Diferenta dintre vaccinul antigripal trivalent si cel tetravalent

Diferenta dintre vaccinul antigripal trivalent si cel tetravalent Diferenta dintre vaccinul antigripal trivalent si cel tetravalent

Ultima actualizare: 15 octombrie 2024

vaccinul-antigripal-trivalent-comparativ-cu-cel-tetravalent

In general, sezonul gripei dureaza anual din octombrie pana in luna mai a anului urmator. Din acest motiv, pentru a va proteja, ar fi indicat sa va vaccinati impotriva gripei inca din octombrie.

Gripa este o afectiune respiratorie foarte contagioasa, care provoaca o serie de simptome dintre care cele comune sunt durerea de gat, tusea, rinoreea (curgerea nasului), febra si frisoanele, oboseala, durerile musculare si cefaleea.

Unele infectii sunt usoare, simptomele putandu-se ameliora in 1-2 saptamani, dar in cazul persoanelor cu sistem imunitar slabit, cum ar fi adultii cu varsta de peste 65 de ani, pot aparea complicatii care pun viata in pericol.

Vaccinurile antigripale sezoniere sunt cea mai eficienta modalitate de a preveni gripa, deoarece sunt sigure si eficiente, fiind utilizate de mai bine de 60 de ani. Intrucat afectiunea evolueaza constant, iar imunitatea noastra nu este intotdeauna pregatita sa faca fata mutatiilor pe care le sufera periodic tulpinile virale, se recomanda vaccinarea anuala pentru a va proteja impotriva gripei.

De aceea va vom oferi o prezentare a diferitelor tipuri de vaccinuri impotriva gripei, precum si informatii care v-ar putea ghida in a alege optiunea optima pentru dumneavoastra, dar pentru mai multa siguranta va trebui bineinteles sa discutati in prealabil cu medicul de familie.


Tipurile de vaccinuri antigripale disponibile

Exista doua tipuri principale de vaccinuri antigripale disponibile pentru combaterea gripei sezoniere, si anume vaccinurile gripale inactivate si vaccinurile gripale vii atenuate. Administrate corect, ambele protejeaza impotriva gripei, deci fara sa provoace imbolnaviri.

Dintre cele doua optiuni mentionate mai sus, cele mai utilizate vaccinuri antigripale sunt vaccinurile inactivate injectabile. Acestea sunt disponibile in forma trivalenta (care contine 3 tulpini de virusi; TIV) si, respectiv, tetravalenta (care contine 4 tulpini de virusi; QIV). Pentru forma tetravalenta exista si versiuni cu doze mari, concepute indeosebi pentru a fi utilizate in cazul persoanelor cu varsta de cel putin 65 de ani. Exista si alte tipuri de vaccin antigripal, cum ar fi vaccinurile antigripale cu adjuvant, vaccinurile antigripale vii atenuate (LAIV) si mai recent, au aparut formele recombinate. Cu rare exceptii, vaccinul antigripal se recomanda tuturor persoanelor cu varsta de peste 6 luni.

In general, vaccinurile gripale se depoziteaza la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 °C si trebuie evitata expunerea la lumina sau inghet. Vaccinurile antigripale se administreaza in general injectabil, in muschiul deltoid. Exceptie fac virusurile de tip LAIV, care sunt administrate intranazal. Mai multe detalii despre utilizarea si gestionarea fiecarui vaccin in parte sunt disponibile pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, precum si pe cele ale producatorilor specifici si ale autoritatilor nationale de reglementare.

  1. Vaccinurile antigripale trivalente

Vaccinurile trivalente impotriva gripei protejeaza impotriva a 3 tulpini ale virusului gripal:

  • 2 virusuri gripale de tip A (H1N1 si H3N2);
  • un virus gripal de tip B.

Mai jos va vom oferi cateva detalii despre vaccinurile trivalente disponibile.

