De ce sunteti mereu obositi? Cauze si solutii

De ce sunteti mereu obositi? Cauze si solutii De ce sunteti mereu obositi? Cauze si solutii

Ultima actualizare: 11 iulie 2024

de-ce-sunteti-mereu-obositi

Este firesc ca ocazional sa resimtiti oboseala. Nu este firesc, insa, ca epuizarea sa va copleseasca de cum va treziti, sa va ingreuneze activitatea la serviciu si sa va impiedice sa va bucurati de pasiunile dumneavoastra si de iesirile cu prietenii. Totodata nu este normal sa simtiti mereu nevoia coplesitoare de a dormi si chiar daca va bucurati de un pui de somn, sa nu se amelioreze oboseala.

A nu dormi suficient este probabil cel mai frecvent motiv pentru care oamenii se confrunta cu epuizarea. Exista, desigur, si alte motive, poate chiar trecute cu vederea, precum un deficit nutritional, exces de greutate, stres, prea multa cafea sau o activitate fizica prea intensa inainte de culcare.

Indiferent care ar fi cauza, oboseala nu trebuie sa fie trecuta cu vederea caci, in timp, chiar daca nu apare ca simptom al unei afectiuni, poate duce la complicatii.

Oboseala si increngaturile ei

De cele mai multe ori, oboseala vine insotita si de alte manifestari suparatoare, precum:

  • depresie;
  • anxietate;
  • stari de neliniste;
  • lipsa dorintei de a face lucrurile care, de obicei, reprezentau o placere;
  • motivatie scazuta cand vine vorba de scoala, serviciu sau activitati casnice;
  • dificultati in a va concentra;
  • nivel scazut de energie;
  • iritabilitate crescuta;
  • stari de slabiciune;
  • dureri musculare;
  • umeri rigizi;
  • ochi obositi.

Farmacistii Catena recomanda Nesti Dante gel de dus Romantica Lavanda & Verbina. Datorita proprietatilor regenerante ale verbinei, produsul curata cu delicatete pielea sensibila. Parfumul sublim de verbina si lavanda confera o senzatie de energie si frumusete.

Pur si simplu nu aveti un somn de calitate

Este bine cunoscut faptul ca durata ideala de somn a unui adult trebuie sa fie cuprinsa intre sapte si noua ore. Unii specialisti merg mai departe si sugereaza ca este importanta chiar si ora la care ne punem in pat. Astfel, somnul odihnitor ar fi posibil doar daca mergem la culcare la ora 22:00, cel tarziu 23:00. La fel de importanta este si consecventa. In vederea unui somn odihnitor, este important sa ne culcam si sa ne trezim zi de zi la aceleasi ore. De asemenea, este necesar sa luam masuri cu privire la orice cauza care ar putea perturba odihna. Menopauza, stresul și anumite afectiuni netratate pot influenta negativ somnul. De asemenea, stimularea mintala excesiva inainte de culcare, spre exemplu prin intermediul dispozitivelor electronice, si o temperatura ambientala necorespunzatoare il pot alunga pe Mos Ene.

Deficientele nutritionale

Ce se intampla atunci cand dormiti totusi sapte ore, insa tot va coplesteste oboseala? Discutati cu medicul sa va indrume spre un set de analize de sange. Ar putea fi vorba despre una sau mai multe deficiente nutritionale:

  • fier;
  • vitamina B2 (riboflavina);
  • vitamian B3 (niacina);
  • vitamina B5 (acid pantotenic)
  • vitamina B6 (piridoxina)
  • vitamina B9 (acid folic)
  • vitamina B12;
  • vitamina D;
  • vitamina C;
  • magneziu.

De obicei, oboseala cauzata de carenta unui nutrient se amelioreaza odata ce nivelul din corp al nutrientului respectiv incepe sa se apropie de valorile normale.

Deficitul nutritional poate fi cauzat de alimentatia inadecvata, dar si de o problema de absorbtie intestinala.

cauze-ale-oboselii-alimentatia

Alimentatia inadecvata

Ceea ce mancati influenteaza in mod direct modul in care va simtiti in fiecare zi. Pentru a va bucura de energie si, in acelasi timp, a obtine nutrientii de care organismul are nevoie, este important sa adoptati o alimentatie adecvata. Tineti cont ca atunci cand nu consumati necesarul de calorii si nutrienti, cum ar fi proteinele, corpul dumneavoastra descompune grasimea si muschii pentru a indeplini nevoile energetice. Acest lucru duce la pierderea grasimii corporale si a masei musculare, ceea ce favorizeaza oboseala.

De asemenea, dietele bogate in alimente ultraprocesate afecteaza nivelul de energie. De exemplu, o dieta bogata in zahar adaugat poate dauna somnului si, in acelasi timp, creste nivelul glicemiei.

