Dermatita periorala este o eruptie rosie care apare in jurul cavitatii bucale. Dermatita periorala este o eruptie benigna formata din mici papule inflamatorii, uneori insotite de pustule, vezicule sau chiar scuame, predominant in jurul cavitatii orale. Este unul dintre multele tipuri de dermatita. Dermatita periorala poate avea un aspect asemanator acneei, adesea fiind confundata cu aceasta.
Unii oameni sustin ca dermatita periorala provoaca mancarime sau arsuri la nivelul zonei afectate. Uneori, eruptia se extinde pana la nas si ochi si, foarte rar, la organele genitale.
Dermatita periorala este cea mai frecventa la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani. Cu toate ca se intampla mai rar, tulburarea poate afecta si adultii mai in varsta, barbatii si copiii.
Tipuri de dermatita periorala
Dermatita periorala lupoida este o forma mai severa a afectiunii, aceasta provoacand aparitia unor formatiuni mai dense de leziuni rosii sau maronii.
O alta afectiune inrudita este dermatita periorificiala granulomatoasa, care se manifesta cel mai frecvent la copii prepubertali sub forma de papule galben-brune limitate la regiunile periorale, perinazale si perioculare.
Dermatita periorala – generalitati
Dermatita periorala este o eruptie cutanata inflamatorie care afecteaza pielea din jurul gurii. Eruptia cutanata se poate extinde pana la nas sau chiar la ochi. In acest caz, se numeste dermatita periorificiala.
Dermatita periorala apare de obicei ca o eruptie cutanata scuamoasa sau rosie. Pe pielea mai inchisa la culoare, leziunile pot fi hiperpigmentate sau maronii.
De asemenea, pielea devine denivelata si poate contine lichid care se poate scurge din aceste leziuni. De asemenea, pot aparea usoare mancarimi si senzatie de arsura.
Cele mai afectate persoane sunt femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, cu toate ca dermatita periorala poate fi observata la toate varstele, rasele si etniile. In plus, poate aparea la copiii de orice varsta.
Episoadele de dermatita periorala se pot intinde pe saptamani si chiar luni. In multe cazuri, dermatita periorala este cronica si recidivanta, insa se poate vindeca dupa eliminarea factorilor de risc.
Dermatita periorala – cauze si factori de risc
Cauza dermatitei periorale este inca necunoscuta. Cu toate acestea, expertii sustin ca poate aparea in urma utilizarii de steroizi topici puternici, care pot fi prescrisi pentru a trata o alta afectiune.
Spray-urile nazale care contin corticosteroizi pot provoca, de asemenea, dermatita periorala, la fel ca si steroizii inhalati.
Anumite ingrediente ale produselor cosmetice si de ingrijire personala pot provoca si ele dermatita periorala. Cremele dense care contin vaselina sau parafina pot cauza sau agrava aceasta afectiune. Alte substante care pot duce la aparitia afectiunii sunt fluorul si laurilsulfatul de sodiu.
Care sunt factorii de risc pentru dermatita periorala?
Unii oameni sunt mai expusi riscului de a dezvolta dermatita periorala. Printre factorii de risc se numara:
-
sexul, deoarece femeile au un risc mai mare decat barbatii sa dezvolte aceasta afectiune
-
varsta, cei mai predispusi fiind adultii tineri si de varsta mijlocie
-
aplicarea cremelor sau unguentelor cu steroizi pe fata
-
antecedentele de alergii
-
dezechilibre hormonale
Dermatita periorala – simptome
Simptomul principal al dermatitei periorale este eruptia rosie care apare in jurul gurii. Eruptia poate avea aspect solzos sau poate fi uscata si scuamoasa. De cele mai multe ori, eruptia este insotita de umflaturi care poarta denumirea de papule. In plus, pot aparea vezicule (umflaturi transparente pline cu lichid) sau pustule (umflaturi albe pline cu lichid).
Cu toate ca se formeaza de obicei in jurul gurii, dermatita periorala se poate extinde si catre pleoape, sau in jurul ochilor si nasului. In unele cazuri poate aparea si la nivelul organelor genitale, scalpului, urechilor, gatului, extremitatilor si trunchiului.
Eruptia poate provoca mancarime sau senzatie de arsura.
Unii oameni care au dermatita periorala sufera si de conjunctivita, o afectiune care necesita consultul unui oftalmolog.
Dermatita periorala provoaca dureri?
In unele cazuri provoaca mancarimi, in altele arsuri. Acest lucru nu este valabil pentru toti oamenii.
