Vitaminele D3 si K2 se armonizeaza mai bine decat orice alta combinatie de vitamine. Impreuna, acestea optimizeaza asimilarea unuia dintre cele mai importante minerale ale organismului, si anume calciul, care sustine sanatatea oaselor si a sistemului cardiovascular.
In continuare, vom explica beneficiile pe care vitamina K2 si vitamina D3 le pot aduce organismului, dar si dozele optime recomandate.
Ce este vitamina D3
Vitamina D este de fapt atat o vitamina, cat si un hormon! Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina D3 poate fi sintetizata in mod natural in corpul nostru ca reactie la lumina soarelui, poate actiona ca o molecula cu rol de semnalizare si aproape fiecare celula din corpul nostru are receptori pentru aceasta. Adesea numita „vitamina soarelui”, vitamina D se gaseste si in pestele gras si in uleiul de peste.
Candva, s-a crezut ca singurul rol al vitaminei D era mentinerea nivelurilor normale de calciu in sange si sustinerea sanatatii oaselor. Vitamina D imbunatateste intr-adevar transportul calciului prin cresterea absorbtiei acestui mineral prin peretii intestinali. De fapt, in absenta vitaminei D3, absorbim doar 10-15% din cantitatea de calciu disponibila in alimentele pe care le consumam, dar cand vitamina D3 este prezenta, absorbtia calciului creste la 30-40%.
Desi aceasta vitamina ajuta organismul sa absoarba cat mai mult calciu din alimentele consumate, daca nivelul acestui mineral scade prea mult, atunci determina eliberarea unei cantitati de calciu din oase. Probabil va intrebati de ce se intampla asta. Ei bine, s-a descoperit ca de fapt calciul este necesar pentru multe alte procese esentiale din organism, cum ar fi contractia musculara si mentinerea unui ritm cardiac normal. In prezent, stim ca exista receptori de vitamina D in aproape toate celulele si tesuturile organismului, ceea ce inseamna ca acestea au nevoie de vitamina D pentru a functiona. Asadar, vitamina D joaca un rol important in multe procese din corpul nostru, sustinand nu doar oasele, ci si sanatatea creierului, cardiovasculara si imunitara.
Ce este vitamina K2
Vitamina K este disponibila in legume cu frunze verzi, leguminoase si legume fermentate, precum si in unele alimente grase, de origine animala, cum ar fi galbenusul de ou, ficatul si branza.
Vitamina K1 este implicata in principal in coagularea sangelui, dar are si alte beneficii pentru organism. Protejeaza impotriva bolilor de inima, imbunatateste sensibilitatea la insulina si sustine buna functionare a creierului si sanatatea oaselor. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii si antioxidante.
Vitamina K este o vitamina liposolubila existenta sub doua forme: vitamina K1 (filochinona, care se gaseste in principal in legumele cu frunze verzi) si vitamina K2 (menachinona, intalnita indeosebi in lactatele fermentate si produsa de anumite bacterii din intestin).
Vitamina K2 este forma mai biodisponibila, care ramane mai mult timp in organism. Ulterior, se descompune in diferite subtipuri de menachinona, si anume:
-
MK-4 – este o forma de vitamina K care ajuta calciul sa patrunda in matricea osoasa;
-
Trans-MK-7 – aceasta forma ramane biodisponibila in corpul uman pe o perioada indelungata si va ajuta sa va mentineti arterele sanatoase si flexibile;
-
MK-6 si MK-9 – sunt asociate cu o sanatate cardiovasculara generala mai buna, flexibilitate arteriala si longevitate.
Dupa cum am mentionat mai sus, vitamina D3 se asigura ca nivelul de calciu din sange este suficient de ridicat pentru a satisface cerintele corpului. Totusi, vitamina D nu controleaza pe deplin unde anume ajunge calciul din corp. Aici intervine vitamina K. Aceasta regleaza calciul din organism in cel putin doua moduri:
-
favorizeaza asimilarea calciului in oase – vitamina K activeaza osteocalcina, o proteina necesara pentru depunerea calciului in oase si dinti;
-
reduce calcificarea tesuturilor moi – aceasta vitamina activeaza proteina matrice GLA, care impiedica acumularea calciului in tesuturile moi, cum ar fi rinichii si vasele de sange. Calcificarea (rigidizarea) vaselor de sange duce la dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inima si rinichi.
