Problemele digestive se datoreaza de cele mai multe ori alimentatiei, fie ca este vorba de calitatea alimentelor consumate, fie de cantitatea acestora sau de graba in care au fost consumate. Cu alte cuvinte, alimentele alterate, cele foarte condimentate sau cu un continut ridicat de grasimi constituie cea mai frecventa cauza a problemelor digestive, mai ales daca sunt consumate in cantitati mari sau pe nemestecate.
In cele ce urmeaza va vom prezenta pe scurt cele mai frecvente probleme digestive, alaturi de cateva remedii naturiste eficiente in tratarea lor si alte cateva sfaturi preventive.
Cele mai des intalnite probleme digestive
Problemele digestive despre care vom discuta nu sunt unele grave, insa produc disconfort si pot da nastere unor complicatii daca se manifesta timp de mai multe zile fara a fi tratate.
Indigestia
Numita si dispepsie, este o problema digestiva comuna, care apare de obicei in urma consumului excesiv de alimente, mai ales daca acestea sunt picante, bogate in grasimi sau stropite din belsug cu alcool. Indigestia se manifesta printr-o senzatie de plenitudine insotita de presiune sau durere in zona superioara a abdomenului. De asemenea, poate aparea si balonarea, senzatia de greata sau de arsuri la stomac, toate acestea determinand o stare generala de indispozitie.
Naturalis Bil-Ex este un supliment alimentar pe baza de bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie. Fiind sub forma de capsula, Bil-ex asigura o absorbtie rapida.
Balonarea
Vorbim de o alta problema digestiva intalnita frecvent, datorata acumularii de gaze in tractul digestiv. Aceasta poate aparea ca urmare a consumului unor alimente care produc flatulenta, ca urmare a meselor servite in graba sau ca o reactie la anumite intolerante alimentare. Si de aceasta data este prezenta senzatia de plenitudine, insotita de durere sau presiune la nivelul abdomenului. Flatulenta si eructatiile sunt alte simptome ale balonarii, iar in unele cazuri pot aparea si dificultati de respiratie.
Diareea si constipatia
Sunt doua probleme digestive total opuse ca manifestare, insa le fel de comune si de inconfortabile. Diareea poate fi cauzata de anumite infectii alimentare, stres sau unele medicamente si se manifesta prin eliminarea frecventa de scaune apoase, ceea ce poate duce uneori la deshidratare.
De cealalta parte, constipatia este o problema digestiva caracterizata prin dificultatea eliminarii scaunelor sau printr-o frecventa foarte redusa a acestora. Principalele cauze sunt alimentatia saraca in fibre, deshidratarea si administrarea unor medicamente.
Naturalis Carboment este un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ajutand astfel la functionarea normala a tractului gastrointestinal.
Problemele digestive si remediile naturiste
In formele usoare, aceste probleme se rezolva de la sine, insa vindecarea poate necesita cateva zile. In acest timp, simptomele sunt greu de ignorat din cauza disconfortului pe care il provoaca, iar acestea pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii naturiste.
Ceaiul de menta
Menta este cunoscuta ca unul din cele mai eficiente remedii pentru problemele digestive, cel mai adesea fiind folosita sub forma de ceai. Datorita mentolului din compozitia sa, ceaiul de menta are proprietati antispastice, calmand durerea de stomac si disconfortul abdominal asociat indigestiei, balonarii si altor afectiuni digestive.
Totodata, favorizeaza eliminarea gazelor din tractul intestinal si are efect antiseptic, eficient in combaterea infectiilor digestive care pot cauza diaree.
In acelasi timp, ceaiul de menta stimuleaza secretia de bila si astfel faciliteaza digestia alimentelor grase care stau la baza indigestiilor.
