Dieta dupa nastere – cum sa va recapatati silueta intr-un mod sanatos?

Dieta dupa nastere – cum sa va recapatati silueta intr-un mod sanatos? Dieta dupa nastere – cum sa va recapatati silueta intr-un mod sanatos?

Ultima actualizare: 23 februarie 2024

Dupa ce timp de 9 luni, alimentele pe care le-ati consumat au contribuit atat la propria nutritie, cat si la cea a bebelusului, dupa nastere lucrurile se schimba. Dieta dupa nastere este importanta, intrucat aveti nevoie de energie pentru a va putea ocupa de bebelus. De asemenea, daca alaptati, alimentele pe care le consumati va vor favoriza lactatia, iar prin lapte veti transmite bebelusului vitaminele si nutrientii de care acesta are nevoie. In acest articol, veti afla care sunt alimentele recomandate sau de evitat in dieta dupa nastere. De asemenea, veti descoperi sfaturi utile privind alimentatia pe care sa o urmati pentru a slabi dupa nastere.

Farmacistii Catena recomanda KiloSlim Gold, un supliment alimentar pe baza de Glucomannan 100, extract de mare puritate obtinut din pudra de radacina de Konjac (Amorphophallus konjac). Glucomananul este o fibra naturala alimentara, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii.


Dieta dupa nastere – alimente recomandate

Dieta dupa nastere este recomandat sa includa aproximativ 1.800 – 2.200 de calorii pe zi. Daca alaptati, atunci este recomandat sa adaugati inca 500 de calorii. Daca aveti o greutate mai mica decat ar fi normal pentru constitutia pe care o aveti, dieta dupa nastere poate include chiar mai multe calorii. Desi acum nu mai „mancati pentru doi”, corpul are nevoie in continuare de calorii pentru a-si reveni dupa nastere.

Prin urmare, dieta dupa nastere ar trebui sa includa fructe si legume. De asemenea, cerealele integrale sunt si ele binevenite. Alimentele recomandate in dieta dupa nastere sunt urmatoarele:

  • proteine – alimentele pe care le puteti include in dieta dupa nastere sunt fasolea, fructele de mare, carnea slaba, ouale sau produsele din soia;
  • calciu – puteti lua calciul de care aveti nevoie din produse din lapte, pe care este recomandat sa le consumati zilnic;
  • fier – acest nutrient va ajuta corpul sa creeze celule noi, mai ales daca ati pierdut sange la nasterea naturala. De exemplu, dieta dupa nastere este recomandat sa includa carne rosie sau de pui, care au continut ridicat de fier. De asemenea, tofu sau fasolea sunt recomandate dupa ce ati nascut.

Farmacistii Catena recomanda ApetitSlim de la Naturalis, un supliment alimentar care ajuta la pierderea in greutate. Acesta contine extracte din plante (ceai-verde, Garcinia cambogia), vitamine (B6) si minerale (Zn, Cr).

Mentinerea unei diete sanatoase este foarte importanta pentru proaspetele mamici. Cu cat consumati mai multe alimente sanatoase, cu atat veti reusi mai usor sa va reintoarceti la greutatea corporala de dinainte de a ramane insarcinata si va veti recapata energia. In cazul in care aveti nevoie de alte suplimente, discutati cu medicul pentru a vi le recomanda pe cele potrivite.

Dieta dupa nastere – alimente de evitat

Chiar daca alaptati sau nu bebelusul, este important sa fiti atenta la dieta dupa nastere. Prin urmare, este recomandat sa evitati anumite alimente care nu ajuta in general organismul si care nici nu va vor ajuta sa scadeti in greutate. Iata care ar fi acestea:

