Agitatia zilnica ce caracterizeaza de ani buni stilul de viata modern a facut ca lipsa de energie sa devina o problema cu care se confrunta tot mai multi oameni, la nivel mondial.
Aceasta lipsa de energie poate avea multiple cauze, iar deficientele nutritionale pot fi un factor important in acest context. Explicatia sta in faptul ca absenta unor nutrienti esentiali din alimentatie poate afecta functionarea optima a organismului si poate contribui la starea de oboseala si slabiciune.
Avand in vedere toate acestea, am considerat necesar sa prezentam mai pe larg legatura dintre deficientele nutritionale si lipsa de energie, in scopul de a va ajuta sa identificati modalitati simple prin care puteti corecta aceste deficiente pentru a va recastiga vitalitatea si energia.
In cele ce urmeaza, vom prezenta cele mai comune deficiente nutritionale care pot genera lipsa de energie, precum si cateva sugestii pentru va imbunati alimentatia.
Pentru a sprijini revigorarea si tonifierea organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio MaxiTonic. Acest produs contine o combinatie unica din 24 de elemente – vitamine, minerale, extracte naturale si acizi grasi nesaturati – care contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, avand un efect energizant. Este un produs util pentru functionarea normala a sistemului imunitar, pentru mentinerea functiei normale a pielii si pentru a proteja celulele de stresul oxidativ.
In ce consta lipsa de energie?
Lipsa de energie poate fi prezenta sub mai multe forme, care variaza ca intensitate si mod de manifestare, in functie de cauze, de starea generala de sanatate si de o serie de alti factori ce difera de la individ la individ.
In general, manifestarile specifice lipsei de energie pot fi urmatoarele:
-
Oboseala constanta – aceasta stare se resimte pe tot parcursul zile, inca de la primele ore ale diminetii, chiar si dupa un somn suficient;
-
Slabiciune musculara – se caracterizeaza prin senzatia ca lipseste forta necesara pentru a indeplini sarcini fizice din cele mai usoare, iar uneori simpla mentinere pe propriile picioare pare ca presupune un efort intens;
-
Scaderea capacitatii de concentrare - apar dificultati de concentrare in indeplinirea sarcinilor zilnice, care ajung sa necesite un timp mai indelungat si deseori nu pot fi duse la bun sfarsit;
-
Lipsa de motivatie si interes – chiar si activitatile placute si atractive ajung sa para plictisitoare si lipsite de interes, fapt ce poate afecta si viata sociala.
-
Stari psihice negative - lipsa de energie poate influenta in mod nefavorabil si starea ta de spirit, iar persoanele afectate devin irascibile, anxioase sau chiar depresive;
-
Scaderea rezistentei fizice - chiar daca nu apare senzatia de slabiciune musculara, lipsa de energie poate determina scaderea rezistentei fizice si aparitia rapida a oboselii dupa un efort minim;
-
Calitate slaba a somnului – in ciuda oboselii prezente pe tot parcursul zilei si a starii de somnolenta, persoanele afectate pot avea dificultati in a adormi si in a avea un somn odihnitor, ceea ce amplifica si mai mult starea de oboseala de care vorbeam.
Care sunt deficientele nutritionale ce afecteaza nivelul de energie
Unele deficiente nutritionale pot afecta negativ functionarea optima a organismului si pot contribui la lipsa de energie. Iata care sunt aceste deficiente nutritionale si modul in care acestea pot influenta nivelul de energie:
Deficienta de fier
Aceasta este una dintre cele mai comune deficiente nutritionale si totodata un important factor determinant pentru lipsa de energie.
Fierul este un mineral esential, folosit de organism pentru producerea hemoglobinei - o proteina prezenta celulele rosii din sange, care transporta oxigenul catre tesuturi. Atunci cand nivelul de fier este scazut, organismul nu poate produce suficienta hemoglobina, ceea ce poate duce la aparitia anemiei feriprive.
La randul sau, anemia feripriva, determina o stare de oboseala, slabiciune, iritabilitate si scaderea capacitatii de concentrare. Persoanele cu deficienta de fier pot resimti si o scadere a rezistentei fizice si pot avea dificultati in indeplinirea activitatilor zilnice, iar toate acestea sunt simptome caracteristice ale lipsei de energie.
