Dacriocistita este o infectie a sacului lacrimal (cunoscut si sub denumirea de sac nazolacrimal), aflat in coltul interior al ochiului. Lacrimile curg prin acest sac.
Lacrimile au rolul de a mentine ochii hidratati, curati si de a tine departe bacteriile. Glandele lacrimale aflate sub pleoapele superioare produc lacrimi, care se deplaseaza prin mici orificii catre partea din fata a ochilor. Iar atunci cand clipiti, lacrimile se distribuie uniform pe toata suprafata ochilor. Pentru a face loc altor lacrimi, lichidul se scurge din ochi prin orificii mici, aflate in colturile pleoapelor superioare si inferioare. Lichidul se scurge prin sacul nazolacrimal in canalul lacrimal (ductul lacrimal) si apoi in partea din spate a nasului.
Infectiile sunt de obicei cauzate de un blocaj in canalul lacrimal, care permite acumularea bacteriilor in interiorul sacului lacrimal.
Infectia care debuteaza brusc se numeste dacriocistita acuta, in timp ce infectia care dureaza o perioada lunga poarta denumirea de dacriocistita cronica.
Ce este dacriocistita?
Dacriocistita este o inflamatie sau infectie a sacilor lacrimali. Acesti saci reprezinta portiunile superioare ale canalelor lacrimale, care incep in coltul interior al ochiului si continua in jos, spre caile nazale.
Canalele lacrimale sunt conducte care transporta lacrimile. In momentul in care se produce un blocaj in sacii lacrimali sau in canalele lacrimale, scurgerea lacrimilor este intrerupta, iar acestea raman blocate. Acest lucru poate facilita aparitia si inmultirea bacteriilor.
Intrucat simptomele dacriocistitei sunt similare cu ale altor infectii oculare, este important ca pacientii sa mearga la medic, deoarece acesta poate exclude afectiuni mai grave si poate preveni raspandirea infectiei sau aparitia complicatiilor.
Assista Oftapic Intensive picaturi ochi este un produs pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi. Aceste picaturi de ochi sunt potrivite si pentru lentile de contact.
Tipuri de dacriocistita
Exista doua tipuri de dacriocistita – acuta si cronica. Dacriocistita acuta apare brusc si se vindeca rapid, de regula in mai putin de 3 luni. In schimb, dacriocistita cronica se intinde pe o perioada mai indelungata.
O alta diferenta consta in faptul ca dacriocistita cronica este cauzata deseori de afectiuni sistemice si autoimune, cum ar fi granulomatoza cu poliangeita, sarcoidoza si lupusul (numit si lupus eritematos sistemic). Persoanele care au dacriocistita cronica pot avea si conjunctivita cronica.
De asemenea, cele doua tipuri pot fi cauzate de diversi agenti patogeni, cum ar fi bacteriile sau virusurile.
-
Exista si alte tipuri de dacriocistita?
Pe langa dacriocistita cronica si acuta, afectiunea poate fi congenitala (prezenta la nastere) sau dobandita.
Dacriocistita congenitala apare de obicei din cauza faptului ca lichidul amniotic nu paraseste complet sistemul lacrimal, dupa ce copilul se naste. Dacriocistita neonatala apare atunci cand acest lichid se infecteaza si in general are la baza alti factori, cum ar fi interventiile chirurgicale, tumorile sau utilizarea anumitor medicamente.
Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA, a vitaminei B2 si a zincului din compozitie, poate contribui la mentinerea vederii normale.
-
Cat de frecventa este dacriocistita?
Aproximativ 6% dintre bebelusi se nasc cu obstructie congenitala de canal nazolacrimal. Aproximativ 1 din 3.884 dintre copii se nasc cu dacriocistita.
Femeile de varsta mijlocie sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte un astfel de blocaj, deoarece canalele lor lacrimale sunt in mod natural mai inguste. Afectiunea devine mai frecventa odata cu inaintarea in varsta.
Cauze
Infectia este cauzata de obicei de un blocaj in canalul lacrimal. Cauzele posibile ale acestui blocaj sunt:
-
leziunile la nivelul nasului sau ochilor, cum ar fi fracturile nazale;
-
excrescentele din interiorul nasului, numite polipi nazali;
-
inflamatia sinusurilor;
-
chirurgia nazala sau sinusala;
-
un obiect strain, blocat in canal;
-
cancerul.
Alti factori care pot creste riscul de dacriocistita sunt:
-
deviatia de sept, cand septul (peretele subtire dintre nari) este deplasat spre dreapta sau spre stanga, lucru care ingreuneaza respiratia;
-
rinita sau inflamatia membranei mucoase din interiorul nasului;
-
hipertrofia cornetelor nazale sau umflarea uneia dintre structurile osoase din nas, care ajuta la filtrarea si umidificarea aerului pe care il respirati.
