Obezitatea infantila este o problema de sanatate extrem de serioasa. Copiii care se incadreaza in categoria obezilor nu pot fi considerati doar „grasuti” – acestia sunt supusi riscului de a dezvolta o serie de afectiuni cronice. Afectarea sanatatii din cauza obezitatii infantile poate continua in viata de adult.
Obezitatea infantila nu afecteaza doar sanatatea fizica. Copiii si adolescentii supraponderali sau obezi pot ajunge sa sufere de depresie sau sa aiba o stima de sine scazuta, fiind deseori stigmatizati social.
Cand este vorba de obezitate infantila?
Se considera ca un copil sufera de obezitate atunci cand are o greutate mai mare cu 95% sau mai mult decat ceilalti copii de varsta lui. Indicele de masa corporala poate fi un instrument util prin care un specialist isi va da seama cu aproximatie daca este vorba de obezitate. Acesta reprezinta raportul dintre greutate exprimata in kilograme si inaltimea exprimata in metri, dar se foloseste diferit in cazul copiilor. Se calculeaza la fel ca si pentru adulti, dar apoi valoarea este comparata cu valorile tipice pentru copiii de acelasi sex si aceeasi varsta. Medicii specialisti si medicii de familie au, de regula, grafice, cu ajutorul carora pot aprecia daca un copil este obez.
Obezitatea infantila – statistici
Se estimeaza ca, in anul 2020, la nivel mondial erau 39 de milioane de copii obezi cu varsta mai mica de 5 ani. Numarul copiilor obezi cu varsta intre 5 si 19 ani era de 340 de milioane in anul 2016. Prevalenta supraponderalitatii si obezitatii infantile la copiii cu varsta intre 5 si 19 ani a crescut dramatic, de la doar 4%, in anul 1975, la 18%, in anul 2016. In anul 1975, ponderea obezitatii la copiii de 5-19 ani era de sub 1%. Ea a crescut la 6% pentru fete si, respectiv, 8% pentru baieti, in anul 2016.
In lumea moderna supraponderalitatea si obezitatea sunt legate de un numar mai mare de decese decat subponderalitatea. La nivel global sunt mai multi oameni obezi decat subponderali – acest lucru este intalnit in toate regiunile, mai putin in Africa Sub-Sahariana si in Asia.
In Romania, statisticile oficiale privind obezitatea infantila lipsesc. Singurul studiu oficial contine date din anul 2015 si a fost realizat pe copii cu varste de 7,8 si 9 ani. Ponderea copiilor cu supraponderalitate si obezitate era de peste 25%.
Pentru scaderea in greutate, farmacistii Catena recomanda produsul KiloSlim Gold. Acesta contin Glucomannan 100, o fibra naturala cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii. KiloSlim Gold induce senzatia de satietate, sustinand astfel procesul de slabire.
Obezitatea infantila si complicatiile ei
Copiii cu obezitate au un risc mult mai ridicat de a dezvolta probleme de sanatate cronice fata de semenii lor normoponderali. Diabetul, bolile cardiovasculare si astmul se numara printre cele mai serioase.
Diabetul
Diabetul de tip 2 este o afectiune in care organismul nu metabolizeaza normal glucoza. Netratat, diabetul poate duce la probleme oculare, nervoase sau afectare renala. Copiii si adultii obezi au un risc crescut de diabet. Cu toate acestea, afectiunea, in unele cazuri este reversibila cu ajutorul schimbarilor in dieta si stil de viata.
Afectiunile cardiovasculare
Colesterolul crescut si presiunea sangvina ridicata cresc riscul de afectiuni cardiovasculare in cazul copiilor cu obezitate. Alimentele bogate in grasimi si sare pot creste nivelurile colesterolului si tensiunii. Atacul de cord si accidentul vascular sunt doua complicatii letale ale bolilor cardiovasculare.
Astmul
Astmul reprezinta o inflamatie cronica a cailor aeriene. Obezitatea este cea mai intalnita comorbiditate in cazul persoanelor cu astm, dar oamenii de stiinta nu sunt inca siguri care este legatura dintre cele doua afectiuni.
Tulburarile de somn
Copiii si adolescentii obezi pot suferi de diverse probleme ale somnului, cum ar fi sforaitul sau apneea in somn. Grasimea depusa in zona gatului afecteaza caile respiratorii.