Dermatita periorala – diagnostic
In cele mai multe cazuri, un medic poate diagnostica dermatita periorala in urma unei simple examinari vizuale. Ocazional, specialistul recomanda efectuarea unei biopsii a pielii pentru a descoperi daca persoana are o alta forma de dermatita.
Merita sa solicitati asistenta medicala pentru orice eruptie cutanata noua, insa mai ales pentru cele mai severe si mai persistente. Cu toate ca nu exista prea multe probleme medicale care pot imita dermatita periorala, uneori, infectiile bacteriene sau virale pot provoca semne si simptome similare, iar acestea ar trebui diagnosticate si tratate prompt.
Dermatita periorala – optiuni de tratament
In primul rand, specialistii recomanda incetarea aplicarii cremelor topice cu steroizi sau a spray-urilor nazale care contin steroizi, daca este posibil acest lucru. Aceste produse pot cauza sau agrava simptomele de dermatita periorala.
Este esential sa discutati cu un medic inainte de a intrerupe orice tratament medicamentos. Uneori, oprirea brusca a utilizarii cremelor cu steroizi poate provoca un efect de recul. In aceste cazuri, medicii pot sugera renuntarea treptata la tratamentul cu steroizi.
Medicul dermatolog este cel care stabileste tratamentul in functie de severitatea problemei. In unele cazuri, semnele si simptomele afectiunii se pot ameliora prin utilizarea sapunurilor blande si a intreruperii utilizarii cremelor dense si a pastei de dinti cu fluor. De asemenea, pot fi prescrise medicamente care pot grabi vindecarea.
Medicamente pe baza de reteta
Medicamentele pe care un medic sau dermatolog le poate prescrie pentru a trata dermatita periorala sunt:
-
cremele si unguentele imunosupresoare, cum ar fi pimecrolimus sau tacrolimus
-
ivermectina aplicata local
-
antibioticele topice, cum ar fi metronidazolul si eritromicina
-
antibioticele orale, cum ar fi: doxiciclina, tetraciclina, minociclina, izotretinoina
Antibioticele orale sunt prescrise pentru cazurile mai severe.
Schimbarea alimentatiei si a stilului de viata
Pentru a trata si a preveni reaparitia dermatitei periorale poate fi nevoie de modificarea stilului de viata. De exemplu, poate fi nevoie sa:
-
Renuntati la exfoliantele dure pentru ten sau la demachiantele parfumate. In schimb, folositi numai apa calda in timpul eruptiilor. Dupa vindecarea leziunilor, este recomandat sa folositi doar sapun usor si sa nu frecati pielea.
-
Evitati cremele cu steroizi, chiar si produsele care contin hidrocortizon fara prescriptie medicala.
-
Evitati total sau sa reduceti utilizarea machiajului si a produselor cosmetice.
-
Spalati frecvent fetele de perna si prosoapele folosind apa fierbinte.
-
Limitati consumul de alimente prea sarate sau picante. Ele pot irita pielea din jurul gurii.
Dupa cat timp ar putea disparea dermatita periorala?
Pot trece cateva saptamani sau chiar luni pana cand dermatita periorala ar putea sa se vindece. Administrarea tratamentului recomandat de catre dermatolog si evitarea declansatorilor - corticosteroizii sau alte produse de ingrijire personala - pot fi de mare ajutor.
Dermatita periorala - preventie
Deoarece factorii de risc pentru dermatita periorala variaza, iar cauza nu este complet inteleasa, nu exista o modalitate sigura de a evita aparitia acestei afectiuni. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta la ameliorarea acesteia sau pentru a nu o agrava.
Evitati steroizii topici
Evitati utilizarea cremelor si unguentelor cu steroizi, insa doar dupa o discutie in prealabil cu medicul. Daca un medic va prescrie un steroid topic, anuntati-l ca aveti dermatita periorala.
In general, dermatita periorala este cauzata de steroizii topici mai puternici decat de cei mai slabi. Utilizati cel mai slab steroid topic pentru a trata afectiunea.
Utilizati produsele cosmetice cu precautie
Evitati utilizarea produselor cosmetice dense pentru piele. Intrebati medicul sau dermatologul ce creme hidratante pot fi folosite. Optati pentru produse de curatare blande si hidratante.
Protejati-va pielea
Limitati expunerea pielii la razele ultraviolete (UV), caldura si vant. Acesti factori pot agrava dermatita periorala. Unele medicamente care trateaza dermatita periorala pot face pielea sensibila la soare.
Asigurati-va ca va protejati pielea daca veti sta la soare pentru perioade prelungite.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21458-perioral-dermatitis
https://www.healthline.com/health/perioral-dermatitis
https://www.everydayhealth.com/eczema/perioral-dermatitis/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322181