In practica clinica, exista o gama variata de cauze care pot duce la degete umflate. Chiar daca in mod obisnuit aceasta manifestare este insotita si de alte simptome, stabilirea unui diagnostic poate fi destul de dificila cand o persoana se prezinta doar cu degete umflate. Pe de alta parte, intrucat la baza acestui simptom pot sta o multitudine de patologii dintre cele mai diferite, este necesar a se avea in vedere in primul rand caracterul temporal al simptomului: fie acut, in situatiile in care o persoana se confrunta temporar cu degete umflate, fie cronic si recurent, deci atunci cand o persoana se confrunta cu acest fenomen timp indelungat.
De obicei, simptomul de degete umflate este secundar edemului de la nivelul acestora. Asadar, trebuie sa se identifice in primul rand cauzele edemului. Inflamatia, pe de alta parte, poate fi o alta cauza pentru degete umflate. Artrita si guta sunt cateva dintre principalele cauze de natura inflamatorie care, printre altele, se pot prezenta astfel. In unele situatii, umflarea degetelor este considerata fiziologica, ca urmare a retentiei de apa pe timpul noptii. Asadar, daca o persoana se trezeste cu degete umflate, dar acestea revin la dimensiunea initiala in cursul zilei, atunci nu ar trebui suspectata vreo afectiune subiacenta. Acelasi lucru este valabil si in sarcina.
Degete umflate – posibile cauze
Cu toate acestea, la baza simptomului de degete umflate pot sta si anumite afectiuni medicale. In cele ce urmeaza, vom prezenta posibilele cauze care pot duce la aparitia acestui simptom.
Farmacistii Catena recomanda Assista Crema cu UREE 15%, un produs hidratant si emolient care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata.
-
Dermatita alergica de contact
Chiar daca dermatita alergica de contact se poate prezenta si cu eritem dureros, pruriginos, care progreseaza in timp, poate duce si la degete umflate. Alergia poate avea la baza contactul cu o gama variata de alergeni, inclusiv praf, substante chimice, cosmetice.
-
Sindrom de compartimentare
Sindromul de compartimentare poate duce, de asemenea, la degete umflate. Apare ca urmare a unei game variate de etiologii, cum ar fi muscaturile de insecte (in special, paianjeni), sangerarile (leziuni vasculare, stare de hipercoagulabilitate), arsurile (electrice si termice), purtarea pentru o perioada lunga a ghipsului sau prezenta infectiilor (abces, fasciita necrozanta). Suprasolicitarea fizica si musculara poate duce, de asemenea, la degete umflate.
-
Tromboza venoasa profunda
Intr-un astfel de scenariu, prezenta unui tromb la nivelul unei vene a extremitatii superioare se poate manifesta prin umflarea dureroasa a bratului, degete umflate, caldura si eritem la nivelul membrului superior. De asemenea, se observa decolorarea progresiva a membrului afectat.
-
Eritromelalgie (boala Mithcell)
Desi este un sindrom clinic relativ rar, se prezinta cu episoade recurente de umflare a mainilor si picioarelor, care au aspect eritematos, devin calde la atingere, cu o durere resimtita mai ales sub forma unei arsuri. O persoana cu eritromelalgie are degete umflate, rosii, dar acest simptom dispare si reapare periodic.
Celulita secundara infectiei cu Staphylococcus aureus sau erizipelul (infectia cu Streptococcus pyogenes) poate duce, de asemenea, la degete umflate si la tumefierea eritematoasa a mainilor.
-
Tratamente medicamentoase
Multe medicamente pot avea drept efect secundar simptomul de degete umflate. Acesta ar putea aparea atat imediat, cat si la cateva saptamani dupa inceperea tratamentului. De obicei, dispare dupa intreruperea tratamentului. Medicamentele a caror administrare poate duce si la degete umflate sunt: antidepresivele, antihipertensivele, hormonii, agentii hipoglicemianti, precum si imunosupresoarele. Antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, celecoxiv) folosite pe scara larga, fara prescriptie medicala, duc deseori la simptomul secundar de degete umflate.
