Ocluzie intestinala = Obstructie partiala sau totala a intestinului subtire sau a colonului.
Cauze ocluzie intestinala
Ocluzia intestinala poate fi mecanica (legata de un obstacol organic) sau functionala (prin spasm sau paralizie a musculaturii netede intestinale):
Ocluzia intestinala mecanica cuprinde ocluziile prin strangulare si ocluziile prin obstructie.
Ocluziile intestinale prin strangulare se caracterizeaza prin existenta unor leziuni vasculare, legate de strivirea sau de torsionarea vaselor. Compresia antreneaza o oprire a irigatiei sangvine putand conduce la gangrena. Poate fi vorba de o strangulare brusca a unei anse intestinale in contact cu o brida (aderenta consecutiva unei interventii chirurgicale); de o strangulare a unei hernii inghinale sau crurale; de rasucire a unei bucle prea lungi a colonului sigmoid in jurul lui insusi, sau un volvulus, cum se mai numeste.
Ocluziile intestinale prin obstructie sunt provocate prin dezvoltarea unei tumori a intestinului, maligna sau benigna, care ingusteaza conductul intestinal, sau printr-o boala inflamatorie sau o diverticulita (infectie a diverticulilor intestinali) .
Ocluziile intestinale functionale se caracterizeaza printr-o paralizie a intestinului declansata de o leziune a unui organ invecinat: apendicita, abces, hematom, pancreatita.
Ocluzie intestinala - Simptome si semne
Simptomele cuprind dureri puternice, care evolueaza in crize si sunt urmate de perioade de acalmie, de varsaturi, de oprirea evacuarii materiilor fecale si gazelor, de un meteorism (distensia localizata a abdomenului). Acumularea de lichid in amonte de obstacol si varsaturile provoaca o deshidratare importanta care poate antrena o stare de soc.
O ocluzie intestinala este mortala daca nu este tratata.
Tratament ocluzie intestinala
Aceasta necesita o spitalizare si consta mai intai in plasarea unei sonde gastrice pentru a aspira lichidul din amonte de ocluzie si in restabilirea echilibrului fiziologic prin perfuzie.
O ocluzie intestinala prin strangulare necesita o interventie chirurgicala rapida (intr-un rastimp de cateva ore).
In caz de ocluzie intestinala prin obstructie, interventia poate astepta una-doua zile. Continuitatea intestinala este restabilita fie imediat, fie dupa o colostomie (imbinarea colonului incizat sau sectionat, la nivelul pielii) pe o durata de cateva saptamani.