Dieta keto ar putea dubla riscul bolilor de inima

Dieta keto ar putea dubla riscul bolilor de inima Dieta keto ar putea dubla riscul bolilor de inima

Ultima actualizare: 30 martie 2023

dieta-ketogenica-ar-putea-creste-riscul-cardiovascular

Dieta ketogenica ar putea mari nivelul colesterolului rau “LDL” si ar dubla riscul evenimentelor cardiovasculare. Concluzia a fost dezbatuta recent, in cadrul evenimentului medical de mare amploare, American College of Cardiology (ACC) Scientific Session/World Congress of Cardiology (WCC) 2023.

Ce au in comun Halle Berry, LeBron James, Melissa McCarthy si Gwyneth Paltrow? Cu totii au urmat, la un moment dat, dieta ketogenica. Chiar daca nu vedetele au creat acesta moda in materie de alimentatie, in mod cert au contribuit la popularizarea ei, mai ales in ultimii ani. In ciuda tuturor sperantelor pe care le contureaza cu privire la modelarea siluetei, un astfel de plan alimentar ar avea dezavantaje care nu au fost aduse in discutie pana acum.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Omega 3 Forte, un supliment alimentar ce contribuie la scaderea trigliceridelor si a colesterolului „rau” (LDL), ajuta la stimularea vitalitatii intelectuale si are rol in reducerea riscului cardiovascular.

Primul studiu care ar putea da peste cap popularitatea dietei keto

“Din ceea ce stim, acesta este primul studiu prin care se demonstreaza ca exista o legatura intre un plan alimentar restrictionat in carbohidrati si riscul crescut de boala cardiovasculara aterosclerotica (…) Hipercolesterolemia care apare în timpul unei diete sarace in carbohidrati si bogata in grasimi nu trebuie considerata a fi benigna.”, sugereaza coordonatorul studiului, prof.univ.dr.doc Iulia Iatan, de la University of British Columbia, Vancouver, Canada.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. De asemenea, acest supliment alimentar ajuta la stimularea metabolismului, favorizeaza scaderea ponderala, reduce oboseala si combate procesele de imbatranire prematura.

In cadrul studiului, Iatan si echipa sa de cercetatori au definit o dieta ketogenica ca una in care 25% din energia totala zilnica este obtinuta din carbohidrati si mai mult de 45% din totalul caloriilor zilnice din grasimi. Intr-adevar, un astfel de plan alimentar este mai bogat in carbohidrati si mai sarac in grasimi decat o dieta stricta de acest tip, dar ar putea fi considerat o dieta asemanatoare celei keto.

Farmacistii Catena recomanda CardioSuport, un supliment alimentar care contine cele 3 ingrediente esentiale pentru o inimă sanatoasa: Omega-3, resveratrol și coenzima Q10. Acesta contribuie la reducerea imbatranirii celulare si ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

In demersul lor, oamenii de stiinta au folosit date din UK Biobank, o banca unde sunt stocate probe biologice si informatii legate de sanatate, cu scopul de a aprofunda ceea ce stim despre medicina si organismul uman. Aici au fost identificati 305 indivizi care urmau dieta ketogenica. Acestia au fost impartiti in functie de varsta si sex, ulterior comparați cu 1.220 de persoane care au raportat că au o dieta standard. Majoritatea persoanelor din studiu (73%) este alcatuita din femei, cu tendite supraponderale, cu media de varsta de 54 de ani.

dezavantaje-dieta-ketogenica

O talie sculptata sau o inima sanatoasa?

Cercetatorii au urmarit starea de sanatate a esantionului selectat pe o perioada de aproximativ 12 ani. La finalul acestei perioade, specialistii au constatat ca persoanele care urmau o dieta asemanatoare celei keto au avut niveluri semnificativ mai mari atat de colesterol rau (LDL), cat si de apolipoproteina B, decat indivizii din al doilea grup de studiu.

Acestia au prezentat risc dublu de a se confrunta cu evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi blocaje ale arterelor, atac de cord, accident vascular cerebral si boala arteriala periferica, fata de cei cu dieta obisnuita. Aproximativ 10% dintre indivizii din grupul keto au experimentat un nou eveniment cardiac, comparativ cu 4.3% din grupul dietei standard.

dieta-keto-si-riscul-cardiovascular

Dieta keto? Lasati colesterolul sa decida!

Nivelurile de colesterol LDL au fost de 3.80 mmol/L (147 mg/dL) in grupul celor cu alegeri alimentare ketgenice, fata de 3.64 mmol/L (141 mg/dL), in grupul indivizilor cu alimentatie standard.

Nivelurile de apolipoproteina B au fost de 1.09 g/L (109 mg/dL) in grupul keto si 1.04 g/L (104 mg/dL) in grupul standard (P < 0.001).

“Daca planuiti sa urmati o dieta restrictiva cand vine vorba despre carbohidrati, in urma cercetarilor noastre, consideram ca este important sa va monitorizati nivelul colesterolului, considera autorul principal al studiului, doctor Liam Brunham, director medical la Healthy Heart Program Prevention Clinic, in cadrul St. Paul’s Hospital, si profesor la University of British Columbia.

Surse:
https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2023/03/05/15/07/Keto-Like-Diet-May-Be-Linked-to-Higher-Risk
https://www.medscape.com/viewarticle/989308
https://www.prevention.com/health/a43273712/keto-diet-linked-higher-risk-of-heart-attacks-heart-disease-study/
https://www.everydayhealth.com/ketogenic-diet/keto-like-diet-linked-to-heart-attack-and-stroke/
https://www.webmd.com/heart-disease/news/20230306/keto-diet-doubles-risk-heart-attack-stroke-study