Dieta fara gluten: principii, alimente permise si interzise

Dieta fara gluten: principii, alimente permise si interzise Dieta fara gluten: principii, alimente permise si interzise

Ultima actualizare: 17 iunie 2024

fara-gluten

In ultima vreme, dieta fara gluten tinde sa devina un trend, fiind perceputa in mod gresit ca un stil de alimentatie sanatos sau o modalitate eficienta de a slabi. In cel mai bun caz, dieta fara gluten poate avea legatura doar tangential cu cele doua obiective, insa scopul sau este cu totul altul. Mai exact, dieta fara gluten este un regim alimentar pe care trebuie sa-l adopte persoanele care sufera de anumite afectiuni caracterizate de intoleranta la o proteina naturala din unele cereale.

Se constata o incidenta tot mai crescuta a cazurilor de acest gen si ca atare se vorbeste tot mai mult despre dieta fara gluten, acesta fiind probabil si motivul pentru care multi o confunda cu un regim de slabit sau cu un stil de alimentatie sanatos.

Pentru a lamuri lucrurile, am decis sa vorbim pe larg in acest articol despre dieta fara gluten, despre principiile sale si mai ales despre situatiile in care aceasta este recomandata.


Ce presupune dieta fara gluten

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz secara si triticale, acestea din urma fiind niste cereale hibride obtinute prin incrucisarea graului cu secara. Cereale amintite contin in mod natural aceasta proteina care se transmite alimentelor obtinute prin procesarea acestora. Este vorba in special de produse de panificatie si de cereale integrale, care contin gluten, insa acesta nu este neaparat un lucru rau.

Proteina este absolut inofensiva, insa exista persoane care au o intoleranta sau o sensibilitate la gluten, iar in cazul lor consumul declanseaza o serie de reactii neplacute.

Dieta fara gluten presupune excluderea din alimentatie a oricarui aliment care contine o astfel de proteina. Aceasta nu inseamna ca trebuie evitate categoric anumite categorii de alimente – cum ar fi painea, spre exemplu – fiind necesar doar sa fie inlocuite cu alte alimente similare, dar pe baza unor ingrediente care nu contin gluten.

Asadar, dieta fara gluten consta in eliminarea glutenului din alimentatie cu unicul scop de a preveni reactiile adverse neplacute in cazul persoanelor care nu il tolereaza.

Cand se recomanda dieta fara gluten

Din cele spuse mai sus reiese ca dieta fara gluten este un regim alimentar recomandat persoanelor cu anumite probleme specifice de sanatate si nicidecum o cura de slabire sau un stil de alimentatie sanatos. Prin urmare, persoanele cele mai indreptatite sa urmeze o dieta fara gluten sunt cele care sufera de o sensibilitatea la aceasta proteina, in oricare din formele sale.

Cea mai cunoscuta si totodata cea mai frecventa forma este boala celiaca – o afectiune autoimuna caracterizata de intoleranta la gluten. Acesta declanseaza o reactie imunitara nefireasca a organismului, ce afecteaza mucoasa intestinului subtire si genereaza diaree, balonare, crampe abdominale si alte tulburari digestive.

Dieta fara gluten este recomandata si persoanelor cu sensibilitate non-celiaca la aceasta proteina, care manifesta simptome similare declansate de gluten. Sensibilitatea non-celiaca la gluten este o afectiune recunoscuta relativ recent, care multa vreme a fost asociata cu simptomele bolii celiace, insa s-a dovedit ca mecanismul declansator este diferit.

O a treia categorie de persoane carora le este recomandata dieta fara gluten le include pe cele cu alergie la grau. Glutenul poate fi unul dintre alergeni, iar in acest caz determina un raspuns imunitar nefiresc din partea organismului, manifestat prin diferite simptome.

Alimente permise in dieta fara gluten

Dieta fara gluten este foarte permisiva, dat fiind faptul ca doar patru tipuri de cereale contin aceasta proteina, iar dintre acestea doar graul este cel mai frecvent consumat.

Asadar, persoanele care urmeaza o dieta fara gluten pot consuma fara grija fructe si legume, carne de orice fel, peste si fructe de mare, oua, orice fel de lactate, leguminoase, verdeturi, condimente, nuci si seminte.