­Afectiuni inca neidentificate

Daca dormiti conform recomandarilor si nu stiti ca ati avea vreun deficit nutritional, ar putea fi vorba despre o afectiune inca neidentificata. Din pacate, oboseala si epuizarea sunt simptome specifice mai multor probleme de sanatate, precum:

  • infectii: mononucleoza, HIV, COVID-19, gripa, pneumonie, boala Lyme;
  • probleme cardiovasculare sau de plamani: boli de inima, tahicardie, sindromul tahicardiei ortostatice postural, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), emfizem, insuficienta cardiac congestiva;
  • probleme de sanatate mintala: depresie, anxietate, tulburare de stres posttraumatic;
  • boli autoimune: diabet de tip 1, lupus, scleroza multipla, miastenia gravis, artrita reumatoida, sindromul Sjogren;
  • dezechilibre hormonale: hipotiroidism;
  • afectiuni cronice: diabet de tip 2, cancer, sindromul de oboseala cronica, fibromialgie, boli de rinichi;
  • tulburari de greutate si alimentatie: anorexie, bulimie, obezitate, subponderalitate;
  • conditii de moment: apnee de somn, sarcina, menopauza.

stresul-si-oboseala

Stresul

Desi stresul este normal intr-o anumita masura, stresul cronic poate duce la tulburarea de epuizare legata de stres (DE), afectiune manifestata prin simptome de oboseala fizica si psihica.

Mai mult decat atat, stresul cronic poate provoca modificari structurale si funcționale in creier, favorizand inflamatia si contribuind astfel la simptome precum oboseala.

Daca va confruntati cu o astfel de problema, apelati cu incredere la un terapeut. Acesta va poate ajuta sa dezvoltati strategii de gestionare a stresului.

Obezitatea

Mentinerea unei greutati corporale normale este esentiala pentru starea generala de sanatate. Obezitatea se afla in stransa legatura nu doar cu aparitia anumitor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, dar poate creste si riscul de apnee in somn, o cauza comuna a oboselii in timpul zilei. Totodata, sa nu uitam ca, la modul general, somnul de calitate poate ajuta la prevenirea cresterii in greutate.

cafeaua-si-oboseala

Consumul excesiv de cofeina

Va place cafeaua? Aveti grija sa nu va placa prea mult. Desi pare ca sunt facute pentru a spori energia, cafeaua, sucurile si bauturile energizante sporesc doar dependenta, care in urmatoarea zi v-ar putea augmenta starea de oboseala. Nu este doar un mit, insa, in ciuda tuturor beneficiilor cafelei, prea multa cofeina, intr-adevar, poate dauna somnului.

In urma numeroaselor studii efectuate, cercetatorii sugereaza ca, in mod ironic, starea de oboseala de dimineata ii determina pe oameni sa consume cantitati ridicate de cofeina, ceea ce afecteaza si mai mult ciclul somnului si ii determina sa consume iar cofeina.

In timp ce cafeaua si unele bauturi cu cofeina, cum ar fi ceaiul verde, pot aduce beneficii sanatatii daca sunt consumate cu moderatie, bauturile energizante sunt extrem de bogate in zahar adaugat si nu aduc niciun beneficiu.

Caldura excesiva

Temperaturile crescute specifice verii va afecteaza somnul mai mult decat va imaginati. Potrivit unui studiu, un om pierde, in fiecare an, aproximativ 40 de ore de somn din cauza caldurii excesive. De aceea, specialistii recomanda ca atunci cand mergeti la culcare sa aveti in dormitor o temperatura de 19 grade Celsius.

Deshidratarea

Chiar daca beti 2 litri de apa pe zi, asa cum recomanda unii specialisti, este posibil sa nu fie suficient pentru dumneavoastra. Nevoia de hidratare difera de la om la om, in functie de nivelul activitatii fizice desfasurate. Trebuie sa beti apa, nu sucuri, astfel incat sa mentineti o hidratare adecvata stilului de viata. Simptomele comune asociate deshidratarii sunt setea, oboseala, ametelile si durerile de cap.

oboseala-si-munca

Stilul de viata

Munca in schimb de ture cauzeaza intreruperi ale ciclului firesc de somn. Odihna de noapte pe care o pierdeti nu poate fi recuperata cu un somn fortat in timpul zilei.

De asemenea, un stil de viata sedentar poate duce la oboseala in timpul zilei. In acelasi timp, o activitate fizica prea intensa la final de zi va poate alunga somnul si duce la oboseala, in cele din urma. Incercati sa faceti sport in prima parte a zilei; s-ar putea sa va ajute.

Anumite medicamente, precum steroizi, tratamente pentru tensiune arteriala, antialergice si antidepresive pot avea ca efect secundar insomnia.

Consumul de alcool sau de droguri perturba, de asemenea, somnul.

 

Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-you-are-tired#lack-of-sleep
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21206-fatigue
https://www.mayoclinic.org/symptoms/fatigue/basics/causes/sym-20050894

 

Farmacistul Catena va recomanda: