Deficit de calciu: simptome si semne

Deficit de calciu: simptome si semne Deficit de calciu: simptome si semne

Ultima actualizare: 17 decembrie 2024

deficit-de-calciu

Deficitul de calciul poarta denumirea medicala de hipocalcemie si este caracterizat de un nivel scazut de calciu in organism. Poate provoca simptome precum furnicaturi, crampe musculare si probleme de ritm cardiac, care pot varia de la usoare pana la periculoase pentru viata. Lipsa de calciu este o problema speciala pentru persoanele spitalizate. Un studiu a constatat ca peste 20% dintre aceste persoane s-ar putea confrunta cu deficit de calciu in plus fata de celelalte probleme medicale de care sufera.

Nivelul scazut de vitamina D este una dintre principalele cauze ale deficitului de calciu. Acest hormon joaca un rol important in capacitatea corpului de a absorbi si de a utiliza calciul.

Nu toata lumea dezvolta simptome de deficit de calciu. Uneori, simptomele sunt relativ usoare, dar in alte cazuri, pot cauza probleme care pun viata in pericol. De exemplu, in cazul persoanelor deja grav bolnave, deficitul de calciu poate creste riscul de deces.

 


Din ce cauze poate aparea deficitul de calciu?

Exista o serie de motive pentru care nivelul de calciu din sange poate sa scada. De exemplu, carenta de vitamina D, un nutrient esential pentru absorbtia calciului, poate fi provocata de lipsa de contact cu razele soarelui.

Hipoparatiroidismul este un alt motiv pentru care poate aparea deficitul de calciu. Aceasta afectiune poate fi cauzata de o interventie chirurgicala, o boala autoimuna sau poate aparea din motive genetice. Bolile renale si problemele hepatice pot duce, de asemenea, la deficit de vitamina D si, in consecinta, deficit de calciu.

cauze

Alte afectiuni care pot provoca deficit de calciu sunt pseudohipoparatiroidismul, hipomagnezemia, hipermagnezemia, metastazele sclerotice si sindromul Fanconi. Orice boala care afecteaza tiroida si glandele paratiroide poate duce, de asemenea, la o carenta minerala generala, care poate provoca, prin urmare, deficit de calciu.

Deficit de calciu – simptome si semne

In primul rand este important sa retineti: simptomele pot varia de la o persoana la alta. Unii oameni pot dezvolta brusc simptome de hipocalcemie, in timp ce in cazul altora, simptomele apar treptat in timp. Simptomele sunt influentate de cauza de baza si de severitatea deficitului de calciu.

Simptome neuromusculare

Deficitul de calciu poate afecta muschii si nervii in mai multe feluri. Calciul joaca un rol crucial in declansarea si reglarea contractiilor musculare. Un nivel redus de calciu perturba acest proces al sistemului muscular, provocand crampe si spasme. In plus, hipocalcemia poate creste sensibilitatea jonctiunii neuromusculare, ceea ce poate irita muschii si poate produce contractii involuntare.

Puteti dezvolta deficit de calciu daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome neuromusculare:

  • crampe musculare si spasme la nivelul mainilor, picioarelor sau fetei
  • furnicaturi si amorteli la nivelul mainilor si picioarelor
  • slabiciune
  • tremurari
  • probleme de vorbire sau inghitire
  • oboseala

simptome-neuromusculare

Lipsa severa de calciu poate duce, de asemenea, la spasme laringiene (cunoscute din punct de vedere medical sub numele de laringospasme). Aceste crize pot aparea deoarece calciul joaca un rol vital in reglarea contractiei musculare in intregul corp, inclusiv la nivelul muschilor laringelui.

Simptome circulatorii

Calciul este esential in functionarea muschilor netezi, inclusiv a celor care captusesc peretii vaselor de sange. Cand nivelul de calciu este prea scazut, acesti muschi s-ar putea sa nu se contracte atat de bine cum ar trebui. Acest lucru poate provoca relaxarea vaselor de sange, ceea ce poate duce uneori la scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala sau tensiune mica).

Un nivel optim de calciu este, de asemenea, important pentru vasele de sange din inima. Fara un nivel suficient de calciu, hipocalcemia poate afecta functia musculara a inimii si poate reduce forta fiecarei batai de inima. Ca urmare, este posibil ca inima sa nu poata pompa sangele la fel de eficient, ceea ce poate, de asemenea, sa reduca tensiunea arteriala.

Simptome osoase

Calciul este unul dintre cele mai importante elemente in procesul de formare a oaselor si dintilor. Un nivel suficient de calciu ajuta corpul sa se miste corect, asigurand forta musculara si osoasa.