Durerile articulare
In caz de obezitate infantila, pot aparea si problemele articulare, chiar daca acestea nu sunt specifice pentru copii: rigiditate articulara, dureri, limitarea miscarilor. In multe cazuri, scaderea in greutate elimina problemele articulare.
Printre altele, mai pot aparea, de la varste fragede: steatoza hepatica (ficatul gras), pietrele biliare si refluxul gastro-esofagian.
Obezitatea infantila predispune la obezitate in viata adulta, iar aceasta este asociata cu afectiuni cronice, precum diabetul, bolile cardiovasculare si diverse tipuri de cancer.
Alimentia gresita, principala sursa a kilogramelor in plus la copii
Istoricul familial, factorii psihologici si stilul de viata joaca roluri importante in obezitatea infantila. Copiii ai caror parinti sau alti membri ai familiei sunt supraponderali sau obezi sunt mai predispusi sa se ingrase excesiv. Cauza principala a obezitatii infantile ramane insa combinatia dintre alimentatia excesiva si inactivitatea fizica (sau activitatile statice).
O dieta saracacioasa, care include cantitati ridicate de grasimi si zahar si putini nutrienti utili poate cauza cresterea in greutate rapida in cazul celor mici. Alimentele fast-food, dulciurile si sucurile carbogazoase sunt cele mai incriminate elemente. Unii copii ajung obezi pentru ca parintii lor nu stiu sa aleaga sau sa prepare alimente sanatoase sau nu si le permit. Fructele si legumele proaspete, carnea de calitate, pestele – sunt alimente care au ajuns sa coste mai mult decat produsele fast-food.
Marimea portiilor de mancare este un alt factor de luat in considerare. In ultimele doua decenii portiile de mancare au crescut constant. Mancand mult la mesele principale si adaugand si gustari calorice, se creeaza foarte usor un dezechilibru care duce la acumularea kilogramelor in plus.
Lipsa activitatii fizice este un pilon important in instalarea obezitatii infantile. Oamenii de toate varstele tind sa se ingrase in perioadele in care sunt mai putin activi. Copiii care nu sunt incurajati sa fie activi vor avea o predispozitie catre ingrasare.
Problemele psihologice pot cauza obezitate. Copiii si adolescentii care sunt plictisiti, stresati sau deprimati pot ajunge sa manance excesiv in incercarea de compensa starile psihologice negative.
Obiceiuri alimentare sanatoase pentru copiii obezi
In cazul in care obezitatea infantila este deja instalata, este imperios necesar ca obiceiurile alimentare ale copilului sa se schimbe. Influenta parintilor modeleaza comportamentul alimentar al celor mici. Majoritatea copiilor mananca ceea ce le ofera parintii, de aceea schimbarea trebuie sa inceapa in familie.
Puteti incepe prin a limita duliciurile si sucurile – ele nu trebuie sa mai fie prezente in gospodarie. Chiar si bauturile care contin 100% suc natural pot fi bogate caloric. Reduceti consumul de alimente fast-food si faceti eforturi pentru a gati acasa. Pregatirea mesei si mancatul impreuna nu este un obicei sanatos doar din punct de vedere nutritional, este si un mod grozav de a petrece timp in familie.
Insistati pe alimentele sanatoase, si nu pe cele pline de zahar sau sare:
-
fructe și legume proaspete
-
surse de proteine slabe, cum ar fi puiul si pestele
-
cereale integrale (orez brun, paste integrale, paine integrala)
-
lactate degresate (lapte batut, iaurt si branza cu putine grasimi)
Sansele sunt ca, atunci cand exista o astfel de tranzitie, copilul supraponderal sau obez sa inceapa sa scada in greutate. Insa, cazurile de obezitate infantila pot fi dificil de rezolvat si este foarte posibil sa aveti nevoie de ajutor specializat.
Obezitatea infantila este o problema serioasa. Dar, cu o educatie corespunzatoare si suport, copiii pot invata sa aiba obiceiuri alimentare sanatoase. Suportul trebuie sa vina din partea adultilor: parinti, bunici, profesori. Ajutati-va copiii sa fie sanatosi, oferindu-le alimente nutritive, in cantitati rezonabile, si incurajandu-i sa fie activi!