Iarna nu este doar anotimpul racelilor si virozelor, ci si sezonul in care temperaturile foarte scazute produc degeraturi.
Este greu sa nu observati sau sa nu simtiti ca aveti degeraturi. Acestea sunt de mai multe categorii (grade) si cu cat va expuneti mai mult la frig, cu atat simptomele acestei probleme medicale devin mai sugestive: pielea inghetata, amorteala, furnicaturi, blistere (cu lichid sau sange). In cazuri severe se ajunge chiar la necroza (moartea) tesuturilor, singura solutie fiind amputarea membrului afectat.
Asadar, timpul este critic atunci cand aveti degeraturi si este indicat sa solicitati asistenta medicala de la primele semne pentru a primi tratamentul corect. De asemenea, exista si cateva sfaturi simple prin care puteti preveni aparitia degeraturilor si, implicit, sa va feriti de complicatiile care pot veni ”la pachet” odata cu acestea.
Degeraturi – generalitati
Degeraturile sunt definite ca leziuni (rani) cauzate de actiunea frigului asupra tesuturilor pielii. Acestea apar cel mai adesea la nivelul extremitatilor, cum sunt degetele de la maini si picioare, insa pot sa afecteze si alte zone ale corpului expuse la vant si ger, exemple fiind nasul, urechile sau obrajii.
Degeraturile pot fi superficiale sau profunde. Acestea sunt periculoase deoarece iti amortesc pielea si s-ar putea sa nu simti cand lucrurile incep sa se agraveze.
La ce temperaturi apar degeraturile?
Cat de frig trebuie sa fie afara pentru aparitia degeraturilor? In general, degeraturile apar la expunerea la temperaturi sub 0 grade. Asadar, cu cat este mai frig, cu atat pot sa apara mai repede degeraturile.
Nu doar gradele cu minus din termometru conteaza, ci si durata in care va expuneti la frig. Si in acest caz, cu cat stati mai mult afara, la temperaturi extrem de mici, cu atat riscul de producere al degerarurilor este mai mare.
De asemenea, sunt alti factori care va pot afecta pielea expusa. Unul din acestia este vantul, care in combinatie cu frigul determina producerea mai rapida de degeraturi. Un alt factor este umezeala. Daca hainele sunt ude, frigul va face ca degeraturile sa se produca mai repede.
Care sunt simptomele degeraturilor?
Degeraturile incepe cu simptome usoare, dar pe masura ce timpul trece devin tot mai severe:
-
Roseata a pielii (eritem);
-
Amorteala a zonei expuse la frig;
-
Senzatie de durere si furnicaturi (parestezie - senzatia de intepaturi de ace in piele) in zona expusa;
-
Pielea se intareste si devine dura pe masura ce ramane expusa la frig;
-
Pielea decolorata si umflata;
-
Piele de culoare vinetie sau chiar neagra;
-
Blistere (basici) cu lichid sau sange;
-
Pierderea coordonarii si incapacitatea de mentinere a echilibrului.
Cum sunt clasificate degeraturile?
Degeraturi de grad I – pielea din zona expusa este rosie sau vinetie, se simte rece si apare senzatia de amorteala, furnicatura sau arsura.
Degeraturi de grad II – cristale de gheata se formeaza in interiorul pielii expuse. Pielea devine dura, zona afectata devine inflamata, umflata si poate aparea senzatia de usturime si de durere la atingere. Pielea se decoloreaza si apar blistere cu lichid. Apare durerea atunci cand zona afectata este incalzita.
Degeraturi de grad III – in aceasta faza straturile inferioare ale pielii (tesutul subcutanat) ingheata si se instaleaza amorteala totala (pierderea sensibilitatii) in zona expusa. Se caracterizeaza prin paloarea tegumentelor si aparitia de blistere cu sange, care se pot sparge si produce ulceratii.
Degeraturi de grad IV – cea mai grava faza, in care apare un deficit motor in zona degerata. Tegumentele au un aspect violet sau negru. Se produce necroza (moartea) tesuturilor afectate, dar si a structurilor tisulare profunde de la nivelul muschilor si oaselor.
Degeraturile de grad III si IV necesita asistenta medicala de urgenta.
Cum se trateaza corect degeraturile?
Indiferent daca degeraturile sunt severe sau profunde, primul pas al tratamentului il reprezinta indepartarea pacientului din mediul friguros in care se afla si transportarea lui intr-un mediu incalzit.
In cazul degeraturilor superficiale, tratamentul este unul simplu: caldura. Zona afectata va fi dezghetata si incalzita treptat. De asemenea, pacientul va trebui sa consume bauturi calde pentru reechilibrare hemodinamica.
In cazul degeraturilor profunde tratamentul este mai complex si trebuie efectuat de personal medical specializat. Desi medicii vor incerca sa salveze cat mai mult din tesutul afectat de degeraturi, exista situatii in care singura solutie pentru a salva pacientul este debridarea sau amputatia tesutului necrozat (gangrena).
Primul ajutor in caz de degeraturi! Ce este bine sa faceti si ce ar trebui sa evitati?
Pana la interventia medicilor exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a veni in ajutorul unei persoane afectate de degeraturi:
-
Luati persoana din locul friguros si aduceti-o intr-o camera incalzita. Fiecare secunda conteaza!;
-
Indepartati imbracamintea umeda sau stramta (care pune presiune pe leziuni);
-
Reincalziti treptat zona degerata - scufundati zona afectata in apa calda (nu fierbinte!). Nu folositi surse de caldura uscata, cu ar fi un radiator sau uscator de par deoarece riscati sa provocati arsuri ale pielii;
-
Nu frecati blisterele pentru a nu le sparge! Acoperiti-le doar cu o compresa sterila.
Ce puteti face pentru a preveni degeraturile
In sezonul rece trebuie sa aveti foarte multa grija cum va protejati de degeraturi. Iar acest lucru il puteti face foarte simplu, daca tineti cont de aceste recomandari ale specialistilor:
-
Nu petreceti prea mult timp in frig, umezeala si vant! Informati-va cu privire la prognoza meteo atunci cand planuiti sa iesiti din casa. Pe vreme foarte rece, cu vant puternic, pielea expusa, poate dezvolta degeraturi in doar cateva minute;
-
Imbracati-va bine! Folositi mai multe straturi de haine. Aerul prins intre straturile de imbracaminte actioneaza ca o izolatie impotriva frigului. De asemenea, purtati haine din material impermeabil si antivant pentru a va proteja. Purtati manusi, caciuli si sosete captusite;
-
Schimbati-va cat mai repede hainele ude, in special manusile, caciulile si sosetele;
-
Nu beti alcool daca intentionati sa iesiti afara. Pe vreme rea, bauturile alcoolice fac organismul sa piarda mai repede caldura.