De ce sa consumati papaya? Top beneficii pentru organism

De ce sa consumati papaya? Top beneficii pentru organism De ce sa consumati papaya? Top beneficii pentru organism

Ultima actualizare: 16 decembrie 2024

beneficii-papaya

Papaya este un fruct exotic apreciat datorita gustului si aromei dar si mai multor beneficii pentru sanatate care au fost descoperite de-a lungul timpului, pe masura ce acesta a devenit tot mai cunoscut in intreaga lume. Aceste beneficii se datoreaza numeroaselor substante pe care papaya le contine si sunt puse in valoare mai ales daca fructele sunt consumate in stare proaspata.

Daca inca nu ati aflat ce calitati pozitive au fructele de papaya si ce beneficii atrage consumul lor, va puteti imbogati bagajul de cunostinte prin intermediul acestui articol in care va oferim toate informatiile esentiale.


Despre originea si caracteristicile fructelor de papaya

Papaya isi are originile zona Americii de Sud si Americii Centrale, fiind un fruct specific padurilor tropicale din aceste regiuni. Primii care i-au descoperit calitatile au fost aztecii si mayasii care au populat in trecut acele regiuni si care nu puteau trece cu vederea fructele de papaya intrucat acestea atrag usor atentia datorita aspectului. Ca dimensiune, acestea pot fi comparate cu o gutuile sau cu fructele de mango,  avand o forma ovala sau alungita ce aduce cumva cu forma unei prune, dar mult mai mare. Cand sunt bine coapte, fructele de papaya au coaja subtire si moale, de culoare galbena uneori cu tenta portocalie. La interior, pulpa este portocalie sau roz - in functie de soi - are textura moale usor zemoasa, cu o aroma placuta si un gust dulce-acrisor. In mijlocul fructului se afla semintele care sunt de dimensiunea unor boabe de piper, rotunde, cu coaja moale, inchisa la culoare si lucioasa, avand un gust usor picant. 

Multa vreme fructele de papaya au fost consumate doar de populatiile indigene, pana la descoperirea Americi de catre Cristofor Columb. Cu aceeasi ocazie, acesta a descoperit si unul din cele mai importante beneficii asociate cu continutul sporit de vitamina C al fructelor de papaya, in contextul in care alimentele cu acest nutrient erau indispensabile navigatorilor pentru a-i proteja de scorbut.

Ulterior, pe msura ce s-au dezvoltat relatiile comerciale cu Lumea Noua, papaya a inceput sa devina cunoscuta si in alte zone ale lumii, fiind nelipsita din proviziile navigatorilor care isi porneau calatoria de pe continentul american.

Ce proprietati si valori nutritionale au fructele de papaya

Asa cum spuneam, papaya confera  o serie de beneficii pentru sanatate, care se datoreaza continutului bogat de vitamine si minerale, carora li se adauga o serie de alti compusi naturali cu efecte pozitive asupra organismului.

Astfel, 100 de grame de papaya contin 61,8 miligrame de vitamina C, insemnand 103% din doza zilnica recomandata (DZR), 950 de unitati internationale de vitamina A, ceea ce reprezinta 19% din DZR si 0,3 miligrame de vitamina E, echivalent cu 2% din DZR. De asemenea, un fruct de papaya mai contine 19% din DZR de vitamina B9 si cantitati mici de alte vitamine din complexul B precum si vitamina K. Din categoria mineralelor continute de papaya trebuie sa mentionam, calciul, cuprul, magneziul si potasiul.

Valorile nutritive pentru 100 de grame de papaya indica 43 de calorii furnizate de 10,8 grame de carbohidrati - dintre care 7,8 grame de zaharuri – 0,5 grame de proteine si 0,3 grame de lipide. In acelasi timp, papaya este o buna sursa de fibre care aduc beneficii in plan digestiv, ce sunt completate de actiunea papainei - o proteina specifica acestui fruct, care contribuie la o mai buna digestie a proteinelor.

Culoarea specifica a fructelor de papaya e data de licopen, un pigment natural care se gaseste si in tomate, avand o puternica actiune antioxidanta, la fel ca vitaminele C si E pe care le-am mentionat anterior. Tot din categoria antioxidantilor mai trebuie sa consemnam prezenta luteinei si a zexaninei, alti doi pigmenti naturali din categoria carotenoidelor care sunt totodata si precursori ai vitaminei A.

papaya

Beneficii asociate cu consumul de papaya

Dupa cum am precizat mai devreme, substantele nutritive si antioxidantii din papaya atrag o serie de beneficii pentru sanatate daca aceste fructe sunt consumate in mod regulat in cantitati rezonabile. In cele ce urmeaza va vom prezenta aceste beneficii si va vom explica mecanismele care stau in spatele lor.

