Ca orice alt organ important din organism, pielea este interconectata cu creierul, iar comunicarea este asigurata de anumiti hormoni si neurotransmitatori. Toate aceste structuri formeaza impreuna sistemul neuro-imuno-cutanat. Dermatita pe sistem nervos este o afectiune aparuta in urma unui dezechilibru in cadrul acestui sistem, dezachilibru generat cel mai adesea de stres, anxietate sau alte stari emotionale intense. Indiferent de factorul declansator, dermatita pe sistem nervos se poate vindeca de la sine odata cu disparitia factorului declansator, dar simptomele foarte neplacute necesita de cele mai multe ori tratament.
Despre tratamentul specific, dar si despre dermatita pe sistem nervos in general, vom vorbi pe parcursul acestui articol din care puteti afla toate informatiile importante.
Ce este dermatita pe sistem nervos
Dermatita pe sistem nervos se mai numeste si neurodermatita sau lichen simplex cronic, fiind vorba de o afectiune la nivel cutanat necontagioasa si lipsita de riscuri majore, dar care poate genera un disconfort pronuntat, constituind totodata si un inconvenient de ordin estetic.
Spre deosebire de alte forme de dermatita cauzate de contactul cu diferite substante iritante sau de o reactie alergica, dermatita pe sistem nervos are la baza factori emotionali, fiind declansata mai ales de stres sau anxietate. Dermatita pe sistem nervos apare cu preponderenta in randul femeilor si este mai frecventa in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. De asemenea, persoanele cu alergii si cele care sufera de alte afectiuni dermatologice sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta la un moment dat dermatita pe sistem nervos. Nu in ultimul rand, acelasi risc este prezent in cazul persoanelor care se confrunta frecvent cu stresul, situatiile tensionate sau alte situatii cu un puternic impact emotional.
Cum se declanseaza dermatita pe sistem nervos
Asa cum spuneam, principalii factori declansatori pentru dermatita pe sistem nervos sunt stresul si anxietatea, iar acestora li se adauga si emotiile puternice, traumele emotionale, impreuna cu depresia. De asemenea, dermatita pe sistem nervos mai poate aparea ca urmare a unor leziuni la nivelul nervilor sau a unor intepaturi de insecte, fiind favorizata si de purtarea unor elemente vestimentare stramte si din materiale sintetice care nu lasa pielea sa respire.
In situatii de stres psiho-emotional se produc o serie de modificari in cazul neurotransmitatorilor si receptorilor de la nivelul pielii si sistemului nervos central. Este distorsionata astfel comunicarea dintre creier si tesutul cutanat, ceea ce duce la afectarea unor celule imunitare de la nivelul pielii, mai exact a mastocitelor si celulelor de tip T. Tot acest mecanism duce la slabirea imunitatii pielii si astfel se explica dermatita pe sistem nervos.
Cum se manifesta dermatita pe sistem nervos
Primul simptom asociat cu dermatita pe sistem nervos este mancarimea, care poate aparea in orice zona a corpului, dar care se manifesta cu preponderenta pe membrele superioare sau inferioare, umeri, glezne scalp sau ceafa. Totodata, mancarimea poate aparea si la nivelul fetei sau in zona genitala, fiind vorba in general de zone usor accesibile pacientilor care, firesc, incep sa se scarpine. Marea majoritate a pacientilor nu se gandesc la tratament in aceasta prima faza, considerand ca e vorba de o mancarime banala, insa pe masura ce se scarpina aceasta creste in intensitate. Mancarimea devine mai intensa pe timpul noptii, ajungand sa genereze tulburari de somn, iar in multe cazuri accentuand tulburarile de anxietate.
Pe fondul scarpinatului intens apar escortatii, apoi se formeaza un eritem. Zona afectata se inflameaza, pielea se inroseste, se ingroasa si devine mai tare, iar ulterior incepe sa se descuameze. De asemenea, pot aparea mici crapaturi in pielea intarita sau chiar rani deschise, care dau senzatia de usturime sau arsura si care se pot infecta in urma patrunderii bacteriilor sau a altor microorganisme.
Daca dermatita pe sistem nervos se manifesta la nivelul scalpului, simptomele pot fi completate de caderea parului in zona afectata.
RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic antiiritatii pH (5,5), indicat pentru spalarea zilnica a pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.
Metode de diagnostic pentru dermatita pe sistem nervos
De regula, pacientii cu dermatita pe fond de stres ajung la medicul dermatolog din cauza mancarimii care devine greu de suportat sau ingrijorati de modificarea aspectului pielii si de aparitia semnelor descrise mai sus. Pentru ca dermatita pe sistem nervos poate fi confundata usor cu alte boli dermatologice, este foarte importanta anamneza, pe parcursul carei medicul dermatolog se intereseaza de conditiile in care boala si-a facut debutul, de modul in care aceasta a evoluat, precum si de istoricul medical al pacientului.
Pentru a stabili diagnosticul si apoi tratamentul adecvat, dermatologul poate recomanda testarea sensibilitatii la diversi alergeni, excluzand astfel posibilitatea unei reactii alergice si totodata poate recomanda o biopsie cutanata si un set de analize de sange.
Metode de tratament pentru dermatita pe sistem nervos
Chiar daca se vindeca de la sine la un moment dat, odata cu disparitia factorului declansator, dermatita pe sistem nervos este greu de gestionat fara tratament, din cauza mancarimii intense si persistente. Aceasta creeaza un disconfort major si totodata contribuie la agravarea simptomelor, inclusiv a starii psihice care a generat boala, ajungandu-se astfel intr-un cerc vicios. Tratamentul se prescrie in functie de fiecare caz in parte, insa principala prioritate o constituie reducerea intensitatii mancarimii. In acest scop se pot aplica pe zonele afectate plasturi cu solutii speciale antiprurit sau diferite creme, unguente ori geluri cu acelasi efect. Pentru reducerea inflamatiei, tratamentul poate include si administrarea de medicamente antiinflamatoare sau aplicarea locala a unor creme cu corticosteroizi.
In cazul in care dermatita pe sistem nervos este insotita si de infectie, se impune si tratament cu antibiotice.
Nu in ultimul rand, tinand cont de factorii care declanseaza dermatita pe sistem nervos, tratamentul dermatologic poate fi completat de sedinte de consiliere psihologica sau de diferite tehnici pentru reducerea stresului, cum ar fi exercitiile de respiratie, masajul, meditatia sau practicile yoga. In acelasi timp, poate fi nevoie si de tratament mai complex impotriva anxietatii sau depresiei, caz in care este nevoie si de implicarea unui medic psihiatru.
Ca remedii adjuvante, care nu trebuie totusi sa inlocuiasca tratamentul recomandat de medic, putem mentiona aplicarea de comprese reci, pentru a reduce intensitatea mancarimii, baile cu apa calda si aplicarea de unguente cu mentol sau camfor, care au acelasi efect calmant asupra pielii. De asemenea, este recomandat sa aveti unghiile taiate cat mai scurt, pentru ca in acest mod de reduce riscul agravarii leziunilor din cauza scarpinatului.
Dermatita pe sistem nervos este imposibil de prevenit in totalitate pentru ca factorii declansatori pot aparea oricand, in situatii neprevazute, insa pentru a reduce riscul este recomandat sa evitati pe cat posibil stresul, suprasolicitarea psihica si sa va acordati cateva momente de relaxare la finalul fiecarei zile. De asemenea, daca pe fondul unor stari emotionale puternice apar mancarimi persistente, evitati sa va scarpinati insistent si adresati-va fara intarziere unui medic dermatolog, chiar daca in aparenta pare ca este vorba de o problema minora.