Despre urechea interna si rolul sau vital in auz si echilibru

Despre urechea interna si rolul sau vital in auz si echilibru Despre urechea interna si rolul sau vital in auz si echilibru

Ultima actualizare: 25 iunie 2024

urechea-interna

Urechea este o structura compusa din trei parti. Urechea externa este partea vizibila. Urechea medie este o zona in forma de cutie aflata in spatele membranei timpanice (timpan), care cuprinde cele mai mici trei oase din corp. Urechea interna se afla dincolo de urechea medie, intr-un mic orificiu in oasele temporale care ajuta la formarea partilor laterale ale craniului.

Urechea interna are doua sarcini principale: ne ajuta sa auzim si sa ne mentinem echilibrul corporal.

Urechea interna este ultima oprire pe care o fac undele sonore intr-o calatorie atent orchestrata, care porneste de la urechea externa. Aceste unde se deplaseaza de la urechea externa, prin urechea medie, pana la urechea interna. In urechea interna, undele sonore sunt transformate in energie electrica, pe care nervul auditiv o transmite creierului sub forma de sunet, facilitand auzul.

In acelasi timp, urechea interina monitorizeaza miscarile corpului, alertand creierul asupra schimbarilor. Drept urmare, creierul ii transmite corpului ce sa faca pentru a-si mentine echilibrul.


Ce este urechea interna?

Urechea este un organ complex format din urechea externa, urechea medie si urechea interna. Urechea interna este partea cea mai profunda a urechii, fiind situata adanc in osul temporal. Urechea interna este responsabila de auz si echilibru.

O serie de probleme pot afecta urechea interna, ducand la pierderea auzului si la probleme de echilibru.

Anatomia urechii interne

Urechea interna are 3 parti principale:

  • cohleea: aceasta este zona auditiva a urechii interne care transforma undele sonore in semnale nervoase;
  • canalele semicirculare: sunt responsabile de echilibru;
  • vestibul: aceasta zona a cavitatii urechii interne se afla intre cohlee si canalele semicirculare, ajutand inclusiv la mentinerea echilibrului.

Ce functii indeplineste urechea interna?

Urechea interna are doua functii principale. Ne ajuta sa auzim si sa ne mentinem echilibrul. Partile urechii interne sunt interconectate, dar functioneaza separat pentru a-si indeplini rolurile.

Cohleea „colaboreaza” cu anumite parti ale urechii externe si medii pentru a va ajuta sa auziti sunetele. Cohleea seamana cu o cochilie de melc. De fapt, cohlee inseamna „melc” in limba greaca.

urechea-interna-functii

Cohleea este plina cu lichid. Contine o structura mai mica, sensibila, numita organul lui Corti. Acesta are rolul de „microfon” al corpului. Contine patru randuri de fire de par minuscule care preiau vibratiile de la undele sonore.

Cum calatoreste sunetul

Exista mai multi pasi care trebuie sa se intample de la urechea externa la urechea interna pentru ca o persoana sa auda sunetele:

  • urechea externa (partea vizibila) actioneaza ca o palnie care trimite sunetele in canalul auditiv din exterior;
  • undele sonore traverseaza canalul auditiv pana la timpan, care se afla in urechea medie;
  • undele sonore fac timpanul sa vibreze si pun in miscare cele trei oase mici din urechea medie (ciocanul, nicovala si scarita);
  • miscarea produsa in urechea medie genereaza unde de presiune care pun in miscare fluidul din interiorul cohleei;
  • miscarea lichidului in urechea interna face ca firele de par minuscule din cohlee sa se miste;
  • firele de par din cohlee transforma miscarea provenita de la undele sonore in semnale electrice;
  • semnalele electrice sunt trimise la creier prin nervii auditivi, creand sunete.

Echilibru

Urechea interna contine si zone responsabile de echilibrul corpului. Acestea sunt vestibulul si canalele semicirculare.

Cele trei canale semicirculare sunt tuburi in forma de bucla. Acestea sunt pline cu lichid si acoperite de fire de par fine, ca in cazul cohleei, cu exceptia faptului ca aceste fire de par capteaza miscarile corpului in loc de sunete. Firele de par actioneaza ca niste senzori care va ajuta sa va pastrati echilibrul.

Canalele semicirculare stau in unghi drept unul fata de celalalt. Acest lucru le ajuta sa monitorizeze miscarile indiferent de pozitia in care va aflati.

