Desi exista diferente intre diabet tip 1 si diabet tip 2, este important de retinut ca ambele patologii trebuie tratate si gestionate cu atentie, diagnosticul necesitand o colaborare stransa si serioasa intre pacient si medicul diabetolog. La nivel mondial, diabetul este una dintre cele mai raspandite boli, estimandu-se ca aproximativ 537 de milioane de adulti (20-79 de ani) prezinta acest diagnostic; cu alte cuvinte, aproximativ 1 din 10 persoane (estimari din anul 2021). Pe de alta parte, studiile epidemiologice sustin ca acest numar va creste pana la 785 de milioane pana la sfarsitul anului 2045. 3 din 4 bolnavi traiesc in tari subdezvoltate sau in curs de dezvoltare.
Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.
Indiferent daca vorbim despre diabet tip 1 sau diabet tip 2, ambele patologii definesc o tulburare metabolica complexa, cu etiologie multipla, caracterizata prin hiperglicemie cronica. Frecvent, in etiologia presupune sinergia intre doua fenomene: secretia deficitara de insulina, principalul hormon hipoglicemiant al organismului, si insulinorezistenta. Astfel, cantitatea de glucoza din sange creste, celulele organismului neputand folosi acest compus pentru cheltuielile energetice. Consecutiv hiperglicemiei, apar si perturbari semnificative ale metabolismului proteic, lipidic, hidroelectrolitic, ceea ce duce, in final, la o tulburare complexa a metabolismului energetic.
Diabet tip 1 – generalitati
Aproximativ 5-10% din totalul pacientilor cu diabet zaharat prezinta diabet tip 1, care mai este denumit si „diabet juvenil”, frecvent fiind diagnosticat in copilarie. Totusi, in urma contactului cu factori favorizanti, si adultii pot dezvolta diabet tip 1. Administrarea insulinei este necesara pe intreaga perioada a vietii, de unde si denumirea de „diabet insulino-dependent”. Diabetul de tip 1 se caracterizeaza printr-un deficit absolut de insulina, ca urmare a distrugerii autoimune a celulelor β-pancreatice, care secreta acest hormon. In functie de cauzele care duc la dezvoltarea acestui tip de diabet, putem distinge:
-
Diabet tip 1 autoimun: sistemul imunitar ataca in mod eronat celulele β-pancreatice, motiv pentru care acestea nu mai pot produce insulina;
-
Diabet tip 1 idiopatic: nu se cunosc mecanismele care stau la baza distrugerii celulelor care secreta insulina.
Specialistii sunt de parere ca etiologia diabetului de tip 1 se bazeaza pe ipoteza conform careia exista un fond genetic predispozant, la care se pot adauga factorii de mediu declansatori. Astfel, daca un parinte sufera de diabet tip 1, exista o probabilitate de 3-6% ca unul dintre copii sa faca diabet tip 1. Riscul creste semnificativ in cazul in care ambii parinti sunt bolnavi. O situatie cu relevanta deosebita in fundamentarea predispozitiei genetice este reprezentata de gemenii care provin din acelasi ovul (monozigoti): daca unul dintre ei sufera de diabet tip 1, exista sanse de aproximativ 30-50% ca si celalalt sa manifeste boala.
Factorii de mediu cu potential declansator ai acestui tip de diabet sunt agentii infectiosi, factorii de stres, toxinele, deficitul de vitamina D si chiar influenta climatica. Debutul simptomelor de diabet are loc, de obicei, la varsta copilariei sau in preajma pubertatii, simptomele evoluand si progresand rapid. Tabloul simptomatologic specific pacientului cu diabet de tip 1 implica: sete exagerata, poliurie (cu diureza de peste 2 litri/24 ore), polifagie, astenie, vedere incetosata si o scadere marcanta in greutate. Diagnosticul este confirmat prin testele de laborator care implica:
-
Masurarea nivelului glicemiei;
-
Masurarea glicozuriei;
-
Testul de toleranta la glucoza, masurarea nivelului hemoglobinei glicozilate si altele.