Pentru a preveni sau corecta deficienta de fier, este recomandat sa includeti in dieta alimente care contin acest mineral. Ne referim la carne slaba, spanac, oua, ficat, leguminoase, nuci si seminte. De asemenea trebuie sa consumati si alimente bogate in vitamina C, deoarece aceasta ajuta la absorbtia fierului in organism, si reducerea riscului de aparitie a lipsei de energie.
Deficienta de vitamina B 12
Aceasta este o alta carenta nutritionala asociata de cele mai multe ori si cu lipsa de energie. Vitamina B 12 are o serie de functii importante in organism, fiind implicata in metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor, in formarea celulelor rosii din sange si in functionarea sistemului nervos.
Deficienta de vitamina B 12 determina aparitia anemiei megaloblastice, care se caracterizeaza prin producerea de celule rosii de sange mai mari si mai putine decat in mod normal. Printre simptomele comune ale acestei afectiuni se numara si lipsa de energie, manifestata prin oboseala, slabiciune musculara, ameteli si lipsa de concentrare. De asemenea, mai pot aparea palpitati si senzatia de furnicaturi sau amorteala in maini si picioare.
In acest caz, remediul pentru lipsa de energie datorata deficientei de vitamina B 12 consta in principal in consumul unor alimente precum carne, peste, oua si produse lactate.
Mai trebuie precizat ca persoanele care tin o dieta vegana sunt mai predispuse riscului de a se confrunta cu lipsa de energie pe fondul deficientei de vitamina B 12, dat fiind faptul ca acest nutrient este prezent cu preponderenta in produsele de origine animala.
In acest caz, o solutie eficienta pentru a rezolva problema lipsei de energie consta in administrarea de suplimente alimentare care contin vitamina B 12.
Deficienta de vitamina D
Daca v-ati intrebat vreodata de ce lipsa de energie apare mai frecvent in sezonul rece, una dintre explicatii ar putea fi deficienta de vitamina D – vitamina despre care se stie ca este generata de organism sub influenta razelor solare. Cum in sezonul rece expunerea la soare este considerabil redusa, este firesc sa existe un aport mai scazut de vitamina D, iar una dintre consecinte este si lipsa de energie. Mai exact, deficienta de vitamina D se manifesta prin oboseala, slabiciune musculara, dificultati de concentrare si o stare de spirit proasta.
Pentru a preveni sau a trata lipsa de energie datorata deficientei de vitamina D, este recomandat sa suplimentati aportul din aceasta vitamina prin alimente precum uleiul de peste, somonul, tonul, laptele fortificat cu vitamina D sau prin suplimente alimentare. Se recomanda ca acestea sa fie incluse in alimentatie mai ale in perioada de toamna – iarna, cand productia proprie de vitamina D a organismului este mai scazuta.
Deficienta de magneziu
Magneziul este implicat in peste de 300 de procese biochimice care au loc in organism, astfel ca efectele deficientei nu vor intarzia sa apara. Printre ele se numara si lipsa de energie resimtita prin manifestari precum oboseala cronica, slabiciune musculara, letargie, tulburari de somn, dificultati de concentrare si scaderea capacitatilor cognitive.
Carenta de magneziu poate fi cauzata de mai multi factori precum lipsa din dieta a unor alimente care contin acest mineral, consumul excesiv de alcool, administrarea de diuretice. De asemenea, exista si anumite afectiuni care afecteaza absorbtia magneziului in organism si determina astfel lipsa de energie.
Cea mai simpla modalitate de a oferi organismului cantitatea necesara de magneziu consta in consumul de seminte de dovleac si susan, nuci, spanac, avocado, banane si ciocolata neagra. De asemenea, daca este cazul, deficienta de magneziu poate fi prevenita sau combatuta si cu ajutorul suplimentelor alimentare care contin acest mineral.
Asadar o alimentatie echilibrata si bogata in acesti nutrienti poate juca un rol crucial in cresterea nivelului de energie si in combaterea oboselii persistente. Asigurati-va ca includeti in dieta dumneavoastra alimente adecvate si, iar daca este cazul consultati um medic sau un specialist in nutritie pentru a corecta deficientele si a va mentine vitalitatea.