Cauzele care pot determina dureri musculare sunt foarte diverse. Cunoscute si sub denumirea de mialgii, le puteti experimenta dupa ce ridicati greutati, mergeti in drumetii sau ati avut o activitate fizica intensa. Desi disconfortul este de obicei temporar, durerile musculare pot reaparea inopinant si se pot accentua pe termen lung.
Zonele in care puteti resimti dureri musculare sunt variate. Unii pacienti pot simti disconfort doar intr-o zona a corpului, in timp ce altii pot simti durerea in tot corpul. In timp, durerile profunde si ascutite pot determina pacientii sa consulte medicul specialist pentru a identifica afectiunile ce le-ar putea determina.
Farmacistii Catena recomanda Magneziu Plus Vitamina B6 de la Naturalis, un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6, ingrediente care contribuie la mentinerea echilibrului psihic, la functionarea sistemului nervos si la reducerea oboselii. Sprijina functionarea sistemului imunitar si ajuta la metabolismul energetic normal.
In acest articol, veti descoperi care sunt cauzele potentiale ce pot declansa o mialgie. De asemenea, veti intelege ce afectiuni pot declansa anumite tipuri de dureri musculare si ce se poate face in fiecare caz. Astfel, veti putea intelege si preveni aparitia lor in viitor si identifica tratamentul potrivit pentru fiecare situatie.
Dureri musculare (mialgii) - generalitati
Mialgiile, cunoscute in limbajul comun ca dureri musculare, se pot resimti in orice parte din corp. Atunci cand un muschi este suprasolicitat acestea apar, iar intensitatea lor poate varia de la un nivel acceptabil, pana la insuportabil.
Cauzele care pot determina dureri musculare sunt diverse. Cele mai comune zone in care se pot resimti sunt gat, spate si umeri. De asemenea, disconfortul muschilor poate aparea la orice varsta, mai ales atunci cand activitatea fizica devine mai intensa. De exemplu, dupa ce ati efectuat un antrenament intens, puteti experimenta dureri musculare in primele 12 ore, iar disconfortul poate sa persiste timp de 48 de ore.
Dureri musculare - factori de risc si cauze
Cele mai frecvente dureri musculare apar ca urmare a tensiunii sau stresului aplicate muschiului sau ca urmare a unei activitati fizice. Dintre cele mai comune cauze care le pot declansa, puteti experimenta urmatoarele:
-
traumatizarea sau ranirea unei zone a corpului
-
folosirea intensiva a unui muschi in timpul unei activitati fizice sau intr-o perioada indelungata de timp
-
realizarea de activitati fizice cu efort intensiv prin incordarea grupelor musculare
-
efectuarea unui efort fizic pe timp indelungat asociat cu statul in picioare
-
expunerea la stres
-
omiterea exercitiilor necesare pentru incalzirea musculaturii si a articulatiilor inainte de practicarea unor exercitii fizice
Cauzele prezentate mai sus pot provoca dureri musculare de intensitate mica spre medie, cu caracter temporar. Exista si situatii cu intensitate a durerii marita, dar care apar ca urmare a unor afectiuni mai grave sau din cauza unor vaccinuri sau administrarii anumitor tipuri de medicamente.
Printre cei mai comuni factori de risc ce pot declansa dureri musculare se numara stresul. Expunerea la stres pe o perioada indelungata aduce dificultati organismului de a se adapta inflamatiilor sau infectiilor. De asemenea, deficitul nutritional, in mod special al vitaminei D, poate conduce la deficiente in modul in care functioneaza muschii si conduce la aparitia durerilor.
Un alt factor de risc il reprezinta deshidratarea. Aportul optim de apa pe parcursul zilei contribuie la functionarea normala a organismului. In cazul deshidratarii, functiile organismului nu mai functioneaza corespunzator si incep sa provoace dureri musculare de intensitate variabila. In plus, deficientele de somn pot accentua disconfortul muscular intrucat organismul nu mai are suficient timp pentru a se recupera.
MagneVie Express este un supliment alimentar ce contribuie la reducerea starilor de oboseala, dar si la o functionare normala a sistemului nervos datorita continutului de magneziu si vitamina B6.
Ce afectiuni cauzeaza dureri musculare
Intensitatea durerii este crescuta atunci cand apar dureri musculare care sunt cauzate de diverse afectiuni. De obicei, acest tip de dureri musculare se pot resimti in tot corpul si necesita o monitorizare atenta din partea medicului.
Fibromialgia
Fibromialgia provoaca dureri musculare in intreg corpul, ce au de obicei o raspandire simetrica. De asemenea, aceasta afectiune este acompaniata si de oboseala si stare de somnolenta accentuata, dar si de tulburari ale dispozitiei si memoriei. Atunci cand aceasta afectiune apare, nivelul de intensitate al durerilor musculare este crescut, pacientul resimtind amorteala si arsura la nivelul musculaturii. Aceasta afectiune apare ca urmare a unui traumatism fizic, stres fiziologic sau o infectie din corp.
