumanarica, de Cimbru-de-cultura, flori de Ciubotica-cucului, Verbina si flori de Tei au efect linistitor si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale.

Cefaleea de tensiune si migrena

Cefaleea de tensiune se traduce printr-o durere de cap la tample, in special, bilaterala, iar alaturi de migrena, care insa are un potential mult mai violent, poate aparea din mai multe cauze. Spre exemplu, aceste tipuri de cefalee sunt foarte frecvente la persoanele cu oboseala cronica si care au probleme cu somnul. Deficitul alimentar de vitamina B12 si vitamina D este, de asemenea, frecvent observat la persoanele cu astfel de dureri de cap.

Cefaleea cervicogena

O alta cauza pentru acest tip de durere de cap o reprezinta cefaleea cervicogena care se asociaza unei patologii care intereseaza regiunea cervicala a coloanei, in special vertebrele C2-C3. Spre exemplu, tumorile, fracturile si infectiile, artrita reumatoida si leziunile la acest nivel pot duce, printre altele, la cefalee cervicogena, care se agraveaza in momentul efectuarii miscarilor de la nivelul gatului, precum si rigiditate la acest nivel. Uneori, durerea se resimte si la nivel ocular.

Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6 este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6. contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii. Ajuta la functionarea sistemului imunitar, reglarea activitatii hormonale si la metabolismul energetic normal.

Arterita temporala (arterita craniala Horton)

O alta cauza pentru durere de cap la tample, in special in randul persoanelor in varsta, deseori confundata cu migrena, este arterita temporala. Durerea resimtita este intensa, deseori apare la nivelul ambelor tample, insa, spre deosebire de durerea din migrena, tamplele pot deveni chiar dureroase la atingere. Caracterul durerii este unul pulsatoriu, iar acest tip de durere de cap poate avea complicatii semnificative, cum ar fi accidentul vascular cerebral si chiar orbirea. Arterita temporala se mai manifesta si prin durere la nivelul maxilarului, in special in timpul masticatiei.

Sinuzita si probleme la nivelul sinusurilor

Desi frecvent se prezinta cu durere de cap, acest simptom nu este specific pentru sinuzita. Mai mult decat atat, senzatia de durere de cap se datoreaza congestiei faciale. Totusi, poate sa apara o durere de cap la tample in momentul in care are loc inflamatia sinusurilor sfenoidale, care se gasesc la nivelul tamplelor. Procesul inflamator omniprezent duce la aparitia unei dureri relativ intense, dar care tinde sa se amelioreze pe masura ce afectiunea de baza este tratata. Afectiunea se prezinta cu simptome mult mai relevante, cum ar fi rinoree, congestie nazala si, in cazuri de natura acuta, cu episoade febrile (in special in randul copiilor).

Nevralgia de trigemen

O alta cauza care poate duce la o astfel de durere de cap este nevralgia de trigemen, afectiune care se prezinta cu paroxisme dureroase de-a lungul zilei. Desi sunt de scurta durata si frecvent sunt descrise ca senzatii de injunghiere, fulgeratoare, acest tip de durere de cap poate interfera in mod violent cu calitatea vietii pacientului.

Anumite afectiuni oculare pot provoca durere de cap la tample

Nu este surprinzator faptul ca anumite afectiuni oculare pot duce si la durere de cap la tample, ca fenomen numit „durere referita”: durerea care iradiaza spre zonele invecinate. Cateva dintre patologiile oculare care pot provoca o astfel de durere de cap sunt:

Cu toate acestea, vor exista si alte simptome, mult mai relevante decat acest tip de cefalee. Alte afectiuni si conditii medicale care pot provoca astfel de dureri sunt:

  • Afectiuni ale urechii (prezenta dopului de cerumen, otita);
  • Meningita;
  • Leziuni traumatice la nivelul capului;
  • Tumoare cerebrala;
  • Cefaleea in ciorchine (tip cluster);
  • Problemele la nivelul articulatiei temporo-mandibulare;
  • Bruxismul;
  • Deshidratarea severa.

Este important de retinut ca o durere de cap care dispare, se amelioreaza in timp, nu prezinta si episoade de atac recurente si nu este insotita de alte simptome, nu ar trebui sa ridice ingrijorare exacerbata. Necesitatea unui consult de specialitate apare in momentul in care o durere de cap se prezinta pentru o perioada lunga de timp, nu se amelioreaza si este insotita si de manifestari specifice, cum ar fi varsaturile, greata, ameteala, impiedicand desfasurarea activitatilor zilnice.

Remedii pentru durere de cap la tample

In general, o durere de cap ar trebui sa se amelioreze prin administrarea de analgezice. In cazul in care durerea persista, se recomanda urmatoarele:

  • Hidratarea, intrucat durerea de cap poate aparea pe fondul deshidratarii tesuturilor;
  • Retragerea intr-un mediu izolat fonic, linistit si odihna corespunzatoare;
  • Masarea tamplelor folosind miscari circulare cu degetul aratator, timp de cateva minute;
  • Aplicarea de comprese reci sau calde in zona tamplelor;
  • Consumul de ceai de musetel, menta, sunatoare, ghimbir.

Farmacoterapia este de prima linie, mai ales cand o durere de cap nu se asociaza unei patologii subiacente. Abordarea non-farmacologica poate implica mai multe forme de terapie, cum sunt biofeedback-ul, terapia cognitiv-comportamentala, exercitiile fizice, masajul, acupunctura sau aromaterapia. Uneori, este vorba despre o stare de tensiune psihica, cu manifestari somatice si dureri de cap care pot fi ameliora prin abordarea mijloacelor eficiente de gestionare a stresorilor din viata de zi cu zi.

Surse:

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1111/j.1532-5415.1987.tb01348.x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544241/

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/whats-that-constant-headache-pain-in-the-temples

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326816

https://www.vinmec.com/en/news/health-news/general-health-check/when-you-have-a-headache-in-your-temples/