Dieta fara lactoza, intre beneficii si riscuri

Dieta fara lactoza, intre beneficii si riscuri Dieta fara lactoza, intre beneficii si riscuri

Ultima actualizare: 18 martie 2025

dieta-fara-lactoza

Multi oameni care vor sa manance sanatos aleg dieta fara lactoza. Lactoza, zaharul gasit in lapte, se descompune in glucoza si galactoza si, atunci cand este fermentata, produce acid lactic. Cu toate ca produsele lactate joaca un rol semnificativ intr-o alimentatie echilibrata, reducerea sau eliminarea acestora din motive de sanatate sau din motive de alegere necesita suplimentarea atenta cu alimente alternative pentru a preveni deficientele de vitamine si minerale esentiale.

Cand este necesara dieta fara lactoza?

Persoanele cu intoleranta la lactoza se confrunta cu probleme stomacale dupa ce consuma produse lactate si unele alimente preparate care contin lactate. Unele produse lactate au mai putina lactoza decat altele.

Dieta fara lactoza este un tip de regim care presupune eliminarea sau restrictionarea consumului de lactoza.

Cu toate ca cei mai multi oameni stiu ca laptele si lactatele contin lactoza, exista multe alte surse ascunse ale acestui zahar in alimente. Multe produse de patiserie, bomboane, prajituri si mezeluri contin si lactoza.

 


Informatii generale despre lactoza si intoleranta la lactoza

Indiferent daca aveti intoleranta la lactoza sau pur si simplu doriti sa reduceti aportul de calorii, exista o multime de motive pentru care ati putea urma dieta fara lactoza. Dar nu trebuie sa va faceti griji - exista o multime de alternative excelente la lactate.

Lactoza este un tip de zahar care se gaseste in mod natural in laptele celor mai multe mamifere, cum ar fi vaci, capre si oi, de la care obtinem majoritatea produselor lactate. Intoleranta la lactoza apare din cauza faptului ca organismul are probleme cu digerarea acestui tip de zahar. Lactoza este alcatuita din doua molecule de zahar mai mici si trebuie impartita in aceste doua molecule pentru a fi absorbita de celulele care invelesc intestinul subtire.

Intoleranta la lactoza

Enzima care imparte moleculele se numeste lactaza, iar intoleranta la lactoza apare din cauza deficitului de lactaza. Din acest motiv, lactoza nu poate fi divizata pentru a fi digerata. Semnele si simptomele de intoleranta la lactoza apar la cateva ore dupa ce ati mancat sau baut un produs care contine lactoza. Aceste simptome sunt flatulenta, diareea, balonarea, crampele stomacale si senzatia de rau. Nivelurile de intoleranta pot varia de la o persoana la alta. Unii oameni vor trebui sa evite complet lactoza, in timp ce altii doar isi pot pune putin lapte in cafea.

Cui ii este recomandata dieta fara lactoza?

Lactoza este un tip de zahar simplu care se gaseste in mod natural in lapte si lactate. Este descompusa de lactaza, o enzima din intestinul subtire.

recomandari

Cu toate acestea, in multe cazuri, organismul nu poate sa produca lactaza, ceea ce duce la incapacitatea de a digera lactoza din lapte.

Se estimeaza ca aproximativ 65% din populatia lumii are intoleranta la lactoza.

Pentru cei cu intoleranta la lactoza, consumul de produse care contin lactoza poate declansa reactii adverse precum dureri de stomac, balonare si diaree.

Din fericire, urmarea dietei fara lactoza poate minimiza simptomele de intoleranta la lactoza.

Beneficiile dietei fara lactoza

Dieta fara lactoza implica eliminarea alimentelor care contin lactoza si consumul alimentelor alternative, cum ar fi laptele fara lactoza, laptele de soia, laptele de migdale si branzeturile vegetale. Aceasta dieta este importanta si benefica pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, deoarece consumul de lactoza poate provoca disconfort digestiv, balonare si diaree. Iata avantajele dietei fara lactoza:

Imbunatateste digestia

Cel mai imediat si mai vizibil beneficiu al dietei fara lactoza este imbunatatirea sanatatii digestive pentru cei cu intoleranta la lactoza. Prin eliminarea lactozei din alimentatie, balonarea si alte manifestari pot fi evitate, lucru care usureaza procesul digestiv. Aceasta imbunatatire a sanatatii digestive poate, de asemenea, sa reduca inflamatia si sa previna problemele secundare, cum ar fi aparitia sindromului de colon iritabil.

Imbunatateste absorbtia nutrientilor

In cazul persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza, lactoza poate perturba digestia. Pe de alta parte, evitarea lactozei poate stimula functionarea sistemului digestiv, imbunatatind absorbtia nutrientilor esentiali, cum ar fi vitaminele si mineralele din alte alimente.

