Dispnee: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Dispnee: cauze, simptome, diagnostic, tratament Dispnee: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ultima actualizare: 10 iulie 2024

dispnee

Dispneea reprezinta o problema de respiratie, manifestata prin schimbarea ritmului si intensitatii miscarilor respiratorii, proces care indica un deficit de oxigenare a sangelui.

Dispneea este cuvantul pe care furnizorii de servicii medicale il folosesc pentru a indica lipsa de aer.

Dificultatile de respiratie reprezinta de multe ori o manifestare a problemelor cardiace si pulmonare. Insa pot indica si alte afectiuni precum astmul, alergiile sau anxietatea. Exercitiile fizice intense sau raceala pot provoca, de asemenea, lipsa de respiratie.

Ce este dispneea paroxistica nocturna?

Dispneea paroxistica nocturna este o afectiune caracterizata prin atacuri bruste de dificultati grave de respiratie si tuse care apar noaptea.

Grupuri specifice predispuse la dispnee

Dispneea poate afecta anumite grupuri de oameni in diferite moduri:

  • Femeile insarcinate: Multe femei se confrunta cu dispnee usoara in timpul sarcinii. Acest lucru este cauzat de faptul ca sarcina perturba capacitatea de respiratie a unei persoane.
  • Adultii in varsta: Dispneea este frecventa in randul adultilor in varsta. Un studiu realizat in Canada a constatat ca unul din cinci adulti in varsta s-a confruntat cu dispnee atunci cand a urcat scarile.
  • Sugarii: Bolile sistemului respirator superior care cauzeaza dispnee acuta se numara printre cele mai frecvente cauze ale dificultatii de respiratie la sugari.

 


Ce este dispneea?

Dispneea se produce de obicei in urma efortului fizic intens, insa poate fi si un semn al altor boli. Dispneea se manifesta prin dificultate de respiratie, uneori chiar prin dureri si se aseamana cu respiratia suieratoare. Persoanele care experimenteaza aceasta manifestare pot avea senzatia ca si-au pierdut capacitatea de a respira.

Dispneea poate fi temporara sau cronica si apare ori brusc, ori treptat si este de obicei legata de alte afectiuni ale tractului respirator, boli cardiovasculare, dar si alte probleme precum stresul si anxietatea. De aceea este recomandat sa tineti sub control starile de nervozitate in viata de zi cu zi.

Tipuri de dispnee

Exista mai multe tipuri de dispnee in functie de felul in care va pot afecta:

  • Dispneea de efort, care apare sau se accentueaza in timpul activitatitlor fizice.
  • Dispneea de repaus, care este resimtita si in timpul incetarii activitatilor fizice.
  • Dispneea de decubit, care este resimtita doar in pozitia culcat.
  • Ortopneea, in care pacientul poate sa respire doar in pozitia sezut. Apare cel mai frecvent la persoanele cu boli cardiace si pulmonare.

dispnee-tipuri

Daca apare subit, ceea ce este totusi destul de rar, indica o paralizie diafragmatica bilaterala prin compresia exercitata de ficat. 

  • Trepopneea, care se manifesta prin imposibilitatea de a mentine decubitul lateral din cauza dispneei. Apare de obicei in pleurezii masive. 
  • Platipneea reprezinta aparitia dispneei in pozitia ortostatica, care se amelioreaza in decubit. Este prezenta in sindromul hepato-pulmonar. 
  • Tahipneea este reprezentata de miscarile respiratorii de frecventa mare si amplitudine mica. Este o respiratie de obicei rapida si superficiala, cu o eficienta redusa.
  • Dispnee inspiratorie, in cazul in care apar obstructii ale cailor aeriene superioare.
  • Dispnee expiratorie, daca sunt afectate caile respiratorii mici. 
  • Hiperpneea, denumita si polipneea, reprezinta cresterea amplitudinii respiratorii. Are durata scurta si apare in urma efortului fizic, excitatiei nervoase sau a emotiilor.
  • Bradipneea este reprezentata de scaderea frecventei respiratorii cu o amplitudine variabila. Poate avea atat cauze fiziologice, cat si patologice. 
  • Respiratie neregulata care poate fi de tipul Biot (respiratie intrerupta periodic de apnee, ce apare in meningita si septicemie), Cheyne Stokes (polipnee cu apnee, apare in hemoragia cerebrala, hipertensiunea intracraniana si ateroscleroza cerebrala) sau Kussmaul (apare in acidoza diabetica)

Din punct de vedere al duratei, apneea se imparte in acuta (apare doar pentru cateva minute sau ore) si cronica (se instaleaza pentru saptamani sau luni).

Care sunt cauzele dispneei?