  • Vaccinurile antigripale trivalente regulate, in doza standard

Acestea sunt vaccinuri antigripale care contin proteine ​​din ou si se administreaza injectabil, la nivelul bratului. Vaccinurile cu doza standard sunt destinate persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani.

  • Vaccinurile antigripale trivalente realizate cu adjuvant

Acestea sunt numite vaccinuri trivalente Fluad si reprezinta o alta optiune pentru vaccinurile antigripale care sunt aprobate pentru varstnicii de cel putin 65 de ani. Au in compozitie un ingredient numit adjuvant, care creeaza un raspuns mai puternic al sistemului imunitar.

  1. Vaccinurile antigripale tetravalente

Aceste vaccinuri impotriva gripei sunt usor diferite, deoarece protejeaza organismul impotriva a 4 tulpini diferite de virus gripal (2 virusuri gripale de tip A si 2 virusuri gripale de tip B). Din acest motiv, aceste vaccinuri pot oferi o protectie mai vasta impotriva infectiilor. Enumeram mai jos optiunile de vaccinuri tetravalente.

  • Vaccinurile antigripale tetravalente obisnuite, cu doza standard

Vaccinul antigripal cu doza standard se poate administra incepand cu varsta de cel putin 6 luni. Exista si o optiune care contine virusi gripali care au fost crescuti intr-o cultura de celule. Acest tip de vaccin special se administreaza doar pacientilor cu varsta de minimum 4 ani.

  • Vaccinurile antigripale tetravalente realizate cu adjuvant

Exista si vaccinuri Fluad cu 4 tulpini de virus gripal pentru persoanele cu varsta de cel putin 65 de ani. Ca si in cazul vaccinului trivalent Fluad, acestea includ un adjuvant pentru producerea unui raspuns imun mai puternic.

  • Vaccinurile antigripale tetravalente cu doza mare

Vaccinul tetravalent cu doza mare (Fluzone) este conceput special pentru cei cu varsta de minimum 65 de ani. Complicatiile asociate gripei cresc odata cu imbatranirea, deoarece varsnicii au un sistem imunitar mai slab.

Fluzone contine o cantitate de antigen al virusului gripal de 4 ori mai mare decat o doza standard. Antigenul reprezinta partea din vaccin care stimuleaza sistemul imunitar sa reactioneze pentru a proteja organismul impotriva virusului gripal.

Un vaccin cu doza mare este recomandat varstnicilor deoarece pana la 85% dintre decesele cauzate de gripa survin la persoanele cu varsta de peste 65 de ani.

  • Vaccinurile antigripale tetravalente cu injector

Vaccinul tetravalent AFLURIA este un tip de vaccin antigripal aprobat in prezent pentru administrarea injectabila la copiii cu varsta de cel putin 6 luni sau pentru administrarea cu injector cu jet in cazul populatiei adulte cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani.

Un injector cu jet este un dispozitiv medical care, pentru a patrunde in piele, in loc de ac foloseste un flux cu lichid de inalta presiune.

  • Vaccinurile antigripale tetravalente recombinate

Acestea nu contin proteine din oua, reprezentand astfel o alternativa pentru cei care au alergie severa la oua. Acest tip de vaccin antigripal tetravalent este aprobat pentru pacientii cu varsta de peste 18 ani.

  • Vaccinurile antigripale tetravalente sub forma de spray intranazal cu virus viu atenuat

Aceste vaccinuri sunt realizate folosind proteine din oua si se administreaza sub forma de spray nazal in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 2 si 49 de ani, cu exceptia femeilor insarcinate. Acest tip de vaccin contine o doza de virusi gripali atenuati, care sunt suficient de slabiti incat sa fie incapabili sa provoace o infectie pe scara larga.

O posibila trecere de la vaccinurile tetravalente la cele trivalente

In sezonul gripal 2023-2024, in urma unei supravegheri extinse, vaccinurile antigripale tetravalente au fost concepute pentru a proteja lumea impotriva a 4 tulpini specifice de virusi gripali a caror raspandire se estima ca urma sa fie mai vasta, si anume:

  1. virusul gripal de tip A(H1N1);
  2. virusul gripal de tip A(H3N2);
  3. virusul gripal de tip B/Victoria;
  4. virusul gripal de tip B/Yamagata.

