Alaturi de rosii, castraveti si ceapa, ridichile ofera un gust minunat salatei de vara, insa stiati ca aceste legume delicioase ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate? De exemplu, ridichea este un aliment alcalin, care mentine echilibrul pH-ului sub control.
Ridichile sunt membre ale familiei Brassicaceae, din care mai fac parte mustarul si varza. Radacina ridichii este inrudita, printre altele, cu varza kale, broccoli, conopida si hreanul.
Ridichea este cunoscuta ca un ingredient clasic pentru o salata de legume, oferind un gust crocant si piperat.
Originea numelui ridichii provine din cuvantul latin „radix”, iar numele genului sau este Raphanus, provenind din cuvantul grecesc vechi „raphanos”, care inseamna „usor de crescut”. In tari precum China si Japonia, ridichea este de obicei murata in saramura, ca si castravetii murati.
Oamenii obisnuiesc sa cultive ridichi din mai multe motive, cum ar fi pentru consum, dar si pentru uleiul continut in semintele sale.
In vremurile stravechi, ridichile erau folosite pentru a trata tulburarile stomacale, icterul, infectiile urinare, ulcerele si multe altele. Chiar daca astazi exista medicamente specializate, ridichile nu si-au pierdut beneficiile pentru sanatate. Sunt excelente pentru sistemul imunitar, sistemul digestiv si ficat, ca sa nu mai vorbim despre acea salata racoritoare de vara.
Valori nutritionale
Ridichile sunt bogate in continut de apa, fibre, vitamine si minerale. O cana (116 grame) de ridiche cruda feliata contine:
-
calorii: 19;
-
grasimi: 0,1 grame (g);
-
sodiu: 45 miligrame (mg);
-
carbohidrati: 4 g;
-
fibre: 2 g;
-
zahar: 2,2 g;
-
proteine: 0,8 g.
Ridichile contin si alti nutrienti, cum ar fi calciu, potasiu si cateva vitamine B.
Ce beneficii au ridichile?
Ridichile (Raphanus sativus) sunt legume crucifere din aceeasi familie cu broccoli, varza, kale si conopida. Ca si rudele lor crucifere, au o valoare nutritionala impresionanta. Iata care sunt beneficiile.
-
Sunt bogate in antioxidanti
Antioxidantii sunt compusi naturali esentiali care lupta impotriva radicalilor liberi. Acestia sunt molecule instabile care pot provoca stres oxidativ si, implicit, diferite probleme de sanatate. Ridichile sunt foarte bogate in antioxidanti, iar acestia reduc nivelul radicalilor liberi si inflamatia din organism. Ridichile ajuta organismul sa foloseasca mai eficient glucoza si reduc absorbtia glucozei din sistemul digestiv in sange.
-
Ridichile sunt excelente pentru intestin
Fibrele se numara printre nutrientii de baza pentru sanatatea sistemului digestiv. Acestea mentin un tranzit intestinal regulat si, in plus, hranesc si microbiomul intestinal, prevenind totodata diverticuloza si hemoroizii.
O cana de ridichi crude contine aproape doua grame de fibre, iar verdeturile ridichilor sunt bogate si in prebiotice. Aceste tipuri speciale de fibre hranesc bacteriile benefice din microbiomul intestinal, care sunt esentiale pentru sistemul imunitar, echilibrul hormonal, nivelurile de vitamine si minerale, sanatatea pielii si sanatatea intestinului. Ridichile contin fibre prebiotice cunoscute sub numele de arabinogalactan, care s-a dovedit, de asemenea, ca ajuta la ameliorarea racelii, prin faptul ca sustin sistemul imunitar din intestin.
Consumul zilnic de legume crucifere poate combate si bacteriile Helicobacter Pylori, principala cauza a ulcerului gastric. Ridichile si alte legume crucifere contin doi compusi numiti sulforafani si izotiocianati, care sunt responsabili pentru aceste beneficii.
-
Ridichile pot ajuta la combaterea cancerului
Alimentatia poate juca un rol important in prevenirea cancerului, iar ridichile pot fi membre importante ale dietei anticancer. Acestea contin izotiocianati – substante chimice care provin din glucozinolatii vegetali – care pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului, potrivit unor studii.
Cercetarile au aratat ca izotiocianatii care se gasesc in ridichi induc modificari celulare care ar putea influenta in mod pozitiv cancerul de ficat, colon, san, col uterin, plaman si prostata. Un studiu a sugerat ca lastarii anumitor soiuri de ridichi pot produce de 45 de ori mai multe enzime care previn cancerul decat radacinile. Acestea nu pot lupta singure impotriva cancerului, dar ar putea completa metodele traditionale de tratament.
