Displazie fibromusculara – cauze, simptome, tratament

Displazie fibromusculara – cauze, simptome, tratament Displazie fibromusculara – cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 22 ianuarie 2024

Prin displazie fibromusculara se intelege o boala vasculara sistemica cu incidenta relativ mica, care afecteaza in special femeile tinere si reprezinta 10-20% din cazurile de stenoza ale arterei renale. Patologia este una idiopatica si obscura, intrucat nu implica componenta inflamatorie si aterosclerotica, deseori afectand arterele renale si carotide. Totusi, orice alt teritoriu arterial are potentialul de a fi afectat de displazie fibromusculara. Persoanele cu displazie fibromusculara, in mod clasic, se prezinta cu hipertensiune renovasculara, dar pot prezenta si accident vascular cerebral, alaturi de alte simptome specifice, in functie de teritoriul arterial afectat.

Farmacistii Catena recomanda CardioSuport, un supliment care contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii.

Termenul de „displazie” defineste o anomalie in dezvoltarea unui tesut sau organ. In anul 1958, McCormack a folosit pentru prima data denumirea de „displazie fibromusculara” in contextul hipertensiunii arteriale si stenozei arterei renale. Totusi, fenomenul de displazie fibromusculara poate afecta orice artera, considerandu-se ca patologia este una segmentara, care afecteaza atat musculatura peretilor arterelor mici, cat si a celor mijlocii, provocand stenoze (ingustari), insa si anevrisme (dilatare patologica) sau disectii ale teritoriului vascular. De-a lungul unei artere, de exemplu, pot fi intalnite mai multe astfel de displazii, localizate chiar una langa cealalta.


Displazie fibromusculara – generalitati

Fenomenul de displazie fibromusculara se poate dezvolta in orice artera din organism. Cu toate acestea, in 58% dintre cazurile de displazie fibromusculara s-a certificat boala arterelor renale, in 32% din cazurile de displazie fibromusculara se observa afectarea arterelor cranio-cervicale, iar in 10% alte teritorii arteriale. De asemenea, de displazie fibromusculara pot suferi si arterele coronare, artera aorta, artera pulmonara. Drept urmare, diagnosticul si tratamentul precoce sunt esentiale pentru un prognostic favorabil si evitarea complicatiilor pe termen lung. Totusi, boala deseori trece nediagnosticata, deseori fiind certificata in urma unor evenimente vasculare.

Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.* Coenzima Q10 + Omega 3 este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Displazie fibromusculara – cauze si factori de risc

Chiar daca exista cercetari extinse, nu se cunosc pe deplin factorii etiologici ai fenomenului de displazie fibromusculara. Se crede ca ar exista o sinergie intre factori de mediu si genetici, ceea ce ar putea duce, in timp, la displazie fibromusculara. Unii cred ca ar putea fi vorba despre mai multe mutatii la nivelul genelor sistemului renina-angiotensina, precum si o asociere alterata si mutagena a antigenului de histocompatibilitate HLA-DRw6. Principalul factor de mediu ce ar putea fi implicat in fenomenul de displazie fibromusculara este fumatul, datele epidemiologice sustinand ca, in general, fumatorii sunt diagnosticati cu displazie fibromusculara.

Predilectia aproape exclusiv feminina (90% din cazurile de displazie fibromusculara) a ridicat problema rolului estrogenilor in etiologia bolii. Patologia poate fi asociata si cu alte patologii, cum ar fi sindromul Marfan, scleroza tuberoasa, sindromul Alport, rinichiul spongios medular, feocromocitomul, coarctatia de aorta, sindromul Williams, glomerulopatia colagenofibrotica si necroza chistica a mediei.

Diagnosticul de displazie fibromusculara este pus frecvent la femeile cu varsta sub 50 ani (sex ratio 3:1). Totusi au fost raportate cazuri de displazie fibromusculara la copii si la populatia geriatrica. Fumatul este principalul factor de risc asociat patologiei.

Displazie fibromusculara – simptome si manifestari

Pacientul cu displazie fibromusculara prezinta simptome diferite in functie de teritoriul arterial afectat. Deseori, istoricul familial este pozitiv pentru accident vascular cerebral si hipertensiune arteriala de la o varsta frageda. In prezenta unor astfel de predilectii, trebuie avut in vedere un tratament precoce, astfel incat sa se evite eventualele riscuri asociate diagnosticului de displazie fibromusculara.

Displazia fibromusculara renala

Displazia fibromusculara cranio-cervicala

  • Durere de cap;
  • Tinitus pulsatil;
  • Ameteli, vertij;
  • Dureri de gat;
  • Accident vascular cerebral;
  • Sindromul Horner;
  • Vedere incetosata si alterarea simtului vederii;
  • Hemoragie subarahnoidiana.

Displazia fibromusculara mezenterica

  • Scadere marcanta in greutate;
  • Oboseala excesiva;
  • Dureri abdominale postprandiale;
  • Dureri epigastrice.

Displazia fibromusculara a arterelor membrelor superioare

  • Slabiciune musculara;
  • Parestezii;
  • Schimbarea aspectului si culorii pielii;
  • Dureri intermitente.