Chiar si cereale integrale sau produse de panificatie pot fi consumate, cu conditia sa nu contina grau, orz, secara sau triticale. Alternativele acceptate in dieta fara gluten sunt porumbul, ovazul, hrisca, meiul orezul si semintele de quinoa. In cazul produselor de panificatie trebuie sa cititi insa cu atentie etichete, pentru ca pe unele este mentionat faptul ca pot contine urme de gluten, caz  in care e recomandat sa le evitati.

gluten-free

Alimente interzise in dieta fara gluten

Principala regula in ceea ce priveste alimentele interzise in dieta fara gluten este excluderea oricarui produs care contine faina de grau. Asa cum spuneam, graul este principala sursa de gluten pentru ca este cel mai frecvent folosit in industria alimentara, iar de astfel de produse trebuie sa va feriti in primul rand. Painea, pastele, orice produse de panificatie cu faina de grau, produsele de patiserie si cofetarie, snacksurile si cerealele integrale care contin grau sunt incluse pe lista alimentelor interzise, pentru ca pot provoca reactii adverse neplacute.

Pentru cele mai multe dintre ele exista insa si variante fara gluten, insa este bine sa va convingeti de acest lucru citind cu atentia eticheta.

Totodata, mai trebuie precizat ca si majoritatea sortimentelor de bere contin gluten, la fel si bauturile distilate din cereale.  

Dieta fara gluten si slabirea

Daca ne referim strict la gluten, eliminarea acestuia din alimentatie nu are niciun fel de impact asupra siluetei pentru ca nu acesta este responsabil de acumularea kilogramelor in plus. E drept ca renuntarea la alimentele care contin aceasta proteina poate avea ca efect reducerea excesului ponderal, insa aceasta se datoreaza reducerii aportului de carbohidrati simpli si nu faptului ca a fost eliminat glutenul din alimentatie. 

Produsele de panificatie din faina rafinata contin cantitati mari de carbohidrati simpli care elibereaza brusc glucoza in sange, iar o buna parte din ea se transforma in depozite de grasime pentru ca organismul nu o poate converti pe toata  energie. Glutenul nu are nicio implicatie, iar de acest lucru va puteti convinge inlocuind produsele din faina rafinata cu cele din faina integrala. Si acestea contin gluten, insa carbohidratii sunt complecsi, ceea ce inseamna ca elibereaza glucoza treptat, pe masura ce organismul o transforma in energie. Astfel, nu se mai formeaza depozite de grasime, iar, datorita faptului ca cerealele integrale se digera mai greu, mentin senzatia de satietate si va determina sa mancati mai putin. Toate acestea vor duce la pierderea kilogramelor in plus, in conditiile in care glutenul a fost prezent in dieta.

Asadar, dieta fara gluten poate ajuta la pierderea catorva kilograme, insa datorita faptului ca sunt excluse din alimentatie cerealele rafinate care au un aport sporit de carbohidrati simpli si nicidecum faptului ca s-a renuntat la gluten.

Cat de sanatoasa este dieta fara gluten

In cazul persoanelor care nu au probleme cu glutenul, prezenta sau absenta acestei proteine in alimentatie nu influenteaza cu nimic starea de sanatate, mult mai importanta fiind calitatea alimentelor consumate. Spre exemplu, nu ajuta cu nimic daca ati hotarat sa urmati o dieta fara gluten, insa consumati cu regularitate mancaruri grase, bogat condimentate, alimente procesate industrial sau foarte sarate.

O astfel de dieta nu poate fi considerata nici pe departe sanatoasa pentru ca lipsa glutenului nu protejeaza cu nimic organismul de efectele pe care grasimile saturate si sarea in exces le pot avea asupra sanatatii inimii si ficatului.

Pe de alta parte, consumul regulat de cereale integrale, paine neagra, paste integrale – care contin gluten – aduce mai multe beneficii pentru sanatate decat o dieta fara gluten de genul celei exemplificate mai sus.

In concluzie, dieta fara gluten este un regim alimentar destinat persoanelor al caror organism nu tolereaza aceasta proteina si sunt nevoite sa o exclusa din alimentatie. Poate fi urmata si de persoanele care tolereaza glutenul, insa beneficiile in cazul lor sunt ca si inexistente, pentru ca simpla excludere a glutenului nu influenteaza cu nimic greutatea si nici starea de sanatate.