Abordarea principiilor promovate de catre dieta pentru ficat gras isi propune sa reduca cat mai mult posibil riscul aparitiei complicatiilor asociate bolii, precum si evolutia acesteia. Conform datelor statistice, steatoza hepatica (alcoolica sau non-alcoolica) are o incidenta mare in randul populatiei generale, atat ca urmare a anumitor tabieturi si stiluri de viata, cat si ca parte a unei predispozitii genetice. In momentul de fata, nu exista tratament pentru ficatul gras. Totusi, dieta pentru ficat gras, care implica respectarea anumitor principii si a unui regim alimentar adecvat, poate reprezenta o optiune terapeutica cu eficienta dovedita stiintific.
Farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis cu un amestec de extracte de Armurariu si de Anghinare contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei. Ingredientele bioactive care stau la baza formularii acestui supliment alimentar furnizeaza nutrienti esentiali necesari pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar.
In mod obisnuit, se considera ca tratamentul pentru ficatul gras, indiferent daca afectiunea s-ar datora sau nu consumului de alcool, este atingerea unei greutati normale, prin dieta si activitate fizica sustinuta. Dieta pentru ficat gras, conform specialistilor in domeniu, poate ajuta bolnavii prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina, reducerea nivelului de LDL-colesterol (colesterolul rau), precum si imbunatatirea arsenalului antioxidant al organismului, care previne inflamatia. Mai mult decat atat, dieta pentru ficat gras poate asigura regresia afectiunii, pana la tratarea in totalitate a acesteia. In aceeasi masura, aceasta trebuie corelata cu activitatea fizica zilnica.
Ficat gras – cauze si simptome
Boala ficatului gras este de 2 tipuri: boala ficatului gras alcoolic si non-alcoolic.
Consumul de alcool in mod excesiv, cronic, poate duce la acumularea de grasimi la nivelul ficatului, alcoolul fiind un compus hepatotoxic, care poate compromite functionarea normala a ficatului. Cea de-al doilea tip al bolii, de natura non-alcoolica, are o etiologic inca incomplet cunoscuta. Totusi, se crede faptul ca este vorba despre sinergia intre mai multi factori: obezitatea, sedentarismul, lipsa activitatii fizice si rezistenta la insulina. Studiile epidemiologice sugereaza o legatura intre stilul de viata nesanatos si aparitia si evolutia ficatului gras non-alcoolic.
Trasatura caracteristica a bolii ficatului gras non-alcoolic este excesul de grasime acumulata la nivel hepatic, in concentratii de >5% din greutatea ficatului. Este important de stiut, in schimb, ca boala ficatului gras este reversibila, managementul actual presupunand schimbari ale stilului de viata, adoptarea alimentatiei promovate de dieta pentru ficat gras, exercitii fizice zilnice, cu pierderea in greutate, imbunatatirea profilului functional hepatic si sensibilitatii la insulina. Ca urmare a inlocuirii „dietei occidentale” (alimente procesate, dulciuri, grasimi saturate, zahar in exces si multe altele) cu dieta pentru ficat gras, pacientii isi imbunatatesc semnificativ starea.
Protejati-va ficatul cu Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei.
In mod obisnuit, boala ficatului gras nu provoaca simptome evidente, usor de observat. Totusi, ca urmare a acumularii excesive de ficat la nivel hepatic, acesta creste in dimensiuni si ar putea provoca dureri si disconfort in cadranul superior drept al abdomenului. Simptomele pot fi:
-
Inapetenta (lipsa poftei de mancare);
-
Senzatia de greata, in special dupa masa;
-
Durere localizata in partea dreapta, superior, dupa o masa bogata;
-
Senzatie de oboseala;
-
Scaderi in greutate;
-
Ca urmare a evolutiei, boala ficatului gras poate duce la alte afectiuni ale ficatului, mai usor de identificat din punct de vedere clinic.
Dieta pentru ficat gras este esential a fi adoptata de catre pacientii care sufera de aceasta boala, deoarece, in combinatie cu activitatea fizica, reprezinta singura forma de tratare a afectiunii. In cele din urma, dieta pentru ficat gras reduce riscul de aparitie a complicatiilor si progresia bolii.
