Displazie de sold: ce este si cum se trateaza

Displazie de sold: ce este si cum se trateaza Displazie de sold: ce este si cum se trateaza

Ultima actualizare: 19 septembrie 2023

displazie-de-sold

Displazia de sold este o afectiune care apare atunci cand oasele din articulatia soldului nu se aliniaza corect.

Displazia de sold este cea mai frecventa la bebelusi si copiii mici, dar in cazurile usoare este semnalata la adulti. Furnizorii de asistenta medicala se refera uneori la displazia de sold prezenta inca de la nastere drept displazie congenitala de sold sau displazie de dezvoltare a soldului. Acestea sunt denumiri diferite pentru aceeasi conditie.

Articulatiile sunt zonele din corp unde doua oase se intalnesc. Articulatia soldului este un punct de legatura intre osul coapsei (femur) si osul soldului (pelvis).

La persoanele cu displazie de sold, femurul nu se potriveste perfect cu pelvisul. Mai exact, zona rotunjita din partea superioara a femurului (capul femural) nu se aliniaza corespunzator cu acetabulul, care este cavitatea curbata din pelvis.

Aceasta nepotrivire poate deteriora cartilajul care amortizeaza articulatia. Persoanele cu displazie de sold se confrunta cu dureri si rigiditate, insa si cu un risc mai mare de a dezvolta luxatii de sold.

Mergeti la medic daca aveti dureri de sold care nu se amelioreaza in cateva zile. De asemenea, consultati un furnizor de asistenta medicala daca aveti un copil care are dureri de sold sau daca unul dintre picioarele lui difera semnificativ fata de celalalt.


Ce este displazia de sold

Displazia de sold este o afectiune in care exista o nepotrivire intre dimensiunea capului femural si marimea (adancimea) acetabulului de la nivelul bazinului. Din cauza acestei anomalii, articulatia soldului poate sa se disloce partial sau complet. Cele mai multe persoane cu displazie de sold se nasc cu aceasta afectiune.

Medicii verifica, la scurt timp dupa nastere si in timpul vizitelor ulterioare, daca bebelusii prezinta eventuale semne de displazie de sold. In cazul bebelusilor diagnosticati devreme cu displazie de sold, medicii folosesc de obicei un dispozitiv special pentru a corecta problema.

Cazurile mai usoare de displazie de sold pot sa provoace semne si simptome la adolescenti sau la adultii tineri. Displazia de sold poate deteriora cartilajul care inveleste articulatia si poate afecta, de asemenea, cartilajul moale (labrum) care margineste zona articulatiei soldului. Aceasta se numeste ruptura labrala a soldului.

La copiii mai mari si la adultii tineri diagnosticati cu displazie de sold, poate fi necesara o interventie chirurgicala in care medicii fixeaza oasele in pozitiile adecvate, pentru ca articulatiile sa se poata misca lin.

Naturalis ArtroSuport Colagen, cu aroma de lamaie, sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.

Cauze si factori de risc

Articulatia soldului este de tip sfera – cavitate. Capatul proximal (superior) de forma sferica al femurului se articuleaza cu bazinul prin intermediul cavitatii acetabulare. Acetabulul si capul femural sunt acoperite de un tesut neted si lucios, care poarta numele de cartilaj articular.

Displazia de sold poate fi ereditara si este mai frecventa la fete decat la baieti. Bebelusii sunt cei mai afectati, deoarece cartilajul din articulatia soldului este moale la nastere si abia mai tarziu se intareste.

Sfera si cavitatea se muleaza reciproc in tot acest timp, asa ca, daca sfera nu se potriveste corect in cavitate, cavitatea poate ajunge sa fie mai putin adanca decat ar trebui si poate sa nu acopere complet bila.

Exista cateva motive pentru care acest lucru se poate intampla chiar inainte de nasterea unui copil:

  • Este prima sarcina a mamei.
  • Copilul este mare. Sau mama se confrunta cu oligoamnios, o anomalie a sarcinii ce se caracterizeaza printr-o cantitate insuficienta de lichid amniotic in raport cu stadiul de inaintare a sarcinii, ceea ce limiteaza miscarile bebelusului.
  • Fatul se afla in prezentatie pelvina – mai exact, partea din spate, nu capul, se afla spre canalul de nastere.

displaziei-de-sold-cauze-prezentatie-pelvina

Toate aceste situatii pot reduce spatiul pe care bebelusul il are in uter. In plus, infasarea bebelusilor cu soldurile si genunchii in pozitie dreapta poate contribui, de asemenea, la aparitia displaziei de sold.

Semnele si simptomele displaziei de sold

Simptomele displaziei de sold difera in functie de varsta pacientului. Mai jos, discutam despre semnele si simptomele care trebuie urmarite la sugari, copii, adolescenti si adulti.

Sugari si copii

Unii sugari care se nasc cu displazie de sold nu prezinta niciun simptom. Parintii ar trebui sa contacteze medicul daca observa la copil oricare dintre urmatoarele semne:

  • pliurile pielii sunt neuniforme pe coapsa;
  • picioarele sunt de lungime diferita;
  • copilul este mai putin flexibil sau mobil pe o parte a corpului.

