Fimoza si parafimoza sunt doua afectiuni distincte care se manifesta la nivelul organului genital masculin si intre care poate exista o legatura de cauzalitate. Mai exact, in anumite conditii, fimoza poate degenera intr-o forma mai grava numita parafimoza, insa aceasta din urma poate aparea si din alte cauze.
Daca fimoza este considerata normala in primii ani de viata si nu necesita nicio interventie intrucat dispare de la sine, parafimoza constituie o urgenta medicala, iar, in lipsa unui tratament adecvat, poate avea consecinte extrem de grave.
Pentru a intelege mai bine diferentele dintre aceste afectiuni, vi le vom descrie pe fiecare in parte, cu toate detaliile esentiale.
Ce este fimoza
Fimoza se caracterizeaza prin incapacitatea de a retracta complet preputul, adica pielea care acopera acea structura anatomica aflata la varful penisului, numita gland. In mod normal, preputul trebuie sa poata fi retractat astfel incat sa descopere complet glandul, insa, in cazul pacientilor cu fimoza, acesta poate fi retractat doar partial sau chiar deloc. Multi copii de sex masculin se nasc cu fimoza, iar in primii ani de viata aceasta nu este considerata o problema, intrucat este normal ca in aceasta perioada sa existe niste aderente intre preput si gland, care dispar cu timpul.
In astfel de cazuri este vorba de fimoza fiziologica, pentru care nu este nevoie de niciun tratament si nici de proceduri pentru a forta retractarea pielii, intrucat problema se rezolva de la sine treptat, pe masura ce dispar acele aderente de care am amintit mai sus. In unele cazuri se intampla mai devreme, in altele mai tarziu, insa, in mod normal, fimoza fiziologica dispare pana la varsta de 10 ani. De asemenea, se cunosc cazuri in care fimoza fiziologica a disparut aproape de varsta de 18 ani, dar de cele mai multe ori acest lucru se intampla mult mai devreme.
Exista si fimoza patologica ce apare in cazul adolescentilor si barbatilor adulti, fara vreo legatura cu fimoza fiziologica. Aceasta forma patologica este cauzata cel mai adesea de infectii, inflamatii precum si leziuni care determina cicatrizarea tesuturilor. Spre deosebire de fimoza fiziologica, cea in forma patologica necesita tratament pentru ca imposibilitatea retractarii complete a preputului poate genera o serie de complicatii, afectand si viata sexuala.
Ce inseamna parafimoza
In unele situatii, parafimoza poate fi o complicatie a fimozei, insa poate avea si alte cauze care nu au legatura cu aceasta afectiune. Daca in cazul fimozei nu este posibila retractarea completa a preputului dinspre varf spre baza penisului, parafimoza consta in imposibilitatea readucerii preputului de la baza glandului in pozitia naturala. Mai exact, preputul ramane blocat la baza glandului, comprimand vasele sanguine si ingreunand circulatia la nivelul acestei structuri anatomice.
Asa cum spuneam mai devreme, intre fimoza si parafimoza poate exista o legatura de cauzalitate atunci cand se forteaza retractarea preputului. Mai exact, daca in cazul unei persoane cu fimoza se incearca retractarea fortata a preputului, e posibil ca acest lucru sa functioneze, insa exista un risc foarte mare ca pielea sa ramana blocata la baza glandului si sa nu mai poata fi retrasa in pozitia initiala. Astfel se poate ajunge cu usurinta de la fimoza la parafimoza, care este o problema mai grava, cu consecinte negative ce pot aparea in timp mult mai scurt.
Parafimoza poate aparea insa si in urma unui act sexual prelungit ce cauzeaza inflamarea preputului intr-o pozitie normala, dar poate aparea si ca urmare a introducerii unei sonde urinare sau pe fondul unei inflamatii cauzate de o procedura de piercing la nivelul organului sexual masculin. De asemenea, parafimoza poate aparea in urma unor traumatisme sau a altor probleme care provoaca inflamatie si poate fi o consecinta a priapismului – conditie medicala caracterizata prin erectii prelungite, imposibil de controlat.
Principala problema in parafimoza consta in faptul ca preputul stranguleaza glandul obturand circulatia sanguina, ceea ce duce la inflamarea acestuia, facand si mai dificila retractarea pielii. Daca problema nu se rezolva cat mai curand, exista riscul de necrozare a tesuturilor, cu daune iremediabile. De asemenea, poate fi blocat si canalul uretral, ceea ce face imposibila urinarea. Din aceste motive, parafimoza este considerata o urgenta medicala al carei tratament nu suporta amanare.
Simptome caracteristice pentru fimoza
In cazul pacientilor cu fimoza cel mai evident semn este blocarea preputului care poate fi partial retractat sau nu se poate retracta deloc, fiind prea stramt sau atasat de gland. Din cauza acestui blocaj, in timpul urinarii poate aparea o umflatura a preputului, iar uneori e posibil sa apara si urme de sange in urina. Totodata, jetul urinar este deseori slab sau intrerupt, iar procesul de urinare este insotit de durere la nivelul penisului. Durerea poate aparea si in timpul erectiei si al actului sexual. Nu in ultimul rand, la deschiderea preputului poate fi observat un inel albicios, asemanator unui tesut cicatricial.
Mai trebuie spus ca pacientii cu fimoza sunt predispusi unui risc mai mare de infectii urinare sau la nivelul organului sexual.
Cum se manifesta parafimoza
In cazul parafimozei, simptomele apar rapid, iar situatia se inrautateste de la un minut la altul. In afara de imposibilitatea readucerii preputului in pozitia normala, parafimoza se caracterizeaza printr-o durere intensa, care apare la scurt timp dupa ce se produce acest blocaj. Din cauza obturarii vaselor de sange, glandul devine inflamat si isi schimba culoarea, devenind la inceput rosiatic pentru ca ulterior sa capete o nuanta albastruie, iar daca se ajunge la necroza, devine chiar negru. Strangularea cauzeaza si dificultati de urinare sau chiar imposibilitatea de a urina, iar uneori, in functie de cauze, pot aparea si sangerari.
Metode de tratament pentru fimoza si parafimoza
Intre cele doua afectiuni exista diferente si in ceea ce priveste tratamentul, cat si necesitatea acestuia, respectiv momentul in care trebuie intervenit.
Astfel, fimoza fiziologica nu necesita tratament, ci doar monitorizare pentru a tine sub observatie evolutia acesteia. In schimb, fimoza patologica si cea fiziologica, ce nu dispare pana la varsta de 18 ani, au nevoie de tratament in functie de cauze, gravitate, dar si in functie de dorintele pacientului. Cel mai adesea se folosesc creme cu steroizi, care se aplica de mai multe ori pe zi, timp de 1-2 luni, pentru a face pielea mai moale si mai flexibila. Exista si varianta chirurgicala ce presupune circumcizia partiala sau totala, prin care se indeparteaza preputul.
In ceea ce priveste parafimoza, tratamentul trebuie aplicat cat mai rapid posibil pentru a preveni complicatiile asociate obturarii vaselor sanguine. In acest caz pot fi folosite solutii antiinflamatoare si cu efect analgezic, pentru a calma durerea si a reduce inflamatia. Astfel, pielea poate fi retractata manual si readusa in pozitia naturala, fara vreo alta interventie. In unele cazuri poate fi necesara efectuarea unor mici incizii sau intepaturi in piele, pentru a drena lichidul acumulat, iar in formele cele mai complicate se intervine chirurgical, pentru indepartarea preputului.