-
Retentie de lichide pe timpul noptii
O cauza fiziologica pentru degete umflate dimineata o reprezinta retentia de lichide pe timpul noptii. S-a observat o crestere generala cu aproximativ 4,5% a volumului mediu al mainii peste noapte (definita drept intervalul orar 20:00-08:00). In cursul zilei (08:00-20:00), volumul mainii revine la valoarea sa initiala.
O alta posibila cauza pentru degete umflate, dar in cazuri mult mai rare, este acromegalia. Este o afectiune caracterizata prin secretia excesiva a hormonului de crestere. Mainile si picioarele se umfla semnificativ. Un semn pozitiv al acestei boli este faptul ca persoanele cu acromegalie nu pot sa isi acopere unghiile cu centrul palmei cand incearca sa isi stranga pumnul.
Inflamatia articulatiilor degetelor poate duce, de asemenea, la degete umflate. Exista mai multe cauze ale artritei, implicit mai multe forme, in functie de etiologia de baza: infectioasa sau neinfectioasa. De obicei, apare si afectarea articulatiilor mici ale picioarelor, cu dureri puternice, senzatia de caldura la nivelul articulatiilor si limitarea miscarii. Guta reprezinta o forma de artrita care, printre altele, duce la umflarea degetelor, in special la nivelul articulatiilor dintre falange.
-
Boala si fenomenul Raynaud
O alta cauza pentru degete umflate poate fi boala Raynaud. Este insotita de fenomenul Raynaud care descrie decolorarea dureroasa, rosie-violacee (uneori albastruie), cu tumefierea care apare predominant la nivelul portiunii distale a degetelor mainii.
Exista mai multe boli sistemice care pot duce, printre altele, la umflarea degetelor: boli cardiace (insuficienta cardiaca congestiva), boli renale (boala renala cronica, sindrom nefrotic), hepatice (boli hepatice si insuficienta hepatica). De obicei, pe langa degete umflate, pacientii prezinta si umflarea extremitatilor inferioare, uneori a abdomenului (la persoanele cu anasarca).
Este o afectiune autoimuna progresiva, diagnosticata in special in randul femeilor cu varsta de 20-50 de ani. Desi cauzele acesteia nu sunt pe deplin cunoscute, se crede ca ar fi vorba mai ales de mutatii genetice specifice la nivelul genelor din complexul major de histocompatibilitate. O alta afectiune autoimuna, lupusul, poate duce la edemul degetelor si la dureri articulare severe. Psoriazisul cronic, dincolo de manifestarile tipice, poate duce si la umflarea degetelor.
-
Aport excesiv de sare si carbohidrati
O alta cauza fiziologica a umflarii mainilor poate fi reprezentata de aportul excesiv de sare sau de carbohidrati (glucide). Carbohidratii sunt compusi care absorb molecule de apa, iar sarea va retine apa in organism. Drept urmare, poate aparea edemul la nivelul mainilor si picioarelor, precum si la nivelul fetei. Totusi, acesta ar trebui sa dispara dupa limitarea aportului de sare si carbohidrati.
Degete umflate – sfaturi pentru preventie
Intrucat la baza simptomului de degete umflate pot sta foarte multe cauze, preventia este foarte dificila. Totusi, pentru a limita riscul de a dezvolta acest simptom, in special pe fondul retentiei de lichide, se recomanda limitarea aportului de sare si carbohidrati. Daca simptomul de degete persista si nu dispare in maximum 2-3 zile din momentul aparitiei, fiind insotit si de simptome mult mai severe (dureri, febra, eruptii cutanate), se recomanda consultul medicului specialist.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8649981/
https://www.osmosis.org/answers/swollen-fingers
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2600075/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10285137/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10835198/
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-swollen-fingers-reasons