Iaurtul
Multe probleme digestive au la baza un dezechilibru la nivelul florei bacteriene din tubul digestiv. Aceasta este formata din bacterii cu rol benefic numite probiotice, care au un rol esential in procesul de digestie. Astfel de bacterii se gasesc in mod natural in iaurt dar si in alte alimente fermentate. Dintre acestea, iaurtul este cel mai potrivit remediu pentru problemele digestive, datorita consistentei sale cremoase si efectului calmant.
Prin continutul sau de probiotice, iaurtul imbunatateste digestia, fiind un remediu foarte bun impotriva constipatiei. De asemenea, probioticele au un rol important si in functionarea sistemului imunitar, astfel ca un aport suplimentar oferit de o portie de iaurt ajuta organismul sa combata infectiile digestive care provoaca diaree.
Ghimbirul
Consumat ca atare sau sub forma de ceai, ghimbirul este foarte eficient in combaterea senzatiei de greata, care este un simptom comun al multor probleme digestive. Mai mult de atat, ghimbirul faciliteaza eliminarea gazelor intestinale care produc balonarea si totodata stimuleaza productia de enzime digestive, imbunatatind digestia. Astfel, ghimbirul este un remediu eficient si impotriva indigestiei, iar prin faptul ca stimuleaza si circulatia sanguina in zona tractului digestiv, face sa dispara rapid disconfortul abdominal.
Sfaturi pentru preventie
In ciuda eficientei remediilor pe care vi le-am prezentat mai sus, este mai bine sa nu fie nevoie sa apelati la ele, iar pentru aceasta continuam materialul de fata cu cateva sfaturi preventive, asa cum am promis.
Urmati o dieta echilibrata
O dieta echilibrata trebuie sa contina aportul optim de nutrienti esentiali dar si de substante care sa asigure o digestie normala. Fructele si legumele sunt ingrediente de baza, intrucat contin vitamine si minerale, fiind totodata si o sursa bogata de fibre, care regleaza tranzitul intestinal. Pe de alta parte, mancarurile grase, cele foarte picante sau acide trebuie consumate in cantitati mici si doar ocazional, intrucat constituie una din cauzele problemelor digestive despre care am amintit.
Mancati mai putin si mai incet
Oricat v-ar fi de foame, incercati sa va stapaniti instinctul de a da gata in cateva minute 2-3 portii de mancare. Mult mai sanatos este sa mancati incet, mestecand bine fiecare dumicat, pentru ca in acest mod ajutati stomacul sa digere mai usor alimentele si totodata va saturati mai repede, fara a fi nevoie sa umpleti din nou farfuria.
Chiar daca exista riscul sa vi se faca din nou foame pana la urmatoarea masa principala, este mai sanatos sa mancati mai des portii mai mici, decat sa mancati la o singura masa cat pentru toata ziua. Ideal ar fi sa va stabiliti un program de mese pe care sa il respectati cu strictete, pentru ca astfel organismul se va obisnui cu noua rutina si va va fi mai usor sa mancati strict cat aveti nevoie.
Evitati mesele la ore tarzii
O cina tarzie poate crea neplaceri pentru ca solicita sistemul digestiv intr-o perioada in care acesta ar trebui sa se odihneasca. In timpul somnului organismul intra in stare de repaus, necesara refacerii resurselor de energie. De o astfel de perioada de repaus are nevoie si sistemul digestiv care, in conditiile unei cine tarzii, va avea „de lucru” peste noapte. In plus, in stare de repaus toate functiile organismului incetinesc, inclusiv procesul de digestie care este mai lent in timpul noptii. Astfel, alimentele raman mai mult timp in stomac, ceea ce favorizeaza aparitia gazelor, implicit a balonarii.
In acelasi timp, nu este recomandat sa mergeti la culcare cu stomacul plin, intrucat exista riscul aparitiei unei alte probleme digestive numite reflux gastroesofagian. Acesta consta in refularea in esofag a continutului acid al stomacului, iar in cazul de fata este favorizat de pozitia orizontala din timpul somnului.