In general, cauzele dispneei sunt de origine bronhopulmonara, neurologica, otorinolaringologica, metabolica sau cardiaca si altele, dupa cum urmeaza:

  • Astm, bronsita cronica, prezenta unei tumori sau a unui corp strain la nivelul bronhiilor, edemul acut, embolia pulmonara, infectia sau tumora pulmonara, anomalii ale pleurei si scolioza grava
  • Coma, boli ale sistemului nervos
  • Laringite in cazul copiilor sau tumori ale laringelui la adulti
  • Diminuarea oxigenarii tesuturilor, in cazul hemoragiilor, de exemplu
  • Reactii alergice severe precum anafilaxia ce se poate manifesta si cu eruptii la nivelul pielii, edem sau prurit (mancarime)
  • Colabarea plamanului sau pneumotorax
  • Sarcina, prin modificarile circulatorii si respiratorii care pot conduce la aparitia dificultatilor de a respira, cu precadere in ultimele luni de sarcina.
  • Boli cardiace, infarct miocardic, insuficienta cardiaca

dispnee-cauze

Dispneea la copii

Cele mai frecvente cauze care pot induce o respiratie ingreunata in cazul copiilor sunt: rinofaringita, adenoidita, laringita, traheobronsita, bronsiolita, astmul bronsic, pneumonia, bronhopneumonia, deshidratarea cauzata de febra convulsiva, bolile de inima sau pur si simplu aspirarea unui obiect strain.

In cazul in care respiratia se opreste pentru aproximativ 20 de secunde si este urmata de schimbarea culorii pielii, din roz in violet, este cazul sa consultati de urgenta un medic.

Semne si simptome de dispnee

Dispneea se manifesta prin respiratie grea, suieratoare sau accelerata, lipsa de aer sau senzatie de sufocare. Totusi, simptomele sunt influentate atat de cauza, cat si de sarcina. Dispneea survenita in urma efortului fizic este in general usor de tolerat, apare imediat si se amelioreaza odata cu intreruperea activitatii fizice.

Daca aceste semne si simptome apar in timpul noptii si trezesc pacientul din somn, acest lucru poate indica dispneea paroxistica nocturna. Acest tip de dispnee apare in situatii grave de afectare cardiaca. In cazurile mai grave, dispneea poate fi insotita de tuse care se agraveaza treptat si care poate deveni productiva, ducand la expectorarea sputei. In cazul in care dificultatile de respiratie sunt bruste si nu dispar in scurt timp, daca respiratia devine accelerata cu mai mult de 40 de respiratii pe minut, ori daca starea se inrautateste progresiv, este recomandata consultarea unui medic.

Diagnostic

Pentru a evalua starea unui pacient ce prezinta simptomele mentionate mai sus, medicul poate efectua analize de sange, radiografie pulmonara, pulsoximetrie, electrocardiograma, ecografie cardiaca, oximetrie, spirometrie, coronarografie sau o tomografie computerizata (CT).

Metode de tratament pentru dispnee

Dispneea se trateaza diferentiat, in functie de cauzele care o produc. Astfel, medicul poate recomanda o transfuzie de celule rosii sau medicamente care ajuta la producerea de celule rosii, fizioterapie pentru intarirea muschilor slabiti sau consultatii terapeutice ale aparatului respirator.

Medicamente

Exista medicamente care pot ajuta la tratarea dispneei, dar si diferite tratamente naturiste pentru lipsa de aer, insa se recomanda consultarea unui specialist in prealabil.

Dispneea cauzata de astm raspunde de obicei bine la medicamente precum bronhodilatatoarele si steroizii.

In cazul in care este provocata de o infectie precum pneumonia bacteriana, antibioticele pot oferi o ameliorare.

dispnee-tratament

Alte medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si medicamentele anxiolitice (anti-anxietate), pot fi, de asemenea, eficiente.

Alimentatie si exercitii fizice

Daca dispneea este cauzata de obezitate, alimentatia echilibrata si exercitiile fizice efectuate in mod constant pot ajuta la reducerea simptomelor.

Un mic studiu din 2019 a concluzionat ca pierderea moderata in greutate, chiar si fara efectuarea de exercitii fizice, poate reduce manifestarile dispneei in cazul persoanelor cu obezitate.

Daca a trecut mult timp de cand n-ati mai efectuat activitati fizice sau daca aveti o afectiune care va limiteaza nivelul de activitate, discutati cu un medic despre cum puteti incepe o rutina de exercitii fizice sigure.

Prevenire

Persoanele care se confrunta cu dispnee pot lua anumite masuri pentru a-si imbunatati respiratia si starea generala de sanatate. De exemplu, specialistii le recomanda acestor persoane sa:

  • renunte la fumat
  • evite fumatul pasiv, in cazul in care este posibil
  • evite alti factori declansatori de mediu, cum ar fi fumul chimic
  • faca exercitii fizice pentru a-si intari sistemul cardiovascular si respirator

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/dyspnea

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/16942-dyspnea

https://www.medicalnewstoday.com/articles/314963