Reducerea stresului oxidativ

Vorbeam putin mai devreme despre efectul antioxidant pe care il au licopenul, luteina, zexanina impreuna cu vitaminele C si E si trebuie sa adaugam ca acestui efect ii sunt asociate cateva beneficii importante. Mai exact, prin efectul antioxidant aceste substante neutralizeaza niste compusi instabili numiti radicali liberi, care intra usor in reactie cu moleculele si celulele din corp, carora le modifica structura si functionalitatea. Radicalii liberi genereaza astfel stres oxidativ care sta la baza multor afectiuni cronice, a imbatranirii premature si a altor probleme de sanatate. Riscul reprezentat de stresul oxidativ poate fi diminuat prin consumul de papaya, mai exact de actiunea antioxidanta a substantelor pe care le contine.

Intarirea sistemului imunitar

Consumul de papaya aduce beneficii importante si in plan imunitar, intrucat acest fruct contine vitamine esentiale pentru imunitate si totodata isi aduce o contributie importanta in acest sens si prin efectul antioxidant de care tocmai am vorbit.

Astfel, vitamina C din fructele de papaya contribuie la producerea celulelor imunitare si la reglarea functiilor acestora, in timp ce vitamina A controleaza secretia de mucus la nivelul mucoaselor care protejeaza principalele porti de intrare in organism si impiedica patrunderea agentilor patogeni in corp. De asemenea, vitamina A grabeste procesul de regenerare a celulelor care alcatuiesc aceste mucoase.

In acelasi timp, prin efectul antioxidant, consumul de papaya usureaza sarcina sistemului imunitar in ceea ce priveste controlul radicalilor liberi, oferindu-i posibilitatea sa se concentreze mai mult pe combaterea agentilor patogeni.

Imbunatatirea digestiei

Fructele de papaya atrag beneficii si in ceea ce priveste procesul digestiv, care este imbunatatit si astfel se reduce riscul unor tulburari precum constipatia, indigestia balonarea sau diareea. Acestea contin fibre solubile si insolubile care, desi nu au potential nutritiv, sunt importante pentru o digestie sanatoasa. Mai exact, fibrele solubile formeaza in tractul digestiv o substanta gelatinoasa care hraneste bacteriile probiotice implicate in procesul de digestie si totodata actioneaza ca un lubrifiant usurand tranzitul intestinal. In ceea ce priveste fibrele insolubile, acestea confera volum materiilor fecale si usureaza evacuarea lor, prevenind constipatia si anumite afectiuni digestive ce pot aparea in timp.

Fructele de papaya contin si o substanta specifica numita papaina, care stimuleaza digestia proteinelor.

Mentinerea sanatatii ochilor

Papaya contine si cantitati importante de carotenoide care, pe langa efectul antioxidant, constituie precursori ai vitaminei A. Mai exact organismul foloseste aceste substante pentru a sintetiza vitamina A, cunoscuta in special datorita beneficiilor asupra sanatatii ochilor si a faptului ca imbunatateste acuitatea vizuala.

Aceasta vitamina intra in compozitia retinei, motiv pentru care mai este numita si retinol, jucand un rol crucial in mentinerea si  imbunatatirea acuitatii vizuale. De asemenea, vitamina A este responsabila si pentru sanatatea corneei – acea membrana subtire si transparenta care protejeaza la exterior globii oculari.

Prevenirea afectiunilor cardiovasculare

In compozitia fructelor de papaya intra si o cantitate de potasiu, care este un mineral important pentru sanatatea inimii intrucat previne hipertensiunea arteriala cauzata de retentia de apa. Atunci cand organismul incepe sa retina apa, o parte din lichidul in exces este folosita pentru a produce mai mult sange. Prin cresterea volumului de sange se ajunge si la o crestere a presiunii cu care circula prin vase, si la aparitia hipertensiunii arteriale, asociata cu majoritatea bolilor cardiovasculare.

Potasiul faciliteaza eliminarea lichidelor in exces si previne astfel retentia de apa, implicit unul dintre factorii de risc pentru hipertensiunea  arteriala.

Un alt factor de risc important este colesterolul rau (LDL) rezultat in urma consumului de grasimi saturate si grasimi trans. Ajuns in sange in cantitati mai mari decat cele normale, acesta se depune treptat in vasele sanguine pe care le ingusteaza si le face mai rigide. Astfel creste si in acest caz presiunea sangelui si apare  hipertensiunea arteriala. Depunerea colesterolului in vasele de sange este favorizata si de stresul oxidativ, care face ca moleculele din componenta acestuia sa devina mai aderente. Asadar, papaya contribuie si prin efectul antioxidant la prevenirea hipertensiunii arteriale si  bolilor cardiovasculare pe care aceasta le poate cauza.

Nu in ultimul rand, pelicula gelatinoasa pe care fibrele solubile din fructele de papaya o formeaza in intestine retine o parte din grasimile nesanatoase care odata ajunse in ficat sunt transformate in colesterol rau.

Pentru a profita de toate aceste beneficii, fructele de papaya pot fi consumate proaspete, sau pot fi folosite ca ingredient in salate de fructe, deserturi  ori smoothie-uri. In final trebuie sa va mai dezvaluim un secret legat de acest fruct, constand in faptul ca pot fi consumate si semintele pe post de condiment datorita gustului lor usor picant, fiind foarte potrivite in salate.