Dieta pentru ficat gras – principii si recomandari
Conform specialistilor, principiile si recomandarile promovate de dieta pentru ficat gras includ:
-
Schimbari atat ale regimului alimentar, cat si ale nivelului de activitate fizica;
-
Dieta hipocalorica (reducerea aportului zilnic de calorii cu 500-1000 kcal);
-
Scaderea in greutate (7-10% din greutatea actuala);
-
Raportul macronutrientilor: 50% carbohidrati, 30% grasimi (sanatoase), 20% proteine;
-
Evitarea consumului de fructe bogate in fructoza;
-
Reducerea consumului de alcool;
-
Activitate fizica zilnica (150-200 de minute/saptamana);
-
Dieta pentru ficat gras ar trebui sa includa un regim alimentar diversificat, care sa satisfaca nevoile nutritionale ale persoanei bolnave.
Farmacistii Catena recomanda SteaBlock, un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a ficatului. Produsul reduce efectele negative ale steatozei hepatice de tip 1, 2 sau 3 in afectiuni precum sindrom metabolic, dislipidemie sau diabet. Este un protector hepatic care contribuie, datorita efectului triplu antioxidant al ingredientelor sale, la functionarea normala a celulelor hepatice si la regenerarea acestora, in afectiuni cum sunt hepatitele sau ciroza hepatica. Actiunea SteaBlock se datoreaza formulei inovative ce cuprinde trei ingrediente cu efect benefic asupra celulelor hepatice.
Cea mai eficienta dieta pentru ficat gras se considera a fi asa-zisa dieta mediteraneana, corelata cu reducerea riscului de a dezvolta afectiuni de natura inflamatorie, boli cardiovasculare, drept urmare a faptului ca se observa o imbunatatire a arsenalului antioxidant si profilului functional hepatic, cu sensibilitatea la insulina, la persoanele care urmeaza dieta mediteraneana ca forma de dieta pentru ficat gras.
Alimente recomandate pacientilor care sufera de ficat gras
In dieta pentru ficat gras se recomanda introducerea urmatoarelor tipuri de alimente:
-
Peste si fructe de mare;
-
Fructe cu continut redus de fructoza;
-
Cereale integrale;
-
Nuci si alte fructe oleaginoase;
-
Ulei de masline extravirgin;
-
Legume cu frunze verzi si leguminoase (fasole, linte, naut, mazare);
-
Avocado;
-
Ceai verde, cafea, apa;
-
Alimente bogate in vitamina E: ardei rosu, spanac, alune, nuci, care aduc un mare beneficiu in dieta pentru ficat gras;
-
Produse din soia (ca atare, lapte de soia, tofu).
Alimentele care ar trebui consumate in mod exceptional, rar spre deloc, care nu ar trebui sa fie parte integranta a regimului alimentar zilnic din dieta pentru ficat gras, sunt:
-
Sucurile, bauturile indulcite, cu exces de zahar;
-
Untul;
-
Produsele de patiserie si cofetarie (bogate in grasimi trans si carbohidrati rafinati);
-
Alimentele procesate, carnea rosie;
-
Alimentele de tip fast-food, semipreparate si congelate;
-
Alimentele sarate;
-
Alimentele prajite;
-
Alcoolul;
-
Carbohidratii rafinati;
-
Produsele de origine animala (lapte, iaurt, oua).
De retinut este faptul ca dieta pentru ficat gras nu exclude in totalitate consumul alimentelor de acest gen, insa isi propune sa limiteze la maximum alegerea lor. Dieta pentru ficat gras mizeaza pe alegeri alimentare sanatoase, cu continut nutritiv viabil, in conformitate cu necesitatile unei individualitati biologice. Pe fondul patologiei existente, dieta pentru ficat gras, in sinergie si cu activitatea fizica sustinuta, promoveaza tratarea bolii si evitarea complicatiilor asociate.
Efectele terapeutice ale silimarinei sunt recunoscute de peste 2 milenii, aceste seminte ale plantei Silybum marianum fiind utilizate din cele mai vechi timpuri pentru protejarea ficatului. Avand o concentratie mare de silimarina, suplimentul Silimarina de la Walmark incorporeaza toate beneficiile naturale aduse de aceste seminte.
Dieta pentru ficat gras – meniu pentru 1 saptamana
Dieta pentru ficat gras poate fi deosebit de diversificata si, de fapt, chiar placuta, astfel incat sa devina un regim alimentar obisnuit. In cele ce urmeaza, va vom prezenta optiunea unui meniu pentru o saptamana, in conformitate cu recomandarile presupuse de dieta pentru ficat gras.
