Diabetul zaharat la copii - cauze, simptome si tratament

Diabetul zaharat la copii - cauze, simptome si tratament Diabetul zaharat la copii - cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 30 martie 2023

diabet-copii

Diabetul la copii era o afectiune destul de rar intalnita pana in urma cu 20-25 de ani, dar situatia s-a schimbat pe masura ce s-a inregistrat o crestere dramatica a incidentei acestei boli la nivel mondial. Acest trend ascendent continua si in prezent, astfel ca diabetul zaharat este considerat una dintre cele mai serioase probleme de sanatate ale secolului XXI.

Cea mai des intalnita forma este diabetul zaharat de tip II, considerat pana nu de mult o boala specifica adultilor, dar care a inceput sa fie diagnosticat tot mai des si in randul copiilor. Diabetul la copii se manifesta insa in mai multe forme, cea frecventa fiind diabetul de tip I, numit si diabet juvenil.


Informatii importante despre diabet

Diabetul zaharat este o boala cronica netransmisibila, caracterizata de cresterea nivelului de glucoza din sange. In mod normal, glucoza este absorbita in celule pentru a fi transformata in energie, iar acest proces are loc datorita unui hormon secretat de pancreas, numit insulina.

Cand vorbim de diabet la copii, pancreasul fie nu secreta insulina sau secreta o cantitate insuficienta, fie organismul nu are capacitatea de a gestiona eficient insulina. In primul caz, este vorba de diabet de tip I, care apare de obicei dupa varsta de 6 ani, fiind forma de diabet zaharat la copii cu cea mai ridicata incidenta.

Atunci cand organismul isi pierde capacitatea de a gestiona eficient insulina, este vorba de diabet de tip II, care tinde sa devina o forma tot mai frecventa de diabet la copii.

Diabetul zaharat la copii – cauze

Sunt cunoscute 5 forme de diabet la copii, fiecare avand cauze diferite, cele mai multe dintre ele fiind imposibil de prevenit.

Astfel, diabetul neonatal se manifesta inca din primele luni de viata - uneori chiar de la nastere – si are drept cauza incapacitatea celulelor pancreatice beta de a produce insulina.

Cea mai cunoscuta forma de diabet la copii este diabetul zaharat de tip I, care apare cel mai devreme dupa varsta de 6 luni si cel mai frecvent intre 4-6 ani si 10-14 ani. In acest caz, diabetul zaharat la copii este o boala autoimuna, aparand ca urmare a faptului ca celulele beta din pancreas sunt atacate si distruse de  anticorpii propriului sistem imunitar al organismului.

In cazul diabetului de tip II la copii, boala apare ca urmare a pierderii capacitatii celulelor organismului de a recunoaste insulina, iar in acest fel nu mai absorb glucoza, care ramane in sange. Se intampla la copiii intre 15 si 19 ani, iar principalele cauze le reprezinta sedentarismul si alimentatia nesanatoasa, care au drept urmare aparitia supraponderabilitatii si chiar a obezitatii – factori determinanti ai diabetului zaharat de tip II.

Doua forme mai rare de diabet la copii sunt diabetul monogenic si diabetul mitocondrial. In cazul diabetului monogenic exista cinci tipuri distincte care se diferentiaza in functie de cauze, ce pot fi de natura genetica sau de natura functionala.

In ceea ce priveste diabetul la copii mitocondrial, acesta este legat de o disfunctionalitate a senzorului glicemic, fiind o boala genetica asociata si cu surditatea bilaterala.

Diabet la copii – simptomatologie, manifestari

Daca luam ca referinta cele mai frecvente forme de diabet la copii - diabetul de tip I si diabetul de tip II – simptomele sunt asemanatoare, insa diferenta este data de intensitatea si rapiditatea manifestarii acestora.

Astfel, daca in cazul diabetului de tip II la copii simptomele apar si se manifesta gradual, pe masura ce boala avanseaza, in cazul diabetului de tip I vorbim de o aparitie brusca si o intensificare rapida a simptomelor.

Semnale caracteristice ale diabetului la copii sunt senzatia de sete tot mai intensa si continua, insotita de o nevoie constanta de a urina. De asemenea, apare senzatia constanta de foame, iar in ciuda acesteia, copilul incepe sa piarda tot mai mult in greutate. Toate aceste simptome vin pe fondul unei stari de oboseala accentuata si a unor schimbari frecvente de stare, aparent fara nicio explicatie.