-
Ar putea creste nivelul de hidratare
Sportivii si maratonistii spun ca hidratarea este cheia victoriei, dar sportivii de anduranta nu sunt singurii care pot culege roadele consumului de apa. Ridichile au un continut ridicat de apa (95%), iar adaugarea lor in salata poate ajuta la completarea aportului zilnic de apa. Atentie: ridichile au si efect diuretic si, din aceasta cauza, consumul unei cantitati mari de ridichi poate provoca urinari frecvente, putand avea efectul opus.
-
Pot imbunatati functia ficatului
Ridichile pot functiona si ca agenti de detoxifiere, ajutand la protejarea ficatului. Radacinile si mugurii lor contin indole-3-carbinol si 4-metiltio-3-butenil-izotiocianat, care pot ajuta la activarea enzimelor hepatice. Potrivit unui studiu pe soareci, compusii gasiti in ridichi pot reduce, de asemenea, severitatea „ficatului gras”, iar un alt studiu pe sobolani a aratat ca sucul proaspat de ridichi a imbunatatit sistemul de detoxifiere al ficatului.
In plus, legumele crucifere precum ridichile contin un compus numit sulforafan, care sustine sanatatea ficatului. Legumele cu gust amar si intepator, cum ar fi ridichea daikon, au fost folosite in mod medicinal in bucataria japoneza pentru a echilibra mesele grase si se crede ca stimuleaza ficatul si vezica biliara pentru a favoriza digestia.
-
Ridichile pot avea proprietati antifungice
Exista milioane de specii de fungi si aproximativ cateva sute dintre acestea pot provoca boli. Printre cei mai frecventi fungi care se gasesc in organism se numara Candida albicans. Acestia reprezinta o parte normala a microbiomului intestinal, insa inmultirea excesiva poate provoca afte, infectii vaginale fungice si o infectie mai severa, numita candidoza.
Ridichile, totusi, ar putea fi un inamic natural pentru candida. Ridichile contin o proteina antifungica numita RsAFP2, care ajuta la uciderea fungilor candida, un tip comun de drojdie care poate fi patogena. Dar, cu toate ca au fost efectuate cercetari limitate care au oferit rezultate promitatoare, studiile nu au confirmat inca aceste rezultate la oameni.
-
Pot ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange
Chiar si persoanele care nu au diabet ar trebui sa-si mentina zaharul din sange la un nivel sanatos, iar unele dovezi arata ca ridichile pot ajuta in acest sens. Studiile au descoperit ca extractele de ridiche pot ajuta la stimularea sintezei adiponectinei, o proteina care ajuta la controlul metabolismului lipidelor si glucozei.
Un studiu specific a aratat ca ridichile pot aduce beneficii persoanelor cu diabet zaharat, prin capacitatea lor de a afecta hemostaza glucozei indusa de hormoni, de a promova absorbtia de glucoza si metabolismul energetic si de a reduce absorbtia de glucoza in intestin. Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca este nevoie de cercetari suplimentare care sa confirme acest lucru.
Recomandari de consum
Nu va limitati la a folosi ridichile doar in salate. Aroma speciala a ridichilor se preteaza bine la multe retete. Iata cum puteti include ridichile in alimentatie:
-
adaugati felii subtiri de ridichi la sandvisuri;
-
adaugati ridichi la o jumatate de cana de iaurt grecesc, un catel de usturoi tocat si un strop de otet din vin rosu;
-
adaugati cateva ridichi rase la salata preferata;
-
adaugati cateva felii de ridichi la salata de ton sau de pui;
-
acoperiti friptura sau burgerul cu felii de ridichi la gratar;
-
murati-le asa cum procedati cu gogosarii si castravetii.
Nu aruncati frunzele ridichilor, deoarece sunt delicioase si sanatoase. Adaugati putin ulei de masline si usturoi pentru a face o salata minunata. De asemenea, puteti face un amestec din frunze de ridichi si alte verdeturi, cum ar fi verdeata de mustar, kale si spanac.
Posibile contraindicatii si reactii adverse
Ridichile pot fi consumate in siguranta de catre cei mai multi oameni. Cu toate acestea, este recomandat sa le evitati daca dezvoltati o eruptie cutanata sau o reactie alergica.
Consumul unor cantitati mari de ridichi poate irita tractul digestiv. Nu s-au raportat probleme asociate cu sarcina si alaptarea, dar evitati-le daca simtiti ca este necesar.
Ridichile pot provoca iritatii in cazul persoanelor care au calculi biliari, asa ca cel mai bine ar fi sa fie evitate.
Referinte:
https://www.tasteofhome.com/collection/radish-health-benefits/
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-5-health-benefits-of-radishes
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/the-benefits-of-radishes
https://www.verywellhealth.com/radishes-7495441
https://www.singlecare.com/blog/radish-benefits/
https://draxe.com/nutrition/radish-nutrition/