Diabet tip 2 – generalitati
Aproximativ 90% dintre persoanele cu diabet zaharat prezinta diabet tip 1. Anterior, acesta s-a mai numit si diabet non-insulino-dependent sau diabet de maturitate, deoarece se observa faptul ca tinde sa apara dupa varsta de 40 de ani. Acest tip de diabet se dezvolta treptat, fara a avea si simptome evidente. Multi bolnavi prezinta simptome precum poliurie si polidipsie, insa durata lor este variabila. De cele mai multe ori, este detectat prin teste de rutina, bolnavul prezentandu-se frecvent cu infectii recurente. Etiologia pentru diabet tip 2 implica o sinergie intre fenomenul de rezistenta la insulina si functionarea deficitara a celulelor β-pancreatice.
Naturalis GlucoSuport ceai contribuie la mentinerea nivelului normal de glucoza din sange (scortisoara). Produsul este benefic in cazul pacientilor cu diabet.
Fenomenul de rezistenta la insulina este deosebit de complex si implica faptul ca insulina, fara a se tine cont de sursa (exogena sau endogena), isi produce efectul hipoglicemiant doar in cazul in care se gaseste la concentratii mult mai crescute, in raport cu cele considerate normale. Acest fenomen se dezvolta la persoane cu sindrom metabolic, obezitate, dislipidemii si hipertensiune arteriala, caracterizandu-se printr-o preluare deficitara a glucozei de catre tesuturile periferice, in concordanta cu cresterea eliberarii hepatice de glucoza. Exista mai multe ipoteze care pot sa explice aparitia acestui fenomen:
-
Exista un numar mic de receptori de insulina pe suprafata membranei plasmatice a celulelor (urmare a distrugerii lor);
-
Exista un defect la nivelul receptorilor de insulina, motiv pentru care transportorii glucozei nu sunt directionati eficient catre membrana plasmatica a celulelor, glucoza nefiind folosita (primul efect al insulinorezistentei din diabet tip 2).
In diabet tip 2, simpla rezistenta la insulina nu determina aparitia bolii. Este esential ca aceasta rezistenta sa fie asociata si cu functionarea deficitara a celulelor β-pancreatice. Prin urmare, se considera ca hiperglicemia persistenta din diabet tip 2, precum si concentratia crescuta de acizi grasi liber, accelereaza deteriorarea acestor celule, cu instalarea simptomelor de diabet tip 2. In cele din urma, progresia naturala a bolii duce, in timp, la scaderea capacitatii de a asigura, prin secretie endogena de insulina, homeostazia glicemica. Astfel, desi pacientul cu diabet tip 2 nu are nevoie de insulina pentru a supravietui, ii este necesara pentru a-si controla hiperglicemia.
Diferente privind simptomele si manifestarile in diabet tip 1 versus diabet tip 2
In tabelul de mai jos sunt prezentate principalele diferente privind simptomele si manifestarile in diabet tip 1 si diabet tip 2:
Diabet tip 1
|
Diabet tip 2
|
Debut la copilarie, pubertate sau inainte de 30 de ani
|
Debut dupa 30 de ani
|
Simptomele se instaleaza rapid
|
Simptomele se instaleaza treptat
|
Predispozitie genetica
|
Deficit absolut de insulina
|
Insulinorezistenta si deficit relativ de insulina
|
Semne de autoimunitate prezente (autoanticorpi)
|
Semne de autoimunitate absente (autoanticorpi)
|
Poliurie, polidipsie, polifagie, vedere incetosata, iritabilitate, dureri de cap
|
-
|
Infectii frecvente
|
-
|
Vindecare deficitara a ranilor
|
-
|
Sangerari gingivale
|
-
|
Eruptii cutanate, mancarimi
|
-
|
Disfunctie erectila
|
Surse:
https://diabetesatlas.org/
https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics
https://www.healthline.com/health/difference-between-type-1-and-type-2-diabetes#How-doesdiabetes-affect-the-body?
https://uvahealth.com/services/diabetes-care/types