Beneficiile consumului de vitamina K2 si vitamina D3
Cand vine vorba de modul in care corpul nostru foloseste calciul, vitamina D3 si vitamina K2 sunt deosebit de importante. Alaturi de alte minerale, necesare in cantitati mult mai mici, aceste doua vitamine functioneaza in tandem, utilizand calciul pentru a sustine sanatatea oaselor si buna functionare a inimii. Au nevoie una de alta pentru a-si face treaba corect.
Mai exact, vitamina D3 ajuta la extragerea calciului din alimentele consumate, iar vitamina K2 ajuta la depozitarea acestuia in locurile in care este nevoie de el, si anume in oase si dinti, nicidecum in tesuturile moi precum peretii arterelor si cartilajele, lucru care ar putea cauza boli de inima. Aceste doua vitamine par a fi mai eficiente in sustinerea sanatatii oaselor si a inimii cand sunt luate impreuna, mai degraba decat singure.
Desi nu exista inca dovezi clare care sa sugereze ca administrarea vitaminei D fara K2 ar putea fi daunatoare, stim ca nivelurile scazute de vitamina K2 sunt asociate cu calcificarea arterelor si cu riscul crescut de aparitie a bolilor de inima. De asemenea, s-a descoperit ca nivelurile extrem de ridicate de vitamina D pot duce la niveluri ridicate de calciu in sange, in special daca nivelul nostru de vitamina K este scazut, crescand riscul de afectiuni ale inimii. Deci, daca va suplimentati nivelul de vitamina D3, pare logic sa includeti si K2.
In plus, ambele vitamine sustin sanatatea pielii: vitamina K2 prin faptul ca ajuta la mentinerea elasticitatii, iar vitamina D3 datorita proprietatilor antiinflamatorii. De asemenea, ambele joaca un rol esential in sustinerea sanatatii cardiovasculare si imunitare, aspecte pe care le vom aprofunda mai jos.
Beneficiile vitaminelor D si K2 pentru sanatatea cardiovasculara
Nivelurile sanatoase de vitamina D3 si K2 sunt asociate cu beneficii pentru sanatatea inimii si a metabolismului. Ambele joaca un rol in imbunatatirea modului in care organismul raspunde la insulina, dar si in ce priveste cantitatea de insulina produsa in corp, reducand astfel riscul de a dezvolta diabet de tip 2, un factor de risc semnificativ pentru inflamatie si boli cardiovasculare.
-
Vitamina D si sanatatea cardiovasculara
In anii 1980, s-a descoperit ca tesutul inimii si vaselor de sange contine receptori pentru vitamina D. Acum stim ca deficitul de vitamina D este asociat cu rigiditate arteriala si hipertensiune. Ambele afectiuni sunt proinflamatorii si sunt considerate doi factori care contribuie semnificativ la aparitia bolilor de inima.
-
Vitamina K2 si sanatatea cardiovasculara
Cantitatea de calciu din artere este considerata un predictor de incredere al bolilor de inima. Arterele transporta sange bogat in oxigen de la inima catre restul corpului. Cand se deterioreaza din cauza dietei necorespunzatoare sau a stilului de viata, se formeaza placi pe mucoasa arteriala, in incercarea de a o repara. Aceste placi sunt formate partial din calciu, iar in timp devin mai mari, determinand o crestere a tensiunii arteriale si artere mai putin flexibile, ambele modificari putand cauza boli cardiovasculare.
Proteinele din organism, cunoscute sub numele de proteine GLA, inhiba acest proces si depind de prezenta vitaminei K2.
Beneficiile vitaminelor D si K2 pentru sanatatea sistemului imunitar
Inflamatia este o reactie normala a sistemului imunitar, declansata de daune cauzate de leziuni, infectii sau toxine. Inflamatia pe termen scurt este esentiala pentru vindecare, dar inflamatia cronica este sursa multor afectiuni grave. Atat vitamina D3, cat si vitamina K2 au efecte antiinflamatoare si sustin sistemul imunitar intr-un rol de reglare.
Vitamina D3 joaca un rol in dezvoltarea celulelor dendritice si natural killer (NK). Ambele sunt celule imunitare specializate si jucatori esentiali in prima noastra linie de aparare impotriva potentialilor agenti patogeni. Celulele NK suprima si bolile autoimune.
Afectiunile autoimune nu apar din cauza unui singur declansator. Mediul, sanatatea intestinala si factorii genetici sunt trei aspecte importante de luat in considerare. Dar vitamina D poate constitui doar o piesa a puzzle-ului, deoarece nivelurile scazute ale acestei vitamine sunt un posibil factor de risc pentru anumite afectiuni autoimune.
