Cuprul este unul dintre mineralele esentiale organismului uman. Este prezent in toate tesuturile corpului, cele mai mari cantitati fiind prezente in ficat, creier, inima, rinichi si muschii scheletici. Acesta ajuta la mentinerea unui metabolism normal, contribuie la sustinerea sanatatii sistemului osos si la functionarea optima a sistemului nervos. Organismul nu poate produce singur cupru, asa ca mineralul trebuie sa fie obtinut prin intermediul unei diete adecvate.
De obicei, cantitatea necesara de cupru a organismului este asigurata din alimentatie. Desi deficitul este rar, astfel de cazuri pot deveni periculoase pentru pacient.
Cand apare carenta, de cele mai multe ori este cauzata de alimentatia inadecvata. Daca nu dieta este problema, ar putea fi vorba despre o tulburare, precum boala celiaca. De asemenea, interventiile chirurgicale la nivelul tractului digestiv pot afecta absorbtia cuprului. Suprinzator, chiar si consumul de prea mult zinc poate duce la deficit de cupru, caci acesta concureaza neloial cand vine vorba despre absorbtie.
De ce avem nevoie de cupru in organism
La o prima rostire, ideea de cupru s-ar putea sa va poarte cu gandul la conducte de gaz, monede, statuete, cabluri si radiatoare. Sa nu pierdem totusi din vedere ca vorbim despre un mineral care joaca un rol important pentru starea generala de sanatate. Specialistii din intreaga lume au realizat numeroase studii din care putem trage concluzii despre beneficiile cuprului asupra organismului:
-
impreuna cu fierul, ajuta la formarea globulelor rosii;
-
mentine sanatatea celulelor nervoase si a vaselor de sange;
-
sustine activitatea sistemului imunitar;
-
ajuta la formarea colagenului si mentine sanatatea oaselor;
-
protejeaza celulele deterioarate;
-
participa la absorbita fierului;
-
transforma zaharul in energie;
-
poate contribui la sanatatea cardiovasculara;
-
poate avea functie antioxidanta.
Doza zilnica recomandata de cupru
Specialistii de la National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine au elaborat un set de valori de referinta utilizate pentru planificarea si evaluarea aportului de nutrienti al oamenilor sanatosi. Pe aceasta lista se afla si cuprul, nutrient al carui dozaj zilnic variaza in functie de varsta si sex. Iata care sunt reomandarile zilnice:
-
nou-nascuti – 6 luni: 200 mcg;
-
bebelusi 7 – 12 luni: 220 mcg;
-
fete si baieti 1 – 3 ani: 340 mcg;
-
fete si baieti 4 – 8 ani: 440 mcg;
-
fete si baieti 9 – 13 ani: 700 mcg;
-
adolescenti 12 – 18 ani: 890 mcg;
-
adulti > 19 ani: 900 mcg;
-
femei insarcinate: 1.000 mcg;
-
femei care alapteaza: 1.300 mcg.
Simptome ale deficitului de cupru
Deficitul de cupru este semnalat de simptome care, de obicei, pot fi trecute cu vederea. Exista insa si cazuri cand acestea sunt similare manifestarilor specifice anumitor boli. Iata la ce simptome sa fiti atenti:
-
stari de oboseala si slabiciune, poate chiar anemie (deoarece cuprul este esential pentru absorbtia fierului din intestine);
-
sistem imunitar slabit;
-
oase fragile (osteoporoza);
-
probleme cu invatarea si cu memoria;
-
pierderea coordonarii in timpul mersului;
-
sensibilitate crescuta la temperaturi scazute;
-
pierderea pigmentului din piele si par;
-
tulburari de vedere;
-
probleme cu tiroida.
Cauze ale deficitului de cupru
Cand nu se intrunesc obiectivele nutritionale, apare deficitul de cupru. Exista insa si situatia in care desi doza zilnica recomandata este atinsa, tot apare carenta. Astfel de situatii pot avea la baza urmatoarele cauze:
-
boala celiaca;
-
interventii chirurgicale la nivelul tractului digestiv;
-
un aport ridicat de zinc (peste 150 mg/zi) sau vitamina C (peste 1500 mg pe zi), deoarece aceste minerale concureaza cu cuprul la absorbtia in intestin;
-
hranirea nou-nascutului cu lapte de vaca, in loc de lapte matern sau formula de lapte;
-
boala Menkes (o tulburare genetica rar intalnita, cu manifestari neurodegenerative, ce afecteaza modul in care cuprul este transportat in organism).
Prea mult cupru in organism, o situatie rara, dar nu imposibila
Excesul de cupru este intalnit destul de rar si niciodata nu este cauzat de alimentatie. In schimb, poate fi cauzat de consumul de apa contaminata, de toxicitatea metalelor grele si de administrarea unei doze prea mari de cupru. In astfel de cazuri, organismul va incetini absorbtia ca raspuns la aportul mineralului.
Administrarea a cel mult 10 miligrame de cupru pe zi este sigura. Atentie, insa: administrarea unui gram sau mai mult de cupru ar putea cauza simptome de toxicitate, chiar insuficienta unor organe si, in cele din urma, poate duce la deces.
Pacientul cu exces de cupru se confrunta cu urmatoarele simptome:
-
dureri de stomac;
-
stari de greata si varsaturi;
-
diaree;
-
dureri de cap;
-
ameteala;
-
stari de slabiciune;
-
gust metalic in gura;
-
icter.
Exista si simptome severe care pot include:
Cele mai bune surse alimentare de cupru
Cuprul este un mineral necesar in cantitati mici pentru buna functionarea a organismului. Corpul nu il poate produce singur, asa ca trebuie obtinut pe cale alimentara. Iata cele mai bune surse alimentare de cupru:
-
ficat de vitel;
-
stridii;
-
homar;
-
somon;
-
spirulina;
-
ciuperci Shiitake;
-
fructe oleaginoase, precum migdale si caju;
-
seminte, precum susan, mei si floarea-soarelui;
-
legume cu frunze verzi, precum spanac, kale, smog elvetian;
-
ciocolata neagra;
-
cartofi;
-
tofu;
-
naut;
-
paste din grau.
Avertizari cu privire la administrarea de cupru
Desi deficitul de cupru in organism este o situatie mai des intalnita decat excesul acestui mineral, evitati sa administrati astfel de suplimente alimentare in lipsa unui set de analize de sange si a unei discutii cu medicul. Este bine de stiut ca mineralul pot interactiona cu pilulele contraceptive, terapia hormonala, anumite antiinflamatoare, tratamentele pentru guta, ulcer sau reflux gastric si suplimentele de zinc.
surse:
https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-copper
https://www.medicalnewstoday.com/articles/288165
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/copper-your-health
https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-copper
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-Consumer/
https://www.healthline.com/nutrition/copper-deficiency-symptoms