Dermatomiozita si polimiozita – de la cauze si simptome la tratament

Dermatomiozita si polimiozita – de la cauze si simptome la tratament Dermatomiozita si polimiozita – de la cauze si simptome la tratament

Ultima actualizare: 7 septembrie 2021

dermatomiozita-si-polimiozita

Dermatomiozita este o boala inflamatorie, cu manifestari cutanate si musculare. Boala afecteaza copiii si adultii. La copii, apare intre 5 si 15 ani, in timp ce la adulti, intre 40 si 60 de ani. Dermatomiozita nu se vindeca, dar tratamentul poate imbunatati calitatea vietii pacientului, ameliorand simptomele. Dermatomiozita este, de fapt, polimiozita insotita de eruptii cutanate. Polimiozita este caracterizata prin aparitia slabiciunii musculare pe ambele parti ale corpului, aspect ce ingreuneaza actiuni simple precum urcatul scarilor, ridicarea obiectelor etc.

Atat polimiozita, cat si dermatomiozita sunt boli idiopatice, ceea ce inseamna ca au cauze necunoscute, desi multe caracteristici sunt asemanatoare cu cele ale bolilor autoimune. De asemenea, istoricul familial si factorii externi se pare ca ar juca un rol important in aparitia dermatomiozitei. Persoanele cu dermatomiozita pot suferi si de alte boli – lupus, artrita reumatoida, dar si unele tipuri de cancer. Tratamentul este medicamentos si trebuie administrat cu strictete.


Dermatomiozita – simptome, manifestari

Semnele si simptomele dermatomiozitei apar brusc sau se instaleaza treptat, in timp. Cele mai frecvente includ modificari ale pielii, eruptii de culoare rosie sau violeta, insotite de mancarimi si dureri.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Beauty Cell, supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat, acid hialuronic, vitaminele C si E. Protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si furnizeaza organismului aportul necesar de colagen. Astfel, sustine buna functionare a sistemului osos, mentinand deopotriva fermitatea si elasticitatea pielii.

In dermatomiozita, este prezenta si slabiciunea musculara, ce implica muschii spatelui, coapselor, umerilor, bratelor. Slabiciunea afecteaza atat partea stanga, cat si partea dreapta a corpului, si se poate inrautati treptat. Slabiciunea musculara poate aparea inclusiv la nivelul inimii, dar si al plamanilor, ingreunand respiratia.

Zdrovit Aspasia Collagen Beauty este un supliment alimentar recomandat de catre farmacistii Catena pentru mentinerea elasticitatii pielii si pentru buna functionare a tendoanelor si articulatiilor. Protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si sustine organismul prin aportul de acid hialuronic, vitamine si minerale.

Simptome frecvente

Simptomele sunt cauzate de umflarea si inflamarea vaselor de sange si constau in aparitia unor eruptii de culoare rosie sau violeta, mai ales pe zonele care sunt expuse la lumina, eruptiile respective putand fi insotite de dureri si mancarimi. Pleoapele se pot umfla, capatand culoarea amintita mai sus. Articulatiile vor deveni dureroase atunci cand afara este frig, insa durerea se poate ameliora la caldura – fenomenul Raynaud. Pielea va fi uscata, solzoasa, aspra, iar zonele din jurul unghiilor se pot inrosi si umfla. Slabiciunea musculara isi va face simtita prezenta la nivelul spatelui, gatului, umerilor si soldurilor.

Catena recomanda Femovita Beauty, supliment alimentar ce contine vitamine si minerale, protejand organismul impotriva radicalilor liberi. Mentine frumusetea pielii si a parului, precum si rezistenta unghiilor.

Tot in dermatomiozita apar oboseala, febra, scaderea in greutate, modificarile vocii, problemele la inghitire. Persoanei cu dermatomiozita ii va fi greu sa se ridice de pe scaun sau sa se aplece. Polimiozita prezinta simptome asemanatoare cu cele ale miozitei, mai putin pe acelea care tin de manifestarile cutanate.

Dermatomiozita si alte afectiuni

Simptomele variaza de la usoare la severe, si nu este obligatoriu ca toate sa fie prezente. De obicei, primul simptom care apare este eruptia la nivelul pielii, dupa care se instaleaza si slabiciunea musculara. Pot fi afectate si alte organe, printre care inima, plamanii, chiar si tractul digestiv. Slabiciunea musculara se inrautateste in timp, putand duce la rigidizarea articulatiilor.

Dermatomiozita poate cauza si alte afectiuni, printre care:

  • sindromul Raynaud – degetele, obrajii, nasul, urechile amortesc si isi modifica culoarea atunci cand sunt expuse la temperaturi scazute;
  • boli ale tesutului conjunctiv – sindromul Sjögren, lupus, sclerodermie, artrita reumatoida;
  • boli cardiovasculare – insuficienta cardiaca congestiva si probleme de ritm cardiac;
  • boli pulmonare – semnele includ tuse seaca si scurtarea respiratiei;
  • cancer – creste riscul de cancer ovarian.

 

Dermatomiozita – cauze

Desi dermatomiozita este o boala idiopatica, ceea ce inseamna ca nu are cauze cunoscute, specialistii sustin, insa, ca simptomele par a fi caracteristice bolilor imune, adica sistemul imunitar ataca in mod eronat propriile tesuturi. Factorii genetici si cei de mediu ar putea fi implicati in aparitia bolii. Printre cei de mediu, se numara infectiile virale, expunerea necontrolata la soare, fumatul si administrarea unor medicamente.

Farmacistii Catena recomanda GlucoSuport Naturalis, supliment alimentar care contine crom, zinc si extracte vegetale, contribuind la mentinerea glicemiei in limite normale.

Diagnosticul de dermatomiozita

Stabilirea diagnosticului de dermatomiozita presupune mai multi pasi. In primul rand, vi se va recolta sange, pentru a verifica nivelurile anumitor enzime, respectiv nivelul de deteriorare a muschilor. Vi se poate recomanda si o electromiografie, investigatie ce presupune introducerea unui ac subtire, dotat cu un electrod microscopic, ce va inregistra activitatea electrica a fibrelor musculare. Initial, muschiul va fi relaxat, dupa care medicul va poate ruga sa-l incordati.

Pentru a verifica starea plamanilor, veti face o radiografie pulmonara, dar si un RMN pentru a depista muschii inflamati. Biopsia muschilor si a pielii va analiza tesuturile la microscop, depistand prezenta dermatomiozitei.

Tratament pentru dermatomiozita

Tratamentul in dermatomiozita vizeaza controlul simptomelor. Din punct de vedere al tratamentului medicamentos, se vor administra corticosteroizi, dar si medicatie imunosupresoare, care atenueaza reactiile imunitare ale organismului. Multi pacienti au nevoie si de medicamente topice, pentru a tine sub control eruptiile cutanate.

Dermatomiozita este o boala care trebuie tratata de catre o echipa multidisciplinara, ce include un dermatolog, un neurolog, un ortoped, dar si un specialist in recuperare. Persoanele cu dermatomiozita trebuie sa aplice produse cu SPF de fiecare data cand ies afara, sa se odihneasca, sa aiba o rutina bine stabilita, sa faca exercitii recomandate de specialist si sa urmeze cu strictete planul de tratament.