  • junk food sau mancare procesata – daca va doriti sa va reduceti greutatea corporala, este important ca in dieta dupa nastere sa evitati mancarea procesata sau de tip junk food. Aceste alimente sunt bogate in calorii, grasimi, zahar sau sare si nu va asigura nutrientii de care aveti nevoie.
  • bauturi carbogazoase, indulcite cu zahar – la fel ca in cazul mancarii procesate, este recomandat sa evitati bauturile carbogazoase cu zahar. Desi par ca va dau un impuls de energie, zaharul din aceste bauturi se transmite bebelusului si il poate afecta. De asemenea, acest tip de produse nu va ajuta sa pierdeti kilogramele nedorite.
  • peste cu continut ridicat de mercur – pestele si fructele de mare sunt recomandate in dieta dupa nastere. Cu toate acestea, anumite tipuri de peste pot contine niveluri ridicate de mercur, care se pot transmite prin lapte la bebelus si care ii pot afecta acestuia starea de sanatate. Prin urmare, este recomandat sa evitati pestele spada, macroul sau rechinul.
  • alcool – cea mai buna optiune pentru mamele care alapteaza este sa evite alcoolul dupa nastere. Puteti consuma alcool, dar recomandarea specialistilor este sa il consumati moderat. In cazul in care consumati alcool in exces, acesta se poate transmite bebelusului si ii poate afecta dezvoltarea, programul de somn si modul de crestere.

Naturalis AquaSlim este un supliment alimentar, care, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante, are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.

Sfaturi privind alimentatia pentru a slabi dupa nastere

Daca vreti sa slabiti dupa nastere, este recomandat sa aveti o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos, care sa va ofere energie si nutrientii de care aveti nevoie. Pe langa faptul ca va ajuta sa eliminati kilogramele in plus, veti transmite bebelusului vitaminele de care are nevoie pentru dezvoltare.

  • Consumati alimente bogate in fibre

Lista de cumparaturi ar trebui sa includa legume proaspete si cereale integrale. Prin consumul de alimente bogate in fibre, veti incepe sa pierdeti din kilogramele pe care le-ati acumulat pe parcursul sarcinii. De asemenea, alimentele bogate in fibre va vor ajuta la digestie si va vor asigura satietatea pe parcursul zilei.

LipidoSlim este un supliment alimentar ce contine crom si extracte din fructe (de zmeur, cu continut ridicat de cetone, de portocal-amar si de acai), frunze (ceai-verde) si seminte (guarana).

  • Consumati proteine fara grasimi

Dieta dupa nastere ar trebuie sa includa proteine fara grasimi, pentru a va stimula metabolismul, a va scadea apetitul si a reduce numarul de calorii pe care le consumati. Surse de proteine fara grasimi sau cu grasimi sanatoase includ carnea slaba, ouale, pestele fara mercur, legumele, nucile si semintele, precum si produsele lactate.

  • Consumati snackuri sanatoase

Puteti reduce pofta de dulce cu ajutorul gustarilor sanatoase. Cateva tipuri de alimente pe care le puteti consuma pentru a scadea in greutate, dar care sa va ofere si vitaminele de care aveti nevoie sunt hummusul combinat cu legume, combinatiile de nuci si fructe uscate fara zahar, iaurtul grecesc cu granola homemade, nucile condimentate sau snackurile pe baza de alge marine.

  • Hidratati-va corespunzator

Cel mai bun „aliment” pe care il puteti include in dieta dupa nastere este apa. Cand incercati sa slabiti, apa va va fi de mare ajutor. De exemplu, consumul de apa va va oferi o stare de satietate, va va accelera metabolismul si va va ajuta sa pierdeti kilogramele in plus. De asemenea, daca alaptati, hidratarea este esentiala. Doza recomandata este de minimum 8 pahare de apa pe zi, pentru a mentine un nivel de hidratare optim.

In concluzie, dieta dupa nastere trebuie sa includa alimente bogate in fibre si scazute in grasimi. De asemenea, hidratarea este esentiala pentru a reveni la silueta de dinaintea sarcinii. Desi slabitul nu este o prioritate cand aveti un bebelus acasa, o dieta sanatoasa va va ajuta sa va mentineti un nivel optim de energie, pentru a va putea ocupa de micut.

Surse:

https://www.hdfcergo.com/health-insurance/wellness-corner/pregnancy-diet-foods-and-beverages-to-avoid

https://www.healthline.com/health/postpartum-diet#takeaway

https://www.webmd.com/parenting/baby/breast-feeding-diet

https://www.webmd.com/parenting/baby/nutrition-guide-new-moms