Ziua
|
Mic-dejun
|
Pranz
|
Cina
|
Luni
|
Ovaz cu afine sau alte fructe de padure
|
Salata de pui (de curte, de preferat)
|
Dovlecei la gratar cu lamaie, patrunjel si tofu
|
Marti
|
Omleta din doua 2 de ou si 1 galbenus, cu spanac si busuioc
|
Supa crema de legume
|
Peste gatit la cuptor sau la aburi
|
Miercuri
|
Humus si legume
|
Salata greceasca
|
Ghiveci de legume si piept de pui
|
Joi
|
Ovaz
|
Legume la gratar cu piure de mazare
|
Piept de pui la cuptor sau gratar
|
Vineri
|
Omleta cu naut
|
Peste si cartofi dulci
|
Fructe de mare (creveti, scoici si altele)
|
Sambata
|
Ovaz
|
Supa crema de legume
|
Friptura de vita la cuptor
|
Duminica
|
Salata de legume
|
Chiftelute din legume si putina carne, preparate la cuptor
|
Somon cu legume
|
Dieta pentru ficat gras trebuie elaborata impreuna cu un nutritionist specializat in domeniu, ce dispune de experienta si expertiza necesare recomandarilor specifice. Este foarte important de stiut ca alimentele pot fi combinate in mai multe moduri, astfel incat sa regimul alimentar ales sa nu devina redundant. Desi este vorba de anumite limitari in dieta pentru ficat gras, nu trebuie sa faceti compromisuri cand vine vorba ca, din cand in cand, sa consumati si alimente mai putin sanatoase sau nutritive. Cu toate acestea, dieta pentru ficat gras promoveaza limitarea aportului caloric excedentar, provenit din alimente lipsite de valoare nutritiva, „interzise” in dieta.
Dieta pentru ficat gras trebuie adaptata la nevoile individuale ale fiecarei persoane, tinandu-se cont de necesarul caloric zilnic, nivelul de activitate fizica si alte variabile. In dieta pentru ficat gras, gustarile dintre mese ar trebui reprezentate de alegeri sanatoase, nutritive, cu limitarea pe cat posibil a optiunilor nesanatoase (snacks-uri, biscuiti, dulciuri si altele):
-
Legume si fructe proaspete;
-
Nuci sau alte fructe oleaginoase;
-
Batoane din cereale integrale etc.
Dieta pentru ficat gras – beneficii pentru sanatate
Abordarea principiilor alimentare promovate prin dieta pentru ficat gras se incadreaza in ceea ce specialistii numesc „dieta mediteraneana”. Conform datelor de specialitate, adoptarea dietei de acest tip are numeroase beneficii asupra sanatatii, printre care si tratarea ficatului gras:
-
Reduce riscul de a dezvolta afectiuni cardiovasculare;
-
Reduce riscul de a dezvolta boli neurodegenerative;
-
Promoveaza scaderea in greutate si mentinerea greutatii normale;
-
Ajuta la gestionarea diabetului de tip 2;
-
Ajuta la prevenirea afectiunilor de natura inflamatorie;
-
Ajuta la reducerea colesterolului din sange.
Dieta pentru ficat gras este deosebit de benefica pentru persoanele cu aceasta boala, insa trebuie respectata intocmai. Este necesar ca dieta sa fie elaborata alaturi de medicul nutritionist, pentru a se avea in vedere necesarul caloric zilnic, ajustarea acestuia la obiectivele dumneavoastra de sanatate, la particularitatile biologice, dar si a altor variabile esentiale pentru starea de sanatate.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470750/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7206319/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766941/
https://www.mealgarden.com/plan/meal-plan/7-day-fatty-liver-diet-meal-plan-phoenixwellnessac/
https://medmunch.com/fatty-liver-meal-plan/
https://www.healthline.com/health/fatty-liver-diet
https://www.healthifyme.com/blog/fatty-liver/
https://www.health.harvard.edu/blog/preventable-liver-disease-is-rising-what-you-eat-and-avoid-counts-202304032908
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320082
https://www.everydayhealth.com/mediterranean-diet/scientific-health-benefits-mediterranean-diet/