Promoveaza sanatatea pielii

Consumul de lactate poate provoca o productie excesiva de sebum care poate agrava probleme precum acneea. Potrivit unui studiu publicat de Clinical Nutrition, exista o legatura puternica intre consumul de lapte, grasimi integrale si lapte degresat si acnee. Conform specialistilor, desi mecanismul exact nu este pe deplin inteles, se crede ca anumiti hormoni si molecule bioactive din lapte pot declansa sau exacerba acneea. Prin urmare, adoptarea dietei fara lactoza nu numai ca reduce riscul de acnee, ci si imbunatateste aspectul pielii.

beneficii-piele

Sustine gestionarea greutatii corporale

Pentru multe persoane, in special pentru cei care au intoleranta la lactoza, consumul de produse lactate poate duce la balonare si retentie de apa, ceea ce poate ingreuna procesul de slabire. Eliminarea lactozei din alimentatie poate usura procesul de mentinere a greutatii la un nivel sanatos. In plus, multi dintre cei care aleg dieta fara lactoza apeleaza la alternative pe baza de plante, cum ar fi laptele de migdale, soia sau ovaz, care pot avea mai putine calorii si grasimi in comparatie cu produsele lactate cu grasime. Acest lucru poate contribui la un aport caloric mai mic si poate sprijini pierderea in greutate.

Poate imbunatati functionarea tiroidei

Produsele lactate formeaza mucus in organism. In plus, proteinele din lactate ar putea creste inflamatia in parti esentiale ale corpului, cum ar fi glanda tiroida si tractul digestiv, la cei cu intoleranta la lactoza. Eliminarea lactatelor din dieta poate imbunatati nivelul de energie, lucru care poate fi asociat cu sanatatea tiroidei.

Imbunatateste sanatatea inimii

Multe produse lactate, in special cele bogate in grasimi, contin niveluri ridicate de grasimi saturate si colesterol, care pot avea un impact negativ asupra sanatatii inimii, potrivit unui studiu publicat de European Journal of Preventive Cardiology. Drept urmare, respectarea dietei fara lactoza poate ajuta la reducerea aportului acestor grasimi nesanatoase. Acest lucru, la randul sau, poate ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol si la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Alimente recomandate in dieta fara lactoza

Multe alimente pot fi savurate ca parte a unei diete sanatoase, fara lactoza, cum ar fi:

  • Fructe: mere, portocale, fructe de padure, piersici, prune, struguri, ananas, mango
  • Legume: ceapa, usturoi, broccoli, varza kale, spanac, rucola, dovlecel, morcovi
  • Carne: vita, miel, porc, vitel
  • Carne de pasare: pui, curcan, gasca, rata
  • Fructe de mare: ton, macrou, somon, hamsii, homar, sardine, scoici
  • Oua: galbenusuri si albusuri
  • Alimente din soia: tofu, tempeh, natto, miso
  • Leguminoase: fasole neagra, fasole, linte, naut
  • Cereale integrale: orz, hrisca, cuscus, grau, quinoa, ovaz
  • Nuci: migdale, nuci, fistic, caju, nuci braziliene, alune
  • Seminte: seminte de chia, seminte de in, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac
  • Alternative la lapte: lapte fara lactoza, lapte de orez, lapte de migdale, lapte de ovaz, lapte de cocos, lapte de caju, lapte de canepa
  • Iaurturi fara lactoza: iaurt de cocos, iaurt de migdale, iaurt de soia, iaurt de caju
  • Grasimi sanatoase: avocado, ulei de masline, ulei de susan, ulei de cocos
  • Ierburi si condimente: turmeric, oregano, rozmarin, busuioc, marar, menta
  • Bauturi: apa, ceai, cafea preparata, apa de cocos

alimente-recomandate

Retineti ca produsele fara lactoza facute din lapte trebuie evitate de catre cei cu alergie la lactate, deoarece pot contine proteine ​​din lapte precum cazeina sau zerul.

Alimente de evitat in dieta fara lactoza

Lactoza se gaseste in lapte si produse lactate si, prin urmare, acestea ar trebui evitate daca urmati dieta fara lactoza. Laptele, untul, branza si inghetata au toate un continut ridicat de lactoza. Pe langa acestea, alte alimente precum painea, prajiturile, ciocolata cu lapte, sosurile pentru salata si cerealele pentru micul dejun pot contine o cantitate mica de lactoza. In functie de nivelul de intoleranta, poate doriti sa evitati si aceste alimente.

Posibile riscuri ale dietei fara lactoza

Desi ar putea atenua simptomele intolerantei la lactoza, dieta fara lactoza ar putea provoca si unele efecte secundare. Iata trei efecte secundare pe care ar trebui sa le cunoasteti:

  • Deficiente de nutrienti: produsele lactate reprezinta o sursa primara de calciu, vitamina D si alti nutrienti esentiali. Fara inlocuitori adecvati, pot aparea deficiente.
  • Probleme de sanatate osoasa: Lipsa pe termen lung de calciu si vitamina D poate afecta densitatea osoasa, crescand riscul de osteoporoza si fracturi.
  • Probleme digestive: Unii oameni pot avea probleme digestive, cum ar fi balonare sau gaze, atunci cand consuma produse fara lactoza.

 

 

 

Referinte:

https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/diets/dairy-free/foods-you-can-eat-on-a-lactose-free-diet/

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/lactose-free-diet-foods-to-eat-and-avoid/

https://www.healthline.com/nutrition/lactose-free-diet