In schimb, un nivel scazut de calciu poate creste riscul de a dezvolta afectiuni osoase, cum ar fi osteopenia (pierderea densitatii osoase) si osteoporoza (oasele slabe si fragile). Din pacate, cei mai multi oameni nu stiu ca se confrunta cu afectiuni osoase pana cand nu sufera o fractura.

simptome-osoase

Simptome psihice

Deficitul de calciu poate afecta adesea sanatatea mintala. Explicatia este ca acest nutrient este esential pentru producerea si eliberarea de neurotransmitatori in creier care influenteaza starea de spirit si bunastarea emotionala. Lipsa de calciu poate provoca diferite simptome fizice si comportamentale, cum ar fi:

  • depresie
  • stare crescuta de iritabilitate
  • anxietate

In unele cazuri, fluctuatiile nivelului de calciu cauzate de modificarile hormonale care apar in timpul ciclului menstrual pot perturba starea de spirit in timpul sindromului premenstrual (PMS). Unele studii sugereaza ca administrarea unui supliment de calciu poate ajuta la reducerea acestor schimbari de dispozitie.

Simptome dermatologice

Daca banuiti ca ati putea avea deficit de calciu, verificati-va mai atent parul, pielea si unghiile. Adesea, persoanele cu deficit de calciu au pielea uscata, parul fragil sau unghii slabe care tind sa se rupa usor.

Dar de ce se intampla asta? Calciul este esential pentru mentinerea integritatii si functiei stratului exterior al pielii, cunoscut sub numele de epiderma. Acest strat actioneaza ca o bariera care ajuta la retinerea umiditatii si previne pierderea apei din organism. Cand nivelul de calciu este scazut, bariera pielii poate deveni compromisa, facand-o mai vulnerabila la uscaciune si pierderea de umiditate.

simptome-dermatologice

Calciul este, de asemenea, implicat in reglarea functiei glandelor sudoripare si sebacee din piele. Glandele sebacee produc sebum, un ulei natural care ajuta la mentinerea hidratarii pielii si parului. Hipocalcemia poate perturba functia normala a acestor glande, ducand la reducerea productiei de ulei si contribuind la uscarea pielii, parului si unghiilor.

Simptome neurologice

Deficitul de calciu poate duce la convulsii deoarece calciul joaca un rol vital in reglarea activitatii electrice a celulelor nervoase, numite neuroni, din creier.

Cand nivelul de calciu este prea redus, corpul nu poate sa elibereze neurotransmitatori asa cum o face in mod normal. Aceasta modificare poate creste excitabilitatea neuronala, ceea ce inseamna, practic, ca exista o intrerupere a semnalelor electrice din creier. Aceasta perturbare poate creste riscul de convulsii.

Simptome cardiovasculare

De asemenea, calciul joaca un rol vital in reglarea activitatii electrice a inimii. Lipsa de calciu poate afecta echilibrul electrolitic al inimii, ceea ce afecteaza contractia si relaxarea celulelor musculare. Acest lucru poate provoca impulsuri electrice neregulate si aritmii cardiace.

Este important de retinut ca severitatea si tipul de aritmie asociata cu lipsa de calciu poate varia de la o persoana la alta. In timp ce hipocalcemia usoara nu poate duce neaparat la modificari ale ritmului cardiac, cazurile mai severe de deficit de calciu pot creste riscul de modificari cardiovasculare.

simptome-cardiovasculare

In cazuri grave, hipocalcemia poate contribui uneori la instalarea insuficientei cardiace. Este demn de remarcat faptul ca insuficienta cardiaca este o urmare mai putin obisnuita a lipsei de calciu, dar poate aparea totusi daca nivelul de calciu din organism este extrem de scazut. Cand nivelul de calciu este redus, capacitatea inimii de a se contracta si de a pompa sange in mod eficient este compromisa, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca.

Dar exista o veste buna: in cazurile in care hipocalcemia este cauza principala a insuficientei cardiace, problema poate fi inversata printr-un aport mai mare de alimente bogate in calciu si cu ajutorul suplimentelor pe baza de calciu. Aceste metode restabilesc adesea nivelul de calciu si imbunatatesc functia generala a inimii.

 

 

 

Referinte:

https://www.health.com/calcium-deficiency-symptoms-7976013

https://www.news-medical.net/health/Calcium-Deficiency-Causes.aspx

https://www.verywellhealth.com/hypocalcemia-overview-4774539

https://www.verywellhealth.com/calcium-supplement-health-benefits-190470