Despre lamaie si beneficiile ei in sezonul rece

Despre lamaie si beneficiile ei in sezonul rece Despre lamaie si beneficiile ei in sezonul rece

Ultima actualizare: 14 februarie 2023

Avand in vedere gustul si culoarea inconfundabile, dar si omniprezenta ei in bucatariile romanilor si nu numai, un articol despre lamaie nu are nevoie de o introducere prea elaborata. Toata lumea stie ca lamaia este bogata in vitamina C, care, la randul ei, intareste sistemul imunitar. Trecem in revista beneficiile pe care le aduce consumul de lamaie in sezonul rece.   


Informatii generale despre lamaie

Se crede ca lamaia (Citrus limon) a fost adusa de catre romani din India, in Antichitate. A fost cultivata în regiunile din jurul Marii Mediterane, iar apoi s-a raspandit în toata lumea prin intermediul calatorilor si al comertului.

Fructul contine o cantitate mare de vitamina C, provenita din acidul citric, care ii confera si gustul caracteristic, precum si alti nutrienti, cum ar fi potasiu, fosfor si magneziu. Uleiul extras din coaja de lamaie este utilizat frecvent în produse cum ar fi uleiurile esentiale si in diverse cosmetice, datorita proprietatilor antiseptice si revitalizante. Lamaia este, de asemenea, folosita ca agent de conservare si ca dezinfectant, datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice. In plus, acidul din pulpa de lamaie poate fi utilizat pentru a regla pH-ul si pentru a adauga un gust acrisor la diverse bauturi si alimente. Lamaia este un ingredient aproape omniprezent in bucatariile lumii.

Exista multe varietati de lamaie, fiecare avand gust si forme diferite. De exemplu, lamaia “Mana lui Budha” cultivata in Hymalaya arata foarte special – creste sub forma unor degete. Alte soiuri cultivate intens sunt: Primoflori, Verna, Volkamer, Ponderosa, Lisabona, Limetta. Cel mai cultivat soi de lamaie este Eureka. Se caracterizeaza prin faptul ca are o coaja subtire si o pulpa suculenta, cu un continut ridicat de suc si un gust puternic si aromat. De asemenea, acest soi de lamaie este rezistent si este cultivat în multe regiuni ale lumii, inclusiv în Statele Unite, America de Sud si Europa.

Stiati ca scorbutul este o boala care apare din cauza deficientei de vitamina C? Se manifesta prin aparitia de pete pe piele, gingii sangerande si sangerari ale tuturor membranelor mucoase. Scorbutul se manifesta dupa circa 3 luni de deficienta de vitamina C. Netratata, boala este fatala, iar pentru a fi vindecata e suficient sa se consume vitamina C din orice sursa. In trecut, afectiunea era specifica marinarilor sau soldatilor.  

Beneficiile consumului de lamaie in sezonul rece

Vitaminele, fibrele si diversii compusi vegetali continuti de lamaie sunt utili in orice dieta sanatoasa. Iar in sezonul rece ofera numeroase beneficii sanatatii oricui.   

Lamaile si imunitatea

Lamaile contin aproximativ 50 de miligrame de vitamina C/100 g, la fel ca rudele lor mai dulci, portocalele. Asta fara coaja. Aceasta mai contine alte 129 de mg de vitamina C/100 g. Cantitatea de 50 de mg reprezinta peste jumatate din necesarul unui adult pentru o zi. In sezonul rece, vitamina C este privita ca o minune pentru protectia organismului fata de gripe si raceli. Vitamina C ajuta la producerea de globule albe, care la randul lor fabrica anticorpi. Asadar, nu ezitati sa utilizati cat mai des lamaia si sucul de lamaie la gatit, adaugand un plus de prospetime si savoare alimentelor. Adaugati felii de lamaie proaspete in apa de baut sau in ceaiuri ori, de ce nu, consumati lamaie proaspata, eventual indulcita cu putin zahar sau cu miere.

Amelioreaza simptomele de raceala si gripa

Sucul de lamaie are proprietati antibacteriene si antifungice. Fitonutrientii prezenti in acesta pot inhiba cu succes proliferarea bacteriilor precum Salmonella, stafilococului sau Candida albicans. Lamaia este un aliat puternic impotriva simptomelor precum iritatia gatului sau durerii de gat cauzate de virozele respiratorii.

Ceaiul de lamaie este o bautura agreabila si foarte benefica atunci cand va confruntati cu viroze respiratorii. Se prepara simplu. Pentru o cana de ceai se taie cateva felii proaspete de lamaie, se zdrobesc si se amesteca cu 2-3 lingurite de miere. Peste acestea se toarna apa fierbinte si se lasa cateva minute.  

Sustine sanatatea pielii

In sezonul rece, problemele pielii se acutizeaza. Daca suferiti de acnee, dermatite sau daca aveti pielea uscata, probabil ati observat ca frigul este un factor care afecteaza pielea sensibila. Vitamina C continuta de lamaie este esentiala pentru sinteza colagenului, o proteina necesara pentru mentinerea elasticitatii si hidratarii pielii. Sucul proaspat de lamaie este o sursa excelenta de vitamina C iar apa plata cu lamaie este si o bautura care sustine frumusetea pielii.

Imbunatateste digestia si ajuta la procesul de detoxifiere

Coaja si pulpa lamailor contine fibre solubile, numite pectine. Acestea sustin producerea de enzime digestive la nivelul ficatului, ajutand la eliminarea toxinelor din organism. Atunci cand consumati mancaruri grele, cum ar fi carnea grasa, incercati sa integrati si lamaia sau sucul de lamaie ca ingredient. Digestia va fi imbunatatita.

Referinte:

https://share.upmc.com/2014/08/7-health-benefits-lemon-juice/

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lemon