Cercetarile mai noi arata ca poate exista si o asociere intre vitamina K2 si bolile autoimune. Un studiu recent a indicat ca vitamina K2 ar putea avea un efect imunosupresor, deoarece a limitat markerii inflamatori asociati cu artrita reumatoida.
-
Vitamina D3 si sanatatea sistemului imunitar
Multe dintre celulele sistemului imunitar contin receptori de vitamina D. Odata legata de acesti receptori, vitamina D3 stimuleaza productia a doua peptide (lanturi scurte de aminoacizi) cunoscute sub numele de catelicidina si beta-defensina-2. Ambele sunt considerate antimicrobiene, tinand la distanta bacteriile daunatoare. Acestea participa si la autofagie, un proces natural care indeparteaza sau recicleaza celulele deteriorate sau fragmentele de celule de care corpul nu mai are nevoie.
-
Vitamina K2 si sanatatea sistemului imunitar
Desi mai sunt multe de descoperit, stim ca MK-7 (o forma de menachinona, mentionata mai sus) reduce markerii inflamatori asociati cu formarea placii si deteriorarea mucoasei vaselor de sange. De asemenea, calmeaza raspunsul celulelor T in timpul unei reactii imune. O reactie excesiva a celulelor T este asociata cu dezvoltarea afectiunilor autoimune.
Care este cel mai bun mod de a combina vitamina D3 cu vitamina K2
Deficitul de vitamina D3 ar putea fi rezultatul unei combinatii intre expunerea insuficienta la soare, utilizarea excesiva a cremelor de protectie solara si stilul de viata neadecvat. Varstnicii, persoanele cu pielea mai inchisa la culoare si cei cu probleme de malabsorbtie a grasimilor, cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca, pot intampina dificultati in a-si asigura aportul optim. Cat despre nivelul vitaminei K2, s-ar putea sa nu fie optim pentru ca pur si simplu nu consumam suficiente alimente care contin aceasta vitamina.
Se recomanda ca toti adultii si copiii de peste 4 ani sa suplimenteze dieta cu 400 UI de vitamina D3 pe zi, din octombrie pana in martie. In plus, se recomanda sa nu depasim dozele suplimentare de 4000 UI pe zi si sa mentinem un nivel sangvin de cel putin 50 nmol/l.
In ce priveste aportul de vitamina K2, se recomanda urmatoarele doze:
- 45 mcg de vitamina K2/zi:
-
pentru persoanele care iau medicamente anticoagulante;
-
aport minim pentru persoanele sanatoase cu varsta sub 50 de ani, care nu iau vitamina D3 ca supliment alimentar.
- 100 mcg de vitamina K2/zi:
-
pentru persoanele sanatoase cu varsta sub 50 de ani, care nu iau vitamina D3 suplimentara;
-
pentru toti cei care iau pana la 2500 UI de vitamina D3 pe zi.
- 200 mcg de vitamina K2/zi:
-
pentru persoanele cu istoric familial de boli cardiovasculare sau osteoporoza;
-
in cazul pacientilor cu primele simptome de boala cardiovasculara sau osteoporoza;
-
pentru oricine administreaza mai mult de 2500 UI de vitamina D3 pe zi.
Puteti lua vitamina K2 constant, pe tot parcursul anului, conform dozelor descrise mai sus. Ajustati doza de vitamina D3 conform stilului de viata sau, si mai bine, pentru a corespunde nivelului de D3 din sange.
Vitamina D3 si vitamina K2 colaboreaza direct, dar dozele acestor doua vitamine sunt independente una de cealalta, ceea ce inseamna ca indiferent ce doza de vitamina D3 ati lua, doza optima de vitamina K2 ramane aceeasi – intre 100 si 200 mcg pe zi.
Efecte secundare ale combinarii vitaminelor D si K2
Atat vitamina D, cat si vitamina K2 au un profil de siguranta excelent si sunt bine tolerate daca sunt administrate in doze moderate. Totusi, au existat si cazuri de pacienti cu indigestie dupa ce au luat suplimente de K2.
Datorita rolului vitaminei K in coagularea sangelui, pacientii care iau anticoagulante sunt sfatuiti sa evite suplimentarea, deoarece vitamina K ar putea reduce efectul anticoagulantului.
Daca luati medicamente, este bine sa discutati cu medicul inainte de a incepe sa administrati vreun supliment nou.
Surse:
https://www.lifeextension.com/wellness/vitamins/vitamin-d3-and-k2
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-and-vitamin-k