De ce este VSH-ul o analiza de sange importanta?

De ce este VSH-ul o analiza de sange importanta? De ce este VSH-ul o analiza de sange importanta?

Ultima actualizare: 28 iunie 2021

test-VSH

VSH este prescurtarea pentru „Viteza de Sedimentare a Hematiilor” si este o analiza de sange importanta pentru ca poate evidentia activitatea inflamatorie din organism. Testul VSH este folosit pentru a masura rapiditatea cu care se sedimenteaza globulele rosii in tubul de testare, de-a lungul a 60 de minute. Analizele VSH sunt utile in diagnosticarea diverselor tipuri de boli inflamatorii, ajutand de asemenea si la monitorizarea acestor boli. Eritrocitele (globulele rosii) se grupeaza in mod normal in forma de coloana, insa atunci cand au tendinta de a se aglomera intr-o singura zona este semn al unei infectii in organism.

Este o analiza paraclinica si face parte din pachetul analizelor de baza, putand sa ofere mai multe indicii si chiar valoare diagnostica pentru foarte multe afectiuni. Medicii recomanda ca aceasta analiza hematologica de rutina sa fie efectuata ca masura de screening macar o data la un an. Testul VSH nu poate sa evidentieze ce tip de inflamatie sau de infectie exista in organism, insa poate sa confirme sau sa infirme suspiciunile de infectie sau de patologie inflamatorie. VSH – ul are o crestere la cel putin o zi de la declansarea inflamatiei acute si scade la patru – sase zile dupa ce inflamatia dispare. In situatia pacientilor cu inflamatii cronice, VSH – ul ramane crescut.


Ce este VSH-ul?

Testul VSH este folosit pentru foarte multe afectiuni, infectioase si inflamatorii, degenerative si malingne, care au legatura cu modificarile suferite de proteine in plasma, mai ales atunci cand exista crestere a fibrinogenului, a proteinei C – reactive si a imunoglobulinelor. Sunt mai multi factori care pot sa afecteze VSH, ca de exemplu sarcina, anemia sau administrarea de medicamente antiinflamatoare. Cu cat hematiile se sedimenteaza mai rapid, cu atat VSH are o valoare mai mare si reprezinta un indicator de raspuns de faza acuta.

Pentru a putea sa diagnosticheze cu precizie o boala, medicul poate sa recomande si alte teste ale inflamatiei in afara de VSH. Poate fi vorba despre CRP (proteina C reactiva), FR (factor reumatoid) sau ANA (anticorpi antinucleari). Spre deosebire de amiloidul A seric sau CRP, VSH – ul este crescut si atunci cand concentratia imunoglobulinelor, a complexelor imune si a altor proteine este in crestere.

Pentru ca protectia impotriva infectiilor bacteriene si fungice sa fie cat mai eficienta, farmacistii Catena recomanda Globoferrina. Acesta este un supliment alimentar care ajuta la activarea proteinelor de care depinde eliberarea fierului din tesuturi, asa incat sa poata fi disponibil in sinteza hemoglobinei. Globoferrina previne intrarea particulelor virale in celulele gazda sau, in situatia infectarii, ajuta la ameliorarea simptomelor si la reducerea materialului viral. Acest supliment alimentar este recomandat si persoanelor cu intoleranta la gluten.

Care este scopul testelor VSH?

Scopul testelor VSH este acela de a investiga eventuale inflamatii generate de infectii sau de afectiuni prezente in corp. De asemenea, aceste teste pot oferi detalii despre stadiul evolutiei bolii si pot ajuta la verificarea eficientei tratamentului care este administrat. In situatia in care in organism exista o inflamatie, globulele rosii incep sa se lipeasca intre ele si car mai rapid in tubul pentru testarea VSH. Este un fenomen care poate fi observat in situatia in care pacientul sufera de o boala degenerativa, ca de exemplu cancer, tuberculoza sau dereglari la nivelul unor organe interne. De asemenea, este si cazul pacientilor cu afectiuni musculare sau artrite, cu infectii si cu boli autoimune, ca de exemplu poliartrita reumatoida sau lupus eritematos.

Testul VSH trebuie efectuat in situatia in care sunt remarcate simptome inflamatorii, ca de exemplu durerile de incheieturi sau rigiditatea incheieturilor, dureri de cap si de umeri, scadere inexplicabila a greutatii corporale, dureri la nivelul gatului si al pelvisului. De asemenea, testul este necesar si daca apar tulburari de digestie (diaree sau sange in fecale), dureri neobisnuite in zona abdominala sau febra.

Testul VSH – cum se realizeaza?

Pentru realizarea acestui test de sange nu este necesara pregatirea in vreun fel a pacientului. Exista insa cateva lucruri de care trebuie sa se tina cont inainte de efectuarea procedurii. In situatia in care pacientul a consumat multe alimente cu grasimi, pot aparea anumite modificari la nivelul plasmei. Din acest motiv se impune amanarea efectuarii testului VSH (risc de VSH marit). De asemenea, testarea nu este recomandata in timpul administrarii tratamentelor medicale, pentru ca valorile rezultante pot fi alterate disproportionat.

Inaintea testarii, discutati cu specialistul despre un eventual tratament pe care il urmati sau despre alte eventuale conditii speciale. Desi in majoritatea situatiilor testul VSH nu implica riscuri, exista posibilitatea ca la unele persoane sa apara sangerari – mai mult sau mai putin intense, stare de lesin si ameteli, inflamatii sau hematoame.

