Prurit anal

Prurit anal = este definit ca mancarime cronica intensa care afecteaza pielea perianala. Afecteaza pana la 5% din populatie, este de patru ori mai frecventa la barbati si este cea mai frecventa intre 40-60 de ani. Simptomele variaza de la usoare la intense, iar depresia poate aparea atunci cand acestea sunt severe si persistente. Se manifesta prin mancarimi suparatoare in zona anusului si a pielii din regiunea perianala, asociate de regula cu senzatii de arsuri si durere. De cele mai multe ori, pruritul anal se manifesta mai intens pe timpul noptii.

Pruritul anal este clasificat ca fiind idiopatic atunci cand nu poate fi gasita nicio cauza, dupa o anamneza sau o serie de examinari și investigatii riguroase. Cu toate acestea, deoarece 75% din cazuri au o patologie coexistenta, este necesara o anamneza si o examinare detaliata. Au fost raportate aproape 100 de cauze diferite pentru prurit anal. Iar majoritatea afectiunilor coexistente sunt anorectale, predominant hemoroizi si fisuri.

Pruritul anal ar putea avea mai multe cauze, in principal dematologice sau anorectale. Printre cele mai frecvente ale pruritului anal se numara:

  • boli anorectale: diaree, din pricina scurgerilor frecvente de fecale, incontinenta urinara, prolaps rectal, etc.
  • boli fungice anorectale: candidoza, ermatofitie
  • parazitoze anorectale, intestinale: oxiuriaza, scabie
  • boli venerice anorectale: herpes, gonococ, sifilis
  • secretii vaginale, etc.

 

Totodata, umiditatea in regiunea anala, obezitatea, transpiratia excesiva, igiena deficitara sunt printre factorii care duc la producerea pruritului anal. In acelasi timp, si o igiena exagerata, care va duce la uscarea zonei anale, poate provoca aceasta afectiune. Si unele produse precum hartia igienica parfumata, sapunurile si diferitele produse de igiena pot cauza.

Dar si unele tesaturi textile, precum si anumiti detergenti, dar si utilizarea excesiva a supozitoarelor sau laxativelor poate duce la prurit anal.

Trebuie avut grija si la alimentatie, cand vine vorba de prurit anal. Un consum mare de bere, vin, ceai, cafea, alimente acide, bauturi gazoase, produse lactate, rosii sau produse din rosii, branzeturi, popcorn, prune, ciocolata, alune sau condimente pot cauza.

De asemenea, femeile la menopauza pot prezenta frecvent prurit anal, din cauza deficitului de estrogeni. Se pot confrunta cu prurit anal si persoanele stresate, anxioase sau cu tulburari neurovegetative.

Pe langa sfaturile primite de la specialisti, printre cele mai la indemana masuri care pot ameliora pruritul anal este spalarea zonei cu apa din abundenta. In mod ideal, curatarea ar trebui sa fie facuta in pozitiile ghemuit, astfel incat canalul anal sa se curete mai usor de fecale. Ajuta si purtarea unor lenjerii de bumbac, care pot absorbi mai rapid umezeala si lasa pielea sa respire mai usor la persoanele care transpira excesiv.

Inapoi la dictionar