Diversificarea la bebelusii prematuri – sfaturi si consideratii speciale

Diversificarea la bebelusii prematuri – sfaturi si consideratii speciale Diversificarea la bebelusii prematuri – sfaturi si consideratii speciale

Ultima actualizare: 9 octombrie 2023

Daca in cazul copiilor nascuti la termen, recomandarile privind introducerea alimentelor complementare – altele decat laptele, fie ele lichide sau solide – sunt clare, in situatia bebelusilor prematuri lucrurile sunt putin mai complicate. Si aceasta pentru ca micutii veniti pe lume mai devreme decat ar fi trebuit sunt foarte diferiti. In primul rand, din perspectiva numarului de saptamani la care se nasc, dar si din punctul de vedere al disfunctionalitatilor sau complicatiilor medicale.

Un copil este considerat prematur daca se naste inainte de 37 de saptamani de sarcina, existand mai multe grade de prematuritate:

  • Usoara sau moderata – nasterile intre 32 si 37 de saptamani de gestatie;
  • Moderata sau severa – nasterile intre 28 si 32 de saptamani de gestatie;
  • Extrema – nasterile inainte de 28 de saptamani de gestatie.

In mod firesc, in primele luni de viata, un bebelus nascut la 28 de saptamani de gestatie va arata diferit fata de unul nascut la 37 de saptamani, diferentele estompandu-se pe masura ce acestia vor creste.

Diversificare bebelusi prematuri – „varsta corectata”, un factor-cheie

Pentru evaluarea dezvoltarii copiilor prematuri, se ia in calcul varsta corectata mai degraba decat varsta lor reala. „Varsta corectata” se refera la data la care un bebelus trebuia sa se nasca (la 40 de saptamani de gestatie) si nu la data reala a nasterii sale. De exemplu, pentru un copil de 24 de saptamani (6 luni) nascut la 26 de saptamani, varsta corectata este de 10 saptamani (2,5 luni). Asadar, la cele 6 luni de viata, cand, potrivit ghidurilor medicale, incepem sa vorbim de diversificare la bebelusi, acest copil nascut prematur are dezvoltarea unui sugar de nici 3 luni. Prin urmare, este mult prea devreme pentru el sa primeasca alt tip de alimentatie in afara de lapte matern sau formula de lapte.

De regula, criteriul varstei corectate se ia in considerare pana cand copilul implineste 2 ani. 

Ghid de diversificare pentru bebelusii prematuri – cand si cu ce incepem

In alegerea momentului optim pentru a da start programului de diversificare la bebelusii prematuri, se tine cont de urmatoarea regula de aur: ne uitam la copil, nu in calendar. Stadiul de dezvoltare si starea generala de sanatate a micutului sunt cele care conteaza cu adevarat. In acest sens, este important sa discutam cu medicul copilului. Este cel mai in masura sa faca o evaluare obiectiva si sa ofere recomandari specifice si personalizate privind strategia de diversificare la bebelusi prematuri.

Semne ca bebe e pregatit

Chiar daca tentatia de a-i da copilului sa manance si altceva in afara de lapte poate foarte mare, medicii indeamna parintii la prudenta si rabdare. Nu e loc de graba, cand vine vorba de diversificare la bebelusi prematuri. Si aceasta pentru ca riscurile de sufocare si inecare cu alimente, dar si de declansare a alergiilor alimentare sunt mai mari la prematuri decat la un copil nascut la termen.

De principiu, planul de diversificare la bebelusi prematuri este luat in discutie in momentul in care cel mic da semne ca este pregatit. Mai exact, acesta:

  • isi tine bine capul;
  • este capabil sa stea in sezut si sa-si pasteze aceasta pozitie, pentru a putea manca in siguranta alimentele solide;
  • se arata interesat de mancare – se intinde dupa alimente si deschide gura in momentul in care vede pe cineva mancand;
  • „gusta” tot ce are la indemana – jucarii, degete, carticele etc.;
  • isi controleaza impulsul de supt si reflexul de varsatura, adica poate lua si inghiti alimente cu consistenta de piure, fara sa se inence.

Schema de diversificare la bebelusii prematuri  particularitati

Odata ce medicul pediatru da unda verde pentru diversificare, la bebelusi prematuri se recomanda, de multe ori, sa se inceapa cu cereale fortificate cu fier. Un astfel de produs ii poate ajuta sa acopere nevoia crescuta de fier. Sugarii prematuri vin pe lume cu o rezerva mai mica de fier, astfel ca au un risc mai mare de dezvolta anemie feripriva.

Ca parte din schema de diversificare la bebelusi, farmacitii Catena recomanda cerealele Topfer orez cu banane. Produsul are in compozitie doar ingrediente provenite din culturi organice, raspunzand celor mai inalte standarde de calitate.

Exista multe produse speciale cu cereale indicate in prima parte a programului de diversificare la bebelusi, care se pot prepare atat cu lapte, cat si cu apa. Aceasta ar fi singura diferenta notabila fata de schema clasica de diversificare la bebelusi. Asadar, se va continua cu piureiuri de legume (morcov, cartof dulce, patrunjel, pastarnac etc.) si fructe (mere, pere, piersici, caise etc.), urmand ca apoi sa fie introduse oul si carnea (de peste, pui, curcan, vita). Glutenul se poate introduce in cantitati mici pana la varsta de 1 an.

Pentru e proteja si echilibra flora intestinala, farmacistii Catena recomanda cerealele Topfer ovaz lapte + mar + vanilie. Acestea contin culturile probiotice si inhiba dezvoltarea germenilor patogeni.

Alimentele solide vor fi introduse treptat ca textura, in functie de capacitatea copilului de a mesteca si inghiti. Dezvoltarea normala a cavitatii orale variaza de la copil la copil. De regula, in cazul bebelusilor nascuti la termen, aceasta permite alimentarea cu piureuri de la 4 luni, cu alimente fin granulate, zdrobite – la varsta de 5-9 luni si cu bucati mici de alimente moi, taiate marunt sau subtiri si lunguiete de tip „finger food” – la varsta de 8-11 luni.

Alte reguli de diversificare in cazul bebelusilor prematuri

Ca si la copiii nascuti la termen, si la prematuri mancarea se propune, nu se impune. Copilul are capacitatea de a-si regla apetitul in functie de nevoile proprii. De aceea, este important sa i se ofere mancare respectand semnele de foame si semnele care arata ca cel mic s-a saturat.

Este normal sa existe variatii, uneori chiar semnificative, de la masa la masa sau de la o zi la alta zi, in ceea ce priveste cantitatea consumata. Normal este sa exista si refuzuri, chiar categorice. In astfel de situatii, copilului i se ofera un ragaz si se revine mai tarziu cu alimentul refuzat. Uneori e nevoie de mai multe incercari pana cand copilul accepta sa manance. Rabdarea este un „ingredient” de baza in schema de diversificare la bebelusi, fie ei prematuri sau nascuti la termen.

Surse:

https://www.canada.ca/en/services/health/food-nutrition.html

https://ro.healthy-food-near-me.com/premature-babies-when-to-start-food-diversification/

https://www.thewomens.org.au/images/uploads/fact-sheets/Introducing-solids-to-premature-babies-200219.pdf

https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0024/650805/paed_preterm_solids.pdf