Drojdie de bere - beneficii, proprietati si utilizari

Drojdie de bere - beneficii, proprietati si utilizari Drojdie de bere - beneficii, proprietati si utilizari

Ultima actualizare: 12 septembrie 2024

Drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) este o specie de drojdie cu proprietati fermentative, motiv pentru care se utilizeaza la fermentarea berii, vinificatie si coacere. Se crede ca a fost izolata initial din coaja de struguri, insa nu se cunosc prea multe privitoare la acest lucru. Astazi, acest microorganism poate fi administrat si sub forma de suplimente, capsule cu drojdie de bere sau sub forma de pudra, intrucat s-a dovedit ca prezinta beneficii nutritionale pentru sanatate si, de asemenea, potentiale proprietati terapeutice. Saccharomyces cerevisiae var. boulardii este chiar un probiotic care a fost folosit in cercetari stiintifice inca de cand a fost descoperit in anul 1920.

Suplimentele cu drojdie de bere reprezinta o sursa semnificativa de proteine, minerale esentiale si vitamine din complexul B, precum si alte substante bioactive. Datorita profilului nutritional complex si potentialului terapeutic avut, suplimentele cu drojdie de bere au capatat popularitate tot mai mare in ultimii ani. Biologic, drojdia de bere este un microorganism unicelular eucariot (cu nucleu), care fermenteaza carbohidratii, producand dioxid de carbon si alcool, motiv pentru care se foloseste in procesul de fermentare. Exista drojdie de bere uscata, sub forma de tablete, capsule si pudra, disponibila comercial atat sub forma activa, cat si inactiva (nefermentata).


Drojdie de bere - cum se obtine?

Procesul prin care se obtine drojdie de bere este unul industrial, care implica mai multi pasi:

  • Cultivarea si multiplicarea: Saccharomyces cerevisiae este cultivata pe un substrat bogat in zaharuri, de obicei melasa de sfecla sau trestie de zahar, in conditii specifice de temperatura si pH, pentru a se asigura cresterea rapida si sanatoasa a celulelor de drojdie de bere;
  • Fermentarea: coloniile de drojdie de bere obtinute sunt supuse procesului de fermentare, in care se consuma zaharurile din substrat, producandu-se alcool si dioxid de carbon;
  • Separarea si purificarea: celulele de drojdie de bere sunt separate de mediul de cultura prin centrifugare si spalate atent pentru eliminarea impuritatilor;
  • Inactivarea: este un pas optional, folosit pentru a obtine drojdie de bere inactiva. In vederea inactivarii, acestea sunt tratate termic, facand produsul sigur pentru administrare, deoarece nu exista riscul de fermentare ulterioara;
  • Uscarea si ambalarea: drojdia de bere este uscata prin pulverizare, iar apoi este macinata si ambalata sub  forma de pulbere uscata, tablete sau capsule, drept suplimente alimentare.

De-a lungul acestor procese, chiar daca sunt dictate de mana omului, celulele de drojdie de bere isi pastreaza statusul nutritional si potentialele proprietati terapeutice.

Drojdie de bere - proprietati si beneficii pentru sanatate

Drojdia de bere este considerata un „superaliment” datorita profilului nutritional complex, dar si numeroaselor beneficii pe care suplimentarea cu drojdie de bere pare sa le aiba asupra starii generale de sanatate. Numeroase studii au fost intreprinse asupra acestui microorganism, chiar de cand a fost descoperit. Principalele beneficii pentru sanatate pe care le are suplimentarea cu drojdie de bere sunt urmatoarele:

Sursa de vitamine B

Celulele de drojdie de bere sunt foarte bogate in vitamine din complexul B, cum ar fi: tiamina (B1), riboflavina (B2), piridoxina (B6), acid folic (B9), cobalamina (vitamina B12). Vitaminele din complexul B sunt implicate intr-o gama variata de functii biologice, inclusiv metabolismul energetic, sanatatea sistemului nervos si a sistemului imunitar.

Sursa de proteine si aminoacizi esentiali

Suplimentele cu drojdie de bere contin proteine de inalta calitate, fiind o sursa foarte benefica de aminoacizi esentiali. Proteinele reprezinta „piatra de temelie” a organismului si au roluri in diferite procese fiziologice: repararea si cresterea tesuturilor, sinteza enzimelor, raspunsul imun si altele. Proteinele sunt macronutrienti care sustin cresterea masei musculare si chiar pot da o senzatie de satietate dupa consum, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care, de exemplu, unele persoane folosesc capsule cu drojdie de bere pentru slabit (pe de alta parte, suplimentele cu drojdie de bere nu ar trebui sa inlocuiasca un regim alimentar complex si sanatos).

Sursa de minerale esentiale

Drojdia de bere furnizeaza organismului o concentratie ridicata de minerale esentiale, cum sunt seleniul (sustine functia tiroidiana), zincul, magneziul, fierul si cromul. Cromul este un mineral care ajuta la reglarea glicemiei prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina, fiind foarte benefic pentru persoanele cu diabet. Seleniu si zincul, printre altele, au si proprietati antioxidante, ceea ce previne stresul oxidativ si daunele celulare provocate de radicalii liberi de oxigen si azot.