Intrucat de la inceputul anului 2020 nu au mai existat semne ale virusului B/Yamagata, s-ar putea sa se faca trecerea de la vaccinurile antigripale tetravalente la cele trivalente, pentru ca oamenii sa se poata proteja doar de cele 3 tulpini de gripa cu cea mai mare probabilitate de a circula in sezonul 2024-2025.

Cat de sigure sunt vaccinurile antigripale

Vaccinurile antigripale vii atenuate (LAIV) au fost in general bine tolerate de copiii si adultii sanatosi, dar si cand apar simptome, cum ar fi in cazul administrarii vaccinurilor antigripale inactivate, acestea sunt autolimitante si usoare. Cele mai frecvente reactii raportate sunt congestia nazala usoara sau rinoreea, durerea in gat si febra de grad scazut. Nu a existat nicio diferenta in ce priveste rata reactiilor adverse grave intre LAIV, TIV sau placebo in cazul copiilor sau adultilor.

Prin urmare, vaccinurile antigripale inactivate, cum ar fi TIV si QIV, au un profil de siguranta excelent, fiind bine tolerate de pacientii de toate varstele, inclusiv de persoanele cu afectiuni subiacente si de femeile insarcinate.

Cele mai frecvente reactii raportate atat la adulti, cat si la copii sunt durerea usoara si roseata la locul injectarii (in cazul a 60-80% dintre persoanele vaccinate). Timp de 1-2 zile dupa vaccinare, unele persoane prezinta si simptome usoare asemanatoare gripei, manifestate prin slabiciune, febra scazuta (la 2-10% dintre pacienti), durere de cap, dureri musculare si oboseala.

Au existat unele ingrijorari ca vaccinurile antigripale inactivate pe baza de proteine din oua ar putea declansa anafilaxie la persoanele care sunt alergice la oua. Daca aveti o alergie severa la oua, puteti lua in considerare vaccinarea antigripala intr-un cadru medical care poate trata reactiile alergice, in caz de nevoie. De asemenea, puteti solicita un vaccin care nu contine proteine ​​din ou.

In cazul in care sunteti alergic la alte ingrediente din vaccinul antigripal, ar putea fi totusi necesar sa evitati vaccinarea. De exemplu, in cazuri rare, la cateva zile sau saptamani de la vaccinare, unii pacienti dezvolta sindromul Guillain-Barre. Acesta este o tulburare neurologica in care sistemul imunitar ataca sistemul nervos periferic. Afectiunea poate provoca slabiciune musculara si chiar paralizie. Din fericire, apar doar 1-2 astfel de cazuri la 1 milion de persoane vaccinate.

Totusi, per ansamblu, reactiile alergice care pun viata in pericol sunt rare dupa vaccinarea antigripala. Simptomele unei reactii apar de obicei la cateva ore de la vaccinare. Daca aveti simptome ale unei reactii alergice, solicitati imediat asistenta medicala. Semnele unei reactii alergice grave constau in:

  • dificultati respiratorii sau respiratie suieratoare;
  • urticarie;
  • batai rapide ale inimii;
  • vertij (ameteala).

In principiu, contraindicatiile si precautiile specifice vaccinurile trivalente si tetravalente variaza, fiind stabilite de autoritatile nationale de reglementare la nivel local pentru utilizarea vaccinurilor LAIV in randul populatiei, unele tari cu venituri mari nerecomandand utilizarea acestora pentru copiii si adultii care sufera de anumite afectiuni pulmonare sau cardiovasculare cronice.

 

Surse:

https://www.emro.who.int/health-topics/influenza/influenza-vaccines.html

https://www.healthline.com/health/flu/types-of-flu-shots

https://www.flu.com/Articles/2024/Moving-From-Quadrivalent-to-Trivalent-Flu-Vaccines