Assista Oftapic Advanced picaturi ochi sunt ideale pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Solutia oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.
Cum se manifesta?
Simptomele dacriocistitei variaza in intensitate de la persoana la alta si difera, de asemenea, in functie de tipul afectiunii. Pacientii cu dacriocistita acuta prezinta adesea simptome mai severe decat cei cu dacriocistita cronica.
Atat dacriocistita acuta, cat si cea cronica pot provoca urmatoarele simptome:
-
secretii purulente din ochi;
-
durere;
-
roseata si inflamatie langa pleoapa exterioara inferioara;
-
lacrimare excesiva;
-
febra.
Persoanele cu dacriocistita cronica au un risc mai mic de a se confrunta cu durere, roseata sau umflaturi.
Assista Oftapic Allergy picaturi ochi este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona si biocompatibila.
Diagnostic
Procesul de diagnosticare a dacriocistitei este relativ simplu. In timpul examinarii, medicul poate solicita detalii despre istoricul medical al pacientului si apoi poate examina ochiul afectat, pentru a depista eventualele semne de dacriocistita, cum ar fi umflarea sau roseata. Specialistul poate apasa pe sacul lacrimal pentru a vedea daca iese puroi. Daca se intampla acest lucru, medicul poate colecta o proba din aceste secretii, pentru a testa prezenta bacteriilor.
-
Test de drenaj al lacrimilor
Denumit si testul de disparitie a fluoresceinei, acest test masoara cat de rapid se scurg lacrimile. O picatura dintr-un colorant special este plasata in fiecare ochi, iar daca dupa 5 minute de cliplire normala ramane suficient colorant in ochi, acest lucru arata ca pacientul are canalul lacrimal blocat.
Metode de tratament
Medicii trateaza de obicei dacriocistita acuta doar daca exista roseata vizibila sau secretii purulente insotite de febra. Indiferent de varsta, dacriocistita acuta se vindeca in general rapid, dupa administrarea de antibiotice orale. Unii oameni pot folosi si antibiotice topice. In schimb, pacientii cu simptome mai severe pot avea nevoie de antibiotice intravenoase (IV).
In cazul sugarilor care se confrunta cu episoade recurente de dacriocistita acuta, blocajul dispare de obicei pana la varsta de 9-12 luni.
Pentru a trata dacriocistita cronica, medicii pot prescrie picaturi pentru ochi pe baza de steroizi, pentru a reduce umflarea care poate obstructiona canalele lacrimale.
Cu toate acestea, persoanele cu dacriocistita cronica pot avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a-si largi canalele lacrimale sau pentru a ocoli blocajul. Aceasta procedura, cunoscuta sub numele de dacriocistorinostomie, presupune folosirea unui laser pentru a indeparta o parte a osului, largind canalele lacrimale si indepartand orice obstacol.
Pentru a ameliora simptomele afectiunii, multi pacienti pot aplica o compresa calda pe partea exterioara a ochiului, pentru a ajuta la deschiderea canalelor.
De asemenea, analgezicele si medicamentele antiinflamatoare eliberate fara prescriptie medicala pot ajuta la reducerea durerii si a febrei, pana cand medicul recomanda tratamentul propriu-zis cu antibiotice sau interventia chirurgicala.
Complicatii
Infectiile acute pot deveni cronice daca nu sunt tratate suficient de repede. La bebelusii cu dacriocistita congenitala, infectia se poate raspandi in orbita. Acest lucru poate duce la complicatii care pun viata in pericol, cum ar fi:
-
abces cerebral, adica o acumulare de puroi in creier;
-
meningita sau inflamatia membranelor din jurul creierului si maduvei spinarii;
-
sepsis, un raspuns inflamator la nivelul intregului corp, cauzat de infectie.
Cum poate fi prevenita dacriostita?
Viitoarele infectii pot fi prevenite cu ajutorul dacriocistorinostomiei. Aceasta procedura are rolul de a largi canalul blocat.
Daca va confruntati des cu infectii ale canalelor lacrimale, una dintre modalitatile de a le preveni este drenarea sacului lacrimal. Spalati-va bine pe maini, apoi aplicati o carpa calda si umeda peste sacul lacrimal. Puneti cu grija degetul in coltul ochiului, imediat langa nas, si aplicati presiune pe sacul lacrimal. Acest lucru va duce la eliminarea lichidului sau puroiului. Dupa aceea, tineti din nou compresa calda peste sacul lacrimal.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24419-dacryocystitis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318709
https://www.healthline.com/health/dacryocystitis