Alte simptome sunt greata si varsaturile, vederea incetosata si intarzierea vindecarii unor leziuni usoare.

diabet-la-copii

Diagnosticul de diabet la copii

Cum spuneam, in cazul diabetului de tip I la copii, debutul este unul brusc, cu manifestari puternice si evolutie rapida, astfel ca acestea reprezinta un serios semnal de alarma care ii indeamna pe parinti sa mearga imediat cu copilul la un medic.

Diabetul de tip II se poate manifesta multa vreme fara simptome specifice, insa excesul ponderal, stilul de viata sedentar si o alimentatie nesanatoasa pot constitui indicii ca exista riscul unei astfel de afectiuni la copii. In acest caz, diabetul la copii de tip II poate fi depistat cu ajutorul unor analize de sange, daca acestea indica un nivel ridicat al glicemiei.

De aceea, este recomandat ca astfel de analize sa fie facute cu regularitate, mai ales daca este vorba de copii supraponderali sau copii care au rude de gradul I ce sufera de diabet.

Tratamentul diabetului la copii

Tratamentul depinde de tipul de diabet stabilit in urma diagnosticului, si se intinde pe o perioada indelungata, fiind vorba de o boala cronica.

Astfel, in cazul copiilor cu diabet de tip I se impune administrarea de insulina periodic, in paralel cu monitorizarea permanenta a glicemiei. De asemenea, tratamentul impune un regim adecvat si foarte bine calculat, pentru a mentine valorile glicemiei in limitele normale.

Diabetul de tip II nu impune neaparat administrarea de insulina, existand medicamente care pot ajuta organismul sa foloseasca eficient acest hormon. In cazurile severe, medicul poate prescrie si administrarea de insulina, pentru mentinerea glicemiei in limitele normale.

Foarte importanta este alimentatia precum si schimbarea regimului de viata. Copiii cu diabet de tip II trebuie sa renunte treptat la grasimi saturate, fast-food, sucuri carbogazoase, in favoarea unor alimente mai sanatoase. De asemenea, trebuie sa fie mai activi si sa faca mai multa miscare pentru a scapa de kilogramele in plus si a se mentine la un indice normal al masei corporale.

Complicatiile diabetului la copii

Complicatiile diabetului zaharat la copii sunt date de concentratiile prea mari sau prea mici de glucoza din sange, care pot afecta diferite organe. Se poate ajunge astfel la probleme de natura cardiovasculara, renala sau de natura oculara, precum si la complicatii specifice acestei boli, cum ar fi piciorul diabetic si neuropatia diabetica.

De asemenea, pot aparea infectii tot mai dese la nivelul pielii, provocate de bacterii sau fungi, existand si riscul de infectare a leziunilor deschise care se vindeca foarte greu.

Sfaturi de preventie

Din pacate, singura forma de diabet zaharat la copii care poate fi prevenita este diabetul de tip II, in restul cazurilor fiind importanta depistarea bolii in faza cat mai incipienta.

Principala masura de prevenire a diabetului la copii este evitarea acumularii de kilograme in plus, iar miscarea si alimentatia sunt vitale in acest sens.

Alimentatia corecta a copiilor, ca masura de preventie

Pentru a reduce la minim riscul aparitiei diabetului, copiii au nevoie de o dieta echilibrata, bogata in fibre, minerale si vitamine si cu un continut scazut de grasimi saturate, zahar, sare, conservanti si alte elemente folosite in prepararea mancarurilor procesate.

Sunt de evitat alimentele de la fast-food, chipsurile, prajelile, carnea foarte grasa, mezelurile, produsele de patiserie si dulciurile cu un continut mare de zahar. Aceasta nu inseamna ca astfel de alimente trebuie eliminate definitiv din alimentatia copiilor, putand fi consumate ocazional, in cantitati rezonabile si insotite de alte alimente mai sanatoase.

Din categoria acestora din urma, mentionam legumele si fructele proaspete, carnea de pasare, pestele, cerealele integrale, lactatele degresate, sucurile naturale si semintele oleaginoase.

Diabetul zaharat la copii reprezinta o problema serioasa, dat fiind faptul ca, este vorba de o boala cronica, pentru care inca nu exista un leac. Depistat la timp, poate fi tinut sub control, permitand copiilor dar si adultilor sa aiba o viata normala, desigur cu respectarea unui anumit regim si a unui protocol de tratament.

Totodata, atunci cand e posibil, diabetul la copii poate fi usor prevenit acordand mai multa atentie alimentatiei micutilor si avand grija ca acestia sa fie activi in fiecare zi.