Tratamentul durerii musculare din fibromialgie
In prezent, nu exista un tratament disponibil care sa tratateze fibromialgia. Asadar, medicul va recomanda optiuni de tratament pentru simptomele asociate acestei afectiuni. De exemplu, pentru durerile musculare, sunt recomandate imbunatatirea calitatii somnului si reducerea nivelului de stres. De asemenea, se pot identifica ameliorari ale tensiunii musculare prin fizioterapie, masaj, electroacupunctura sau reflexoterapia.
Sarcoidoza
Sarcoidoza este incadrata in categoria bolilor inflamatorii sistemice. Aceasta afecteaza ganglionii limfatici, plamanii, pielea, ficatul si ochii. Aceasta afectiune produce dureri musculare mai putin frecvente. Cu toate acestea, atunci cand apar slabiciuni ale muschilor sau tumefactii nodulare ale acestora, acest diagnostic trebuie urmarit indeaproape de medic. De cele mai multe ori, pacientii resimt dureri musculare care se instaleaza in mod neasteptat prin slabiciune musculara proximala. In acest caz, pacientul resimte noduli la nivelul maselor musculare, ce incep sa devina foarte durerosi.
Tratamentul durerii musculare din sarcoidoza
In cazul sarcoidozei severe sau care prezinta complicatii, medicul poate recomanda tratament cu corticosteroizi sau medicamente care ajuta la reducerea inflamatiei din organism si suprimarea functionarii sistemului imunitar (metrotrexat sau azatioprina). De asemenea, pentru a diminua durerile musculare, medicul poate recomanda reluarea activitatii fizice moderate. Astfel, pacientul isi va intari muschii si va incepe sa se simta mai energic si cu o stare mai redusa de oboseala.
Boli autoimune
Cele mai comune afectiuni autoimune ce pot genera dureri musculare sunt:
Dermatomiozita si polimiozita sunt definite ca miopatii inflamatorii. Printre primele simptome pe care le produc acestea sunt o senzatie de slabiciune a corpului ce evolueaza rapid cu scaderea nivelului de forta musculara din corp. Pe masura ce pacientul incearca sa aiba o activitate fizica normala, incep sa apara dureri musculare la cele mai simple activitati, cum ar fi atunci cand urca scarile sau se ridica din pozitie asezata.
In cazul lupusului eritematos sistemic pot aparea dureri musculare in timp. Aceasta boala autoimuna cronica provoaca scadere in greutate si rigiditate articulara. De asemenea, pacientii simt o stare de oboseala constanta si incep sa aiba dificultati in desfasurarea activitatilor comune zilnice.
Farmacistii Catena recomanda crema cu venin de albine Jivokost care contine extract purificat de rasina Mumie® + COMPLEX NATURAL si este recomandata pentru mentinerea sanatatii articulatiilor si muschilor. Are o formula unica din ingrediente naturale rare si cu o biodisponibilitate ridicata.
Tratamentul durerii musculare din bolile auotoimune
In cazul pacientilor cu poliomiozita, medicul poate recomanda tratament pe baza de corticosteroizi, cum ar fi prednison. De asemenea, pentru ameliorarea durerilor musculare, pacientii pot urma sesiuni de kinetoterapie. Datorita exercitiilor fizice, acestia isi pot mentine puterea la nivelul muschilor si imbunatati flexibilitatea.
Tratamentul cu corticosteroizi, azatioprina si metotrexat se recomanda si in cazul dermatomiozitei. In plus, rezistenta muschilor si mentinerea flexibilitatii corpului se pot imbunatati cu ajutorul fizioterapiei si exercitiilor fizice constante. Programele de recuperare medicala si tratamentele cu antiinflamatoare sau corticosteroizi sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor aparute si in cazul lupusului eritematos sistemic.
Sindromul de oboseala cronica
Oboseala cronica este cunoscuta si encefalomielita mialgica. Dupa cum ii sugereaza si denumirea, acest sindrom poate provoca o stare de oboseala accentuata. Chiar daca pacientul incearca sa se odihneasca mai mult, aceste simptom nu se diminueaza. De asemenea, pe fondul starii de oboseala si de rau generalizat, pacientii incep sa resimta dureri musculare la nivelul intregului corp, combinate cu dificultati de mobilizare atunci cand incearca sa se ridice in picioare.
Tratamentul durerilor musculare din sindromul de oboseala cronica
Pentru ameliorarea durerilor musculare asociate sindromului de oboseala cronica, medicii pot recomanda ibuprofen ca adjuvant cu efect rapid. De asemenea, strategia terapeutica include si recomandari ce pot ajuta la imbunatatirea rutinei de culcare a pacientului si diminuarea problemelor asociate somnului. In plus, medicii recomanda dezvoltarea unei rutine constante de exercitii fizice zilnice care vor ameliora durerea musculara si imbunatati flexibilitatea.
De cele mai multe ori, durerile musculare pot fi tratate cu succes la domiciliu. O rutina bazata pe hidratare intensa si exercitii fizice adecvate problemelor musculare pot imbunatati considerabil modul in care se simt pacientii. De asemenea, tratarea cauzelor care conduc la intensificarea durerilor musculare reprezinta una dintre primele strategii pe care medicii le adopta in astfel de cazuri.