Displazia fibromusculara a arterelor membrelor inferioare

  • Picioare reci;
  • Claudicatie intermitenta;
  • Parestezii;
  • Schimbarea aspectului si culorii pielii.

Displazia fibromusculara coronariana

  • Dureri in piept;
  • Dificultati de respiratie;
  • Infarct miocardic acut.

Displazie fibromusculara – diagnostic

Diagnosticul de displazie fibromusculara se pune in urma investigatiilor specifice de imagistica vasculara:

  • Ultrasonografie duplex: ecografia Doppler ramane testul de screening de prima linie pentru displazie fibromusculara. Aceasta poate dezvalui tulburari de hemodinamica, sinuozitate si indici de rezistenta la nivelul arterei medii si distale, deosebit de sugestive in diagnostic;
  • Angiografia CT: o investigatie neinvaziva, precisa, care permite vizualizarea anevrismelor, infarctelor renale, fiind un instrument deosebit de sensibil;
  • Angiografia RMN: are o specificitate si sensibilitate comparabila cu cea a CT-ului, dar fara risc de expunere la radiatii si nefropatiei datorate substantei de contrast. Cu toate acestea, RMN-ul nu se recomanda la persoanele cu insuficienta renala avansata;
  • Arteriografie: angiografia conventionala ramane standardul de aur pentru diagnostic, chiar putand masura si gradul de presiune de la nivelul leziunilor stenotice. Un gradient mai mare de 10% al presiunii indica stenoza considerabila.

Deseori, displazia fibromusculara este descoperita intamplator, fiind considerata o patologie cu potential benign si cu evolutie neobisnuita.

Sursa vegetala de acizi grasi omega 3, 6, 9 de la Naturalis ajuta la functionarea normala a sistemelor imunitar, digestiv si cardiovascular.

Tratament displazie fibromusculara

In esenta, displazia fibromusculara nu poate fi tratata, insa se pune accent pe evitarea factorilor de risc pentru complicatii, controlul hipertensiunii arteriale si prevenirea anumitor evenimente, cum ar fi infarctul renal, accidentul vascular cerebral:

  • Daca tulburarea se prezinta cu atac ischemic tranzitoriu, se poate incerca tratamentul rapid cu trombolitice sau trombectomie prin aspirare percutanata;
  • In disectie arteriala se recomanda tratament cu anticoagulante;
  • Controlul hipertensiunii arteriale (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, dar si blocanti ai receptorilor de angiotensina);
  • Renuntarea la fumat;
  • Revascularizarea (angioplastia transluminala percutanata, angioplastie cu stent).

Pacientul diagnosticat, care a trecut deja printr-un accident vascular cerebral, ar trebui informat optim in acest sens: recunoasterea simptomelor care pot indica progresia bolii sau instalarea in cele din urma a complicatiilor asociate. Renuntarea la fumat, beneficiile unei diete sanatoase, bogate in legume si fructe, sarace in zahar si grasimi nesanatoase, precum si gestionarea optima a hiperglicemiei (la pacientul diabetic) ar trebui cunoscute de catre toti cei cu risc de boala. De asemenea, pacientul trebuie informat cu privire la riscul de disectie arteriala si sfatuit sa evite, pe cat posibil, traumatismele la nivelul gatului si suprasolicitarea acestei zone anatomice.

Displazie fibromusculara – complicatii si riscuri

Cel mai frecvent, displazia fibromusculara intereseaza arterele renale, coronare si carotide. Din acest motiv, complicatiile apar in urma implicarii acestor artere, putand fi: hipertensiune, AVC-ul (accident vascular cerebral), disectia arterelor, anevrismul arterial, infarct de miocard, dar si hemoragie subarahnoidiana, durere cronica de cap, tinitus. Anumite evenimente, asa cum ar fi disectia arteriala, pot fi catastrofale, insa trebuie mentionat ca aceste complicatii si riscuri sunt mult mai frecvente in randul celor care, desi prezinta displazia fibromusculara, nu au diagnostic si nu urmeaza un stil de viata conform, pentru a evita complicatiile.

Sfaturi pentru preventie

Displazia fibromusculara nu poate fi prevenita, insa ritmul progresiei bolii poate fi incetinit si, in cele din urma, riscul de complicatii poate fi mult redus. Specialistii recomanda:

  • Renuntarea la fumat;
  • Limitarea consumului de alimente bogate in sodiu, zahar si grasimi nesanatoase;
  • Abordarea unei diete bogate in fructe, legume, macronutrienti sanatosi si fibre vegetale;
  • Hidratarea optima si limitarea consumului de alcool;
  • Practicarea de exercitii fizice sustinute, regulate;
  • Gestionarea optima a stresului;
  • Controale regulate la medicul specialist, in special pe fondul certificarii diagnosticului.

Surse:

https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/fibromuscular-dysplasia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493204/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromuscular-dysplasia/symptoms-causes/syc-20352144

https://rarediseases.org/rare-diseases/fibromuscular-dysplasia/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/fibromuscular-dysplasia-fmd

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromuscular-dysplasia/diagnosis-treatment/drc-20352150