Cand va miscati capul, lichidul din interiorul canalelor semicirculare isi schimba pozitia, miscand firele de par minuscule din interiorul lor.

urechea-interna-functii-echilibru

Canalele semicirculare sunt conectate prin „saculeti” aflati in vestibul, care contin mai mult lichid si mai multe fire de par. Acestea se numesc sacula si utricula. Cele doua percep, de asemenea, miscarea.

Acesti senzori de miscare si echilibru trimit semnale electrice catre creier. La randul sau, creierul ii transmite corpului cum sa-si mentina echilibru.

Afectiunile urechii interne

O serie de afectiuni pot fi cauzate de probleme la nivelul urechii medii. De exemplu, auzul poate fi redus sau poate sa dispara complet. Cand afectiunile urechii interne cauzeaza probleme de echilibru, pot aparea semne si simptome precum:

  • vertij;
  • rau de miscare;
  • greata sau varsaturi;
  • instabilitate sau caderi frecvente;
  • ameteli;
  • dureri de cap.

Afectiunile specifice care pot fi cauzate de probleme la nivelul urechii interne sunt:

Pierderea auzului

Problemele cu functia sau structura urechii interne pot cauza pierderea sau deteriorarea auzului.

Neurinomul acustic

Neurinomul acustic este o tumora necanceroasa care se dezvolta lent pe nervul care face legatura intre urechea interna si creier (nervul vestibular). In unele cazuri, tumora poate creste atat de mult incat ajunge sa puna presiune pe nerv si sa provoace simptome precum ameteli, pierderea auzului, probleme de echilibru sau tinitus (tiuit in ureche).

Vertijul pozitional paroxistic benign

Vertijul pozitional paroxistic benign (VPPB) este cea mai frecventa forma de vertij si poate provoca ameteli intense declansate de schimbarea pozitiei capului. Aceasta afectiune nu are o cauza clara in afara unei leziuni la nivelul capului. Semnele si simptomele se agraveaza in cazuri rare si sunt mai degraba incomode.

Boala Meniere

Boala Meniere afecteaza presiunea lichidului din urechea interna. Desi cauza exacta a acestei boli nu este cunoscuta, dezvoltarea bolii Meniere a fost legata de o problema la nivelul lichidului din urechea interna. Boala Meniere apare de obicei la o singura ureche, insa uneori se poate raspandi la ambele urechi si provoaca vertij si ameteli, pierderea auzului, tinitus si senzatii intense de presiune sau de plenitudine in ureche.

urechea-interna-afectiuni-boala-meniere

Nevrita vestibulara si labirintita

Nevrita vestibulara si labirintita apar cand nervul care trimite catre creier semnale despre miscare si echilibru devine inflamat. Se crede ca afectiunea este cauzata de o infectie virala care se dezvolta la nivelul urechii sau in alte parti ale corpului. Aceasta inflamatie ingreuneaza transmiterea informatiilor despre echilibru catre creier. Afectiunea provoaca simptome precum probleme de echilibru, ameteli si dificultati de concentrare.

Dehiscenta de canal semicircular superior

Dehiscenta de canal semicircular superior este un sindrom caracterizat anatomic prin lipsa sau subtierea unei portiuni osoase a canalului semicircular superior (defect congenital). Simptomele acestei afectiuni sunt vertijul, pierderea auzului, o senzatie de presiune in urechi si chiar probleme respiratorii.

Cum va puteti proteja urechile?

Curatati-va urechile

Cerumenul se poate acumula in canalul urechii externe. Acest lucru poate afecta auzul crescand riscul de infectie in canalul auditiv extern sau poate rani timpanul.

In cazul in care dopul de ceara ajunge sa blocheze canalul auditiv, problema ar putea provoca probleme de auz sau ameteli. Daca dopul de ceara devine prea mare, mergeti la medic pentru a va curata urechea.

urechea-interna-curatare

Nu va curatati singuri urechile cu betisoare pentru urechi, deoarece acestea pot impinge si mai adanc ceara in canalul auditiv.

Protejati-va urechile

Protejati-va urechile de sunete la fel cum va protejati ochii de soarele stralucitor:

  • evitati sa ascultati muzica sau filme la volum prea inalt;
  • purtati casti de protectie pentru urechi daca va aflati in preajma unor zone cu zgomote puternice sau constante, cum ar fi concertele.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/24340-inner-ear

https://www.healthline.com/health/inner-ear

https://www.verywellhealth.com/inner-ear-anatomy-5094399

https://www.medicalnewstoday.com/articles/inner-ear