Sustine sanatatea intestinala

Suplimentarea cu drojdie de bere, in special Saccharomyces cerevisiae var. boulardii, are efect probiotic asupra microflorei intestinale. Suplimentele furnizeaza atat celule de drojdie de bere, care accelereaza maturarea microbiomului intestinal reduce inflamatia intestinala, cat si diferiti compusi cu actiune prebiotica, cum ar fi beta-glucanii si manonoligozaharidele. Drept urmare, stimuleaza cresterea bacteriilor benefice din intestin si imbunatateste sanatatea digestiva.

Din acest punct de vedere, suplimentarea cu drojdie de bere s-a dovedit a fi foarte utila in cazul mai multor afectiuni gastrointestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil, boala Crohn. Acest efect se datoreaza efectului pro- si prebiotic al drojdiei de bere. Poate fi eficienta si a ameliora diareea indusa de tratamentul cu antibiotice, spre exemplu. Suplimentele cu drojdie de bere au un efect probiotic, in special cele cu Saccharomyces cerevisiae var. boulardii, ameliorand astfel efectele nocive ale antibioticelor asupra microflorei intestinale.

Sustine sanatatea pielii, parului si unghiilor

Exista si produse cosmetice care contin drojdie de bere, datorita efectului benefic pe care il au asupra pielii, si nu numai. Drojdia de bere este cunoscuta ameliorarea acneei si altor afectiuni, cum ar fi dermatita seboreica. Ajuta la intarirea unghiilor si cresterea parului, motiv pentru care produsele cu drojdie de bere sunt folosite pentru a trata si ameliora caderea parului.

Sustine functia cerebrala

Suplimentele cu drojdie de bere contin vitamine din complexul B. Este cunoscut faptul ca multe vitamine din complexul B sustin sanatatea sistemului nervos. De exemplu, deficitul de tiamina se asociaza unei game variate de afectiuni neurodegenerative si deficit cognitiv. Acidul folic, o alta vitamina din complexul B, este esential in perioada sarcinii. Prin urmare, suplimentarea cu drojdie de bere ajuta la mentinerea functiilor cognitive prin preventia deficitului de vitamine.

Reduce simptomele migrenei

Migrena este o durere crunta de cap, care, printre altele, duce la simptome de greata, fotofobie (sensibilitate exagerata la lumina) si chiar tulburari de vedere. Intr-un studiu vechi efectuat pe un esantion de persoane cu episoade de migrena, s-a observat faptul ca suplimentarea (aproape) zilnica cu drojdie de bere a ameliorat semnificativ durerile de cap si a redus chiar si necesitatea administrarii medicamentelor pentru tratarea migrenei. Efectul se datoreaza faptului ca drojdia de bere are un continut ridicat de vitamina B2 (riboflavina).

Ajuta la controlul glicemiei

Suplimentarea cu drojdie de bere (sub forma de apa cu drojdie dimineata, in special), dar si sub forma de pastile sau capsule, poate fi foarte benefica la persoanele cu hiperglicemie, ca urmare a aportului de crom. Cromul (Cr) este un factor important pentru cresterea activitatii insulinei. Studiile arata ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un nivel mai scazut de crom in sange, spre deosebire de persoanele sanatoase. Suplimentarea cu drojdie de bere imbunatateste aceasta sensibilitate la insulina a celulelor, ajutand la gestionarea mult mai usoara a hiperglicemiei.

Drojdie de bere - contraindicatii

Desi drojdia de bere este, in general, sigura pentru consum, in unele cazuri aceasta este relativ contraindicata sau ar trebui administrata cu precautie sporita:

  • Alergii si hipersensibilitate: persoanele cu alergii cunoscute la drojdii si/sau mucegaiuri ar trebui sa evite consumul drojdiei de bere, deoarece se poate ajunge la reactii alergice;
  • Potentiale interactiuni cu alte medicamente: drojdia de bere poate interactiona si cu diferite tipuri de medicamente, cum ar fi inhibitorii de monoaminooxidaza (IMAO), folositi pentru a trata diferite afectiuni psihiatrice. Persoanele care urmeaza un astfel de tratament ar trebui sa consulte medicul inainte;
  • Suplimentarea excesiva poate provoca balonare, disconfort abdominal si gaze excesive. De asemenea, se recomanda administrarea cu precautie de catre persoanele cu boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn;
  • Drojdia de bere contine purine (aproximativ 285 miligrame intr-o portie de 100 de grame). Din acest motiv, poate creste nivelul de acid uric si exacerba simptomele de guta;
  • Drojdia de bere contine acid folic, ceea ce sustine sanatatea sarcinii. Totusi, trebuie avut in vedere daca nu cumva suplimentele au fost fortificate suplimentar cu acid folic. La femeile insarcinate sau care alapteaza, se urmeaza recomandarile medicului.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147304/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6375115/

https://www.mdpi.com/2673-8392/3/2/43

https://www.purine-direkt.de/index.php?r=food-purin%2Findex2&catid=17&sort=number

https://www.healthline.com/health/brewers-yeast

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323245

https://www.healthline.com/health/brewers-yeast