De cele mai multe ori, proba de sange va fi extrasa cu un ac dintr-o vena de la bratul persoanei testate. Procedura dureaza aproximativ doua minute, de la dezinfectarea locului intepaturii si pana la acoperirea lui pentru oprirea sangerarii. Chiar daca poate sa fie resimtita o oarecare sensibilitate in zona intepaturii pentru o scurta perioada de timp, persoana testata isi poate relua fara probleme activitatile cotidiene.

Dupa recoltarea probelor, acestea sunt trimise la laborator. Sangele este amestecat cu agent anticoagulant, ulterior specialistul urmarind cantitatea de sedimente care se depune in tub intr-un interval de timp anume.

Metode de testare VSH existente

Pentru masurarea vitezei de sedimentare a hematiilor, specialistii au doua metode principale: metoda Wintrobe si metoda Westergren. In afara de aceste doua metode, mai exista doua alternative pentru testarea VSH. Una dintre ele este metoda automata de citire a VSH, folosindu-se un sistem cu raze infrarosii. Cealata este metoda microfotometrica capilara.

Metoda Wintrobe presupune folosirea unui tub (tubul Wintrobe) din sticla, ingust, care este inchis in partea de jos. Acest tub are 11 centimetri lungime, iar diametrul interior este de 2,5 milimetri. Dupa o ora de la inceperea testului, specialistul va putea observa daca eritrocitele sau hematiile se sedimenteaza rapid si va putea stabili cat de mare este VSH – ul.

Metoda Westergren este preferabila metodei Wintrobe, presupunand folosirea unui tub care este deschis la amandoua capetele. Are o lungime mai mare, de 30 de centimetri, diametrul la interior fiind insa tot de 2,5 milimetri. Spre deosebire de tubul Wintrobe, care poate contine 0,7 – 1 mililitri de sange, tubul Westergren poate sa contina doi mililitri.

VSH valori normale [barbati, femei, copii]

Sunt mai multi factori care ar putea sa influenteze rezultatele testului VSH, ca de exemplu varsta, anumite probleme de sanatate sau sexul pacientului. Tocmai din acest motiv, este foarte important ca rezultatele testului sa fie citite si interpretate de catre un medic de specialitate. Valorile normale de referinta la care medicul se raporteaza pentru stabilirea diagnosticului au in vedere copiii (nou – nascutii si cei cu varsta de pana la 18 ani), barbatii si femeile, inainte si dupa implinirea varstei de 50 de ani.

  • VSH valori normale pentru femeile sub 50 de ani: <20 mm/h;
  • VSH valori normale pentru femeile peste 50 de ani: <30 mm/;
  • VSH valori normale pentru barbatii sub 50 de ani: <15 mm/h;
  • VSH valori normale pentru barbatii peste 50 de ani: <20 mm/h
  • VSH valori normale la nou – nascuti: intre 0 – 2 mm/h;
  • VSH valori normale pana la varsta de 18 ani: intre 3 si 13 mm/h.

Ce indica VSH-ul marit, crescut?

In situatia in care viteza de sedimentare a hematiilor se dovedeste a fi crescuta, cel mai probabil este semn al unor afectiuni care au un grad major de inflamatie. Din cauza prezentei inflamatiei in vasele de sange, specialistii considera ca exista legaturi intre VSH – ul crescut si eventuale manifestari cerebrale sau cardiace, asa cum este accidentul vascular cerebral si ischemia cardiaca. La pacientii cu boli autoimune, ca de exemplu lupus sau poliartrita reumatoida, VSH – ul crescut este adesea utilizat pentru confirmarea diagnosticului.

Cauze ale VSH-ului crescut

Se poate ca valorile mari obtinute in urma unui test de sange pentru VSH sa fie consecinta mai multor factori, insa exista anumite conditii si afectiuni care influenteaza mai des aceaste valori. Anumite tipuri de artrita, limfoamele, bolile renale si anemia, bolile tiroidei, arterita temporala si mielomul multiplu sunt cateva dintre cauzele unui VSH crescut.

De asemenea, VSH – ul marit poate fi determinat si de sarcina sau batranete. Exista si unele tipuri de infectii cronice care pot sa determine VSH crescut, ca de exemplu infectiile pielii si cele sistemice, infectiile inimii si ale valvelor inimii, infectiile osoase, febra reumatica sau tuberculoza.

Ce indica un VSH mic?

Chiar daca cele mai multe persoane se confrunta cu VSH marit, crescut, nu trebuie neglijate nici valorile de sub limita inferioara. De exemplu poate sa rezulte un VSH mic in cazul persoanelor care depun un efort fizic sustinut sau in al celor care consuma excesiv alcool.

O viteza scazuta a sedimentarii hematiilor poate sa indice un numar crescut al acestora. Mai poate fi vorba si despre hematii care au forma anormala, asa cum este in cazul siclemiei.

Cauzele VSH-ului scazut

Ca si in cazul persoanelor cu VSH marit, si la cele cu VSH scazut poate fi vorba de mai multi factori care influenteaza valorire testului. Insuficienta cardiaca congestiva poate determina valori scazute ale VSH, la fel si scaderea proteinelor plasmatice, unele boli alergice sau hepatita acuta virala. Exista si anumiti factori tehnici ce pot influenta negativ valoarea VSH, ca de exemplu o temperatura ambientala scazuta, folosirea de anticoagulant in exces sau utilizarea unui tub scurt de recoltare.

Mai poate sa rezulte VSH scazut si in situatia administrarii unor medicamente, ca de exemplu hiperglicemiantele, chinina sau dozele mari de corticosteroizi. Chiar daca rezultatele dumneavoastra nu se incadreaza in valorile normale, nu inseamna neaparat ca aveti o problema medicala si ca aveti nevoie de tratament. In situatia unui VSH moderat, poate fi vorba despre anemie, menstruatie sau sarcina, si nu neaparat despre o boala inflamatorie.