Copiii care au displazie de sold pot prezenta semne si simptome similare, cum ar fi:

  • lungime neuniforma a picioarelor;
  • mers neobisnuit, cum ar fi mersul pe varfurile degetelor de la picioare, schiopatatul sau mersul clatinat;
  • flexibilitate sau mobilitate limitata la unul dintre solduri.

displazie-de-sold-semne-bebelusi

Adolescenti si adulti tineri

Cu toate ca multi oameni sunt diagnosticati cu displazie de sold, unele cazuri sunt suficient de usoare incat raman netratate sau nedetectate. In aceste cazuri, simptomele apar abia dupa ce persoana in cauza ajunge la varsta adolescentei.

Pe masura ce copilul creste, displazia de sold ar putea incepe sa provoace durere. Durerea apare de cele mai multe ori din cauza deteriorarii cartilajului si a altor structuri din sold, in urma uzurii neregulate.

Persoana poate descoperi ca schiopateaza cand merge. Durerea si schiopatatul sunt cele mai frecvente semne ale displaziei de sold la adolescenti si adultii tineri.

Durerea poate:

  • fi usoara si rara la inceput, dar se modifica in intensitate si frecventa in timp;
  • fi mai severa la sfarsitul zilei;
  • aparea in zona inghinala, dar poate afecta si soldul exterior.

In plus, persoanele cu displazie de sold pot resimti si senzatia de trosnet in sold.

Adulti

Adultii experimenteaza simptome asamanatoare cu ale adolescentilor si adultilor tineri.

Printre semnele si simptomele comune de displazie de sold la adulti se numara:

  • durerea in zona inghinala;
  • durerea mai mare in timp ce stau in picioare, merg sau se misca;
  • senzatia de trosnet la nivelul soldului, in timpul miscarii;
  • durerea resimtita pe partea laterala a soldului;
  • disconfortul prezent si in timpul somnului;
  • mersul schiopatat si dureros.

displazie-de-sold-semne-adulti

Diagnostic

In timpul vizitelor de urmarire a bebelusului, medicii le misca picioarele copiilor intr-o varietate de pozitii pentru a descoperi daca articulatia soldului se potriveste bine.

Cazurile usoare de displazie de sold pot fi dificil de diagnosticat si pot sa nu cauzeze probleme pana la varsta adulta. Daca medicul suspecteaza ca pacientul ar putea avea displazie de sold, ar putea sugera efectuarea unor investigatii imagistice, cum ar fi radiografia sau rezonanta magnetica (RMN).

Tratament pentru pacientii cu displazie de sold

Tratamentele pentru displazie de sold au rolul de a ameliora durerea si de a proteja articulatia soldului. Cele mai frecvente tratamente pentru displazie de sold sunt:

Dispozitivele speciale

Este posibil ca bebelusii sa fie nevoiti sa poarte hamuri speciale, care sa le tina soldurile in pozitia normala. Aceste dispozitive le mentin articulatiile in pozitia adecvata, cat timp corpul creste si se dezvolta. De obicei, aceste hamuri sunt suficiente pentru a corecta displazia, mai ales daca sunt folosite cand copilul are mai putin de 6 luni. Aceste dispozitive trebuie purtate timp de cateva luni.

Kinetoterapia

Kinetoterapeutul recomanda exercitii de intindere (stretching), pentru a intari muschii din jurul articulatiei soldului si pentru a imbunatati flexibilitatea.

displazie-de-sold-kinetoterapie

Interventia chirurgicala pentru displazie de sold

Daca alte tratamente nu functioneaza, specialistul poate recomanda o interventie chirurgicala, pentru a corecta displazia de sold. Cele mai frecvente proceduri de combatere a displaziei de sold sunt osteotomia si artroscopia de sold. Osteotomia este o interventie chirurgicala de realiniere si remodelare a oaselor. Artroscopia de sold este o tehnica minim invaziva de reparare a leziunilor din interiorul articulatiei soldului. Persoanele cu displazie de sold severa si artrita ar putea avea nevoie de o proteza de sold (artroplastie).

Posibile complicatii

Complicatiile pot aparea fie in urma afectiunii in sine, fie a tratamentelor. De exemplu, bebelusii care poarta ghips pot invata sa mearga mai tarziu, in timp ce bebelusii care poarta ham Pavlik pot dezvolta iritatii ale pielii, iar unul dintre picioare poate fi mai lung decat celalalt.

displazie-de-sold-complicatii

In ambele cazuri, soldul bebelusului poate fi mai putin adanc decat de obicei, iar interventia chirurgicala poate fi in cele din urma necesara.

Fara tratament, displazia de sold poate duce la dificultati de mers, durere si osteoartrita.

Orice interventie chirurgicala prezinta un risc de complicatii. Cu toate acestea, complicatiile care pot aparea in urma unei proceduri de reparare a displaziei de sold sunt rare. Printre aceste complicatii se numara:

  • cheagurile de sange;
  • afectarea nervilor sau a vaselor de sange;
  • aparitia infectiei;
  • durerea persistenta in sold.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hip-dysplasia/symptoms-causes/syc-20350209

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17903-hip-dysplasia

https://www.webmd.com/children/what-is-hip-dysplasia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/hip-dysplasia